Tuesday, June 26, 2007

Το νομοσχέδιο για τους Καταναλωτές

Οι υπογραφόμενες Ενώσεις Καταναλωτών (Ε.Κ.), μετά την πλήρη αγνόησή μας από τον Υπουργό, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και την επιμονή τους να προχωρήσουν το νομοσχέδιο για την δήθεν υπεράσπιση των Καταναλωτών μόνο με τις προτάσεις των μεγάλων τραπεζών και προμηθευτών, καλούμε όλους τους καταναλωτές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου στις 8μμ.
Ζητάμε, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των Ενώσεων Καταναλωτών, με κυριότερες τις πιο κάτω:
· Να μπεί φραγμός στην ασυδοσία και την αισχροκέρδεια των τραπεζών. Το ακατάσχετο της μοναδικής κατοικίας να ισχύσει για όλες τις υποχρεώσεις του πολίτη – καταναλωτή, χωρίς όρια και προϋποθέσεις.
· Να αντιμετωπίζονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση τα διατροφικά σκάνδαλα. Να θεσμοθετηθεί πιο συγκεκριμένα η αρχή της προφύλαξης και να απαγορευτεί παντελώς, με βάση αυτή την αρχή, κάθε παραγωγή, εισαγωγή, χρήση, πώληση και κατανάλωση μεταλλαγμένων (ΓΤΟ).
· Οι εκπρόσωποι των καταναλωτών σε εθνικά, διεθνή όργανα και όπου αλλού χρειάζεται, πρέπει να εκλέγονται δημοκρατικά και αναλογικά από την Γενική Συνέλευση ΟΛΩΝ των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Καταναλωτών, που πρέπει να θεσμοθετηθεί.
· Το καταναλωτικό κίνημα και κατά προέκταση οι Ενώσεις δεν πρέπει να βρίσκονται υπό την εποπτεία οποιουδήποτε φορέα κομματικών - πολιτικών αποφάσεων και βέβαια υπό την εποπτεία των φορέων της αγοράς. Η πιστοποίηση των Ενώσεων Καταναλωτών γίνεται από τους ίδιους τους καταναλωτές μέλη των οργανώσεων, που αυτό θα ενισχυθεί με την πλήρη ένταξη των ΕΚ στον νόμο 1264. Κανείς άλλος τρίτος φορέας και ιδιαίτερα κομματικός φορέας ή φορέας της αγοράς, δεν πρέπει να τις πιστοποιήσει γιατί μπορεί πιο εύκολα μετά να τις εκβιάσει.
· Οι πόροι των ΕΚ πρέπει αυστηρά να περιοριστούν και να παραμείνουν όπως ισχύουν σήμερα στο Ν. 2251/94. Με τις «δωρεές» και τις «εθελοντικές εισφορές» ανοίγουν διάπλατα οι πύλες για την δημιουργία Ενώσεων Καταναλωτών από τις πολυεθνικές και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Να προστεθούν μόνον οι πόροι από τις συλλογικές αγωγές. Η πολιτεία οφείλει με διαφανή και συγκεκριμένα κριτήρια να χρηματοδοτεί τις Ενώσεις, με βάση τα μέλη τους, την συμμετοχή τους και την δράση τους.
· Να αναβαθμιστεί υπέρ των καταναλωτών το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών (ΕΣΚ). Να φύγει από το νομοσχέδιο η δυσκίνητη και αναποτελεσματική βιτρίνα της δήθεν διαβούλευσης, το 46μελές Εθνικό Συμβούλιο Αγοράς & Καταναλωτή (ΕΣΑΚ), όπου τον πρώτο λόγο έχει ο κρατικός μηχανισμός και οι πολυεθνικές.
· Διαφωνούμε κάθετα με το νομοσχέδιο, που αναγορεύει την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε κριτή των διατάξεων των νόμων περί προστασίας του καταναλωτή όταν αυτός παραβιάζεται από τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες. Πως και γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος (ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) θα αποφασίζει αν παραβιάσθηκε ή όχι ο νόμος; Και αν ο νόμος παραβιάσθηκε γιατί πρέπει να έχει γνώμη αν θα επιβληθούν κυρώσεις; Όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά από τους καταναλωτές.
· Τέλος στα άρθρα 2 έως 12 γίνεται μια προσπάθεια να ενσωματωθούν οι κοινοτικές οδηγίες. Όμως η ενσωμάτωση είναι τόσο γενική, που δεν έχουν πρακτικό χαρακτήρα οι παρατηρήσεις. Γενική λοιπόν επισήμανση είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι οδηγίες με βάσει τις παρατηρήσεις των Ε.Κ.
Ακηδεμόνευτες και Αυτοδιαχειριζόμενες Ενώσεις Καταναλωτών
ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (Αλφαβητικά):
1. ΒΙΟΖΩ - ΒΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ
2. ΕΚΑΤΟ - Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση
3. ΕΛΚΕΚΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
4. ΕΝΟΙΚΟ - Ένωση Καταναλωτών ΚΑΒΑΛΑΣ
5. Ένωση Καταναλωτών ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
6. ΕΠΚΑΣ - Ένωση Προστασίας Καταναλωτών ΣΕΡΡΩΝ
7. ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ένωση Καταναλωτών
8. ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Ένωση Καταναλωτών
9. ΝΕΟ ΙΝΚΑ - Ένωση Καταναλωτών