Wednesday, August 22, 2007

Το Reuters

Πόρισμα Ζορμπά καταλογίζει ευθύνες για δομημένο ομόλογο-τύπος
Των Γιώργου Γεωργιόπουλου και Γιώργου Χατζηδάκη
ΑΘΗΝΑ, 22 Αυγ. (Reuters) - Ευθύνες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους καταλογίζει ο πρόεδρος της αρχής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο πόρισμά του για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα, ανέφεραν δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου την Τετάρτη.
Ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γιώργος Ζορμπάς ερευνούσε την πώληση δομημένου κρατικού ομολόγου σε διάφορα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, μια υπόθεση σκάνδαλο που αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως οδήγησε και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 16 Σεπτεμβρίου.
"Πρέπει να θεωρηθεί ως προφανής η ύπαρξη ικανών ενδείξεων περί τελέσεως πράξεων δωροδοκίας", ανέφερε το πόρισμα Ζορμπά, σύμφωνα με αποσπάσματά του, που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Τα Νέα και άλλες.
Σύμφωνα με το πόρισμα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας γνώριζαν για την πορεία του ομολόγου, τα κέρδη των ενδιαμέσων ήταν "υπερμέτρως υψηλά", ενώ υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων που υποδεικνύουν ότι τα χρήματα κατέληξαν σε πολιτικό κόμμα, το οποίο δεν κατονομάζεται.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται το 12ετές δομημένο ομόλογο, ύψους 280 εκατ. ευρώ, με αρχικό κουπόνι 6,25%, που εκδόθηκε φέτος το Φεβρουάριο με ανάδοχο την JPMorgan .
Το ομόλογο πέρασε από πολλά χέρια πριν καταλήξει στα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία. Στους ενδιαμέσους περιλαμβάνεται η North Asset Management, η HVB Bank στην Αθήνα και η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή.
Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν τον Ιούνιο ποινικές διώξεις σε περισσότερα από 60 άτομα για το ρόλο τους στην πώληση υπερτιμημένων κρατικών ομολόγων σε ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μέχρι στιγμής κανένα όνομα δεν έχει γίνει γνωστό.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εφημερίδες κατηγορούν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι εξήγγειλε πρόωρες εκλογές με στόχο να περιορίσει το πολιτικό πλήγμα της Νέας Δημοκρατίας από το σκάνδαλο των ομολόγων.
Ο Ζορμπάς είχε προγραμματιστεί να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με το πόρισμά του στις 21 Αυγούστου. Με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ωστόσο, η Βουλή διαλύθηκε πριν ο Ζορμπάς καταθέσει.
"Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις κανένας πολίτης σε αυτή τη χώρα δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Καραμανλής αναγκάστηκε να προσφύγει σε εκλογές...Συστηματικά προσπαθεί να συγκαλύψει το μέγα σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.
Δεν υπήρξε άμεσα αντίδραση από την κυβέρνηση για το πόρισμα του Ζορμπά, που κατατέθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή.
Το πόρισμα που διέρρευσε στον τύπο, αν και δεν κατονομάζει συγκεκριμένα άτομα, προκάλεσε υστερία στα μέσα ενημέρωσης, με τίτλους όπως "Βόμβα Ζορμπά γκρεμίζει κυβέρνηση" και "Καίει ΝΔ και υπουργούς" να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

No comments: