Tuesday, October 16, 2007

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ" ΤΗΣ ΜΠΟΛΩΝΙΑΣ…

Του Αλέξανδρου Κουτσομητόπουλου

Άκρα του τάφου σιωπή τηρούν, μέχρι σήμερα , τα δυο ηγετικά στελέχη του ¨ΣΥΝ¨ σχετικά με το αποκαλυπτικό και απόλυτα τεκμηριωμένο ¨Ρεπορτάζ¨ ενός δημοσιογράφου, το οποίο δημοσιεύτηκε σε δύο αριστερές ιστοσελίδες και προκάλεσε εύλογες απορίες και αντιπαραθέσεις.
Ο συντάκτης έθεσε το καίριο ερώτημα, που παραμένει βροντερά αναπάντητο, το πώς γίνεται να καταγγέλεις την Ν.Δ. σαν εκπρόσωπο των κεφαλαιοκρατικών-επιχειρηματικών συμφερόντων, επειδή προωθεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16 την εμπορευματοποίηση της Παιδείας , πως γίνεται να χλευάζεις τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟ , επειδή άλλαξε θέση , σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του Συντάγματος , ¨κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος, ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ- ΨΗΦΙΣΕΙ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ- ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ !!!
Επίσης ο συντάκτης καταλήγει σε μια διαπίστωση που θέτει ένα ηθικό πολιτικό ζήτημα για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών του εκπροσώπων σε σχέση με τον σεβασμό της Συνταγματικής αρχής του σεβασμού της ¨λαϊκής κυριαρχίας¨, δηλαδή του Ελληνικού λαού. Δηλαδή επί της ουσίας ρωτά : πόσο σεβόμαστε την εγγυημένη από το Ελληνικό Σύνταγμα ¨αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ¨, όταν ψηφίζουμε μία ¨Εκθεση¨ του Ε.Κ. που αποτελεί ΣΥΣΤΑΣΗ προς την ¨Επιτροπή¨ της Ε.Ε. και το ¨Συμβούλιο¨ των υπουργών για να εκδώσουν μια ¨Οδηγία¨ ( Νόμο ) με σκοπό να ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ¨εκ των άνω¨ σε όλες τις χώρες - μέλη, πέρα από τηνπραγματική βούληση των λαών τους; Είναι σωστό να ισχυρίζεσαι, στο εσωτερικό της χώρας, όπου αντλείς και την πολιτική σου δύναμη, πως σέβεσαι και υποστηρίζεις τις επιθυμίες και τα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας ( φοιτητών- διδασκόντων ) και παράλληλα να προωθείς τα αντίθεταμε μηχανισμούς ¨εξωτερικής επιβουλής¨;
Το ¨Indymedia¨ είχε την δημοκρατική ευαισθησία και το ¨τσαγανό¨ να επιτρέψει την δημοσίευση και τον ελεύθερο διάλογο ενός ¨ενοχλητικού¨ Ρεπορτάζ , παρά τις έντονες αντιδράσεις κάποιων κομματικών ¨πατριωτών¨. Το σάϊτ όμως των ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (για φαντάσου επαγγελματική συνέπεια !) του ¨SOSIALFORUM¨ ΠΈΡΑΣΕ ΣΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΣΒΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ που είχε καταχωρήσει κάποιος επισκέπτης. Από χθες το απόγευμα όποιος πατήσει στο ¨Link¨ ( όπου υπήρχε η αναδημοσίευση και τα σχόλια ):
http://www.socialforum-media.gr/forum/viewtopic.php?p=20235#20235 θα διαβάσει το εκπληκτικό :
¨Η Θ.Ενότητα ή η δημοσίευση που ζητήσατε δεν υπάρχει¨ !!!
Σίγουρα κάποιους ¨Αριστερούς¨ είχε υπόψη του ο Τζώρτς Όργουελ όταν έγραφε το ¨1984¨ και τη ¨Φάρμα των ζώων¨ , όπως επίσης και Άρθουρ Καίσλερ με το ¨Κομισάριος και ο Γιόγκι¨. Φαίνεται πως ούτε διαβάζουν , ούτε μαθαίνουν.

ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ¨INDYMEDIA¨
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
ΑΛΛΑ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ 2002 ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ Ν.Δ. - ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Δεν το πίστευα στα μάτια μου όταν διάβασα το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (2002). ) …
Στο κείμενο αυτό διαπιστώνουμε πως ο ΣΥΝ , η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια άποψη για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την χρηματοδότηση τους από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης τάσσονται υπέρ της ανεπιφύλακτης εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών της Μπολόνια σε σχέση με τις ¨μεταρρυθμίσεις¨ στην Παιδεία και υπέρ της θεσμοθέτησης ¨συστημάτων αξιολόγησης εκπαιδευτικής απόδοσης των Α.Ε.Ι. και εξασφάλισης της ανταγωνιστικότητας¨ με ότι αυτό συνεπάγεται…
Θα απαντήσει ο κ. Αλ. Αλαβάνος.;

Θα δεχόμουνα και μια απάντηση που θα έλεγε πως στα τελευταία πέντε χρόνια ¨ωρίμασα¨ πολιτικά…μη μιλάτε για το παρελθόν , λήθη , ¨ας κοιτάξουμε το μέλλον¨….
Χωρίς πολλά λόγια, συγκεκριμένα :
Στις 15 Νοεμβρίου 2001 ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την ¨Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων¨ ( στην οποία συμμετείχε τότε και ο Αλέκος Αλαβάνος ) να συντάξει μία ¨Έκθεση Πρωτοβουλίας¨ σχετικά με τα Πανεπιστήμια και την Ανώτατη Εκπαίδευση στον λεγόμενο ¨Ευρωπαϊκό Χώρο¨ .

Η ΕΙΔΗΣΗ : Η ¨Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων¨ συνήλθε τρις φορές για να συντάξει τις προτάσεις και το σκεπτικό της .
Στην τελευταία συνεδρίαση της , στις 23/11/2002 , ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ , δηλαδή και με την σύμφωνη γνώμη του κ. Αλέκου Αλαβάνου , τις προτάσεις της , η οποίες κατατέθηκαν την επομένη ( 24/11/2002) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πήραν τη μορφή ¨Πρότασης Ψηφίσματος¨ προς την Ολομέλεια. ( Κωδικός : 2001/2174(INI). http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A5-2002-0183+0+DOC+XML+V0//EL
Στη συνέχεια , στις 5 Σεπτεμβρίου 2002 , η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ( ψήφισε ) την προτεινόμενη και ΟΜΟΦΩΝΗ ( με την συμμετοχή του κ. Αλαβάνου ) ¨ Έκθεση Πρωτοβουλίας¨ της ¨Μορφωτικής Επιτροπής¨. Κωδικός του ψηφίσματος : P5_TA(2002)0404 A5-0183/2002
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P5-TA-2002-0404+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL
Όπως βλέπουμε στα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης του Ε.Κ. ο κ. Παπαγιαννάκης εκ μέρους του ΣΥΝ ( ο κ. Αλαβάνος δεν ήταν παρών ) ανήκει στους 379 Ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την πρόταση, μαζί με τους βουλευτές της ¨Ν.Δ. κ.κ. Αβέρωφ , Τρακατέλη , Ξαρχάκο , Φώλια , Κράτσα-Τσαγκοροπούλου , όπως και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Σουλαδάκη , Μαστοράκη , Καραμάνου και τον ομογενή Σοσιαλδημοκράτη ( S.P.D. ) Γιάννη Σακκελαρίου….
Από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές φαίνεται ότι καταψήφισαν μόνο οι κύριοι Αλλυσανδράκης και Κόρακας του Κ.Κ.Ε. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/el/oj/2003/ce272/ce27220031113el04280429.pdf
Τι εισηγήθηκε λοιπόν ο κ. Αλ. Αλαβάνος προς το Ε.Κ. και τι ψήφισε ο κ. Παπαγιαννάκης, μαζί με τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ;
Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, – έχοντας υπόψη το άρθρο 149 της Συνθήκης που ιδρύει τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, – έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Πολιτισμού, Νεότητας, Παιδείας, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού (A5-0183/2002),
– πιστεύει ότι πρέπει να επιταχυνθεί και να ενδυναμωθεί η διαδικασία της Μπολόνια…
– πιστεύει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος και συμβάλουν στην ανάπτυξη του…
– καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εξετάσουν μια εταιρική σχέση με τις δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις ή τις τοπικές αρχές προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοδότηση των σπουδών διδακτορικού ή μεταδιδακτορικού επιπέδου•
– καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προωθήσουν την ιδέα της δημιουργίας Έδρας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η λειτουργία της οποίας θα ήταν βασικά…η καθιέρωση συστημάτων αξιολόγησης της ποιότητας και των αποτελεσμάτων…
– να προωθήσει τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημίων στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές πλαίσιο…
– ζητεί από τα κράτη μέλη και τα πανεπιστήμια να λάβουν μέτρα προκειμένου να ξεπερασθούν τα νομικά και διοικητικά εμπόδια που δυσκολεύουν την κινητικότητα, και να υιοθετήσουν μη χρονοβόρα και ευέλικτα συστήματα για τη διαδικασία αναγνώρισης των διπλωμάτων, σπουδών και τίτλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα.
Επίσης, συνιστά να καταστούν πλέον ευέλικτα τα καθεστώτα των πανεπιστημιακών δασκάλων, των καθηγητών και των ερευνητών, προκειμένου να ευνοηθεί η ενσωμάτωση επαγγελματιών και εμπειρογνωμόνων στα πανεπιστήμια•
Χαρακτηριστικά Αποσπάσματα από την ¨Αιτιολογική Έκθεση¨ του ψηφίσματος … ¨
… Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει σαφής η ανάγκη συνύπαρξης δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια αυτά μπόρεσαν να συνυπάρξουν κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ευρωπαϊκού διδακτικού συστήματος και, σήμερα, μπορούν να θεωρηθούν αλληλοσυμπληρούμενα, δεδομένου ότι η ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και να προσεγγίσει τομείς που δεν είναι πάντοτε προσπελάσιμοι στα δημόσια πανεπιστήμια…
….Δεν κατορθώσαμε να ανατρέψουμε το σύστημα που τείνει να διατηρεί τα πανεπιστήμια εγκλωβισμένα σε μια αυτονομία που δυσκολεύει τις ανταλλαγές, δημιουργεί εμπόδια για την κινητικότητα και, τελικά, οδηγεί σε ένα κλειστό σύστημα επαφών… …οι αντιρρήσεις για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών και ο μικρός ενθουσιασμός με τον οποίο έγιναν δεκτά τα συστήματα εξωτερικής και διαφανούς αξιολόγησης καθυστέρησαν την προβλεπόμενη διαδικασία των αποφάσεων της Μπολόνια…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Στα πρακτικά της συζήτησης που έγινε στην Ολομέλεια ( 5/9/2002 ) λίγο πριν την ¨τρισκατάρατη¨ ψηφοφορία…
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20020905+ITEM-003+DOC+XML+V0//EL&language=EL
Εμφανίζονται μόνο δύο έλληνες βουλευτές να παίρνουν το λόγο :
Α) Ο Αλυσανδράκης ( ΚΚΕ-GUE/NGL ) ο οποίος αιτιολόγησε τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το ψήφισμα λέγοντας : ¨ Κυρία Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα πανεπιστήμια στη χώρα μου χάνουν με γρήγορο ρυθμό τον ακαδημαϊκό τους χαρακτήρα. Βασικές λειτουργίες τους ιδιωτικοποιούνται, ελέγχονται όλο και πιο στενά από επιχειρηματικά συμφέροντα, εξαναγκάζονται να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με όρους ανταγωνισμού και γενικότερα όρους αγοράς.
Αποτέλεσμα είναι η συνολική υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση και η έκθεση ακολουθεί την ίδια γραμμή. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι ριζικά αντίθετο στη διαδικασία της Μπολόνια, στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, στις παρεμβάσεις μέσα από το Πράσινο Βιβλίο και τον λεγόμενο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και, βέβαια, στη δημιουργία έδρας ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που καταργούν την αυτοτέλεια και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο πανεπιστήμιο, κάτω από ακαδημαϊκό έλεγχο και όχι υποχείριο των επιχειρήσεων, που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες. Στηρίζουμε τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων με σεβασμό της ακαδημαϊκής τάξης. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πανεπιστήμιο δεν είναι μπακάλικο. Αν επιτρέψουμε να γίνει, θα καταστρέψουμε κάθε ελπίδα των νέων να αποκτήσουν ολοκληρωμένη γνώση και κάθε ελπίδα της κοινωνίας για καλύτερο μέλλον ¨.
Β) Η κ. Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ( Ν.Δ./ PPE-DE ) η οποία αιτιολόγησε το ΝΑΙ της στο ψήφισμα με τις γνωστές γιρλάντες περί ¨ευρωπαϊκών ιδεωδών¨ ,όπως ¨φιλία , αγάπη και καλή μόρφωση¨ , αλλά και με τις εξής σημαντικές παρατηρήσεις : ¨… Άλλη διάσταση που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με την καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης και την προώθηση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Τα πανεπιστήμιά μας μπορούν λοιπόν να γίνουν εργαστήρια της Ενωμένης Ευρώπης…¨
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ήταν παρόν στην αίθουσα της Ολομέλειας, υπερψήφισε το σχέδιο που είχε συντάξει ΚΑΙ ο κ. Αλ Αλαβάνος , αλλά δεν ζήτησε το λόγο να μιλήσει.
Για πιο λόγο άλλωστε; Το κάνουν όλοι όσοι έχουν ¨αρχές¨. Σε αντιδιαστολή θα αναφέρω την στάση ενός άλλου , σαφώς συνεπέστερου σοσιαλιστή , του Ιταλού καθηγητή VATTIMO(PSE), ο οποίος ψήφισε ΝΑΙ , λόγω γενικότερων ¨ευρωπαϊκών οραμάτων¨,αλλά είχε το θάρρος και την πολιτική αξιοπρέπεια να πάρει το λόγο και να διαφοροποιηθεί , λέγοντας αυτά που δεν τόλμησαν ( τότε ) να πουν οι έλληνες ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ Αριστεροί :
¨… Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η πρωτοκαθεδρία των δημοσίων πανεπιστημίων σε ορισμένες χώρες της Ένωσης απειλείται σήμερα από ανησυχητικές τάσεις ιδιωτικοποίησης, που ενέχουν τον κίνδυνο να πλήξουν ανεπανόρθωτα την ελευθερία των σπουδών και να μειώσουν την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο χρήμα παρά στην αξία και την ικανότητα. Τώρα πρέπει να διευρυνθεί η προσοχή και η δράση της Ένωσης σε πολλές άλλες πτυχές της ανωτάτης εκπαίδευσης, κυρίως ευνοώντας τη διάδοση των ορθών πρακτικών ορισμένων χωρών σε όλες τις άλλες χώρες της Ένωσης, προάγοντας το δικαίωμα όλων των πολιτών στις σπουδές, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, πράγμα που επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της δημόσιας ανωτάτης εκπαίδευσης, της μόνης ικανής να προσελκύσει επενδύσεις που δεν κυριαρχούνται από τη λογική του γρήγορου κέρδους και, ως εκ τούτου, ικανής να εγγυηθεί σε όλους τους πολίτες την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία είναι απαραίτητη για την ανανέωση των ιθυνουσών τάξεων…¨
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=777368

Τα συμπεράσματα δικά σας…
Υ.Γ. Στο αναδημοσιευμένο παραπάνω Ρεπορτάζ που λογοκρίθηκε ( σβήστηκε ) από την ιστοσελίδα των δημοσιογράφων του ¨Socialforoum¨ κάποιος επισκέπτης είχε προλάβει , λίγο πριν της ¨τελικής λύσης¨ να προσθέσει στη συζήτηση και τους περίφημους στοίχους του ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ που είναι χρήσιμο να διαβαστούν ξανά από όλους μας…
Μιλώ...

Μιλώ για τα τελευταία σαλπίσματα των νικημένων στρατιωτών
Για τα τελευταία κουρέλια από τα γιορτινά μας φορέματα
Για τα παιδιά μας που πουλάν τσιγάρα στους διαβάτες
Μιλώ για τα λουλούδια που μαραθήκανε στους τάφους και τα σαπίζει η βροχή
Για τα σπίτια που χάσκουνε δίχως παράθυρα σαν κρανία ξεδοντιασμένα
Για τα κορίτσια που ζητιανεύουνε δείχνοντας στα στήθια τις πληγές τους
Μιλώ για τις ξυπόλητες μάνες που σέρνονται στα χαλάσματα
Για τις φλεγόμενες πόλεις τα σωριασμένα κουφάρια στους δρόμους
Τους μαστροπούς ποιητές που τρέμουνε τις νύχτες στα κατώφλια
Μιλώ για τις ατέλειωτες νύχτες όταν το φως λιγοστεύει τα ξημερώματα
Για τα φορτωμένα καμιόνια και τους βηματισμούς στις υγρές πλάκες
Για τα προαύλια των φυλακών και για το δάκρυ των μελλοθανάτων.
Μα πιο πολύ μιλώ για τους ψαράδες
Π' αφήσανε τα δίχτυα τους και πήρανε τα βήματά Του
Κι όταν Αυτός κουράστηκε αυτοί δεν ξαποστάσαν
Κι όταν Αυτός τους πρόδωσε αυτοί δεν αρνηθήκαν
Κι όταν Αυτός δοξάστηκε αυτοί στρέψαν τα μάτια
Κι οι σύντροφοί τούς φτύνανε και τους σταυρώναν
Κι αυτοί, γαλήνιοι, το δρόμο παίρνουνε π' άκρη δεν έχει
Χωρίς το βλέμμα τους να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει
Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερή ερημία του πλήθους.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
Από τη συλλογή
Η συνέχεια 2 (1956)

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ -ΑΛΛΑΓΗ -ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

1 Η αστική ανάπτυξη:

Σε αυτή την παράγραφο, δυστυχώς, μπόρεσα να πληροφορηθώ και την μεταφέρω και σε σας, την βαρύτερη κατάρα που βαρύνει τον τόπο και ονομάζεται «αστική ανάπτυξη» η έλλειψη της οποίας αποκλείει κάθε ανάπτυξη και πρόοδο. Είναι αυτό που λέγεται από πολλούς πολιτικούς και «πνευματικούς» ταγούς, χωρίς όμως κάποια εμβάθυνση, περί «θνησιγενούς» ελλαδικού κρατιδίου.
Όταν στο τέλος της δεκαετίας του ’80 ήρθε ως προπονητής Μπάσκετ στον Πανιώνιο, κάποιος Βλάντιμιρ Τζιούροβιτς, τον άκουσα απορημένος σε μια συνέντευξη να λέει πώς: «Τα ομαδικά αθλήματα ποτέ δεν θα αναπτυχθούν σε υψηλό και επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχω γνωρίσει να μην έχει πόλεις». Και βέβαια. Η Άρτα με τις 30.000, τα Γιάννενα με τις 75.000 ακόμη και η Πάτρα με τις 200.000 κατοίκους, δεν αποτελούν κέντρα αστικής ανάπτυξης και παραγωγής, με εργατική και παραγωγική τάξη. Όλη τους η ζωή είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και το μεταπρατικό εμπόριο. Λιανέμποροι και ψιλοαντιπρόσωποι προϊόντων που στο 90% παράγονται στο εξωτερικό, αποτελούν την οικονομική βάση της ελληνικής πόλης. Η οικονομία συμπληρώνεται από τους χιλιάδες στρατιώτες και φοιτητές, των εκατοντάδων άχρηστων σχολών ΤΕΙ και ΑΕΙ (βοιδοσχολών, όπως αποκαλούνται στην λαϊκή γλώσσα), που ιδρύονται μόνο ως οικονομική ένεση στην εμπορική κίνηση των πόλεων.
Το πλέον παράδοξο και ανησυχητικό είναι ότι, σχεδόν το μισό του ελληνικού στρατού, υπό το πρόσχημα των κέντρων εκπαίδευσης, βρίσκεται στην Πελοπόννησο, την στιγμή που 10 μεραρχίες και εκατοντάδες άλλες μονάδες έχουν παροπλισθεί και καταργηθεί στα σύνορα, στην Ήπειρο και την Μακεδονία!
