Wednesday, November 28, 2007

Συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου

στον REAL fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ http://www.realfm.gr/


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλώς ορίσατε κύριε Πρόεδρε.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλώς σας βρήκα και να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας. Ξέρω ότι υπάρχει ήδη, στο τρίμηνο αυτό, μία σημαντική ακολουθία και ακροαματικότητα. Και βεβαίως, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα και τον κ. Χατζηνικολαου, αλλά βεβαίως και τον REAL FM, που είναι σταθμός φτωχικός τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλά ανεξάρτητος και δυναμικός.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς. Και να θυμίσω ότι από τις πρώτες μας συναντήσεις όταν πρωτογνωριστήκαμε, πριν από αρκετά χρόνια, η συζήτηση ήταν γύρω από το θέμα της «ελεύθερης ραδιοφωνίας», οπότε νομίζω ότι έπρεπε να τιμήσω αυτή την προσωπική προσπάθεια την δική σας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Πρόεδρε. Συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας και θέλω να μπω κατευθείαν στις πολλές ερωτήσεις των φίλων ακροατών, αλλά και τις δικές μου. Θέλω να ξεκινήσω αυτή την κουβέντα από την "περιπέτεια" που έζησε το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, την "περιπέτεια" της επανεκλογής σας και θέλω να ρωτήσω αν τώρα που έκλεισε αυτή η περιπέτεια έχετε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσει μπροστά το ΠΑΣΟΚ.
Το πρώτο δείγμα, η πρώτη κίνησή σας ήταν η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, που ακολουθεί το Φεβρουάριο. Αυτό που σημείωσαν οι εφημερίδες και αυτό που κριτικάρισαν οι Δημοσιογράφοι είναι ότι η σύνθεση αυτής της Επιτροπής είναι από στελέχη που είναι φιλικά προς το Γιώργο Παπανδρέου, ότι δηλαδή δεν μετέχουν στη σύνθεσή της στελέχη που προέρχονται απ΄ αυτούς που υποστήριξαν τους δύο άλλους υποψηφίους Βενιζέλο και Σκανδαλίδη.
Και θέλω να σας ρωτήσω έτσι θα προχωρήσετε; Θα προχωρήσετε με όργανα του κινήματος στα οποία δεν θα εκπροσωπούνται οι άλλες δύο πλευρές σε αυτή την εσωκομματική εκλογή του τελευταίου διαστήματος;
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ΄ όλα θέλω να τονίσω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια Συνομοσπονδία πλευρών, είναι ένα κίνημα πάνω στο οποίο έχουμε χτίσει μια νέα ενότητα. Μια νέα ενότητα που βεβαίως βγήκε από τις συζητήσεις τις αντιπαραθέσεις που είχαμε τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, για την εσωκομματική μας διαδικασία που όμως δεν είχε σχέση μόνο με την εσωκομματική μας διαδικασία.
Μπήκαν νέα προτάγματα, μπήκαν σημαντικές μεγάλες θέσεις και ζητήματα, όπως είναι η αυτονομία της πολιτικής, όπως είναι η ριζική ανατροπή της αντίληψης της πολιτικής σήμερα και του κράτους όπως λειτουργεί, όπως είναι βεβαίως και μια νέα εθνική στρατηγική απαραίτητη για να πάει η χώρα μπροστά.
Άρα λοιπόν η λεγόμενη "εσωκομματική διαδικασία" κάθε άλλο παρά εσωκομματική ήταν, ήταν μια διαδικασία που ενέπλεξε με την καλή έννοια τους πολίτες της χώρας και βεβαίως η παρουσία τόσων πολλών ψηφοφόρων φίλων και μελών στη διαδικασία αυτή νομίζω ανέδειξε μία επαναστατική θα έλεγα για την Ελλάδα αλλά και για πολλές άλλες χώρες δημοκρατική διαδικασία στον τρόπο της πολιτικής.
Ήδη δηλαδή ένα πρώτο βήμα ανατροπής των αντιλήψεων του πολιτικού συστήματος, με τη δημοκρατική συμμετοχή την άμεση συμμετοχή του πολίτη νομίζω το καταφέραμε, ήταν ένα δείγμα γραφής αυτών που θα έρθουν.
Τώρα, εγώ θέλω να τονίσω ότι θα αξιοποιήσω όλους τους άξιους συνεργάτες συντρόφους και συντρόφισσες του κινήματός μας, με στόχο και την ανανέωση και μια νέα ενότητα και βεβαίως με τον απαραίτητο σεβασμό, περιμένω δηλαδή κι εγώ από όλους οι οποίοι ήσαν εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία της σύγκρουσης, να δείξουμε όλη αυτή την ευθύνη απέναντι στην παράταξη.
Μια παράταξη, στην οποία επενδύει ο ελληνικός λαός πολλές ελπίδες για το αύριο και θα έλεγα κάθε μέρα όλο και περισσότερο λόγω και των προβλημάτων που αυτή η κυβέρνηση αναδεικνύει με τα αδιέξοδα τα οποία αντιμετωπίζει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπατε "περιμένω από όλους να δείξουν ευθύνη" και θέλω κύριε Πρόεδρε να σας ρωτήσω αν θα ανεχθείτε στο επόμενο διάστημα και επιλέγω τη λέξη "ανεχθείτε", διαφοροποιήσεις, αν θα ανεχθείτε κινήσεις προσωπικής στρατηγικής που αλλοιώνουν το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς τα έξω, που σκιάζουν την εικόνα του, που δημιουργούν ρήγματα στην εικόνα του κινήματός σας.
Και το ρωτώ, γιατί πολλοί θεωρούν ότι στην πρώτη σας θητεία την πρώτη τριετία που ήσασταν Πρόεδρος του κινήματος, ανεχθήκατε κάποιες φορές διαφοροποιήσεις ή κινήσεις προσωπικής στρατηγικής, που έκαναν ζημιά τελικά στην πορεία του κινήματος.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό το οποίο έκανα την πρώτη τριετία από τη στιγμή που ανέλαβα την αρχηγία του κόμματος, ήταν ακριβώς να προσπαθήσω να συνθέσω και να διαμορφώσω ένα νέο στίγμα του ΠΑΣΟΚ, μια νέα πρόταση γύρω απ΄ αυτή τη σύνθεση.
Θα έλεγα ότι καταφέραμε να καταθέσουμε ένα σοβαρό προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν πέρασε νομίζω στην ελληνική κοινή γνώμη, διότι υπήρξαν πράγματι όπως είπατε αντιλήψεις που έδειξαν ένα ΠΑΣΟΚ περισσότερο εξουσιαστικό, περισσότερο καθεστωτικό, ότι ουσιαστικά υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές. Τι ήταν αυτό ως μήνυμα; Ήταν ένα μήνυμα ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για την εξουσία ως εξουσία κι όχι ως ένα εργαλείο για να μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα.
Και νομίζω αυτό το οποίο πετύχαμε με αυτή την εσωκομματική διαδικασία είναι να αναδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ΠΑΣΟΚ των αξιών, των πολιτικών και ότι εμείς πρώτο πρόταγμα βάζουμε τις αξίες μας, το δημόσιο ήθος και τις πολιτικές στοχεύσεις μας και ότι όλα τα άλλα είναι δεύτερα.
Οι προσωπικές φιλοδοξίες και λογικές πάντα θα υπάρχουν, είναι σε κάθε πεδίο της ζωής, αλλά υποτάσσονται στην κοινή μας προσπάθεια, στις κοινές μας στοχεύσεις. Άρα λοιπόν δεν είναι θέμα μόνο ανοχής, είναι και προσμονής θα έλεγα από την ίδια τη βάση του ΠΑΣΟΚ, όλοι να σεβαστούν αυτή την εντολή. Και αυτή την εντολή, εγώ θα πρέπει να την υπηρετήσω, όπως και όλοι οι άλλοι, και να εγγυηθώ ότι όλοι μας θα την υπηρετήσουμε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δείξετε την ίδια ανοχή σε αυτή τη δεύτερη θητεία σας στην Ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Θέλω να πω πολύ συζητήθηκε, πριν από την επανεκλογή σας, το αν και κατά πόσον θα υπάρξουν διαγραφές στη συνέχεια, όταν και όποτε κάποιος διασπά την εικόνα ενότητας του κινήματος. Και θέλω να σας ρωτήσω αν η διαγραφή είναι ένα ύστατο όπλο για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση αυτή, στην περίπτωση που κάποιοι διασπούν την εικόνα ενότητας του κινήματος προς τα έξω.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως είναι ένα ύστατο όπλο, δεν είναι απ΄ αυτά τα όπλα τα οποία χαίρομαι να χρησιμοποιώ, αλλά είναι βεβαίως μέσα στην απόλυτη ευχέρεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, να το αξιοποιήσουν.
Όμως θέλω να τονίσω ότι ο δικός μου στόχος - πάντα το λέω - η δική μου αντίληψη είναι ότι πρέπει εσωκομματικά να λειτουργούμε δημοκρατικά. Και το λέω και το πιστεύω αυτό, δεν είναι μία γενικόλογη ευχή, το πιστεύω διότι η σοβαρή εσωκομματική συζήτηση μας κάνει όλους σοφότερους, ικανότερους, αποτελεσματικότερους και τελικά ενοποιεί το κίνημά μας.
Αλλά, αυτό πρέπει να το σεβόμαστε. Δηλαδή να σεβόμαστε όλοι μας ότι αυτή η εσωκομματική διαδικασία καταλήγει σε αποφάσεις, τις οποίες εμείς πρέπει να σεβόμαστε. Αυτό είναι και το ζητούμενο κι ελπίζω ότι αυτό θα γίνει σεβαστό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα αξιοποιήσετε τους δύο αντιπάλους σας της εσωκομματικής αυτής διαδικασίας στα όργανα του κινήματος, τον Βενιζέλο και το Σκανδαλίδη;
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι όλοι έχουν ρόλο και βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί και σε μεγάλο βαθμό και από την δική τους στάση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως αυτό που μου λέτε είναι πως αν σας δώσουν σήμα καλής συνεργασίας και καλής διάθεσης, ναι, θα τους αξιοποιήσετε. Αν όχι, θα προχωρήσετε μπροστά.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι λογικό ότι πρέπει το Κίνημά μας να δείξει την συνοχή, την δημοκρατικότητα, και την αποφασιστικότητα που θέλει ο ελληνικός λαός, και αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ πρέπει να προστατέψω και θα το κάνω.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φεύγω από τα εσωκομματικά και έρχομαι στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Θα ξεκινήσω από ένα-δυο ερωτήματα που φαίνονται απλοϊκά, μου τα έστειλαν ακροατές, δεν είχα υπόψη μου να τα κάνω, αλλά που νομίζω ότι είναι σημαντικά για τον πολιτικό πολιτισμό μας. Λέει για παράδειγμα ένας φίλος, «ρώτησε σε παρακαλώ τον Γιώργο Παπανδρέου πότε θα σταματήσει να λέει τη λέξη «η δεξιά», να χρησιμοποιεί τον όρο «η δεξιά». Σε όλη την Ευρώπη, παντού, λένε η συντηρητική παράταξη, η φιλελεύθερη παράταξη, η σοσιαλιστική παράταξη, το εργατικό κόμμα. Πότε θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο «δεξιά».
Και ρωτάει επίσης ένας άλλος φίλος ο Γιώργος, «δεν υπάρχει τίποτα με το οποίο να συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, με την πολιτική της κυβέρνησης; Έλεος. Σε όλες τις χώρες τα πολιτικά κόμματα κάπου βρίσκουν και ένα σημείο συμφωνίας. Εδώ τα δικά μας κανένα;
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, για τους όρους. Εγώ δεν στέκομαι δογματικά στους όρους, αλλά ο όρος «δεξιά» έχει επικρατήσει από τότε που ξεκίνησε η κοινοβουλευτική δημοκρατία και από τη Γαλλική Επανάσταση και πώς καθόντουσαν οι βουλευτές μέσα στο Κοινοβούλιο και αυτό παραμένει.
Αλλά νομίζω πρέπει να πάμε στην ουσία και η ουσία είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές, ένα πολύ διαφορετικό στίγμα αντίληψης και αυτό έχει αναδειχθεί και τα τελευταία 3,5 χρόνια ακόμα περισσότερο, αλλά και μετά τις εκλογές, αφού, δυστυχώς θα έλεγα, αυτά τα οποία εμείς λέγαμε προεκλογικά, επιβεβαιώνονται. Για το ασφαλιστικό, για τον τρόπο που χειρίζονται τη φορολογία, τον προϋπολογισμό, την παιδεία.
Εμείς και εγώ προσωπικά είχαμε ζητήσει από την αρχή, στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. πρωθυπουργού του κ. Καραμανλή, στην πρώτη τετραετία, να κάνουμε όχι μόνο διάλογο, αλλά να υπάρξουν και συμφωνίες. Στο θέμα της αξιοκρατίας, στο θέμα της διαφθοράς, να χτυπήσουμε όλα αυτά τα μεγάλα εξωθεσμικά συμφέροντα, αλλά και την μικρότερη διαφθορά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διακοπή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Θα επιμείνετε στο θέμα αυτό; Ο Γιώργος Τράγκας που κάνει εκπομπή πριν από εμένα στον «REAL FM», ρωτούσε όλο το πρωί, φώναζε, να ρωτήσεις Νίκο το Γιώργο όταν θα ’ρθει στο σταθμό μας, αν θα επιμείνει στη μάχη για την αυτονομία της πολιτικής. Αν θα επιμείνει στη μάχη κόντρα στις παρεμβάσεις, στις αθέμιτες παρεμβάσεις, δε μιλάμε για την ελεύθερη γνώμη που μπορεί να διατυπώνει ένας δημοσιογράφος. Στις αθέμιτες παρεμβάσεις μέσων ενημέρωσης στην πολιτική διαδικασία, στην πολιτική ζωή.
Και το ερώτημα είναι σαφές: Θα επιμείνετε κ. Πρόεδρε; Θα ονοματίζετε τα διαπλεκόμενα όταν αυτά υπάρχουν; Και επίσης, αν και όταν γίνετε κυβέρνηση, εάν και όποτε γίνετε κυβέρνηση, θα πάρετε μέτρα που να δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο, μια νέα ισορροπία σχέσεων ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και στην πολιτική ζωή του τόπου;
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απολύτως. Νομίζω ότι αυτό το οποίο είχα και ως εντολή, το έθεσα και στο τραπέζι των εσωκομματικών μας αντιπαραθέσεων, ήταν το θέμα της αυτονομίας της πολιτικής ως βασικό στοιχείο για τη δημοκρατία μας, ως βασικό στοιχείο για να αισθάνεται ο πολίτης ότι τα συμφέροντά του εκφράζονται γνήσια και κάποιος παλεύει γι’ αυτά και δεν αλλοτριώνεται από κάποια εξωθεσμικά συμφέροντα, διότι είναι θέμα δημοκρατίας τελικά αν ο εργαζόμενος, αν ο απλός πολίτης, αν η νοικοκυρά, αν ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, αισθάνεται ότι έχει ένα κόμμα το οποίο πραγματικά μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντά του και να κάνει και τις απαραίτητες μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, κόντρα πολλές φορές σε ειδικά συμφέροντα τα οποία ζουν απ’ τον παρασιτισμό, είναι κρατικοδίαιτα ή έχουν εξαρτήσεις.
Και μέσα σε αυτά δυστυχώς ενέχονται και τα μέσα ενημέρωσης. Όπως βεβαίως και το κράτος, η πολιτεία, η πολιτική ειδικά της σημερινής κυβέρνησης, αλλά βεβαίως έχουμε και εμείς ευθύνες γι’ αυτό. Άρα αυτό πρέπει να αλλάξει και είμαι όχι απλά έτοιμος, αλλά και θα συνεχίσω αυτό τον αγώνα, διότι είναι αγώνας δημοκρατίας, για να χτυπήσουμε τη λογική της εξωθεσμικής και αθέμιτης όπως πολύ σωστά είπατε παρέμβασης συμφερόντων στα κόμματα.
Γι’ αυτό έχουμε προτείνει και μια καθαρή σχέση κράτους, ιδιωτών, μέσων ενημέρωσης, ώστε να υπάρξει ανεξαρτησία, διότι εγώ θέλω την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, θέλω την ανεξαρτησία του δημοσιογράφου, θέλω την ελεύθερη γνώμη του, θέλω την κριτική του. Δεν θέλω να έχω αφέντες στο κεφάλι μου να μου λένε τι πρέπει να κάνω.
Αυτή είναι τελείως διαφορετική αντίληψη. Εγώ εκφράζω τον λαό ο οποίος με έχει υποστηρίξει, με έχει ψηφίσει. Εγώ, ο κάθε βουλευτής. Και είμαστε υποχρεωμένοι σύμφωνα και με το Σύνταγμα και με τις δημοκρατικές αρχές να τον εκφράσουμε.
Δεύτερον, έχουμε μιλήσει για έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα ενδυναμώσει την αυτονομία του πολιτικού, διότι σήμερα ο πολιτικός για να το πούμε πολύ καθαρά, το ξέρουμε όλοι, για να μπορεί να εκλεγεί, ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες, έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ή προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ή τεράστιας προβολής. Άρα, ακόμα και όταν έχει τη διάθεση να παίξει πολύ αυτόνομα και να προσφέρει ευρύτερα στην κοινωνία, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται μια υποχρέωση, ακόμα και εξάρτηση πολλές φορές από τους ισχυρότερους. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ενώ λέτε ότι το σπάσιμο σε μονοεδρικές περιφέρειες δίνει τη δυνατότητα μιας πιο άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τον απελευθερώνει από τις δεσμεύσεις.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δηλαδή όταν πάμε σε μονοεδρικές περιφέρειες, μιλάμε για μικρότερες περιφέρειες, ο ανταγωνισμός γίνεται εσωκομματικός καταρχήν και άρα γίνονται εκλογές, με δημοκρατικό τρόπο, όπως κάναμε εμείς με την εκλογή της ηγεσίας, αλλά και με προκριματικές, που θα γίνονται σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, δεν χρειάζονται πια τα τεράστια ποσά για να προβληθεί ο πολιτικός, διότι πια είναι μια περιοχή που μπορεί ουσιαστικά να περπατήσει και να χαιρετίσει γειτονιά-γειτονιά, χωριό-χωριό τον κόσμο, και βεβαίως θα υπάρξουν συζητήσεις στην τηλεόραση, αλλά δεν θα είναι συζητήσεις τύπου κοκορομαχίας, αλλά θα μπουν σε πιο ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα πια.
Διότι ο άλλος θα ξέρει στη μονοεδρική ότι αν κερδίσει το κόμμα του, θα κερδίσει ο ίδιος και αν κερδίσει ο ίδιος κερδίζει το κόμμα του. Δεν έχει δηλαδή την εσωκομματική σύγκρουση, η οποία βεβαίως δημιουργεί πολλές φορές την ανάγκη οι υποψήφιοι να τρέχουν σε διάφορα συμφέροντα για να μπορούν να αντέξουν αυτό τον ανταγωνισμό.
Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα και εμείς οι σοσιαλδημοκράτες και ο σοσιαλιστές ανά τον κόσμο, οι προοδευτικοί ανά τον κόσμο, κοιτάμε πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία.
Είχα μιλήσει π.χ. με τον Αλ Γκορ όταν είχε έρθει εδώ πριν από την απονομή του Νομπέλ και συζητάγαμε για το θέμα του περιβάλλοντος, αλλά είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα και του είπα ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ότι ένα απ’ τα θέματα που θεωρώ βασικό πρόβλημα, είναι το θέμα της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και μου λέει, «ξέρεις το δεύτερο βιβλίο μου μετά το θέμα του περιβάλλοντος είναι για τον τρόπο που χρηματοδοτούνται οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης στην Αμερική, για να στηλιτεύσω όλη αυτή την εξάρτηση, που αναγκάζεται ο πολιτικός να μαζέψει λεφτά για 15 δευτερόλεπτα προβολής του στα μέσα ενημέρωσης».
Δεν είναι δημοκρατικό πια το σύστημα. Αυτά είναι βασικά ζητήματα. Υπάρχουν όμως λύσεις. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, θα καταθέσουμε πρόταση για τον εκλογικό νόμο που θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε - να ένας τομέας διαλόγου για τον οποίο σας ρώτησε ένας ακροατής, που θα μπορούσε να είναι πεδίο δόξης λαμπρόν - να καθίσουμε και να συζητήσουμε σοβαρά για ένα σύστημα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και να τα βρείτε με την κυβέρνηση. Αυτό μου λέτε.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και να τα βρούμε σε ένα σύστημα που θα βοηθάει την αυτονομία του πολιτικού.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα βέβαια με ερεθίζει αυτό που λέτε, γιατί θυμάμαι αυτόματα ότι δεν κλείσανε λίγες μέρες απ’ την επανεκλογή σας στην ηγεσία και με αφορμή τον εκλογικό νόμο ο κ. Βενιζέλος έκανε την πρώτη του διαφοροποίηση. Και θέλω να σας ρωτήσω πόσο γερό νευρικό σύστημα έχετε και στις πόσες διαφοροποιήσεις καίγεται. Συγνώμη που το λέω έτσι λαϊκά και πεζοδρομιακά, αλλά είναι ερώτημα που μου το έχουν στείλει τουλάχιστον δέκα ακροατές μας.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό θα το δείτε στην πράξη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι καλή απάντηση αυτή και τη δέχομαι.
Προχωρώ στο επόμενο θέμα μου και το επόμενο θέμα μου είναι το ασφαλιστικό. Ένα πράγμα που ακούει το ΠΑΣΟΚ έντονα τις τελευταίες βδομάδες κ. Πρόεδρε και πρέπει να σας το μεταφέρω, είναι ότι δεν έχει σηκώσει τους τόνους της αντιπολίτευσης όσο θα έπρεπε.
Και επειδή το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που καίει τους Έλληνες και για τη σύνταξή τους και για το αν θα μείνουν παραπάνω χρόνια στη δουλειά, για το αν θα πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές, υπάρχει ανησυχία γύρω απ’ το θέμα αυτό, το πρώτο μου ερώτημα είναι γιατί αργήσατε να μιλήσετε για το θέμα αυτό, αφήσατε να περάσουν τουλάχιστον 15 μέρες συζήτησης γύρω από το ασφαλιστικό και μιλήσατε μετά.
Και ένα δεύτερο θέμα μου είναι αν σκοπεύετε να λάβετε ουσιαστικά μέρος στο διάλογο που γίνεται για το θέμα αυτό. Και το λέω με την έννοια ότι ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση τα κάνει λάθος όλα. Το βέβαιο είναι ότι το πρόβλημα υπάρχει. Τα ταμεία μας έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν μαύρες τρύπες. Με κάποιον τρόπο πρέπει να καλυφθούν.
Για μένα μια αντιπολίτευση που είναι έντιμη και σοβαρή και υπεύθυνη, δεν αρκεί μόνο να επικρίνει την κυβέρνηση για τα λάθη της, πρέπει και να προτείνει, πρέπει και να έχει άποψη για το μέλλον.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολύ σωστά. Να σας πω, είναι τρία τα σημεία τα οποία αναφέρετε. Μάλλον είναι δύο σημεία και εγώ θα προσθέσω ένα τρίτο. Θα ξεκινήσω απ’ το τρίτο. Το τρίτο είναι ποια είναι η σημασία του ασφαλιστικού, που έχει μεγάλη σημασία ακόμα και για την ανάπτυξη της χώρας. Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πια, το βλέπετε και εσείς και στο χώρο το δικό σας, τις αλλαγές στην τεχνολογία, αλλά και σε κάθε διαδικασία εργασίας, παραγωγής, έχουμε ραγδαίες αλλαγές.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πιέσεις συνεχώς στον πολίτη να παίρνει πρωτοβουλίες, να αλλάζει, να μαθαίνει, να αλλάζει δουλειές πολλές φορές, να επενδύει, να παίρνει ρίσκο, ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Τι πρέπει να κάνει η πολιτεία, μια σοβαρή - και εγώ θα έλεγα - προοδευτική και σοσιαλιστική πολιτεία και τα οποία θεωρητικώς έχουν γίνει σε άλλες χώρες και επιτυχημένα.
Υπάρχουν δύο αντιλήψεις. Η μία είναι η συντηρητική νεοφιλελεύθερη δεξιά, όπως θέλετε να την πούμε, που λέει ρίξ’ τους στη θάλασσα, κάποιοι θα πνιγούν, κάποιοι θα τα καταφέρουν. Η οποία βεβαίως δημιουργεί τεράστια ρήγματα στην κοινωνία και τελικά όλη ουσιαστικά η κοινωνία αρχίζει και βουλιάζει, διότι δεν αντέχει στον ανταγωνισμό.
Η άλλη λογική είναι όχι, εμείς θα δώσουμε μια σιγουριά, μια ασφάλεια, για να μπορείς εσύ πολίτη να πάρεις και το ρίσκο να δοκιμάσεις, αλλά δεν θα φοβηθείς το ρίσκο, διότι θα έχεις το αποκούμπι, θα έχεις τη σιγουριά, θα έχεις την πολιτεία που θα σου προσφέρει την πρόνοια, τη σωστή παιδεία, τη σωστή υγεία και βεβαίως τη σωστή σύνταξη.
Άρα είναι βασικό στοιχείο μιας νέας εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης, το να προσφέρουμε εμείς σιγουριά σε αυτούς τους τομείς που σας ανέφερα, που βεβαίως σημαίνει και μια σοβαρή αλλαγή του κράτους στη λειτουργία του, το οποίο θα φύγει και απ’ την πελατειακή αντίληψη.
Να βάλουμε δηλαδή μεγάλα θέματα στην εθνική μας στρατηγική. Δεν μπορεί να είμαστε τελευταίοι εμείς στην παιδεία, στη χρηματοδότηση της παιδείας. Δεν μπορεί να είμαστε τελευταίοι στο περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να είμαστε τελευταίοι ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Δεν μπορεί να είμαστε τελευταίοι στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Δεν μπορεί να είμαστε τελευταίοι στην αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας ή των καρδιακών νόσων, ενώ έχουμε τη μεσογειακή διατροφή. Άρα το ασφαλιστικό είναι ένα βασικό στοιχείο της νέας εθνικής στρατηγικής.
Δεύτερον. Εμείς έχουμε καταθέσει - επειδή μιλήσατε για αντιπολίτευση - εδώ και πολλούς μήνες, το πλήρες πρόγραμμά μας. Η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα τις δικές της προτάσεις. Δηλαδή καλούμαστε εμείς η αντιπολίτευση να μιλήσουμε για το ασφαλιστικό και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και μάλιστα, προεκλογικά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα πλαίσιο αρχών.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένα σοβαρό πλαίσιο αρχών. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να χτυπήσουμε την εισφοροδιαφυγή. Αλλά να σας πω κάτι για την εισφοροδιαφυγή; Είναι στο 25% περίπου. Μιλάμε για τεράστια ποσά και θα είχε λυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα αν δεν είχαμε αυτή την εισφοροδιαφυγή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια ακούω όλα τα κόμματα να λένε ότι θα τη πολεμήσουν, όπως και για τη φοροδιαφυγή, αλλά τελικά αποτέλεσμα δε βλέπουμε ποτέ, ούτε επί ΠΑΣΟΚ, ούτε επί Νέας Δημοκρατίας.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είχαν υπάρξει σημαντικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και είχαμε βελτιώσει σημαντικά και τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας. Αλλά εγώ θα σας πω κάτι άλλο. Ποιος θα δώσει το παράδειγμα στην εισφοροδιαφυγή; Πρώτο το κράτος. Όταν αυτή η κυβέρνηση χρωστάει σύμφωνα με το νόμο Ρέππα - τον οποίο λέει ότι εφαρμόζει, αλλά δεν εφαρμόζει, επιλεκτικά εφαρμόζει - 8 δισεκατομμύρια, δηλαδή κάποια τρις δραχμές στα ταμεία χρωστάει το κράτος, πώς μπορεί να ζητάει από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία να πληρώνει τους φόρους του, να πληρώνει τις εισφορές του;
Άρα το ίδιο το κράτος πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του. Όταν η κυβέρνηση χθες στη Βουλή - και μάλιστα υπήρχαν δήθεν και κάποιες αντιδράσεις από τους βουλευτές της, αλλά τελικά στην πράξη όλοι ψηφίσανε αυτή την τροπολογία - χάρισε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή κάπου 350, 400 δισεκατομμύρια παλιές δραχμές, στην Alpha Bank, αυτά ποιος θα τα πληρώσει; Το ΙΚΑ; Ο συνταξιούχος;
Βεβαίως δημιουργούνται μαύρες τρύπες κ. Χατζηνικολάου, αλλά δημιουργούνται μαύρες τρύπες από μια κακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Μας μιλάει για ενοποίηση ταμείων.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και εσείς στις αρχές δηλώσατε, είστε υπέρ της ενοποίησης.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ’ ουσία μιλάτε για τρεις μεγάλες κατευθύνσεις στα ταμεία.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τρεις μεγάλες κατευθύνσεις, ακριβώς. Αλλά εμείς λέμε το εξής: Φέρτε αναλογιστικές μελέτες για να μας πείτε ποια είναι η κατάσταση. Δεν έχουν φέρει. Πώς θα κάνουμε διάλογο χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς στοιχεία;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι σωστό που λέτε. Δε μπορεί να γίνει διάλογος χωρίς να ξέρεις την κατάσταση.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κυβέρνηση πήρε πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Είπε θα ανοίξει διάλογο για το ασφαλιστικό. Και αυτό το σεβόμαστε. Πήγαμε και είμαστε στο διάλογο αυτόν αυτές τις μέρες. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ακόμα και σήμερα, τώρα, αυτή την ώρα κ. Χατζηνικολάου συζητιέται στη Βουλή. Είμαστε εκεί.
Περιμένουμε από τον κ. Μαγγίνα να καταθέσει προτάσεις. Δεν νομίζω να καταθέσει. Βεβαίως αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αλλά είμαστε εκεί. Δείχνουμε την καλή μας πρόθεση. Να μην μας πουν, και πολύ σωστά, δεν καθίσατε στο τραπέζι του διαλόγου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτός ήταν ο λόγος που αυτές τις 15 μέρες δεν τοποθετηθήκατε δημόσια και το κάνατε για πρώτη φορά πριν από δυο-τρεις μέρες; Περιμένατε να δείτε.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα η πρώτη δήλωσή μου μετά την εκλογή μου ήταν για το ασφαλιστικό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι αλήθεια.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεύτερον, έχουμε κάνει συνεχείς παραστάσεις μέσα στη Βουλή, μάλιστα την προηγούμενη βδομάδα άνω-κάτω έγινε η Βουλή με τη δικιά μας…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως γιατί υπάρχει αυτή η γκρίνια ότι το ΠΑΣΟΚ απουσιάζει;
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ πιστεύω ότι ιδιαίτερα σε κάποιες εφημερίδες υπάρχει ακόμα η αίσθηση ή μάλλον υπάρχει ακόμα η μάχη την οποία δώσαμε εμείς για την αυτονομία της πολιτικής και απέναντι σε διάφορους που θέλουν να ποδηγετούν την αντιπολίτευση, που θεωρούν ότι είναι δικό τους προνόμιο να κάνουν αντιπολίτευση και όχι το ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια το αντιστρέφουν λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει αντιπολίτευση.
Αντιπολίτευση κάνουμε, αλλά το θέμα είναι ποιος τα γράφει. Και εδώ υπάρχει ένα θέμα βεβαίως, περιμένουμε η δουλειά που γίνεται συστηματικά από το ΠΑΣΟΚ, αν υπάρχουν εφημερίδες που θέλουν να λένε ότι στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ ή θέλουν να λένε ότι είναι εφημερίδες της παράταξης, ας αναδείξουν τα θέματα αντικειμενικά. Τίποτα άλλο δεν ζητάω. Να αναδείξουν αντικειμενικά το σοβαρό έργο που γίνεται στη Βουλή.
Και βεβαίως θα γίνει και στο πεζοδρόμιο αν χρειαστεί. Εμείς θα είμαστε κοντά στους επαγγελματίες, στους μικροβιοτέχνες, στους εργαζόμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πράγματι πλήττονται αυτή τη στιγμή απ’ την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Θέλω να μείνουμε κ. Πρόεδρε στο ασφαλιστικό. Θέλω όμως στο μεταξύ να ρωτήσω αυτό που πολλοί ακροατές μας ρωτούν. Ρωτούν μα στα 3-3,5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας επιβαρύνθηκαν τα Ταμεία, προηγουμένως στα 20 χρόνια του ΠΑΣΟΚ δεν επιβαρύνθηκαν;
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ δεν θέλω, πώς θα μπορούσα να πω …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να αθωώσετε πλήρως την περίοδο του ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, να θεοποιήσω το έργο του ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ήταν εκείνο το οποίο διαμόρφωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει σήμερα. Ανέπτυξε συστηματικά το ασφαλιστικό σύστημα, δημιουργώντας ιδιαίτερα στην επαρχία ΟΓΑ …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως και επί ημερών ΠΑΣΟΚ χρωστούσε το κράτος στα Ταμεία, όχι μόνο τώρα.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως, αλλά θεσμοθετήθηκε με το Νόμο Ρέππα, αν θυμόσαστε, το 1% του ΑΕΠ για τα ταμεία, το οποίο βεβαίως θα έπρεπε να σέβεται η σημερινή Κυβέρνηση.
Θέλω να τονίσω όμως, να δώσω ένα στοιχείο. Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε με 5 δις απόθεμα όλα τα Ταμεία και το ανέβασε στα 25 δις όταν το παρέδωσε το 2004 στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το έκανε μέσα από σοβαρές επενδύσεις σε ομόλογα σοβαρά ομόλογα όμως, και ήρθε η Νέα Δημοκρατία και επένδυσε σ’ αυτά τα δομημένα, επικίνδυνα ομόλογα, τα οποία δεν ξέρω αν παρακολουθείτε τις τελευταίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών, διότι ξεχάστηκε κάπου αυτό το θέμα και εμείς δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί, γιατί είναι πολύ σημαντικό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα επανέλθετε λέτε σ’ αυτό;
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως. Και αν βλέπετε και τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ότι προσπαθεί η Κυβέρνηση να ξεχάσει το πόρισμα Ζορμπά και να συγκαλύψει το πόρισμα Ζορμπά. Προσπαθεί επίσης να συγκαλύψει ότι αυτά τα δομημένα ομόλογα έχουν πολύ κακή τύχη πια διεθνώς.
Και ήταν επικίνδυνα, θα είδατε την κρίση που έγινε στην Αμερική με τα δάνεια προς τις κατοικίες και από εκεί και πέρα χτυπήθηκαν Τράπεζες και αυτά όλα είχαν σχέση με τα δομημένα ομόλογα και με διάφορα ειδικά, τα λεγόμενα Private equities, δηλαδή τα μεγάλα Ταμεία που λειτουργούσαν περισσότερο για να πάρουν δάνεια, αξιοποιώντας τον αέρα κάποιων ομολόγων και χρησιμοποιούσαν τα δάνεια για να παίξουν μετά στην αγορά και μέσα απ’ αυτά να πάρουν νέα δάνεια κλπ.
Όπως δυστυχώς βλέπουμε θα κάνει η MARFIN με τον ΟΤΕ. Δηλαδή δεν είναι μόνο τα ταμεία μας, αλλά βλέπουμε ένα πολύ κερδοσκοπικό και καιροσκοπικό, θα έλεγα, και ευκαιριακό διεθνές κεφάλαιο, το οποίο έχει απειλήσει σε πολλές χώρες σημαντικές και σοβαρές τράπεζες και ιδρύματα.
Με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα η ελληνική κυβέρνηση, αφήνει το πεδίο ανοιχτό σ’ αυτούς να έρθουν, κάνοντας προφανώς δικές της συναλλαγές, διότι εξυπηρετεί κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Έναν στρατηγικό για μας οργανισμό, όπως είναι του ΟΤΕ, θα τον δώσει ουσιαστικά, ούτε με στρατηγικό management, αλλά σε μία εταιρεία, η οποία δεν ξέρουμε πού θα πάει τον ΟΤΕ, που είναι ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης, καινοτομίας και έρευνας, είναι βασικός μοχλός για την υποδομή των οπτικών ινών που χρειαζόμαστε, στην χώρα μας, για να έχουμε σοβαρή δυνατότητα ανταγωνισμού. Και βεβαίως με τα Ταμεία έχουμε παρόμοιες αντιλήψεις, παρόμοιους τρόπους διαχείρισης.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι παραδώσαμε το ΙΚΑ με ένα απόθεμα θετικό, ένα πλεόνασμα 1,5 δις και αυτή τη στιγμή το ΙΚΑ έχει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια έλλειμμα. Μιλάμε δηλαδή για μια διαχείριση η οποία έχει υπονομεύσει τα Ταμεία. Σε 3,5 χρόνια, βεβαίως, είναι εύκολο να γκρεμίσεις, αλλά είναι δύσκολο να χτίσεις. Και εμείς χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς γκρεμίζει και γκρεμίζει, διότι ουσιαστικά έχει μια πολιτική διευθέτησης συμφερόντων, μια πολιτική ισορροπιών με τα διάφορα συμφέροντα. Και βεβαίως βοηθάει να απαξιώνει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, και αύριο να έρθει η Κυβέρνηση - θα το δούμε δηλαδή - και ουσιαστικά θα προτείνει στους εργαζόμενους, αναλάβετε εσείς τις ευθύνες σας μέσα από την ιδιωτική ασφάλιση.
Πάμε δηλαδή σε μια εμπορευματοποίηση της ασφάλισης στη χώρα μας, που κάθε άλλο θεωρώ ότι είναι η λύση του προβλήματος. Μπορούμε να έχουμε σοβαρή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος με σοβαρή χρηματοδότηση, με υποχρεώσεις που θα έχουν όλοι βεβαίως και το κράτος και οι επιχειρηματίες και οι Τράπεζες και οι εργαζόμενοι και έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια σοβαρή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος.
Εμείς μιλάμε επίσης και για το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης, δηλαδή ένα κλειδωμένο κεφάλαιο, απ’ όποιες ιδιωτικοποιήσεις κάνουμε, να τα δώσουμε για το ασφαλιστικό σύστημα για την επόμενη γενιά. Και βεβαίως μιλάμε επίσης και για την τήρηση των υποχρεώσεων από πλευράς του κράτους.
Αυτά μπορούν να δώσουν ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να κλείσω το θέμα του ασφαλιστικού. Πολλοί θυμούνται ότι στη δική σας περίοδο διακυβέρνησης, την περίοδο Σημίτη, υπήρξε και το θέμα Γιαννίτση. Δηλαδή υπήρξε μια αναγνώριση του μεγάλου προβλήματος του ασφαλιστικού, μια προσπάθεια να πάμε σε μια λύση και στη συνέχεια αυτή την πρόταση την κατάπιε το ΠΑΣΟΚ, την πήρε πίσω κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης.
Και το λέω με την έννοια, ότι θεωρούν πολλοί ότι το ΠΑΣΟΚ σε μερικά τέτοια θέματα που είχαν σοβαρό πολιτικό κόστος στο παρελθόν δεν έδειξε τόλμη, δεν έδειξε θάρρος, δεν ανέλαβε πολιτικό κόστος για να τα λύσει και τα άφησε να λιμνάζουν, τα άφησε τελικά στην πλάτη της Νέας Δημοκρατίας που το διαδέχτηκε.
Το δικό μου ερώτημα είναι, αν ο Γιώργος Παπανδρέου μελλοντικά στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και γίνει Πρωθυπουργός, θα δείξει τόλμη, θα δείξει θάρρος στα θέματα αυτά και θα αδιαφορήσει για το πολιτικό κόστος. Αυτό είναι το ερώτημα.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα σας πω. Δύο πιστεύω είναι τα στοιχεία τα οποία ως ΠΑΣΟΚ εμείς αναδεικνύουμε: την τόλμη από τη μία πλευρά, αλλά και την αλληλεγγύη από την άλλη. Δηλαδή η τόλμη δεν μπορεί να είναι στις πλάτες του φτωχότερου και του μέσου Έλληνα, αλλά να τολμήσουμε εκεί που πραγματικά πονάει, εκεί που πραγματικά είναι το πρόβλημα.
Έχουμε διαφθορά, έχουμε φοροδιαφυγή, έχουμε μεγάλα συμφέροντα, έχουμε άνιση κατανομή του πλούτου, έχουμε ένα σύστημα παιδείας που δεν παράγει εκείνους τους πτυχιούχους που χρειάζεται πραγματικά η χώρα για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική.
Έχουμε στο χώρο υγείας τεράστια απώλεια εσόδων, αλλά έχουμε επίσης μια μεγάλη διαφθορά, έχουμε την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση της υγείας. Σήμερα ο Έλληνας πληρώνει περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο για την υγεία από την τσέπη του, το ίδιο και στην παιδεία. Δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστική χώρα εάν δεν κάνουμε αλλαγές.
Άρα, λοιπόν, εγώ λέω το εξής. Ναι, τόλμη. Λέμε, π.χ. στον τομέα της παιδείας, 5% του ΑΕΠ θα πάει στην παιδεία. Χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά παράλληλα χρειάζεται η αξιολόγηση, χρειάζεται η αξιοκρατία, χρειάζεται η αυτονομία του Πανεπιστημίου, χρειάζεται η αποκέντρωση στα σχολεία, χρειάζεται η αξιολόγηση των καθηγητών, των δασκάλων, δηλαδή να μπορέσουμε να έχουμε μια κοινωνική συμφωνία, που λέμε, ναι το ελληνικό κράτος θα έρθει, θα επενδύσει σε αυτά, τα απαραίτητα δημόσια αγαθά, αλλά παράλληλα όλοι μας θα αναλάβουμε και τις ευθύνες μας.
Εκεί χρειάζεται τόλμη, αλλά όχι με τη λογική, ότι θα βοηθήσουμε κάποιους μεγάλους, διότι μας μιλάνε π.χ. για τα προνομιούχα Ταμεία των συνταξιούχων. Μα ο δικηγόρος ξέρετε μετά από 35 χρόνια τι παίρνει ως σύνταξη; 1.400 ευρώ. Είναι προνομιούχος ο δικηγόρος που παίρνει 1.400 ευρώ μετά από 35 χρόνια δουλειάς; Εκεί είναι το πρόβλημα; Δεν είναι εκεί το πρόβλημα.
Άρα, λοιπόν, ναι τόλμη, αλλά να είμαστε τολμηροί με βάση τις αλήθειες και το πού πραγματικά υπάρχουν τα προβλήματα της χώρας μας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μήπως πρέπει κάποια στιγμή, τώρα θα το πω όπως το νιώθω ακούγοντάς σας, να πάρετε ένα πιο σαφές και οριστικό διαζύγιο από την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο του ΠΑΣΟΚ;
Το λέω όπως το αισθάνομαι και όπως βλέπω να το λένε πάρα πολλοί συμπολίτες μας με τα μηνύματά τους. Λένε, γιατί δεν βγαίνει ο Γιώργος ο Παπανδρέου να πει πέντε αλήθειες για το παρελθόν και να τραβήξει ένα «Χ» με την περίοδο αυτή.
Παράδειγμα. Θυμούνται το θέμα του Χρηματιστηρίου ή θυμούνται διάφορα που είχαν συμβεί την περίοδο Σημίτη και που είχαν να κάνουν με την απουσία ενδιαφέροντος ιδιαίτερα την 2η τετραετία για την καθημερινότητα του πολίτη, αυτά που οδήγησαν στην ήττα την εκλογική του ΠΑΣΟΚ μετά την κυβέρνηση Σημίτη.
Μήπως ήρθε η ώρα για ένα χοντρό διαζύγιο να το πω πεζοδρομιακά μ’ αυτή την περίοδο και για μια νέα σελίδα; Πάρα πολλά μηνύματα από τους ακροατές και δεν μιλώ για μηνύματα που έρχονται από πολιτικούς σας αντιπάλους, τα βάζω στην πάντα αυτά, μιλώ για μηνύματα που έρχονται με πραγματική αγωνία για το ΠΑΣΟΚ.
Είναι μηνύματα που λένε, Γιώργο διώξε τους κακούς από το κόμμα, αυτούς που μας έχουν χρεώσει μέχρι τώρα με τα αρνητικά της εικόνας του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ανάγκη να είναι όλο οι πρώην Υπουργοί μπροστά, βγάλε νέα πρόσωπα, έχει το ΠΑΣΟΚ πολλά νέα πρόσωπα, δώσε μια νέα εικόνα και δώσε χρώμα στο ΠΑΣΟΚ για να ξανά αποκτήσει το ριζοσπαστισμό που είχε στο παρελθόν.
Αυτά είναι τα μηνύματα που έχουμε και θέλω το σχόλιό σας.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολύ σωστά. Πρώτα απ’ όλα να πω ότι κάνω μια νέα αρχή και αυτός ήταν και ο στόχος που είχα και στην εσωκομματική μας αντιπαράθεση, λέγοντας ότι η εντολή που θα πάρω εγώ, είναι μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ. Ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα έχει ως στόχο μια εθνική στρατηγική που είναι ριζοσπαστική.
Όταν μιλάμε για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Όταν μιλάμε για το χτύπημα της διαφθοράς. Όταν μιλάμε για ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα. Όταν μιλάμε για τα δημόσια αγαθά που θα είναι δικαίωμα, αλλά θα υπάρχει ευθύνη και στον πολίτη.
Όταν μιλάμε για προβλήματα καθημερινά, από το πρόβλημα των ναρκωτικών μέχρι τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις τις οποίες εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε, που είναι και αποτελεσματικές και επίσης είναι και προοδευτικές.
Που φεύγουν από τη λογική ότι το απλώς γινόμαστε εμείς κόμμα διαχείρισης της εξουσίας για την εξουσία, για να ισορροπήσουμε κάποια συμφέροντα χωρίς μια εθνική στρατηγική.
Διότι αυτή η Κυβέρνηση σήμερα δεν έχει μια εθνική στρατηγική. Δεν κοιτάει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό μέσα από μια εθνική στρατηγική. Δεν κοιτάει τι θα κάνει με τον ΟΤΕ ή τη ΔΕΗ. Δεν κοιτάει τι θα κάνει σε σχέση με την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Κοιτάει πώς θα διευθετήσει συμφέροντα. Άρα, μια νέα αρχή στο ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, ναι, να χτυπήσουμε, να πάρουμε οριστικό διαζύγιο από τα αρνητικά μας του παρελθόντος. Όχι από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει προσφέρει πολλά. Κανένας δεν θα πει ότι δεν κάναμε μεγάλα έργα. Κανένας δεν θα πει ότι δεν είχαμε μία σοβαρή ανάπτυξη. Κανένας δεν θα πει ότι δεν κάναμε μια εξωτερική πολιτική που ήταν πετυχημένη. Κανένας δεν θα πει ότι δεν κάναμε μια σοβαρή πολιτική στα δημοσιονομικά για να μπούμε στην ευρωζώνη.
Αλλά πράγματι στον κοινωνικό τομέα είχαμε ελλείψεις. Εκεί χάσαμε ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού και μάλιστα θα έλεγα των παραδοσιακών ψηφοφόρων που ψηφίζουν ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Που θέλουν πραγματικά να κάνει τομές για να εγγυηθεί κανείς μια σοβαρή, αξιοκρατική, διάφανη πολιτική σε αυτούς τους τομείς και βεβαίως μία αναπτυξιακή πολιτική. Έτσι θα πάρουμε πράγματι το διαζύγιό μας από τα αρνητικά του παρελθόντος.
Και τρίτον το κόμμα μας χρειάζεται ανανέωση. Αξιοποιούμε τα έμπειρα στελέχη, αλλά είναι ώρα να δώσουμε το λόγο σε μια νεότερη γενιά. Γι’ αυτό εγώ, στο νέο αυτό όργανο, πηγαίνοντας προς το συνέδριο, έβαλα έναν απλό όρο, χωρίς να αξιολογώ τον άλφα ή βήτα πρώην υπουργό, δεν ήθελα να αδικήσω κανέναν. Είπα να δώσουμε πια λόγο στους νέους. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να είναι πρώην υπουργός.
Στα 30 άτομα που έχουμε στη Γραμματεία και στις ομάδες δουλειάς που θα φτιάξουμε - που σήμερα θα έχουμε και συνάντηση - θα είναι ένας σημαντικός αριθμός στην ομάδα δουλειάς, άλλα 100 και τόσα άτομα, που θα δουλέψουν σε διάφορους τομείς, δεν υπάρχει κανένας πρώην υπουργός.
Άρα με αυτό τι σηματοδοτούμε; Ότι ναι, να δώσουμε λόγο και σε άλλους και σε νέους. Και έχουμε ένα πολύ καλό δυναμικό στο κόμμα μας, στο Κίνημά μας, που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω πριν πάω στα δύο τελευταία μου ερωτήματα να κάνω ένα προσωπικό ερώτημα ανθρώπινο συναισθηματικό, αλλά σημαντικό. Η επανεκλογή αυτή είναι και ενός είδους πολιτική χειραφέτηση; Νιώθετε πιο ελεύθερος από την επόμενη μέρα; Νιώθετε μικρότερη ψυχική ανάγκη να κάνετε ισορροπίες και να περπατάτε πάνω στο σχοινί; Να το πω έτσι όπως το νιώθουν και το ρωτούν πολλοί συμπολίτες μας.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολύ σωστά. Νομίζω ότι αυτό το οποίο είχα και εισέπραξα από πάρα πολύ κόσμο μέσα στην εσωκομματική διαδικασία, είναι ότι αισθάνθηκαν ότι έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους, ότι ήμουν πιο ειλικρινής ή μάλλον πιο ανοιχτός, όχι ότι δεν ήμουν ειλικρινής πριν, αλλά ότι ήμουν πιο ανοιχτός πιο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απελευθερωμένος.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και αισθάνομαι αυτή την απελευθέρωση που σημαίνει όμως και ευθύνη, γιατί η ελευθερία έχει και ευθύνη. Πάντα να το θυμόμαστε αυτό, η ελευθερία δεν σημαίνει απλώς κάνω ό,τι θέλω, έχει και μεγάλες ευθύνες. Άρα είναι μεγάλες και οι ευθύνες οι καινούριες, αλλά είμαι αποφασισμένος όπως είπα να κάνω τις όποιες επιλογές θεωρώ καλύτερες για να κάνουμε αυτή τη νέα αρχή στο ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι επιλογές για το ΠΑΣΟΚ, είναι για τη χώρα.
Έχουμε πολλές δυνατότητες στην Ελλάδα, τεράστιες δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και δυστυχώς αναλωνόμαστε σε μια διαδικασία με αυτή την Κυβέρνηση, σε μια αντίληψη, απλώς πως, ό,τι βρούμε θα τα μοιράσουμε, θα κάνουμε τις συναλλαγές θα κάνουμε ισορροπίες με τους μεγάλους και ισχυρούς και ο πολίτης θα είναι στο περιθώριο. Στον πολίτη βεβαίως λέμε ότι θα κάνουμε διάλογο, αλλά προτάσεις δεν φέρνουμε για να κάνουμε διάλογο. Λέμε θα βάλουμε την οικονομία σε μια τάξη, αλλά ο προϋπολογισμός κάθε φορά είναι περιπέτεια.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γι’ αυτό θέλω να σας ρωτήσω. Πώς τον είδατε τον προϋπολογισμό και επίσης πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η εικόνα για το μεσαίο πολίτη και με την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά. Η ΔΕΗ για παράδειγμα επειδή την αναφέρατε λίγο πριν εξήγγειλε ότι θα κάνει αυξήσεις. Ζητάει αυξήσει 30%. Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν τόσο υψηλές αυξήσεις, αλλά κάποιες θα γίνουν.
Ο προϋπολογισμός δίνει περίπου τον πληθωρισμό στους μισθούς και στις συντάξεις ενώ την ίδια στιγμή είναι πολύ φανερό ότι θα επιβαρυνθούμε φορολογικά και με έμμεσους και με άμεσους φόρους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δυστυχώς η Κυβέρνηση παντού παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Πίσω από το επικοινωνιακό παιχνίδι όμως υπάρχουν πολύ σκληρά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί.
Λέει ότι θα χτυπήσει τα προνομιούχα ταμεία. Πίσω από αυτό όμως χτυπάει τον απλό ασφαλισμένο της χώρας. Λέει ότι η παιδεία είναι πρώτης προτεραιότητας και έχουμε συνεχή μείωση του προϋπολογισμού της παιδείας, ενώ το κόστος για το νοικοκυριό, για το γονιό, για το φροντιστήριο, έχει φτάσει στα ύψη.
Μιλάει για προσλήψεις στην υγεία και προσλαμβάνει αγροφύλακες. Μιλάει για τη διαφάνεια και η μόνη διαφάνεια την οποία διαμορφώνει είναι να καταργήσει ουσιαστικά τις ανεξάρτητες αρχές και να βάζει κάμερες για να παρακολουθεί τον πολίτη, αλλά για την εξουσία δεν υπάρχει διαφάνεια.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είχαμε και παραιτήσεις για το θέμα αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως. Μιλάει για το χτύπημα της διαφθοράς και έχουμε φτάσει στον πάτο, μαζί με το Κογκό ή δεν ξέρω ποια άλλη χώρα, στον κατάλογο της Οργάνωσης της Διεθνούς Διαφάνειας.
Μιλάει για την αξιοκρατία και έχουμε την επανάληψη ή μάλλον την επαναφορά των αντιλήψεων της κομματοκρατίας σε όλο το δημόσιο με τον χειρότερο τρόπο.
Μιλάει για το χτύπημα της εγκληματικότητας και νομίζω κι εσείς είπατε προχθές στη δική σας εκπομπή ότι δώσανε να φυλάξει τα λιμάνια μας, που βασικά γίνεται παραεμπόριο εκεί, σε μια εταιρεία, η οποία έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών.
Στον προϋπολογισμό. Έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα έχει 6 δις παραπάνω φόρους. Έχουμε την ακρίβεια. Τα 6 δις παραπάνω φόρους, από πού θα τα πάρουν; Από τον ελληνικό λαό, από τον απλό πολίτη. Και θα πάνε πού; Θα πάνε στην παιδεία; Όχι. Θα πάνε στην υγεία; Όχι. Θα πάνε στην περιφέρεια; Όχι. Θα πάνε στην ανάπτυξη; Όχι. Θα πάνε στις διευθετήσεις ή σε μαύρες τρύπες ή σε διευθετήσεις μεγάλων συμφερόντων.
Βλέπουμε δηλαδή ότι πίσω από μία εύκολη επικοινωνιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.
Δεν μπορεί π.χ., σήμερα που η ΔΕΗ μιλάει για 30% αύξηση - βέβαια αυτοί λένε συνήθως ένα μεγαλύτερο νούμερο, για να το πάνε στο 20 και να πούμε δεν είναι δα τόσο μεγάλο, γιατί δεν είναι 30, είναι 20 ή δεν ξέρω πού θα πάει, πάλι επικοινωνιακά – να μην αντιδρά η κυβέρνηση.
Όμως επί της ουσίας, για αυτόν ο οποίος δεν μπορεί να πληρώσει το πετρέλαιο σήμερα, για τέταρτη χρονιά, εμείς ερχόμαστε και καταθέτουμε στη Βουλή ένα απλό νομοσχέδιο, που λέει να δοθεί το επίδομα θέρμανσης, που είναι περίπου - αν θυμάμαι καλά - στα 600 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι δηλαδή μεγάλο βάρος για τον προϋπολογισμό.
Μπορούν να χαρίσουν στην ALPHA BANK 1 δις ευρώ, αλλά δεν μπορούν να δώσουν 600 εκατομμύρια για το επίδομα θέρμανσης για τους φτωχούς ή ακόμα και για τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης που έχουν ανάγκη, όταν έχει πάει η ΔΕΗ στα ύψη, έχουν ανάγκη για κάποια βοήθεια σε αυτό το ζήτημα. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική της κοινωνικής αδικίας, της ανισότητας υπέρ των ισχυρών που βλέπουμε συνεχώς από την Κυβέρνηση Καραμανλή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τελευταίο ερώτημα έχω μπει στην εκπομπή του φίλου μου Αιμίλιου Λιάτσου θα του ζητήσω συγνώμη και λίγα λεπτά μόνο για να κλείσουμε τη συνέντευξη και με ένα ερώτημα για τα εθνικά θέματα.
Έχουμε μπροστά μας το σκοπιανό κ. Πρόεδρε και είναι θέμα έντονης συζήτησης. Άκουσα τον κ. Καρατζαφέρη τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου που είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό να λέει ότι «δεν έχω να πω πολλά για το θέμα γιατί οι θέσεις της Κυβέρνησης έχουν γίνει πιο σκληρές». Βλέπετε να πηγαίνουμε σε ένα βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Αυτή είναι η λύση για να πιέσουμε τους γείτονες;
Και ακόμα τελικά μπορεί τουλάχιστον σε αυτό το θέμα που είναι ένα εθνικό θέμα να υπάρξει ένας κοινός τόπος μια κοινή στρατηγική όλων των κομμάτων; Μια εθνική στρατηγική;
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ είχα πάει πριν δυο χρόνια στον κ. Καραμανλή καταθέτοντας μια πρόταση για τη νέα εθνική στρατηγική. Βεβαίως, δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το Σκοπιανό, ήταν ένα γενικότερο πλαίσιο, λέγοντας ότι, μετά από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει επίσης στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στο Ιράν, πρέπει να έχουμε μια κοινή συνιστώσα στα εθνικά θέματα, μια εθνική στρατηγική.
Μάλιστα του είπα «πάρε πρωτοβουλίες σε σχέση με την Τουρκία διότι αν δεν πάρεις εσύ πρωτοβουλίες, θα πάρει η Τουρκία πρωτοβουλίες ή άλλοι, τρίτοι θα πάρουν πρωτοβουλίες και η Ελλάδα κερδίζει όταν αυτή ξεκινάει πρώτη, και θα σε στηρίξω, και προσωπικά εγώ, πολιτικά θα σε στηρίξω».
Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και αυτό νομίζω χαρακτηρίζει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας των τελευταίων ετών που ουσιαστικά είναι απούσα από τη διεθνή σκηνή.
Αυτές τις μέρες συζητάμε το Μεσανατολικό. Η Ελλάδα είχε κάθε συμφέρον όχι μόνο λόγω του Πατριαρχείου, που είναι στα Ιεροσόλυμα, αλλά και λόγω γειτνίασης και καλών σχέσεων που έχει, και μπορεί να διευθετήσει τα θέματα, αλλά βλέπουμε την Τουρκία να παίζει καθοριστικό ρόλο.
Εγώ πήγα ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εκεί επανειλημμένως και πρόσφερα και, μάλιστα, βγάλαμε μια πολύ θετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά, οι δύο πλευρές, οι οποίες τυχαίνει να είναι αδελφά κόμματα στις κυβερνήσεις της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, για τα δύο μεγάλα θέματα, που είναι η επιστροφή των προσφύγων και το καθεστώς των Ιεροσολύμων, όπου υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών. Άρα παίξαμε εμείς ένα σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να είχε παίξει η Ελλάδα στην περιοχή.
Όταν δεν έχεις παρουσία, τότε και στο δικό σου ιδιαίτερο θέμα δεν έχεις κύρος. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια δεν αναγνώριζε η Αμερική τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ξαφνικά και αιφνιδιαστικά, πήγαν και τα αναγνώρισαν με το συνταγματικό όνομα.
Από τη στιγμή που έγινε αυτό και που δεν πρόλαβε η Κυβέρνηση, όλα τα άλλα είναι πια ασπιρίνες. Δηλαδή με ποιο διαπραγματευτικό ατού πάει σήμερα η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα της ονομασίας; Τα λάθη τα έχει κάνει.
Άρα εμείς θα θέλαμε βεβαίως να έχουμε μια κοινή πολιτική, αλλά δεν ξέρουμε ούτε ποια είναι η πρόταση που θα έρθει από τον κ. Νίμιτς, ούτε βεβαίως τι θα κάνει η Κυβέρνηση.
Αν πάρει μια στάση σκληρή, θα την πάρει για την τιμή των όπλων φοβάμαι και όχι για μια ουσιαστική προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα υπέρ της Ελλάδας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα θέμα επικαιρότητας που ξέχασα να σας θέσω και είναι θέμα της ημέρας πρέπει να έχω ένα σχόλιό σας. Γράφεται και λέγεται ότι χτες στην Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού ο Πρόεδρος του κόμματος ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δε θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει σε λίγο καιρό και πάλι για την ηγεσία. Και συζητείται ότι είναι πολύ πιθανό εκεί να δούμε ένα τριανταπεντάχρονο αρχηγό στο κόμμα τον οποίο προτείνει απ’ ότι φαίνεται ο κ. Αλαβάνος έτσι ακούγεται έτσι γράφεται έτσι λέγεται τον εκπρόσωπο του κόμματος τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Και ήθελα το σχόλιό σας για τα όσα συμβαίνουν στο Συνασπισμό. Και το σχόλιό σας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αρκετοί είναι οι άνθρωποι τον τελευταίο καιρό από το χώρο αυτό ο Κύρκος ο Κωνσταντόπουλος οι οποίοι έχουν μιλήσει για την προοπτική μιας κυβερνητικής συνεργασίας μελλοντικά του ΠΑΣΟΚ με το Συνασπισμό αν και ο εκλογικός νόμος δεν πολύ επιτρέπει τέτοια πράγματα να συμβούν προεκλογικά.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο σημερινός εκλογικός νόμος όπως υπάρχει επιτρέπει τις συνεργασίες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο επόμενος δε θα επιτρέπει αυτός που φέρνει η Νέα Δημοκρατία.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτός που φέρνει η Νέα Δημοκρατία, είναι που δεν θέλει τις συνεργασίες και αυτό βεβαίως νομίζω ότι αντιβαίνει σε αυτά τα οποία εμείς προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε, διότι γιατί να μη δούμε στο μέλλον και κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα μας; Αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια σοβαρή συζήτηση και ένα σοβαρό διάλογο. Εγώ έχω πει επανειλημμένως και το λέω και σήμερα, να ανοίξουμε ένα φόρουμ διαλόγου με τον Συνασπισμό και να συζητήσουμε.
Επειδή παρακολουθώ σε όλη την υφήλιο τις συζητήσεις μεταξύ των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων, είχαμε πρόσφατα στην Ιταλία μια μεγάλη διαδικασία συνένωσης κομμάτων, για να δημιουργήσουν το δημοκρατικό κόμμα υπό τον Βελτρόνι και μάλιστα με την εκλογή του, με διαδικασίες πανομοιότυπες με τις δικές μας.
Βεβαίως ο Αλέκος Αλαβάνος - έχω μια προσωπική εκτίμηση στο πρόσωπό του - έχει κάνει σημαντική προσπάθεια στο Συνασπισμό. Νομίζω όλοι μας θέλουμε μια νεότερη γενιά να αναδειχθεί. Όπως είπα κι εγώ στο κόμμα, έχω το χρέος - και μίλησα και στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο - να δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά και όταν λέμε νέα γενιά, δεν μιλάμε μόνο για εικοσάρηδες, και αυτούς, βεβαίως,αλλά μιλάμε και για τριανταπεντάρηδες και σαραντάρηδες δηλαδή μια νέα αλλά και ώριμη γενιά, η οποία έχει κάθε λόγο να συμμετέχει, αλλά τώρα αισθάνεται μπλοκαρισμένη, αισθάνεται ότι υπάρχει ένα ταβάνι το οποίο τους κονταίνει. Και νομίζω ότι εμείς πρέπει να ανοίξουμε τους δρόμους γι’ αυτή τη γενιά, που φέρνει μαζί της όχι μόνο ενέργεια, αλλά και νέες ιδέες και δυνατότητες να καταλάβει και τις εξελίξεις στον κόσμο.
Εγώ όμως περιμένω. Και χαίρομαι που και ο κ. Κύρκος και ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισαν αυτή την ανάγκη μιας συζήτησης με καλοπιστία. Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει τον πολιτικό βίο της χώρας μας, άσχετα με το αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ή όχι, αυτός ο διάλογος θα είναι εποικοδομητικός για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Εγώ θέλω να διαμορφώσω - και αυτός είναι ο στόχος μου για την επόμενη περίοδο - την εθνική μας στρατηγική, που θα περάσει στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη το πρόγραμμά μας ώστε να ξέρει τι είναι αυτό που εμείς θα κάνουμε στις επόμενες εκλογές, εφόσον μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του. Να ξέρει ποιες είναι οι μεγάλες μας στοχεύσεις, αλλά να συνειδητοποιήσει επίσης και τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στις οποίες θα συμβάλλει και ο ίδιος.

