Saturday, June 09, 2007

ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ, Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Του Παν. Λαφαζάνη ,
μέλους της Π. Γ. του ΣΥΝ

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μ. Αχτισάαρι με την πρότασή του για απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία και την υπό μορφή «προτεκτοράτου» μεταβατική ανεξαρτησία του, ποδοπάτησε κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας. Διότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ όφειλε να κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία κάνει ρητά λόγο για ενισχυμένη αυτονομία του Κοσόβου εντός της Σερβίας και όχι για απόσχισή του. Ο κ. Αχτισάαρι υπερέβη θρασύτατα την εντολή του. Που βρήκε, όμως, τη δύναμη ο κ. Αχτισάαρι να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ; Η εξήγηση είναι μάλλον απλή. Διέθετε την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ και των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. Το τραγικό είναι ότι όσοι στη Σερβία ή διεθνώς υπερασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα βαπτίζονται, σε «τρομοκράτες» και ομόδοξοι με τους δολοφονημένους μακαρίτες, Μιλόσεβιτς και Σαντάμ, ενώ οι εθελόδουλοι υποστηρικτές του αμερικανόπνευστου σχεδίου Αχτισάαρι, χαρακτηρίζονται ως υπέρμαχοι της σταθερότητας.

Με την πρόταση Αχτισάαρι διαγράφεται ένας νέος κύκλος αποσταθεροποίησης και κατατεμαχισμών στα Βαλκάνια με απρόβλεπτες συνέπειες. Ανοίγει, ακόμα, διάπλατα ο δρόμος για την κατασκευή της μεγάλης Αλβανίας. Το ότι η πρόταση του κ. Αχτισάαρι προβλέπει τη μη συνένωση του Κοσόβου με άλλη χώρα, ρίχνει απλώς στάχτη στα μάτια των αφελών. Διότι, με την ίδια ευκολία που παραβιάζεται σήμερα η διεθνής νομιμότητα, θα καταστούν πολύ σύντομα διάτρητες και οι «εγγυήσεις» περί μη συνένωσης. Να σημειώσουμε ότι ήδη το υπό τον κ. Α. Αχμέτι μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της FYROM αποχώρησε πρόσφατα από τη Βουλή, επικαλούμενο την παραβίαση των συμφωνιών της Οχρίδας, που προνοούν για τα δικαιώματα των Αλβανών στη γείτονα. Ένας νέος γύρος έντασης βρίσκεται υπό εξέλιξη. Ενδεχόμενος διαμελισμός της FYROM δεν είναι καθόλου όνειρο θερινής νυχτός, πολύ περισσότερο, που οι Αλβανοί έχουν περίπου πάρει τα οικονομικά ηνία στα Σκόπια. Μπορεί οι βόρειοι γείτονες μας να ονόμασαν «Αλέξανδρος ο Μέγας» το αεροδρόμιό τους, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει καθόλου να ακολουθούν με αφελή δουλοφροσύνη τους αμερικάνικους σχεδιασμούς γενικότερα και ειδικότερα εκείνους για το διαμελισμό της Σερβίας. Μωραίνει Κύριος…

Δυστυχώς, όμως, δεν πάει καθόλου πίσω και η επίσημη συναινετική Ελλάδα. Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ του κ. Γ. Παπανδρέου, όχι μόνο δεν αντιτάχθηκε στον σχεδιαζόμενο νέο διαμελισμό του Βελιγραδίου αλλά και συντάσσεται σιωπηρώς και ευθέως με τις περίλαμπρες προτάσεις Αχτισάαρι. Απέραντη σιωπή επικρατεί σε αυτή τη χώρα για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα. Και αυτό όχι μόνο γιατί η ανεξαρτησία του Κοσόβου μπορεί να γίνει μοντέλο για την Κύπρο. Όχι μόνο γιατί μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις στη γειτονιά μας, αλλά και γιατί η περαιτέρω διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας μετατρέπει όλο και περισσότερο τα Βαλκάνια σε μια πυριτιδαποθήκη «μπανανιών», έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί στην πρώτη κρίση.

Φυσικά, η ανεξαρτησία του Κοσόβου επιδιώκεται και για ένα πρόσθετο λόγο. Δεν είναι και τόσο γνωστό ότι η επαρχία αυτή διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ευρώπη, αφού το 45% των αποθεμάτων της γηραιάς ηπείρου βρίσκονται στο Κόσοβο. Το γεγονός αυτό, καθιστά την Πρίστινα «μήλον της έριδος», πρώτα απ’ όλα για τους αμερικανούς αλλά και για όλους τους ενεργειακούς κολοσσούς της Ευρώπης. Το Κοσσυφοπέδιο, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία διοικεί το «γεράκι» του Μπους κ. Γούλφοβιτς , σε ένα απέραντο λιγνιτοπέδιο. Πολύ περισσότερο, αφού το Κόσοβο, δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Κιότο και θα μπορεί ανενόχλητα, σε μια περίοδο που ο πλανήτης εκπέμπει SOS από την υπερθέρμανση, να μολύνει κυριολεκτικά με ρύπους όχι μόνο όλα τα Βαλκάνια αλλά και όλη την Ευρώπη, προκειμένου να ικανοποιήσει τις αδηφάγες κερδοσκοπικές ορέξεις των πολυεθνικών της ενέργειας. Άλλωστε, αυτός είναι ένας επί πλέον λόγος που διαμορφώθηκε, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ε.Ε., η περίφημη Ενεργειακή Κοινότητα της Ν.Α. Ευρώπης, ώστε να μπορεί ακώλυτα το Κόσοβα να μεταφέρει τα ηλεκτρικά φορτία από τις λιγνιτικές μονάδες του σε όλα τα διευρωπαϊκά δίκτυα, θησαυρίζοντας τις πολυεθνικές από την φτηνή, αλλά τρομαχτικά ρυπογόνα, πρώτη ύλη. Γι’ αυτό το λόγο, επίσης, οι σχεδιαζόμενες λιγνιτικές επενδύσεις δεκάδων δις ευρώ, που προωθούν αμερικάνικες εταιρείες από κοινού με ευρωπαϊκές, χρειάζονται εσπευσμένα κλίμα σταθερότητας και ελεγχόμενης κυριαρχίας στο Κόσοβο, που να εγγυάται τα συμφέροντά τους.

Σε αυτό το δρόμο έσπευσε και η ΔΕΗ που φρόντισε να κάνει συνεταιρισμό με την άσχετη στα ενεργειακά, αμερικάνικη Contour Global, σχετική όμως με τη χρηματοδότηση του κ. Μπους. Από κοινού, λοιπόν, ΔΕΗ, Contour Global και η Ιταλική ENEL βρίσκονται ανάμεσα στις 4 εταιρείες που έχουν απομείνει να διεκδικούν μεγάλο λιγνιτικό κοίτασμα στο Κόσοβο, αφού πετάχτηκαν κλοτσηδόν έξω από το παιχνίδι, για ευνόητους λόγους, οι ρωσικές εταιρείες. Η Ελλάδα -έναντι πινακίου φακής της υπό ιδιωτικοποίηση και αμερικάνικο έλεγχο ΔΕΗ- ανέλαβε μετά χαράς το θεάρεστο έργο να δώσει χείρα βοηθείας στον περαιτέρω διαμελισμό της Σερβίας. Και μη χειρότερα!

No comments: