Friday, July 20, 2007

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007 07:00

Ασφαλιστικές δικλίδες για τις δημοσκοπήσεις

ΕΝΤΟΣ της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων δημοσκοπήσεων, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή.
O υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στις βασικές ρυθμίσεις αναφέρεται ότι η συλλογή των στοιχείων της δημοσκόπησης γίνεται σε συγκεκριμένο αριθμό δείγματος. Το μίνιμουμ γι` αυτές τις πολιτικές δημοσκοπήσεις είναι τα 1.000 άτομα. Επίσης, είναι υποχρέωση των εταιρειών να αναφέρουν τόσο τα στοιχεία του δείγματος, όσο και τη μέθοδο συλλογής στοιχείων, τον τρόπο καταγραφής της πρόθεσης ψήφου ή της δήλωσης ψήφου.
Η δήλωση ψήφου είναι το γνωστό μέχρι σήμερα exit poll, δηλαδή την ώρα που κάποιος έχει ψηφίσει και εξέρχεται του εκλογικού τμήματος. Ακόμη, οι εταιρείες υποχρεούνται να αναφέρουν το ερωτηματολόγιο, την ταυτότητα της δημοσκόπησης και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως τον αριθμό μητρώου που κατέχει κάθε εταιρεία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το τμήμα διαφάνειας του οποίου είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο. Παραλλήλως, δημιουργείται αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία μετέχει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και κάθε άλλη αντιπροσωπευτική οργάνωση, η οποία ελέγχει σε πρώτο βαθμό, στο πλαίσιο της λογικής της αυτορύθμισης, δημοσκοπήσεις που χρειάζεται να ελεγχθούν κατά την κρίση αυτής της εταιρείας.
Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι αντίστοιχη εταιρεία ιδρύεται και με το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή για τα Μέσα Ενημέρωσης στο νόμο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σε κάθε περίπτωση, έχει τον τελικό λόγο.
Προ των εκλογών
Σε ό,τι αφορά το θέμα της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, o κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι μέχρι τώρα απαγορευόταν η διενέργεια δημοσκοπήσεων για ένα χρονικό διάστημα προ των εκλογών.
Σύμφωνα με κάποια παλαιότερη διάταξη για 40 ημέρες προ των εκλογών, σύμφωνα με τη διάταξη του 2002 για 15 ημέρες προ των εκλογών επιτρέπεται η διενέργεια δημοσκοπήσεων.Αυτό που απαγορεύεται είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων τις τελευταίες 15 ημέρες.
«Θεωρούμε ότι 15 ημέρες προ των εκλογών είναι ένα χρονικό διάστημα ικανό για να μπορέσει ανεπηρέαστος ο πολίτης, στη συνέχεια, να οδηγηθεί στην κάλπη και να ψηφίσει», επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

Στυμφάλια 2007

Σάβ. 28, Κυρ. 29 Ιουλίου
Αριστοφάνη «Πλούτος»
«Απʼ έξω» του Ανδρέα Θωμόπουλου
«Ρακοσυλλέκτες» μουσικό συγκρότημα
Στη Λίμνη Στυμφαλία (Μονή Ζαρακά, Κιόνια)

Το Σάββατο 28 Ιουλίου στις 9μ.μ. και στα πλαίσια των καλοκαιρινών εορτών «Στυμφάλια 2007», παρουσιάζονται δύο θεατρικές παραστάσεις, ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη και οι «Απʼ έξω» του Ανδρέα Θωμόπουλου. Τα έργα θα παιχτούν στο εξαίσιο φυσικό περιβάλλον της Λίμνης Στυμφαλίας, με φόντο την εντυπωσιακή φράγκικη εκκλησία του 13ου αι., με την υποστήριξη του Δήμου Στυμφαλίας και της Νομαρχίας Κορίνθου και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Ο «Πλούτος» παρουσιάζεται από την παιδική θεατρική ομάδα του Δήμου Στυμφαλίας, σε διασκευή για παιδιά του Δημήτρη Ποταμίτη και μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη. Σκηνοθεσία και διδασκαλία από τη Μαρία Σκούπα, κοστούμια από τη Φωτίκα Καραλή. Ζωντανή μουσική από τον Λάκη Καραλή (κιθάρα), Ανδριανή Καραγιάννη (πιάνο, αρμόνιο), Ίσιδα Μουζά (τσέλο). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 20 παιδιά της ομάδας, προερχόμενα από τα γύρω ορεινά χωριά, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο, αποδρώντας για τις πρόβες τους από τις αγροτικές δουλειές των γονέων τους, σε μια προσπάθεια του Δήμου για δημιουργικές θερινές διακοπές των παιδιών αυτών και στα πλαίσια προσπάθειας για μια διαφορετικού τύπου πολιτιστική αποκέντρωση. Η ομάδα θα παρουσιάσει την παράσταση και στις εκδηλώσεις του Δήμου Μονεμβασίας για το παιδί, το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου. Η παράσταση διαρκεί 40ʼ.
Ακολουθεί την ίδια μέρα, η τρυφερή κωμωδία «Απʼ έξω», έργο του Ανδρέα Θωμόπουλου βραβευμένο από το ΥΠ.ΠΟ. το 2006, που παρουσιάζεται στη Στυμφαλία για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό. Σκηνοθεσία Λάκης Καραλής, κοστούμια Φωτίκα Καραλή, ζωντανή μουσική (Μότσαρτ, Μπαχ, Βιβάλντι) από πιάνο (Ανδριανή Καραγιάννη) και τσέλο (Ίσιδα Μουζά). Δύο περιθωριακοί τύποι, μια πρώην ηθοποιός και ένας μουσικός της όπερας, συναντιούνται κάθε βράδυ στο συνηθισμένο τους παγκάκι, στο πάρκο. Όμως απόψε, δίπλα τους κάθεται ένα τρίτο πρόσωπο, ένα παράξενος ξένος που ασχολείται με το χρηματιστήριο. Δύο άνθρωποι που η ζωή τους έχει αφήσει «απʼ έξω», σε ένα κόσμο που κυνηγάει το κέρδος, ζουν με αγάπη, απλότητα, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια και αφηγούνται την ιστορία τους σε μια σύγχρονη κωμωδία. Η παράσταση διαρκεί 75ʼ.
Το έργο θα παρουσιαστεί το χειμώνα στην Αθήνα, στο θέατρο ΒΑΦΕΙΟ.
Την Κυριακή 29 Ιουλίου στις 9μ.μ., το μουσικό συγκρότημα «Ρακοσυλλέκτες», στο πλαίσιο των ίδιων εορτών του Δήμου Στυμφαλίας, θα διασκεδάσει το κοινό του με ρεμπέτικο, παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδι, σε ένα πλούσιο ρεπερτόριο από γνωστά τραγούδια του είδους. Η Ιουλία Καραπατάκη στο τραγούδι, Νίκος Πλιός κιθάρα-τραγούδι, Ζαχαρίας Γερασκλής μπουζούκι-φωνή, Άρης Κονιδάρης πιάνο, Μιχάλης Μπακάλης κρουστά-φωνή, Άρης Παπαπαναγιώτου μπάσο.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα λειτουργήσει Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Η ΛΙΜΝΗ».
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.
Πληροφορίες:Δήμος Στυμφαλίας κα Βαρδουνιώτη, τηλ: 6974-96.16.98