Sunday, November 25, 2007

ΑΝΤΙΕΒΡΑΪΚΗ ΔΙΚΗ

Του Ανδρέα Χριστινίδη

Émile Zola: J’accuse…! (1)
Όταν προ μηνών πληροφορήθηκα την επικείμενη υποβολή μηνυτήριων αναφορών εναντίον του Κωνσταντίνου Πλεύρη, για το βιβλίο του «Οι Εβραίοι: Όλη η αλήθεια», και εναντίον των συναυτουργών του της ναζιστικής εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», ήταν ο σκεπτικισμός μου πολύ έντονος. Όχι φυσικά γιατί είχα κάποια αναστολή σε σχέση με μια κάλπικη αντίληψη για την «ελευθερία έκφρασης γνώμης». Όπως έγραψα και στο άρθρο μου Αντισημιτική Παράνοια (http://www.cohen.gr/hpg65.htm), στο οποίο παραπέμπω, γιατί σε αυτό έχω αναπτύξει εκτενέστερα το θέμα, δεν πρόκειται για γνώμες αλλά για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Ο δεσπόζων όμως αντισημιτισμός σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας προκαλούσε σε εμένα αμφιβολίες για την ομαλή διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης. Όταν όμως εκδόθηκε το Κλητήριο Θέσπισμα, που υπογράφει ο αντεισαγγελέας εφετών κύριος Σπυρίδων Μουζακίτης (http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3165), ήμουν πια βέβαιος πως θα υπάρξει Δικαιοσύνη. Δημοσίευσα μια σειρά άρθρων (κάτι που θα το έκανα έτσι κι’ αλλιώς) με μια δριμεία κριτική εναντίον του ρατσιστικού βιβλίου και μια ανεπιφύλακτη υποστήριξη των κατηγοριών.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, απορρίπτοντας (με το Βούλευμα 1817/2007) την προσφυγή του Κ.Πλεύρη κατά του κλητήριου θεσπίσματος επιβεβαιώνει: «Ο ισχυρισμός επίσης του προσφεύγοντος ότι τα αναγραφέντα αποτελούν έκφραση γνώμης είναι αβάσιμος δεδομένου ότι εν προκειμένω προτρέπεται το αναγνωστικό κοινό, ιδία δε το ελληνικό, να κινητοποιηθεί εις βάρος των Εβραίων, (ήτοι να μισήσει, να διακρίνει ή να βιαιοπραγήσει κατ’ αυτών), τους οποίους αδιακρίτως χαρακτηρίζει ο προσφεύγων ως υπανθρώπους αξίους αφανισμού, εχθρούς του ελληνικού λαού και της Ευρώπης γενικότερα, εξυμνώντας συγχρόνως τις σε βάρος των Εβραίων εγκληματικές πράξεις των Ναζί και των SS» (
http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3189).

Ήρθε όμως η ακροαματική διαδικασία της 11ης Σεπτεμβρίου 2007 στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, με πρόεδρο την κυρία Ευφροσύνη Τσελεχοβίτου και εισαγγελέα τον κύριο Λεωνίδα Λαζαράκο, όπου το Κλητήριο Θέσπισμα καθώς και το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών δεν έπαιξαν κανέναν ουσιαστικό ρόλο. Αυτά που ελέχθησαν σε δικαστήριο Χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρείται δημοκρατική και κράτος δικαίου, φαίνονται απίστευτα και απαράδεκτα.

Ο κύριος Μωϋσής Κωνσταντίνης, Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣ) γράφει στη μηνιαία έκδοση του ΚΙΣ «Τα Νέα μας» (Σεπτέμβριος 2007) για «…το πρωτοφανές για την ελληνική δικαιοσύνη αντιεβραϊκό πνεύμα στα πλαίσια του οποίου διεξήχθη [στις 11 Σεπτεμβρίου 2007] η δίκη του δηλωμένου αντισημίτη Κώστα Πλεύρη, συγγραφέα του ρατσιστικού βιβλίου ‘Οι Εβραίοι: Όλη η Αλήθεια’ (σελίδες 1.400), κυρίως λόγω του εισαγγελέα, ο οποίος δεν δίστασε να θεωρήσει το νεοναζιστικό βιβλίο ως ‘επιστημονικό έργο. Στο αντιεβραϊκό πνεύμα που επικράτησε κατά τη δίκη συνέβαλε έμμεσα και η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία τηρούσε απολογητική στάση απέναντι του κατηγορουμένου για την καθυστέρηση στη διεξαγωγή της δίκης και κατά συνέπεια στην έκδοση του αποτελέσματος! Ο εισαγγελέας τήρησε επίσης απαξιωτική στάση απέναντι στην πρώτη μάρτυρα κατηγορίας [Άννα Στάη, Πρόεδρο της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας], τα επιχειρήματα της οποίας προσπάθησε να αντικρούσει ο ίδιος και όχι οι συνήγοροι του κατηγορουμένου!»

Εξετάσθηκαν οι δύο πρώτες μάρτυρες κατηγορίας, η κυρία Άννα Στάη και η κυρία Ειρήνη Κούτελου, που δεν πτοήθηκαν ούτε από τα ανεπίτρεπτα ειρωνικά σχόλια της προέδρου ούτε από τις τελείως απαράδεκτες παρατηρήσεις του εισαγγελέα. Η ακροαματική διαδικασία έχει καταγραφεί και δημοσιευτεί από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία (
http://www.antinazi.gr/articles/prakt_dik.doc). Αποσπάσματα αναδημοσιεύτηκαν στις Ιστοσελίδες του κυρίου Ζαν Κοέν (http://www.cohen.gr/hpg75.htm) και στο Δελτίο Τύπου του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3189). Η ακρίβεια της καταγραφής δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν παράγοντα της δίκης. Κάθε σκεπτόμενος και απέναντι στις αρχές του Κράτους Δικαίου ευαίσθητος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να μελετήσει τα λεχθέντα στο δικαστήριο και να τα κρίνει. Θα επισημάνω και θα σχολιάσω μόνο ορισμένα σημεία.