Στην Ελλάδα το 100% της ισχνής βιομηχανικής παραγωγής (αυτό που χαρακτηρίζει ένα άστυ) είναι συγκεντρωμένο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Έψαξα παντού στον χάρτη και στην γεωγραφία. Και διαπίστωσα πώς πράγματι, δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη κράτος με ενάμισι αστικό κέντρο, η πρωτεύουσα δε να έχει τον μισό πληθυσμό της χώρας, τις 10 από τις 16 ομάδες ποδοσφαίρου, τις μισές μητροπόλεις της εκκλησίας κ.λ.π.. Είδα ότι ακόμα και η Αλβανία έχει 5 ισοδύναμα αστικά κέντρα και ισομερώς κατανεμημένο τον πληθυσμό της και την παραγωγή της (άρα καλύτερες προοπτικές). Η Βουλγαρία το ίδιο, η Σερβία, η Κροατία, για να μην πω και για την Γερμανία των 80.000.000, όπου μόνο 4-5 πόλεις ξεπερνούν σε πληθυσμό το 1 εκ! (και το Βερολίνο, που είναι μεγαλύτερο από την Αθήνα, έχει μόνο δύο, μικρές μάλιστα, ομάδες ποδοσφαίρου στην Α εθνική, ενώ η Αθήνα τις 10 από τις 16!). Και τότε συνειδητοποίησα τα λόγια του Τζιούροβιτς, Όχι μόνο τριτοκοσμικό, πεμπτοκοσμικό είναι το κράτος αυτό!
Δυστυχώς πάλι στις καταστάσεις της ΕΣΥΕ, η οποία βέβαια δίνει μόνο αριθμούς και την ερμηνεία την αφήνει σε όποιον ενδιαφέρεται, βλέπουμε μια ανάπτυξη του αστικού πληθυσμού από 43% που ήταν το 1961, έναντι 48,8% του αγροτικού, να φτάνει στο 59-60% στις μέρες μας. Και αυτό βέβαια δεν οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού αλλά στην μετανάστευση από την ύπαιθρο στην Αθήνα. Έτσι δεν έχουμε στην ουσία μια ανάπτυξη του αστικού πληθυσμού, η οποία είναι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις υπέρ της υγιούς αναπτύξεως του κράτους, αλλά μία γκετοποίηση, μία στρέβλωση, μία φίμωση μέχρι ασφυξίας του Έθνους.
Η Ελλάδα κατέχει, δυστυχώς, το μοναδικό και θλιβερό προνόμιο στην Ευρώπη, να μην διαθέτει πόλεις. Δείτε τον χάρτη ολόγυρα μας και θα δείτε ότι κανένα κράτος στον κόσμο δεν διαθέτει ενάμισι αστικό κέντρο, αλλά και οι πιο φτωχές και μικρές χώρες έχουν τουλάχιστον 5-6 αστικά κέντρα ισοδύναμα σε πληθυσμό και ανάπτυξη.
Στην Αθήνα υπάρχουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Δείτε για παράδειγμα τον «Οργανισμό Βάμβακος», που όταν κάποιος υπουργός τόλμησε να πει πώς πρέπει να πάει στην Λάρισα, εκεί που βγαίνει και το βαμβάκι, ξεσηκώθηκαν οι συνδικαλιστές δημοσιουπάλληλοι και τον κράτησαν τελικά στην Αθήνα, για να εξυπηρετήσουν τους… βαμβακοπαραγωγούς της Λεωφόρου Συγγρού!!!



2 Η μεταφορά πρωτεύουσας:
Για να υπάρξει αστική ανάπτυξη, άρα αύξηση της παραγωγής, μείωση της ανεργίας, αύξηση των γεννήσεων, αύξηση των στρατευσίμων και των μαθητών, πρόοδος στην έρευνα και την τεχνολογία, πρόοδος του Έθνους και του κράτους, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέα αστικά κέντρα. Και για να δημιουργηθούν αυτά τα κέντρα είναι απολύτως απαραίτητη η δημιουργία νέας πρωτεύουσας.
Μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα ήταν μόνο προσωρινή πρωτεύουσα το 1834, έως απελευθέρωσης της Κων/πολης. Ήταν μια πόλη χωρίς καμία αστική συνέχεια αφού, από το 500 μ.Χ. ήταν ένα ασήμαντο χωριό στο οποίο, από το 1.500 μ.Χ. περίπου, τα ελληνικά δεν ομιλούνταν σχεδόν από κανένα από τους 3 έως 4.000 κατοίκους της. Και φυσικά ένα χωριό που δεν έπαιξε κανένα απολύτως ρόλο στην διαδικασία «εθνογένεσης» και στην εθνεγερσία του Νέου Ελληνισμού για να δικαιούται να γίνει εθνική πρωτεύουσα. Επιπλέον έπαψε να είναι και το στρατηγικό σημείο που θα διοικούσε την χώρα, όταν το 1912-13, η Ελλάδα διπλασιάστηκε. Η ακατάλληλη και υπερτροφική σήμερα πρωτεύουσα, αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο υπανάπτυξης και θνησιγένειας αυτού του κράτους και βέβαια αυτό είναι αντικείμενο χωριστής έρευνας.
Ωστόσο θα τονίσουμε ότι η δημιουργία νέας πρωτεύουσας ως νέου διοικητικού κέντρου της Ελλάδας είναι απαραίτητη για την υγιή δημογραφική ανάπτυξη του Έθνους μας, αφού θα διορθωθούν τα παρακάτω κακώς κείμενα:
Α) Επάνδρωση της πρωτεύουσας από νέες μάζες πληθυσμών, σαφώς φιλελληνικότερων από τα παλαιοκομματικά τζάκια (και το «ποίνιο») της Αθήνας, που έχουν εθιστεί στην «αρπαχτή» και στο «life style». Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις το μόνο ποσοστό ελληνικού πληθυσμού που καταγράφεται ως υποστηρικτές των ανθελληνικών θέσεων και διεκδικήσεων της Τουρκίας και των Σκοπίων, καταγράφεται στην «προοδευτική» Αθήνα!
Β) Δημιουργία στρατηγικού σημείου διοίκησης και κάλυψης του ελληνικού χώρου, το οποίο δεν είναι πλέον η Αθήνα, αλλά κάποια πόλη μεταξύ της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Μιας πόλης που θα είναι πιο κοντά στα ευαίσθητα εθνικά σύνορα, στον ευαίσθητο εθνικά Έλληνα και θα αισθάνεται τον παλμό του έθνους, του αγρότη, του φτωχού, του παραγωγού, του αδικούμενου…και όχι του Κωλο-νακίου!
Γ) Απελευθέρωση του Έλληνα από τον βρόγχο του διαμερίσματος της Αθήνας και αποκέντρωσής του προς άλλα αστικά κέντρα. Ανάπτυξη υγιών προ πάντων και πολυμελών οικογενειών.
Δ) Μείωση του κόστους των ακινήτων, που σήμερα είναι ψηλότερο από όλες τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες πόλεις. Όσο κοστίζει ένα τριάρι διαμέρισμα στην Αθήνα, (200-250.000 Ευρώ) κοστίζουν δύο πανέμορφες μονοκατοικίες στην Νέα Υόρκη με μισό στρέμμα κήπο! Η αποκέντρωση θα μείωνε την ζήτηση και κατά συνέπεια το κόστος σε όλο το φάσμα της διαβίωσης.
Ε) Ανάπτυξη της Αττικής, του ομορφότερου πιθανόν μέρους στην υφήλιο, που σήμερα πνίγεται από κάθε είδους ρύπους και από την πολιτιστική κακοποίηση και κακογουστιά.
Στ) Διασπορά και αποκέντρωση των βιομηχανιών, δίνοντας ώθηση για δημογραφική και οικονομική ανάπτυξη και υποστήριξη της παραγωγής σε άλλες πιο υγιείς περιοχές της χώρας, αφού το κόστος παραγωγής θα έπεφτε σημαντικά (π.χ.. η τάδε βιομηχανία ζυμαρικών και γάλακτος στην Αθήνα ή στην Πάτρα, όπου δεν παράγεται ούτε το ένα ούτε το άλλο προϊόν, πληρώνει τα ίδια έξοδα για να φέρει το σιτάρι και το γάλα από τα Γιαννιτσά στην έδρα της με το να το φέρει από την Ουκρανία ή την Ουγγαρία. Αν όμως ήταν εγκαταστημένη στα Γιαννιτσά, θα έπαιρνε αναγκαστικά το ντόπιο σιτάρι και το ντόπιο ελληνικό γάλα, θα αναπτύσσονταν η τοπική οικονομία και στο τέλος ο καταναλωτής στην Ελλάδα θα αγόραζε και ελληνικό προϊόν, και πολύ φθηνότερα).
