Friday, June 29, 2007

Για τις πυρκαγιές

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΚΚΙ
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 9 ΑΘΗΝΑ 29/6/2007



ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ: 210 3829051, 210 5234288-9 ΦΑΞ : 210 5239856
Mail: info@dikki.org , press@dikki.org Web site : www.dikki.org

Αποκλειστικά πολιτικές είναι οι αιτίες των εγκληματικών καταστροφών

Η πανεθνικής κλίμακας καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που συντελέστηκε μέσα σε λίγα 24/ωρα και απειλεί να συνεχισθεί στο επόμενο διάστημα έχει σαφείς πολιτικές αιτίες. Αιτίες οι οποίες πηγάζουν από τις πολιτικές του Νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζονται περίπου μία εικοσαετία στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. .
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του λιγότερου κράτους οι οποίες – εκτός των άλλων – οδήγησαν και στην κατάργηση των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης και στην ανάθεση των καθηκόντων τους στην Πυροσβεστική, καθώς και η απουσία επάρκειας σύγχρονων μέσων και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού ιδίως στον τομέα της πρόληψης έφεραν το γνωστό αποτέλεσμα.
Η εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και οι προσπάθειες απογύμνωσης με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που είχαν σαν αποτέλεσμα την παντελή απουσία μέτρων για την θωράκιση των δασικών εκτάσεων από τους κινδύνους που συνεπάγεται η λειτουργία σταθμών μεταφοράς ρεύματος σε αυτές, συνιστούν την δεύτερη μεγάλη αιτία του προβλήματος.
Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε και θα παίξει στο άμεσο μέλλον η υπαγορευμένη από τον Νεοφιλελευθερισμό πολιτική βούληση των κυρίαρχων κομμάτων να αφαιρέσουν κάθε θεσμικό εμπόδιο και μέτρο προστασίας και να παραδώσουν στον βωμό του κέρδους το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χώρας. Είναι πολύ χαρακτηριστική η δικομματική προσπάθεια για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ευθύνη είναι αποκλειστικά πολιτική και είναι μόνο μία:
Είναι η νεοταξική πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθούν τώρα για την απόσειση των ευθυνών ακόμα και για την προεκλογική αξιοποίηση της καταστροφής πρέπει να πέσουν και θα πέσουν στο κενό! Αντισταθείτε!
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