Καταρχάς επιθυμώ να παρατηρήσω: Η ύπαρξη του αντιρατσιστικού νόμου (που είναι μάλλον βέβαιο ότι, σύμφωνα με τις από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση προερχόμενες πληροφορίες, προσεχώς θα πρέπει να συμπληρωθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί περισσότερο) επιβάλλει μια τέτοια εκπαίδευση δικαστών και εισαγγελέων, ώστε να είναι γνώστες της προβληματικής των διαφόρων μορφών του ρατσισμού και σε καμιά περίπτωση φορείς προκαταλήψεων. Εισαγγελέας: «Εδώ κυκλοφορεί ο κάθε ανώμαλος και ο κάθε τοξικομανής και βγαίνουνε όλοι οι θολοκουλτουριάρηδες και οι προοδευτικοί και λένε το εξής: «Ά! Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Ά!! Το δικαίωμα στην έκφραση». Και όλοι λέμε: Ωραία και καλά!») Διερωτώμαι: Με αυτές τις φράσεις επιδιώκεται από τον εισαγγελέα η υπεράσπιση της «διαφορετικότητας» του ρατσιστή, αντισημίτη και ναζιστή…;

Η πρόεδρος δεν κατόρθωσε, ίσως και λόγω άγνοιας της προβληματικής του ναζισμού και του αντισημιτισμού, να επιβάλει μια ορθολογική διαδρομή της διαδικασίας, επιτρέποντας στον εισαγγελέα να κάνει άσχετες και απαράδεκτες παρατηρήσεις και μάλιστα να επιδιώκει, ανεπιτυχώς βέβαια, να εκφοβίσει την μάρτυρα κατηγορίας κυρία Άννα Στάη. («Κοιτάξτε κυρία μου. Να σας κάνω μια εξήγηση: Το δικαστήριο σας ανέχεται. Εγώ δεν μπορώ να σας ανεχτώ! Εάν συνεχίσετε έτσι θα διατάξω τη σύλληψή σας και τον εγκλεισμό σας στο κρατητήριο!») Απίστευτο σε μια δίκη με μια τόσο κρίσιμη κατηγορία και με διεθνείς διαστάσεις! Και με τη σειρά της η πρόεδρος, που δεν ήθελε να καταλάβει την μεταφορικά εκφρασμένη, αλλά απόλυτα σοβαρή και κατανοητή επιχειρηματολογία της μάρτυρος κυρίας Ειρήνης Κούτελου: «Κοιτάξτε. Κάνετε κάτι παραλληλισμούς οι οποίοι είναι επιεικώς… αστείοι. [Σε ένα άλλο σημείο:] Λοιπόν. Να σας πω κάτι. Στην προσπάθειά σας εδώ να στηρίξετε τις θέσεις σας, ή εσείς ή οι άλλοι δεν ξέρω ποιοι […;!], προσπαθήστε να μη γίνεστε γραφικοί. Τώρα είναι διατύπωση „το αφεντικό του ο Χίτλερ“; Ποιος Χίτλερ; Υπάρχει Χίτλερ για να τον λέτε „αφεντικό“;»

Και βέβαια υπάρχει ακόμα ο Χίτλερ. Δυστυχώς! Η πρόεδρος ήταν ασφαλώς σε θέση να καταλάβει ότι η μάρτυς δεν εννοούσε την βιολογική υπόσταση, αλλά το διεστραμμένο «πνεύμα» του Χίτλερ. Αυτό κατευθύνει το φρόνημα και τη δράση ναζιστικών ομάδων από το Βλαδιβοστόκ μέχρι τη δυτική Ευρώπη και την Αμερική και από τη Σκανδιναβία μέχρι την Αθήνα. Το ίδιο «πνεύμα» δεσπόζει στο χυδαίο και απάνθρωπο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη: «Ο ναζισμός γνωρίζων καλά τα εβραϊκά σχέδια απεφάσισε, όπως αλλού περιγράφω, να εκδιώξει τους Εβραίους από την Ευρώπην. Και έπραξε κατά την γνώμιν μου πολύ ορθώς. Η απαλλαγή της Ευρώπης από τους Εβραίους είναι επιβεβλημένη, διότι ο εβραϊσμός συνιστά απειλή κατά της ελευθερίας των εθνών».

Εντούτοις η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν διστάζει να θέσει στην μάρτυρα, κυρία Άννα Στάη την ερώτηση: «Υπάρχει τέτοια ανάγκη εδώ για να έχετε αντιναζιστική οργάνωση;» Αγνοεί, ότι σε όλες σχεδόν της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο σε αυτές, υπάρχει ένα πλήθος αντιναζιστικών οργανώσεων και κινήσεων, ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα (συντηρητικά, φιλελεύθερα και αριστερά) είναι ταυτόχρονα και αντιναζιστικά κινήματα, ότι όλοι οι κριτικοί διανοούμενοι αγωνίζονται με τον προφορικό και γραπτό λόγο εναντίον των εμφανιζομένων ναζιστικών, φασιστοειδών και γενικά ακροδεξιών ομάδων και τάσεων. Το ίδιο γίνεται καθημερινά και στη δημόσια τηλεόραση. Αγνοεί ότι στα Πανεπιστήμια γίνεται αντιναζιστική διδασκαλία, όχι μόνο στους μέλλοντες εκπαιδευτικούς (και με αυτή την παρατήρηση αναφέρομαι και στον τομέα της δικής μου πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας στη Γερμανία). Στα σχολεία, όχι μόνο της Γερμανίας, είναι η αντιναζιστική διδασκαλία βασικό στοιχείο της δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης. Γιατί ιδιαίτερα στον μαθητικό κόσμο επιδιώκουν να εισβάλουν (μερικές φορές με επιτυχία) οι ναζιστές.

Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία του ναζισμού, αυτοί που ανέπτυξαν αντιναζιστικές δραστηριότητες μετά την επικράτηση αυτού του εγκληματικού καθεστώτος, βρέθηκαν μαζί με τους Εβραίους στα στρατόπεδα εξόντωσης ή μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα ή στις κρεμάλες των Ες-Ες.

Στην Ελλάδα υπάρχει δυστυχώς ένα σοβαρό έλλειμμα στον τομέα του αντιναζιστικού διαφωτισμού και της ευαισθησίας απέναντι στον αντισημιτισμό: στα ως δημοκρατικά θεωρούμενα κόμματα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη σχολική εκπαίδευση, στην πανεπιστημιακή έρευνα και διδασκαλία.

Και στη δικαιοσύνη…; Το Κλητήριο Θέσπισμα και το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ήταν ισχυρές ενδείξεις ότι στην Ελληνική Δικαιοσύνη υπάρχουν και δυνάμεις που εξασφαλίζουν την τήρηση των νόμων και αποκαθιστούν τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Υπάρχουν και εκπρόσωποι δικαστικών θεσμών με ευαισθησία εναντίον των πολιτικών ομάδων και εντύπων που προπαγανδίζουν ιδεολογήματα εναντίον του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προτρέπουν σε ρατσιστικά εγκλήματα.

Τι συνέβη όμως στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, που είναι θέμα αυτού του άρθρου;

Αυτό συνέβη! Εισαγγελέας: «Υπάρχει κι ο Πλεύρης, υπάρχει κι ο άλφα, ο βήτα, ο χι, ο ψι, ο νι, ο ωμέγα ο οποίος έχει αντίθετες απόψεις, βρε αδερφέ! [Σε ποιον απευθύνεται; Η πρόεδρος και η εξεταζόμενη μάρτυς είναι κυρίες.] Και θέλει να τις εκφράσει. Θα φθάσουμε δηλαδή σε ορισμένες γελοιότητες που έχουν γίνει από αλλοδαπά δικαστήρια να κατηγορούνε και να καταδικάζουνε ιστορικούς, οι οποίοι έχουν αμφισβητήσει το Ολοκαύτωμα; Το αμφισβητούνε. Δικαίωμά τους είναι! […] Ο νόμος περί φυλετικών διακρίσεων εθεσπίσθει δια τους Εβραίους και το Ολοκαύτωμά τους; […] Σοβαρολογείτε; Μα τι λέτε κυρία μου; Μα τι λέτε; Τώρα αν οι Γερμανοί έχουν ενοχές και καταδικάζουνε αυτούς που αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα εμείς η Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια”. […] Το 1979 περί Ολοκαυτώματος οι πάντες ήταν ανύποπτοι. Τώρα τα 2 τελευταία χρόνια γίνονται κάτι πράγματα στην Ευρώπη και υπάρχουνε στη Γαλλία και τη Γερμανία κάποιες καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, με κάποιους νόμους αμφιβόλου συνταγματικότητος. […] Ο κύριος Πλεύρης αναφέρεται και σε βιβλιογραφία. […] Με αυτό θέλω να καταλήξω στο ότι το έργο του έχει επιστημονικό χαρακτήρα. Το όλο πνεύμα της καταθέσεώς σας που με ενδιαφέρει εμένα είναι το ότι του αρνείστε τον επιστημονικό χαρακτήρα στο έργο του. […] Εάν μας αρέσει ο Πλεύρης σαν επιστήμονας…είναι θέμα κριτικής δεν είναι θέμα να τον ρίξουμε στο μπουντρούμι. […] Ο κύριος Πλεύρης έχει το δικαίωμα να πει ότι [ο Χίτλερ] έκανε καλώς. Γιατί να του το αφαιρέσουμε; […] Θέλετε εσείς ένα ναζιστικό δικαστήριο να σας δικάσει και να σας καταδικάσει; Ή μια ναζιστική πολιτεία; […] Όταν οι Εβραίοι λένε ότι «είμεθα ο περιούσιος λαός επί της γης» τους μήνυσε κανείς;» (Αυτές οι δύο τελευταίες απαράδεκτες και εξωφρενικές «συγκρίσεις» θα μείνουν ασχολίαστες…!) (2)

Το βιβλίο του Πλεύρη έχει κατά τη γνώμη του εισαγγελέα επιστημονικό χαρακτήρα…! Και ποια είναι αυτή η βιβλιογραφία; Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών…! Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε άλλους τσαρλατανισμούς που χαρακτηρίζουν αυτό το βιβλίο. Αρκεί για τον στιγματισμό του το ότι χρησιμοποιεί ως στοιχείο της βιβλιογραφίας του αυτό το σκοταδιστικό, ασυνάρτητο και εμπρηστικό πλαστογράφημα, για την προέλευση του οποίου έχω δημοσιεύσει ιδιαίτερο, στην ιστορική επιστημονική βιβλιογραφία στηριζόμενο άρθρο (
http://www.cohen.gr/hpg69.htm). Επιθυμώ να τονίσω, πως έναν ορθολογικά σκεπτόμενο άνθρωπο δεν χρειάζεται να απασχολήσει επιστημονικά το ασυνάρτητο, σκοταδιστικό και φλύαρο περιεχόμενό του. Επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν: 1. Η περιπετειώδης (και όχι πια σήμερα ως μυστηριώδης άλλοτε θεωρούμενη) προέλευσή αυτού του πλαστογραφήματος. 2. Η από τη σκοπιά της κοινωνικής ψυχοπαθολογίας ως παρανοϊκή θεωρούμενη διέγερση, που προκάλεσε στο παρελθόν και σε ορισμένες μαζικοποιημένες κοινωνικές ομάδες ακόμα σήμερα προκαλεί, γιατί λόγω ορισμένων κοινωνικών και πολιτικών αιτίων δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν τις προϋποθέσεις της κοινωνικής τους δυσφορίας και καταφεύγουν σε σκοταδιστικές συνωμοσιολογίες. (Όχι φυσικά από εμένα, αλλά εκ των πραγμάτων τίθεται στον κύριο εισαγγελέα το αμείλικτο ερώτημα: Θεωρεί ως επιστημονική βιβλιογραφία Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών…;! Και γι’αυτό το λόγο το βιβλίο του Πλεύρη επιστημονικο…;!)

Εισαγγελέας: «...Προσφάτως έγινε λόγος για την Ιστορία επ’ αφορμή κάποιου βιβλίου στη χώρας μας. Έτσι; Είπαν λοιπόν οι ειδικοί, μια πλευρά των ειδικών, ότι η Ιστορία ξαναγράφεται. Ότι η ιστοριογραφία ανανεώνεται? Βλέπετε λοιπόν ότι η ιστορική επιστήμη είναι αυτή τη στιγμή εν αμφιβόλω καταστάσει.»

Η ιστορία του Ολοκαυτώματος δεν ξαναγράφεται, δεν αναθεωρείται, αλλά συμπληρώνεται με συνεχώς νέα ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν την αποτρόπαιη μορφή του. Και το τεράστιο αρχείο του Bad Arolsen θα έλθει πια στο φως της δημοσιότητας (Το Βήμα, 04.11.2007). Θα έχουμε μέγιστο αριθμό νέων πληροφοριών για το Ολοκαύτωμα. Μεταξύ άλλων θα μάθουμε περισσότερα και για τους δωσίλογους και καταδότες στην Ελλάδα.

Ο εισαγγελέας δεν αρκέστηκε να παίζει το ρόλο του συνηγόρου της υπεράσπισης, αλλά προχώρησε σε ακραίες διατυπώσεις εναντίον των Εβραίων: «Κυρία μου θα σας διαβάσω κάτι το οποίον λέει [ο Πλεύρης]. Και επ΄αυτού τι έχετε να πείτε; ?Λέει εδώ: „Επανειλημμένως θα τονίσω ότι δεν επιτίθεμαι εναντίον των Εβραίων ως ατόμων και ως λαού, ως φυλής και ως έθνους. Αλλά εναντίον της θρησκείας τους. Επειδή αυτή διδάσκει ότι οι Εβραίοι συνεφώνησαν με το θεό τους τον Ιεχωβά αυτοί να τον λατρεύουν κι εκείνος θα τους εξασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία σε όλα τα έθνη του κόσμου.“ Κι αν είναι κάποιος ρατσιστής, είναι αυτοί εδώ που γράφουν αυτά στη θρησκεία τους.» [!!!]

Στο βιβλίο του Πλεύρη υπάρχουν μεταξύ άλλων για το Άουσβιτς οι φράσεις: «Καλώς κάνουν και διατηρούν το στρατόπεδον εις καλήν κατάστασιν, διότι ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.» Η πρόεδρος αρνείται να κατανοήσει το νόημα αυτών των φράσεων. Τις σχολιάζει με δύο δικές της φράσεις: «Για να το επισκέπτεται ο κόσμος...» Αυτό άραγε ενδιαφέρει τον Πλεύρη…! Και όταν η κυρία Στάη επιμένει στην αποσαφήνιση της δεύτερης φράσης του Πλεύρη, απαντάει η πρόεδρος: «Και δεν φτιάχνουμε άλλο; Δύσκολο είναι;»

Δεν είναι δυνατό να αναφέρω όλες τις χυδαιολογίες εναντίον των Εβραίων που περιέχει το βιβλίο του Κ.Πλεύρη. Αρκεί το ότι τους αποκαλεί «υπανθρώπους». «Εβραίος (στο θρήσκευμα) και άνθρωπος είναι έννοιαι αντιφατικαί, δηλαδή η μία αποκλείει την άλλην.» Άρθρο 2 του Ν. 927/1979: «Όστις δημοσίως είτε προφορικώς είτε δια του τύπου ή δια γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκφράζει ιδέας προσβλητικάς κατά προσώπου ή ομάδος προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους ή χρηματικήν ποινήν ή και δια αμφοτέρων των ποινών τούτων».

«Ετσι θέλουν οι Εβραίοι. Διότι μόνον έτσι καταλαβαίνουν: εντός 24 ωρών και εκτελεστικό απόσπασμα. […] Ξυπνήστε, οι επίβουλοι Εβραίοι σκάπτουν τον τάφον των εθνών. Ξυπνήστε και ρίξατέ τους μέσα, διότι τους αξίζει.» Και όπως επισήμανα σε προηγούμενο άρθρο μου, και οι παραπάνω φράσεις του για το Άουσβιτς δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα έμμεσο προσκλητήριο ετοιμότητας για μια νέα γενοκτονία. Άρθρο 1 του Ν. 927/1979: «Όστις δημοσίως, είτε προφορικώς, είτε δια του τύπου ή δια γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου εκ προθέσεως προτρέπει εις πράξεις ή ενεργείας δυναμένας να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βίαν κατά προσώπων ή ομάδος προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματικήν ποινήν ή και δια αμφοτέρων των ποινών τούτων».

Ο καθηγητής νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, γράφει στην Ελευθεροτυπία (14.11.2007) (
http://www.enet.gr/online/online_print?id=55884744) : « Όπως διαπιστώνει ο αναγνώστης δεν πρόκειται μόνο για μια αμφισβήτηση του ιστορικού παρελθόντος, επώδυνη βέβαια και δυσβάστακτη από τους επιζώντες, τους απογόνους των τραγικών θυμάτων και όλους τους αλληλέγγυους: γίνεται προτροπή „για εκτελεστικό απόσπασμα“. Ακρότητες, ανεπίδεκτες ενασχόλησης, ίσως κάποιος σκεφθεί. Κι όμως, στο παρελθόν ανάλογες εξάψεις απέδωσαν φρικιαστικούς καρπούς, από σύμπτωση κατά μήνα Νοέμβριο.» [Εννοεί βέβαια τη λεγόμενη νύχτα των κρυστάλλων, στην πραγματικότητα πογκρόμ της 9ης Νοεμβρίου 1938. Ο καθηγητής της νομικής κάνει τον ίδιο „παραλληλισμό“ που έκανε και η κυρία Κούτελου, αλλά η πρόεδρος τον χαρακτήρισε ως „επιεικώς αστείο“…!]

Δεν υπάρχει κανένας χειροπιαστός τρόπος για να αποδείξουμε το μίσος, όπως θα ήθελε ο εισαγγελέας. Και τι προκαλεί αργά ή γρήγορα τη βία, το γνωρίζουμε από τις σύγχρονες και από τις ιστορικές κοινωνικές εμπειρίες. Και αυτές οι εναργέστατες εμπειρίες επαρκούν για την κρίση του δικαστή.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου και ο εισαγγελέας δεν γνωρίζουν, ότι ο αντισημιτισμός ήταν και εξακολουθεί να είναι το κλειδί του ναζισμού για την είσοδο στην κεντρική εξουσία. Δεν φαίνεται επίσης από αυτά πού είπαν, ότι έχουν πραγματικά αναγνωρίσει τα εγκλήματα του ναζισμού ως αποτρόπαια εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Ένα σημαντικό μέρος της ανθρωπότητας παραμένει τραυματισμένο. Όχι «μόνο» τα θύματα του ολοκαυτώματος. Με άλλο τρόπο τραυματισμένοι είναι και εκείνοι που έχουν, ίσως στα βάθη του ασυνείδητου, αισθήματα ενοχής, γιατί ξέρουν ή μισοξέρουν κάτι για τη στάση των προγόνων τους (που μερικοί ίσως ήταν συνεργάτες, καταδότες ή ίσως επιδοκίμασαν το Ολοκαύτωμα ή - και αυτοί είναι οι περισσότεροι - αδιαφόρησαν τελείως για την τύχη των θυμάτων) και επειδή δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να διεργαστούν αυτά τα αισθήματα ενοχής, γίνονται αντισημίτες. Γιατί αυτό υπαγορεύουν οι «νεκροί» πρόγονοι.

Τελειώνοντας θα ήθελα να παρατηρήσω, ότι ο τρόπος διεξαγωγής της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας δεν αποτελεί μια θετική έκφανση της ελληνικής δικαιοσύνης. Τα σχόλια στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε πολιτικούς, δημοσιογραφικούς, πανεπιστημιακούς και άλλους πνευματικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι μάλλον δυσμενή. Ενδιαφέρει όμως αυτό τον κύριο εισαγγελέα; Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως γελοιότητες και αμφιβόλου συνταγματικότητος τις αποφάσεις γαλλικών και γερμανικών δικαστηρίων. Θα πρέπει λοιπόν να θεωρηθεί ως γελοία και η στάση του ιδιαίτερα αυστηρού γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου; (3) Λόγω κάποιων τυπικών λαθών του γερμανικού υπουργείου εσωτερικών και των μυστικών υπηρεσιών παρεμπόδισε την τελευταία στιγμή την απαγόρευση της ναζιστικής NPD. Θα χρειαστεί νέα και προσεκτικότερη διαδικασία για να επιτευχθεί η απαγόρευσή της. Αλλά και η NPD είναι κάπως προσεκτικότερη από τον Πλεύρη και τον «Ελεύθερο Κόσμο». Αν η NPD είχε δημοσιεύσει παρόμοια κείμενα, θα είχε απαγορευτεί ήδη προ πολλού. Και οι συντάκτες θα βρίσκονταν στη φυλακή. (Προτιμώ τη λέξη φυλακή από τη λέξη μπουντρούμι, γιατί η τελευταία καθώς και η λέξη ανεγκέφαλοι δεν είναι νομικές έννοιες. Δεν θα τις βρει κανείς ούτε στον Ποινικό Κώδικα ούτε στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ούτε στη σωφρονιστική νομοθεσία). (4)

Λίντεν / Γερμανία, 22 Νοεμβρίου 2007

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(1) Το Ελληνικό Παρατηρηρήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι σημειώνει: «Ακόμα και μετά τη δημοσίευση κατατοπιστικών για όλα αυτά άρθρων για τη δίκη, στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, στις εφημερίδες Τα Νέα ("‘Επιστημονικό έργο’ ο ρατσισμός! Σάλος με την τοποθέτηση του εισαγγελέα για βιβλίο του Κ. Πλεύρη με θέμα τους Εβραίους") (
http://www.tanea.gr/article.aspx?d=20070912&nid=5962628) και Ελευθεροτυπία ("Στο σκαμνί ο Πλεύρης") (http://www.enet.gr/online/online_print?id=42961328), δεν υπήρξε ούτε ένας φορέας - πολιτικός, επιστημονικός, νομικός, δημοσιογραφικός, δικαιωματικός, ή άλλος - που έστω να ψέλλισε μιαν καταδίκη της αντιεβραϊκής στάσης των δικαστικών λειτουργών». Το Κατηγορώ ενός Ζολά θα απευθυνόταν σε όλους αυτούς. (Όχι βέβαια στον Πλεύρη… Δεν θα άξιζε.)
(2) Όταν αναφέρομαι στα λεχθέντα της προέδρου, του εισαγγελέα και των μαρτύρων κατηγορίας, προτιμώ την νοηματική αλληλουχία και όχι τη χρονική σειρά.
(3) Όχι μόνο στη Γερμανία, χώρα της οποίας είμαι μόνιμος κάτοικος, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες δεν διώκεται ακόμα η άρνηση της αλήθειας του Ολοκαυτώματος, είναι βέβαιο, ότι ορισμένα από τα λεχθέντα την 11η Σεπτεμβρίου 2007 θα προκαλούσαν τουλάχιστον την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας, έστω και αν υπόλογοι θα ήταν ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί.
(4) Το παρόν άρθρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα άρθρα μου Αντισημιτική Παράνοια και Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, που, όπως όλα τα σχετικά δικά μου άρθρα, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στις προσωπικές ιστοσελίδες του κυρίου Ζαν Κοέν. Αναδημοσιεύτηκαν και σε άλλες ιστοσελίδες. Το άρθρο Αντισημιτική Παράνοια αναδημοσιεύτηκε και στην σημαντική επαρχιακή εφημερίδα Πολίτης της Θράκης. Στους αναγνώστες, ιδιαίτερα τους νεότερους, που ίσως δεν γνωρίζουν πολλά για το Ολοκαύτωμα, συνιστώ να διαβάσουν το κείμενο του Ράουλ Χίλμπεργκ Η βιομηχανία της εξόντωσης (
http://www.cohen.gr/hpg70.htm).
Ο Ανδρέας Χριστινίδης (Dr. Andreas Christinidis), γεννημένος στην Αθήνα το έτος 1931, διδάκτωρ της κοινωνιολογίας και πτυχιούχος της νομικής, στη μακρόχρονη διδασκαλία του και στις έρευνες και μελέτες, που έκανε ως Ανώτερος Σύμβουλος του Ινστιτούτου Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Γκίσεν της Γερμανίας, ασχολήθηκε και εξακολουθεί να ασχολείται στις έρευνές και τα δημοσιεύματά του με τον αντισημιτισμό, τον ναζισμό και κάθε μορφής ρατσισμό. Είναι ισόβιος ανώτερος δημόσιος λειτουργός του Ομόσπονδου Γερμανικού Κράτους της Έσης.

Monday, November 19, 2007

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αθήνα, 19/11/2007
Ένα ευφάνταστο σχέδιο υπονόμευσης των ασφαλιστικών
δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο της Ενημέρωσης
ανακοίνωσε σήμερα στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο υπουργός
Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας. Το σχέδιο αυτό όλος ο
δημοσιογραφικός κόσμος και τα σωματεία του έχει ζωτικό
συμφέρον να το απορρίψει.
Το κυβερνητικό σχέδιο:
•Προβλέπει τη δημιουργία «ενιαίου Ταμείου
Επιστημόνων» που περιλαμβάνει γιατρούς, μηχανικούς,
δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσιογράφους και
άλλους εργαζόμενους στον Τύπο και στα ΜΜΕ (πλην των
ασφαλισμένων στο ΙΚΑ…).
•Πρώτος στόχος του σχεδίου είναι να βάλει χέρι
στα αποθεματικά των Ταμείων. Τα αποθεματικά θα
ενοποιηθούν, λέει, σε έναν «λογαριασμό» που θα
χρησιμοποιηθεί προφανώς για να …επιδοτηθούν οι
χρηματοπιστωτικές «φούσκες» του παρόντος και του
μέλλοντος. Από αυτόν τον «λογαριασμό» κατάσχεται το
10% (όλων των αποθεματικών!) για να χρηματοδοτούνται
οι υποχρεώσεις του κράτους προς τα Ταμεία.
Δημιουργώντας αυτό το νέο ασφαλιστικό «κέλυφος», η
κυβέρνηση δρομολογεί δύο διαδικασίες υποβάθμισης
ασφαλιστικών δικαιωμάτων:
•Επεκτείνει τις δυσμενείς ρυθμίσεις για τους
ασφαλισμένους μετά το 1993 και σε όσους ασφαλίστηκαν
μετά το 1983.
•«Ενιαιοποιεί» σε μια περίοδο 5 – 7 ετών
προς τα κάτω το ασφαλιστικό καθεστώς όλων των
επαγγελμάτων που εντάσσονται στο νέο Ταμείο.
Επίσης ο κ. Μαγγίνας:
•Απειλεί στο άμεσο μέλλον και τον ΕΔΟΕΑΠ, και
•Θέτει σε αμφισβήτηση την 37ετία χωρίς όριο
ηλικίας και την 35ετία με τα σημερινά όρια ηλικίας
συνταξιοδότησης.
Είναι εντυπωσιακό ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης
δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο (ούτε καν
περιορισμού) της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής
που γιγαντώνεται και στον κλάδο των ΜΜΕ. Η πρόταση
Μαγγίνα πρέπει να απορριφθεί αμέσως ως αντεργατική και
αντιασφαλιστική.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Οι δημοσιογράφοι στις 12 Δεκεμβρίου πρέπει να
απεργήσουν μαζί με όλο το εργατικό και συνδικαλιστικό
κίνημα. Και αυτό να είναι μόνο η αρχή: ο κλάδος πρέπει
να μπει σε παρατεταμένο αγώνα για να υπερασπιστεί και
να βελτιώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας.
Η κυβερνητική επίθεση στο ασφαλιστικό είναι γενική και
παρατεταμένη και συνοδεύει την επίσης παρατεταμένη
επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, πάντοτε υπέρ της
εργοδοσίας.
Η «ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»
έχει υποστηρίξει και επιμένει και σήμερα ότι ο μόνος
δρόμος αποτελεσματικής παρέμβασης είναι η ασφαλιστική
ενοποίηση των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ όλης
της χώρας (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) σε
ένα ισχυρό και υγιές Ταμείο (αριθμητικά και
οικονομικά), το οποίο επίσης αποτελεί προϋπόθεση για
τη συνδικαλιστική ενοποίηση, για το συνδικάτο Τύπου.

Είναι η ώρα του αγώνα και των σοβαρών αποφάσεων. Πρώτο
βήμα η απεργία για να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο.

Thursday, November 15, 2007

Το ψήφισμα

Οι κάτοικοι της περιοχής Φιλοπάππου και όλοι οι Αθηναίοι που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ θεωρούμε απαράδεκτη τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και κάθε συνακόλουθη υπουργική απόφαση που θέτει οποιουδήποτε είδους περιορισμούς στην πρόσβαση και χρήση του Λόφου Φιλοπάππου ως χώρου περιπάτου και αναψυχής για πεζούς και ποδηλάτες ημέρα ή νύχτα.

Η γνωμοδότηση αυτή έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι ο Λόφος Φιλοπάππου είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής σε μία τεράστια έκταση τσιμέντου. Έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού φανερώνει την περιφρόνηση του τόσο για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας όσο και για τους θεσμούς, αφού προχώρησε χωρίς καμία διαβούλευση με τους πολίτες, όπως οφείλουν οι δημόσιες αρχές για θέματα περιβάλλοντος με βάση τη Σύμβαση του Άαρχους. Και αυτά συμβαίνουν όταν η πολυδιαφημισμένη, κατ’ όνομα «ενοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων έχει ήδη περιφράξει, κατακερματίσει, αφαιρέσει από τη ζωή της πόλης και ερημώσει, μεγάλους ελεύθερους χώρους, από την Αγία Φωτεινή-Ολυμπιείο μέχρι το Θησείο-Κεραμεικό.

Τα πραγματικά προβλήματα του Λόφου τα γνωρίζουμε εμείς, οι κάτοικοι και όχι το Κράτος και οι ιδιώτες κερδοσκόποι, που εποφθαλμιούν τον Λόφο και οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν κινηθεί με εξωθεσμικές μεθόδους, δηλαδή διαπλοκής και ξεκοκκαλίσματος ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Γι αυτό απαιτούμε και εργαζόμαστε για:

* Προστασία και συντήρηση των έργων Πικιώνη που είναι νεώτερο μνημείο και είναι υποχρεωμένο το ΥΠΠΟ να το διαφυλάξει.
* Τα χρήματα που πετάνε για κάγκελα να δοθούν για την ολοκλήρωση του ημιτελούς και άχρηστου σήμερα συστήματος πυρόσβεσης.
* Συντήρηση των υποδομών αναψυχής και των αντιδιαβρωτικών έργων του Λόφου που χρονολογούνται από τη δημαρχία Μπέη.
* Να αρθούν οι καταπατήσεις και αυθαιρεσίες ιδιωτών και δημοσίου:

- Tα εργοταξιακά κοντέινερς των αρχαιολόγων που κατάντησαν μόνιμες αυθαίρετες κατασκευές
- Οι καταπατήσεις και αυθαίρετες επεκτάσεις της «Διόνυσος Ζόναρς ΑΒΕΕ»
- Το αυθαίρετο πωλητήριο αρχαίων αντιγράφων του ΥΠΠΟ μέσα σε κοινόχρηστο χώρο του δήμου Αθηναίων
- Το αυθαίρετο κατασκεύασμα που προορίζεται για χώρος υπαίθριων εκθέσεων γλυπτικής.

* Να εφαρμοστεί η ήδη ισχύουσα απαγόρευση για μηχανοκίνητα τροχοφόρα. Οι πρώτοι που την παραβιάζουν είναι το προσωπικό του ΥΠΠΟ.
* Να επαναλειτουργήσει το αναπαυτήριο του Πικιώνη στο Λουμπαρδιάρη σαν λιτό ελληνικό καφενείο.
* Να συνεχιστεί το πρόγραμμα δεντροφυτεύσεων του ΔΑ.
* Να εφαρμοσθούν συνολικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να φύγουν τα τουριστικά πούλμαν από τις γειτονιές μας.
* Να αφαιρεθεί η αυθαίρετη περίφραξη του πρώην Ήχος και Φως στην Πνύκα.
* Ο κοινόχρηστος χώρος των 13 στρεμμάτων του ΔΑ στον Διόνυσο να αποδοθεί στους δημότες.

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

1. Τότσικα Παναγιώτη του Γεωργίου, κατοίκου Ηλιούπολης, Πύρρωνος 77
2. Πορτάλιου Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Αθηνών, Παρμενίδου 23
3. Ιατρίδου Μαρίας- Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Π.Φαλήρου, Άτλαντος 24
ΚΑΤΑ
Του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
1.Της με αριθ. 3220/23.07.2007 (ΦΕΚ 337/ Δ/ 25.07.2007) αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Αττικής με την οποία κηρύχθηκαν ως αναδασωτέα δάση και δασικές εκτάσεις στην Πάρνηθα , που κάηκαν από την πυρκαγιά της Πάρνηθας της 28ης Ιουνίου 2007 , κατά το μέρος που εξαιρείται από την αναδάσωση έκταση συνολικού εμβαδού 62,59 στρεμμάτων, με την αιτιολογία ότι εμπίπτει στις διατάξεις του ν.3139/2003 (Α 100)
2. Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης εκδοθείσας συναφώς ή στο πλαίσιο σύνθετης διοικητικής ενέργειας.


Ώς προς την προσβολή της άνω πράξεως έχουμε έννομο συμφέρον δεδομένου ότι είμαστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας . Διακυβεύεται δε κατά τρόπο άμεσο η προστασία του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού του όρους Πάρνηθα, λόγω της εξαίρεσης από την αναδάσωση των 62,59στρ που προβλέπει η προσβαλλομένη. Συνεπώς νομίμως ασκούμε το συνταγματικό δικαίωμα μας στο περιβάλλον κατά τη διάταξη άρθρου 24 Σ, παρ 1 και 2.
Την παραπάνω πράξη προσβάλλουμε εμπροθέσμως και ζητούμε την εν μέρει ακύρωση και μεταρρύθμιση της για τους παρακάτω νομίμους και βασίμους λόγους.

1 ΙΣΤΟΡΙΚΟ.
Με το ΠΔ 644, ΦΕΚ 153/Α/61 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και καθορίστηκαν τα όρια του πυρήνα και της περιφερειακής ζώνης του, ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000 και στην οδηγία 79/409 για την προστασία της άγριας πανίδας..
Με τη προσβαλλόμενη πράξη ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε την κήρυξη ως αναδασωτέων των δασών και δασικών εκτάσεων, συνολικού εμβαδού 36.158.942 στρεμμάτων που βρίσκονται στις θέσεις Προφήτης Hλίας , Κεραμίδι, Κυρά, Αγ.Τριάδα, Μαυροβούνι, Σκίπιζα και Πλάτανα, του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και των διοικητικών περιφερειών των Δήμων Φυλής, Άνω Λιοσίων, και Αχαρνών Αττικής, οι οποίες κάηκαν από την πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου 2007.
Σκοπός της εν λόγω κήρυξης των ανωτέρω εκτάσεων ως αναδασωτέων είναι σύμφωνα μετην προσβαλλόμενη "η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα αυτών , ο αποκλεισμός διάθεσης των για άλλη χρήση , η αποκατάσταση της καταστραφείσης από την πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου δασικής βλάστησης και των εν μέρει ως ανωτέρω προαναφερομένων παράνομων εκχερσώσεων αυτής , αποτελουμένης από υψηλό δάσος ελάτης, υψηλό πευκοδάσος με υπόροφο αειφύλλων πλατυφύλλων, δάσος αειφύλλων πλατυφύλλων με μίξη χαλέπιο πέυκη και δάσος αειφύλλων πλατυφύλλων καθώς και η εξασφάλιση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένης σε αυτό και της υφισταμένης σπάνιας πανίδας που απαντάται στις περιοχές αυτές και των βιοτόπων αυτής ".
Με την προσβαλλομένη πράξη εξαιρέθηκε από την αναδάσωση έκταση 62,59 στρεμμάτων με την εσφαλμένη και μη νόμιμη αιτιολογία ότι βρίσκεται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης ως εμπίπτουσα στις διατάξεις του άρθρου 3 του ν3139/2003 (Α 100) σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα Καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις βασιζόμενη κατουσίαν σε αντισυνταγματικές διατάξεις
Με την με αριθ.18/3-4-2002 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου περιήλθαν μη νόμιμα στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε" (ΕΤΑ Α.Ε.) εκτάσεις 90 , και 25 στρεμμάτων, 'με σκοπό να εισφερθούν στη θυγατρική της ΕΤΑ Α.Ε. "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε."
Με το άρθρο 8, παρ1 ,α του ν3139/2003 παραχωρείται κατά δικαίωμα διοίκησης διαχείρισης και εκμετάλλευσης έκταση 51 στρεμμάτων στη θέση Μετόχι από το δήμο Αχαρνών στην "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε."
Στα 90 στρέμματα υπάρχουν εγκαταστάσεις Καζίνο- Ξενοδοχείο-άνω τελεφερίκ (Μον Παρνές), στα 25 στρ εγκαταστάσεις του πρώην Σανατόριο-ξενοδοχείο Ξενία και στα 51 κάτω σταθμός τελεφερίκ που είχαν κατασκευαστεί εκεί πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975, (11 Ιουνίου 1975).
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του ν.3139/2003 " Ρυθμίσεις για τα καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις"
a)οι υπάρχουσες τότε εγκαταστάσεις του Μον Παρνές αντλούν τη νομιμότητα τους από την υπ αριθ 509828 /15.11.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ ,
β)οι εγκαταστάσεις του Ξενία , από την υπ αρ 505384/19.5.1997 απόφαση του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ και
γ) οι εγκαταστάσεις στο Μετόχι με την υπ αρ 509696/17.10.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ
Οι παραπάνω αποφάσεις εκδόθηκαν κατ εξουσιοδότηση του ν .2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α) και δημοσιεύονται με το νόμο αυτό.
Πρόκειται προφανώς για το άρθρο 6, παρ1 του ν .2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α) το οποίο προβλέπει ότι :" οι κτιριακές τουριστικές εγκαταστάσεις , που έχουν ενεγερθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από τον ΕΟΤ χωρίς την κατά νόμον οικοδομική άδεια και ανήκουυν στον ΕΟΤ ή στη θυγατρική του 'ΞΕΝΙΑ Α.Ε' καθίστανται νόμιμες. Η νομιμότητα της κτιριακής εγκατάστασης διαπιστώνεται με σχετική απόφαση του ΕΟΤ , η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ . Η απόφαση περιέχει την τοποθεσία και τεχνική περιγραφή της κτιριακής εγκατάστασης, καθώς και τα στοιχεία των σχετικών διαγραμμάτων που τηρούνται στο αρχείο του ΕΟΤ. Με την εκδοση της απόφασης του ΕΟΤ η κτιριακή εγκατάσταση , ως έχει και ευρίσκεται, λογίζεται ότι πληροί όλες τις νόμιμες προυποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας για περαιτέρω προσθήκες και γενικά οποιεσδήποτε οικοδομικές εργασίες."
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η αλλαγή χρήσης από εθνικός δρυμός σε τουριστικές εγκαταστάσεις δεν έγινε νόμιμα πρίν από τις 11 Ιουνίου 1975. Επομένως με την ισχύ του Συντάγματος του 1975, το σύνολον των παραπάνω εκτάσεων , υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις των άρθρων 24, παρ 1 και 117 παρ 3 και 4 του Συντάγματος.
Παρόλα αυτά με το άρθρο 3 του ν.3139/2003 καθορίζονται χρήσεις γής καθώς και όροι και περιορισμοί δόμησης για τις επίδικες εκτάσεις. Συγκεκριμένα:
Η παρ1 αναφέρει ότι οι εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων , εκτός πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας καθώς και έκταση 51 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Πάρνηθας διατηρούνται , ως χώροι τουρισμού και αναψυχής κατά την έννοια του ΠΔ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166Δ), στους οποίους επιτρέπεται η ανακατασκευή , η αναμόρφωση, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των υφισταμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και του περιβάλλοντος των κτιρίων χώρων .
Στην παραγματικότητα οι εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων βρίσκονται εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και η διατύπωση εκτός πυρήνα δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται από αυτόν,.
Ακόμη με τη διατύπωση διατηρούνται ως χώροι τουρισμού και αναψυχής , επιχειρείται να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι εκτάσεις αυτές είχαν νομίμως χαρακτηριστεί ως χώροι τουρισμού και αναψυχής, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούσαν αυθαίρετα ως τέτοιες.

α) Στην έκταση των 90 στρ στη θέση Μαυροβούνι (Καζίνο- Ξενοδοχείο-άνω τελεφερίκ Μον Παρνές), ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι 0,22, η κάλυψη 12%, ο μέγιστος συντελεστής κατ΄΄ογκον εκμετάλλευσης 1,25 και μέγιστο ύψος κτιρίων 20 μέτρα. .... Επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναμόρφωση, η αναδιάταξη, ο εκσυγχρονισμός , καθώς και η επέκταση και οι αλλαγές χρήσεων των πρό του 1993 κτιριακών εγκαταστάσεων.... Επιτρέπεται, επίσης, η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης χωρητικότητας μέχρι 300 θέσεων, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, η αναδιαρρύθμιση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης, καθώς και κάθε άλλη εργασία , αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργικότητας , της ασφάλειας, της αντισεισμικής θωράκισης, και της αισθητικής του συγκροτήματος . Στην παραπάνω έκταση επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση προσωρινών λυόμενων κατασκευών ...επιφάνειας όχι μεγαλύτερης των 3000τμ.
β) Στην έκταση των 25 στρ στη θέση "Σανατόριο" (Ξενοδοχείο Ξενία) ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι 0,22, η κάλυψη 12%, ο μέγιστος συντελεστής κατ΄΄ογκον εκμετάλλευσης 1,25 και μέγιστο ύψος κτιρίων 20 μέτρα.Επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναδιάταξη, και ο εκσυγχρονισμός των πρό του 1993 κτιριακών εγκαταστάσεων .
γ) Στην έκταση των 51στρ στη θέση Μετόχι (κάτω σταθμός τελεφερίκ) επιτρέπονται 2.500τμ, με κάλυψη 1.500τμ και μέγιστο ύψος 21μ.
Επίσης δεν προσμετρώνται στην κάλυψη οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις του "Μον Παρνές"΄, ενώ επιτρέπεται η επέκταση του υπόγειου χώρου στάθμευσης και εκτός περιγράμματος των κτιρίων.


2. ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

1. Η προσβαλλόμενη, το άρθρο 3 του ν 3139/2003 (Α 100) και η υπ αρ 509828 /15.11.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ ,η υπ αρ 505384/19.5.1997 απόφαση του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ καθώς και η υπ αρ 509696/17.10.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ αντίκεινται στο αρθρο 24, παρ 1 του Συντάγματος καθώς επιτρέπουν τη μεταβολή του προορισμού δασών κυρίως μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, χωρίς να προέχει για την Εθνική Οικονομία ή να επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον η χρήση Καζίνο, ξενοδοχείου κλπ

Το άρθρο 24 παρ 1 του Συντάγματος ορίζει " Απαγορεύεται η μεταβολή του προρορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός άν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον".
Το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) και οι σχετικές αποφάσεις του ΕΟΤ χωροθετούν μέσα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας Καζίνο, Ξενοδοχεία, τελεφερίκ δηλ εντατικές τουριστικές χρήσεις και εγκαταστάσεις , οι οποίες μέχρι τότε λειτουργούσαν παράνομα.
Η οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την παύση της λειτουργίας καζίνο κλπ.είναι ελάχιστη μπροστά στο ύψιστο δημόσιο συμφέρον που συνιστά η προστασία και εν προκειμένω η αναγέννηση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ενός από τους τελευταίους πνέυμονες πρασίνου.
Στη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας " Μελέτη Προστασίας του Ορεινού ¨ογκου Πάρνηθας" (σελ 54) αναφέρεται " Οι αρνητικές επιπτώσεις του 'Μον Παρνές' στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής συνίστανται κυρίως στη μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων σε σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού , κατά τις νυκτερινές κυρίως ώρες , που προκαλεί θορύβους , αυξημένη ρύπανση, κίνδυνο πυρκαγιάς και αναστάτωση της άγριας πανίδας της περιοχής , καθώς και αισθητική αλλοίωση του τοπίου , δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις του είναι ογκώδεις και ασύμβατες με το ευρύτερο περιβάλλον...".
Κατ αναλογίαν το άρθρο 51 του ν 998/79 (ΦΕΚ Α 289), με τίτλο "τουριστικές εγκαταστάσεις" απαγορεύει την παραχώρηση στον ΕΟΤ, δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων για λόγους τουριστικής αξιοποίησης, όταν αυτά ανήκουν σε Εθνικούς Δρυμούς ή εντός της περιφερείας του νομού Αττικής.


2. Η προσβαλλομένη αντίκειται στο άρθρο 117 παρ 3 του Συντάγματος
Σύμφωνα με το άρθρο 117, παρ3 του Συντάγματος "δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ...δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πρίν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό".
Το άρθρο 38 του ν 998/79 (ΦΕΚ Α 289) ορίζει ότι κηρύσσονται ως αναδασωτέα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί "ανεξαρτήτως του χρόνου της καταστροφής ή της αποψιλώσεως τούτων , εφόσον μέχρι της 11ης Ιουνίου 1975 δεν είχαν χρησιμοποιηθεί δι έτερον σκοπόν, ώστε να καθίσταται αδύνατος η ανατροπή της εκ της χρησιμοποιήσεως ταύτης δημιουργηθείσης καταστάσεως".
Σύμφωνα δε με την πάγια νομολογία του ΣτΕ η χρησιμοποίηση δι έτερον σκοπόν πρέπει να έχει νόμιμο έρεισμα (βλ ΣτΕ 1573/2002, 2257/2002).
Κάθε νόμιμη αλλαγή χρήσης μετά τις 11 Ιουνίου 1975 πρέπει να συνάδει με τις διατάξεις του άρθρου 24, παρ1, πράγμα που δεν ισχύει όπως αναλύουμε στον πρώτο λόγο ακυρώσεως.
Εν πάσει περιπτώσει το άρθρο 3 του ν3139/2003, δεν προβλέπει ισοπέδωση της έκτασης των 115 στρεμμάτων εντός του πυρήνα των Εθνικού Δρυμού εφόσον προβλέπει ότι όλες οι εγκαταστάσεις πρέπει να κατασκευαστούν μέσα στο περίγραμμα που απεικονίζεται με μπλέ γραμμή, επομένως τα εκτός περιγράμματος δάση και δασικές εκτάσεις πρέπει να κηρυχθούν αναδασωτέα.

2. Η προσβαλλόμενη και το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) αντίκεινται στο Ρυθμιστικό της Αθήνας, ν1515/85 εκτελεστικό νόμο του αρθρου 24, παρ 2 του Συντάγματος.
Το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) χωροθετεί μέσα στην καρδιά των οικοσυστημάτων της Πάρνηθας υπερεντατικές τουριστικές χρήσεις, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά τα οικοσυστήματα, θέττοντας σε κίνδυνο την επιδιωκώμενη αναγέννηση των. Και νομιμοποιούν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες οι οποίες από μακρού λειτουργούσαν παρανόμως
"Όπως έχει κριθεί , οι διατάξεις του ν1515/1985, οι οποίες προβλέπουν κατευθύνσεις προγράμματα και μέτρα για την αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, δεσμεύουν τη Διοίκηση κατά την άσκηση της κανονιστικής εξουσίας η τη έκδοση ατομικών πράξεων (πρβλ ΣτΕ 604/2002Ολομ, 2403/1997 Ολομ).... Τα διατάγματα τα οποία προτείνονται βάσει της ανωτέρω εξουσιοδοτήσεως ( δηλ της παρ 4 του άρθρου 3 τουν1515/1985)με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως την οριοθέτηση, προστασία, και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής και των οικοσυστημάτων τους ,... , δεν δύνανται δε να ορίζουν εκτός άν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο , νέες χρήσεις γής 'η να καθιστούν επιτρεπτή την αύξηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων , οι οποίες ως εκ της φύσεως ή της θέσεως των , επιδρούν δυσμενώς στα ευπαθή οικοσυστήματα των ορεινών όγκων και άγουν σε ανατροπή της φυσικής τους ισσοροπίας (πρβλ ΣτΕ 1672/2005 Ολομ) . Κατ εξαίρεση είναι ανεκτή, η διατήρηση των απο μακρού υφισταμένων στους ορεινούς όγκους εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων , εφόσον πάντως πρόκειται για ήπιες χρήσεις , οι οποίες δεν επιδεινώνουν τη λειτουργία τους ως οικοσυστημάτων. (ΠΕ 305/2006).


4. Η προσβαλλόμενη ,το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) και οι σχετικές αποφάσεις του ΕΟΤ αντίκεινται στην Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων.
Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας έχει ενταχθεί στο δίκτυο "Natura 2000".
Με την οδηγία 92/43 , η οποία έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 33318/28.12.1998 (ΦΕΚ1289/Β/28.12.1998), συνίσταται ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών επωνομαζόμενο "Natura 2000". Η οδηγία 92/43 επιβάλλει την προστασία των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο.
Τα 62,59 στρέμματα ανήκουν στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας . Η διατύπωση του ν3139/2003 (Α 1000) ότι ευρίσκονται εκτός Πυρήνος του Εθνικού Δρυμού δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται από τον Πυρήνα διότι κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε διατυπωθεί επακριβώς.
Επισημαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών διατάξεων.


Επειδή η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως της άνω προσβαλλομένης πράξεως είναι παραδεκτή, νόμιμη, βάσιμη και αληθινή , ασκείται δε νομίμως και εμπροθέσμως πρέπει να γίνει δεκτή καθ όλο το περιεχόμενο και αιτητικό της.
Επειδή έχουμε το απαιτούμενο έννομο συμφέρον για την άσκηση της , σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτιθέμενα.
Επειδή το Δικαστήριο Σας είναι αρμόδιο καθ ύλην και κατά τόπον να επιληφθεί της εκδικάσεως της υπό κρίση αιτήσεως

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και όσους ακόμη παραδεκτώς θα προσθέσουμε
Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
- Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή ακυρώσεως
- Να ακυρωθεί η άνω προσβαλλομένη πράξη κατά το μέρος που εξαιρεί από την αναδάσωση την επίμαχη περιοχή καθώς και κάθε συναφής και συνεφελκομένη προς αυτήν πράξη ή παράλειψη.
-Να επιβληθεί σε βάρος των αντιδίκων η δικαστική δαπάνη


Αθήνα, 13-11-2007

Οι αιτούντες
1.Τότσικας Παναγιώτης
2.Πορτάλιου Ελένη
3.Ιατρίδου Μαρία Ελένη

-----------------------------------------------------------

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

1. Τότσικα Παναγιώτη του Γεωργίου, κατοίκου Ηλιούπολης, Πύρρωνος 77
2. Πορτάλιου Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Αθηνών, Παρμενίδου 23
3. Ιατρίδου Μαρίας- Ελένης του Σταύρου, κατοίκου Π.Φαλήρου, Άτλαντος 24
4. Αλωνιάτη Αποστόλου του Ευσταθίου, κατοίκου Μοσχάτου , Μιαούλη 51
5. Χαλάτση Δημητρίου του Χαραλάμπους, κατοίκου Χαλανδρίου, Κορυτσάς 8


ΚΑΤΑ
Του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
1.Του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο "Καθορισμός Ζωνών Προστασίας του ορεινού όγκου Πάρνηθας (ν.Αττικής) ΦΕΚ 336/Δ/24.7.2007 κατά το μέρος που παρέχει ελλειπή προστασία στα οικοσυστήματα και ιδίως κατά το μέρος που επιτρέπει (άρθρο 2, παρ 13) Ζώνες Ε2 τουρισμού , οι εγκαταστάσεις των οποίων έχουν καθοριστεί με το ν3139/2003 (Α 100) και για τις οποίες καθώς και για τις συνοδές υποδομές αυτών ισχύουν οι διατάξεις του παραπάνω νόμου.
2. Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης εκδοθείσας συναφώς ή στο πλαίσιο σύνθετης διοικητικής ενέργειας.

Ώς προς την προσβολή της άνω πράξεως έχουμε έννομο συμφέρον δεδομένου ότι είμαστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας . Διακυβεύονται δε κατά τρόπο άμεσο τα οικοσυστήματα του όρους Πάρνηθα, λόγω της ελλειπούς προστασίας που τους παρέχει η προσβαλλομένη. Συνεπώς νομίμως ασκούμε το συνταγματικό δικαίωμα μας στο περιβάλλον κατά τη διάταξη άρθρου 24 Σ, παρ 1 και 2.
Την παραπάνω πράξη προσβάλλουμε εμπροθέσμως και ζητούμε την εν μέρει ακύρωση και μεταρρύθμιση της για τους παρακάτω νομίμους και βασίμους λόγους.

1 ΙΣΤΟΡΙΚΟ.
Με το ΠΔ 644, ΦΕΚ 153/Α/61 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και καθορίστηκαν τα όρια του πυρήνα και της περιφερειακής ζώνης του, ο οποίο; στη συνέχεια εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000 και στην οδηγία 79/409.
Το επίδικο Π.Δ. εξεδόθη κατ εξουσιοδότησιν της παρ 3 του αρθρου 4 του ν1515/85 "Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας" με σκοπό την οριοθέτηση προστασία και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4 και 15 του ιδίου νόμου.
Η προσβαλλομένη όμως παρέχει ελλειπή προστασία στα οικοσυστήματα του όρους Πάρνηθα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν της όλα τα πορίσματα της Μελέτης Προστασίας Ορεινού Όγκου Πάρνηθας" που συνετάγη το 2003 από το τμήμα περιβάλλοντος του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ)"Μελέτη Προστασίας Ορεινού Όγκου Πάρνηθας". Η ανάγκη δε προστασίας γίνεται εντονώτερη μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου 2007.
Η ελλειπής προατασία συνάγεται από τα εξής:
α) Με το άρθρο 2. παρ12-15 θεσμοθετούνται ζώνες Ε1 ( Πάρκο Κεραιών) και Ε2 (Ζώνες τουρισμού, βλ αναλυτικώτερα παρακάτω) μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού καθώς και ζώνη Ε3( Κατασκηνώσεις)και ζώνη Ε4 (Λατομεία) παρόλο που στη μελέτη του ΟΡΣΑ, περιγράφονται ως χρήσεις που δημιουργούν προβλήματα στα σημαντικά οικοσυστήματα του ορεινού όγκου.και θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης τους σε βάθος χρόνου. Οι δραστηριότητες αυτές δεν θίγονται από το Π.Δ. και μπορούν να αναβαθμίζονται στο διηνεκές.
β) Στη ζώνη Α2 (άρθρο 2, παρ 2) προβλέπεται η ανεξέλεκτη πρόσβαση παντός είδους αυτοκινήτων, παρά το χαρακτηρισμό της ως περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης . Είναι προφανές ότι αυτό προβλέπεται λόγω του ότι η ζώνη αυτή περικλείει το Καζίνο κ.α ασύμβατες με το οικοσύστημα δραστηριότητες.
γ) Δεν υπάρχουν διαβαθμισμένες χρήσεις γύρω από τις ζώνες Α1 και Α2 (πυρήνας) έτσι ώστε να διασφαλίζεται το καθεστώς απόλυτης προστασίας και να απορροφούνται πιέσεις. Με τον τρόπο αυτό επίσης παραμελείται η προστασία σημαντικών περιοχών του Δρυμού , όπως τα δρυοδάση εκατέρωθεν του δρόμου πρός Αγ. Μερκούριο και των ζωνών Δ2 και Δ3.
δ) Στις ζώνες Β1,Β2, Β3, Β4 καθώς και στις ζώνες Δ1, Δ2, Δ3, οι επιτρεπόμενες χρήσεις δεν συνάδουν με τις αρτιότατες σχετικές προτάσεις της μελέτης του ΟΡΣΑ.
ε)Δεν υπάρχει ρύθμιση για την κτηνοτροφία ειδικά στις ζώνες Β και ειδικά στις περιοχές Φυλής, Αχαρνών, Αυλώνα.
στ) Το άρθρο 2 παρ 10 θεσμοθετεί ζώνες Γ όπου επιτρέπεται η δόμηση κατοικιών εκτός σχεδίου με όριο τα 20 στρέμματα. Οι ζώνες αυτές θεσμοθετούνται σε δασική περιοχή της Φυλής και σε περιοχές των Θρακομακεδόνων και της Βαρυμπόμπης χωρίς να διευκρινίζεται ότι η δόμηση επιτρέπεται μόνο στο γεωργικό τμήμα των εκτάσεων.
ζ) Εξαιρούνται αρκετές εκτάσεις του δάσους Ψωρίλα οι οποίες διεκδικούνται από τον οικοδομικό συνεταιρισμό "Φλόγα" . Επίσης εξαιρούνται τμήματα του δημοσίου δάσους Πολυδενδρίου.

Ειδικώτερα με το άρθρο 2 παρ13 της προσβαλλομένης καθορίζονται ως Ζώνες Ε2 τουρισμού , εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, καθώς και δασική έκταση 51 στρεμμάτων στους πρόποδες του ίδιου όρους, οι εγκαταστάσεις των οποίων έχουν καθοριστεί με το ν3139/2003 (Α 100) και για τις οποίες ισχύουν οι διατάξεις του παραπάνω νόμου.
Με την με αριθ.18/3-4-2002 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου περιήλθαν μη νόμιμα στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε" (ΕΤΑ Α.Ε.) εκτάσεις 90 , και 25 στρεμμάτων, 'με σκοπό να εισφερθούν στη θυγατρική της ΕΤΑ Α.Ε. "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε."
Με το άρθρο 8, παρ1 ,α του ν3139/2003 παραχωρείται κατά δικαίωμα διοίκησης διαχείρισης και εκμετάλλευσης έκταση 51 στρεμμάτων στη θέση Μετόχι από το δήμο Αχαρνών στην "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε."
Στα 90 στρέμματα υπάρχουν εγκαταστάσεις Καζίνο- Ξενοδοχείο-άνω τελεφερίκ (Μον Παρνές), στα 25 στρ εγκαταστάσεις του πρώην Σανατόριο-ξενοδοχείο Ξενία και στα 51 κάτω σταθμός τελεφερίκ που είχαν κατασκευαστεί εκεί πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975, (11 Ιουνίου 1975).
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του ν.3139/2003 " Ρυθμίσεις για τα καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις"
a)οι υπάρχουσες τότε εγκαταστάσεις του Μον Παρνές αντλούν τη νομιμότητα τους από την υπ αριθ 509828 /15.11.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ ,
β)οι εγκαταστάσεις του Ξενία , από την υπ αρ 505384/19.5.1997 απόφαση του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ και
γ) οι εγκαταστάσεις στο Μετόχι με την υπ αρ 509696/17.10.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ
Οι παραπάνω αποφάσεις εκδόθηκαν κατ εξουσιοδότηση του ν .2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α) και δημοσιεύονται μετο νόμο αυτό.
Πρόκειται προφανώς για το άρθρο 6, παρ1 του ν .2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α) το οποίο προβλέπει ότι :" οι κτιριακές τουριστικές εγκαταστάσεις , που έχουν ενεγερθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από τον ΕΟΤ χωρίς την κατά νόμον οικοδομική άδεια και ανήκουυν στον ΕΟΤ ή στη θυγατρική του 'ΞΕΝΙΑ Α.Ε' καθίστανται νόμιμες. Η νομιμότητα της κτιριακής εγκατάστασης διαπιστώνεται με σχετική απόφαση του ΕΟΤ , η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ . Η απόφαση περιέχει την τοποθεσία και τεχνική περιγραφή της κτιριακής εγκατάστασης, καθώς και τα στοιχεία των σχετικών διαγραμμάτων που τηρούνται στο αρχείο του ΕΟΤ. Με την εκδοση της απόφασης του ΕΟΤ η κτιριακή εγκατάσταση , ως έχει και ευρίσκεται, λογίζεται ότι πληροί όλες τις νόμιμες προυποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας για περαιτέρω προσθήκες και γενικά οποιεσδήποτε οικοδομικές εργασίες."
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η αλλαγή χρήσης από εθνικός δρυμός σε τουριστικές εγκαταστάσεις δεν έγινε νόμιμα πρίν από τις 11 Ιουνίου 1975. Επομένως με την ισχύ του Συντάγματος του 1975, το σύνολον των παραπάνω εκτάσεων , υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις των άρθρων 24, παρ 1 και 117 παρ 3 και 4 του Συντάγματος και του εκτελεστικού ν.998/79.
Παρόλα αυτά με το άρθρο 3 του ν.3139/2003 καθορίζονται χρήσεις γής καθώς και όροι και περιορισμοί δόμησης για τις επίδικες εκτάσεις. Συγκεκριμένα:
Η παρ1 αναφέρει ότι οι εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων , εκτός πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας καθώς και έκταση 51 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Πάρνηθας διατηρούνται , ως χώροι τουρισμού και αναψυχής κατά την έννοια του ΠΔ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166Δ), στους οποίους επιτρέπεται η ανακατασκευή , η αναμόρφωση, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των υφισταμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και του περιβάλλοντος των κτιρίων χώρων .
Στην παραγματικότητα οι εκτάσεις 90 και 25 στρεμμάτων βρίσκονται εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και η διατύπωση εκτός πυρήνα δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται από αυτόν..
Ακόμη με τη διατύπωση διατηρούνται ως χώροι τουρισμού και αναψυχής , επιχειρείται να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι εκτάσεις αυτές είχαν νομίμως χαρακτηριστεί ως χώροι τουρισμού και αναψυχής, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούσαν αυθαίρετα ως τέτοιες.

α) Στην έκταση των 90 στρ στη θέση Μαυροβούνι (Καζίνο- Ξενοδοχείο-άνω τελεφερίκ Μον Παρνές), ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι 0,22, η κάλυψη 12%, ο μέγιστος συντελεστής κατ΄΄ογκον εκμετάλλευσης 1,25 και μέγιστο ύψος κτιρίων 20 μέτρα. .... Επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναμόρφωση, η αναδιάταξη, ο εκσυγχρονισμός , καθώς και η επέκταση και οι αλλαγές χρήσεων των πρό του 1993 κτιριακών εγκαταστάσεων.... Επιτρέπεται, επίσης, η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης χωρητικότητας μέχρι 300 θέσεων, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, η αναδιαρρύθμιση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης, καθώς και κάθε άλλη εργασία , αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργικότητας , της ασφάλειας, της αντισεισμικής θωράκισης, και της αισθητικής του συγκροτήματος . Στην παραπάνω έκταση επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση προσωρινών λυόμενων κατασκευών ...επιφάνειας όχι μεγαλύτερης των 3000τμ.
β) Στην έκταση των 25 στρ στη θέση "Σανατόριο" (Ξενοδοχείο Ξενία) ο μέγιστος συντελεστής δόμησης είναι 0,22, η κάλυψη 12%, ο μέγιστος συντελεστής κατ΄΄ογκον εκμετάλλευσης 1,25 και μέγιστο ύψος κτιρίων 20 μέτρα.Επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναδιάταξη, και ο εκσυγχρονισμός των πρό του 1993 κτιριακών εγκαταστάσεων .
γ) Στην έκταση των 51στρ στη θέση Μετόχι (κάτω σταθμός τελεφερίκ) επιτρέπονται 2.500τμ, με κάλυψη 1.500τμ και μέγιστο ύψος 21μ.
Επίσης δεν προσμετρώνται στην κάλυψη οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις του "Μον Παρνές"΄, ενώ επιτρέπεται η επέκταση του υπόγειου χώρου στάθμευσης και εκτός περιγράμματος των κτιρίων.

2. ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

1. Οι παραπάνω ρυθμίσεις και παραλείψεις της προσβαλλομένης και ιδίως το αρθρο 2, παρ13 της προσβαλλομένης, το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) και η υπ αρ 509828 /15.11.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ , η υπ αρ 505384/19.5.1997 απόφαση του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ καθώς και η υπ αρ 509696/17.10.2002 απόφαση του προέδρου του ΕΟΤ αντίκεινται στο αρθρο 24, παρ1 του Συντάγματος καθώς επιτρέπουν τη μεταβολή του προορισμού δασών κυρίως μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, χωρίς να προέχει για την Εθνική Οικονομία ή να επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον η χρήση Καζίνο, ξενοδοχείου κλπ
Το άρθρο 24 παρ 1 του Συντάγματος ορίζει " Απαγορεύεται η μεταβολή του προρορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός άν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον".
Το άρθρο 3 του ν3139/2003 (Α 100) και οι σχετικές αποφάσεις του ΕΟΤ χωροθετούν μέσα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας Καζίνο, Ξενοδοχεία, τελεφερίκ δηλ εντατικές τουριστικές χρήσεις και εγκαταστάσεις , οι οποίες μέχρι τότε λειτουργούσαν παράνομα.
Η οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την παύση της λειτουργίας καζίνο κλπ.είναι ελάχιστη μπροστά στο ύψιστο δημόσιο συμφέρον που συνιστά η προστασία και εν προκειμένω η αναγέννηση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ενός από τους τελευταίους πνέυμονες πρασίνου.
Στη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας " Μελέτη Προστασίας του Ορεινού ¨ογκου Πάρνηθας" (σελ 54) αναφέρεται " Οι αρνητικές επιπτώσεις του 'Μον Παρνές' στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής συνίστανται κυρίως στη μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων σε σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού , κατά τις νυκτερινές κυρίως ώρες , που προκαλεί θορύβους , αυξημένη ρύπανση, κίνδυνο πυρκαγιάς και αναστάτωση της άγριας πανίδας της περιοχής , καθώς και αισθητική αλλοίωση του τοπίου , δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις του είναι ογκώδεις και ασύμβατες με το ευρύτερο περιβάλλον...".
Κατ αναλογίαν το άρθρο 51 του ν 998/79 (ΦΕΚ Α 289), με τίτλο "τουριστικές εγκαταστάσεις" απαγορεύει την παραχώρηση στον ΕΟΤ, δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων για λόγους τουριστικής αξιοποίησης, όταν αυτά ανήκουν σε Εθνικούς Δρυμούς ή εντός της περιφερείας του νομού Αττικής.


2. Οι παραπάνω ρυθμίσεις και παραλείψεις της προσβαλλομένης αντίκεινται στο Ρυθμιστικό της Αθήνας,ν1515/85 εκτελεστικό νόμου του αρθρου 24, παρ2 του Συντάγματος.
Ιδίως το αρθρο2, παρ13 της προσβαλλομένης και οι σχετικές ρυθμίσεις του ν.3139/2003 χωροθετούν μέσα στην καρδιά των οικοσυστημάτων της Πάρνηθας υπερεντατικές τουριστικές χρήσεις, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά τα οικοσυστήματα, θέττοντας σε κίνδυνο την επιδιωκώμενη αναγέννηση των. Και νομιμοποιούν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες οι οποίες από μακρού λειτουργούσαν παρανόμως
"Όπως έχει κριθεί , οι διατάξεις του ν1515/1985, οι οποίες προβλέπουν κατευθύνσεις προγράμματα και μέτρα για την αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, δεσμεύουν τη Διοίκηση κατά την άσκηση της κανονιστικής εξουσίας η τη έκδοση ατομικών πράξεων (πρβλ ΣτΕ 604/2002Ολομ, 2403/1997 Ολομ).... Τα διατάγματα τα οποία προτείνονται βάσει της ανωτέρω εξουσιοδοτήσεως ( δηλ της παρ 4 του άρθρου 3 τουν1515/1985)με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως την οριοθέτηση, προστασία, και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής και των οικοσυστημάτων τους , πρέπει κατ αρχήν να καταλαμβάνουν το σύνολο της οριθετούμενης στη μελέτη των αρμοδίων επιστημόνωνως προστατευτέας εκτάσεως, , δεν δύνανται δε να ορίζουν εκτός άν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο , νέες χρήσεις γής 'η να καθιστούν επιτρεπτή την αύξηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων , οι οποίες ως εκ της φύσεως ή της θέσεως των , επιδρούν δυσμενώς στα ευπαθή οικοσυστήματα των ορεινών όγκων και άγουν σε ανατροπή της φυσικής τους ισσοροπίας

3. Οι παραπάνω ρυθμίσεις και παραλείψεις της προσβαλλομένης και ιδίως το αρθρο2, παρ13 της προσβαλλομένης, το άρθρο 3 του ν 3139/2003 (Α 100) και οι σχετικές απόφάσεις του ΕΟΤ αντίκεινται στην Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων.
Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας έχει ενταχθεί στο δίκτυο "Natura 2000".
Με την οδηγία 92/43 , η οποία έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 33318/28.12.1998 (ΦΕΚ1289/Β/28.12.1998), συνίσταται ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών επωνομαζόμενο "Natura 2000". Η οδηγία 92/43 επιβάλλει την προστασία των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο.
Τα 62,59 στρέμματα ανήκουν στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας . Η διατύπωση του ν3139/2003 (Α 1000) ότι ευρίσκονται εκτός Πυρήνος του Εθνικού Δρυμού δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται από τον Πυρήνα διότι κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε διατυπωθεί επακριβώς.
Επισημαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών διατάξεων.

Επειδή η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως της άνω προσβαλλομένης πράξεως είναι παραδεκτή, νόμιμη, βάσιμη και αληθινή , ασκείται δε νομίμως και εμπροθέσμως πρέπει να γίνει δεκτή καθ όλο το περιεχόμενο και αιτητικό της.
Επειδή έχουμε το απαιτούμενο έννομο συμφέρον για την άσκηση της , σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτιθέμενα.
Επειδή το Δικαστήριο Σας είναι αρμόδιο καθ ύλην και κατά τόπον να επιληφθεί της εκδικάσεως της υπό κρίση αιτήσεως

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και όσους ακόμη παραδεκτώς θα προσθέσουμε
Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
- Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση ακυρώσεως
- Να ακυρωθεί και να συμπληρωθεί (ή άλλως να μεταρρυθμιστεί) η άνω προσβαλλομένη πράξη κατά το μέρος που παρέχει ελλειπή προστασία στο όρος Πάρνηθα καθώς και κάθε συναφής και συνεφελκομένη προς αυτήν πράξη ή παράλειψη.
-Να επιβληθεί σε βάρος των αντιδίκων η δικαστική δαπάνη


Αθήνα, 13-11-2007
Οι αιτούντες

1.Τότσικας Παναγιώτης
2.Πορτάλιου Ελένη
3.Ιατρίδου Μαρία Ελένη
4.Αλωνιάτης Απόστολος
5.Χαλάτσης Δημήτριος