Ζ) Απομάκρυνση του κράτους και του ΄Έθνους από αυτό το θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα των συνδικάτων του δημοσίου τομέα, του πλέων ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥ οργανισμού του κράτους, που είναι η διάδοχη κατάσταση των Αγάδων, των Κοτζαμπάσηδων και των Σπαχήδων. Καλύτερη και λιγότερο διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση, θα σήμαινε και ευημερία για όλο το Έθνος.
Η) Απομάκρυνση του κράτους και του ΄Έθνους από το θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα των πολιτικών τζακιών, των διαπλεκομένων και των μεγαλοεργολάβων, των οποίων ο ιστορικός ενδοτισμός αρχίζει από τις αρχές του 20ου και κάποιων ακόμα από το 1821.(«Τι Μπραίμης τι Ζαΐμης», στρατηγού Μακρυγιάννη απομνημονεύματα)
Θ) Απελευθέρωση του ΄Έθνους από αυτόν τον διεφθαρμένο και εκβιαστή αθηναϊκό τύπο, σταθερό εκφραστή ξένων και ανθελληνικών συμφερόντων, που ελέγχεται από τα ίδια τζάκια και πιέζει μόνο προς το συμφέρον των ιδιοκτητών του! (Ο τύπος των Αθηνών π.χ. συνέβαλε από κοινού με τους Τούρκους και τους «συμμάχους» στην μεγαλύτερη εθνική συμφορά, την Μικρασιατική Καταστροφή. Πρωτοπόρος της ιδεολογίας «Μικρά και ένδοξος Ελλάς» και «φέρτε τα παιδιά μας πίσω από την Μικρασία», η εφημερίδα «Καθημερινή» τότε. Συμβάλει επίσης κάθε τόσο στην παραπληροφόρηση, στην αποδόμηση του έθνους (απεθνικοποίηση) και στον εκφυλισμό του λαού σε ζωτικά ζητήματα, όταν αυτά δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα του εκδότη και του κόμματος που υπηρετεί).
Ι) Η Αθήνα έχει συγκεντρώσει το 50% του ελληνικού πληθυσμού, το σύνολο της βιομηχανίας και εσχάτως και της ενέργειας. Απλοί λόγοι στρατηγικής είναι απαγορευτικοί για την δημιουργία εργοστασίων ενέργειας και όπλων στο Λαύριο. Σε ενδεχόμενη σύρραξη με την Τουρκία, το κτύπημα στον πληθυσμό και στην βιομηχανία θα είναι μοιραίο, επειδή θα είναι μισής ώρας υπόθεση για την τουρκική αεροπορία, ακαριαίο και ολοκληρωτικό, χωρίς να μπορέσει η Ελλάδα να αντισταθεί. Απλά θα επιστρέψει στην λίθινη εποχή!
ΙΑ) Η Αθήνα είναι μια κακόγουστη, άσχημη και βρωμερή πόλη. Είναι μια πόλη από το μέλλον, όπου οι άνθρωποι μεταβάλλονται τεχνητά σε υβρίδια με τα ψυχολογικά πειράματα που γίνονται σε βάρος τους και τα δηλητήρια που τρώνε και αναπνέουν. Είναι μια πόλη όπου γίνεται πείραμα δημιουργίας ανθρώπων υβριδίων, που θα κατοικούν την Ελλάδα στο μέλλον. Είναι εν κατακλείδι, μια ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ πόλη.
ΙΒ) Η ανάπτυξη που θα έφερνε στο ΑΕΠ το κτίσιμο μιας νέας πρωτεύουσας (σκεφτείτε μόνο το μέγεθος των κατασκευαστικών έργων) θα ήταν τρομακτική. Η ανάπτυξη αυτή θα τροφοδοτούνταν από τη νέα πρωτεύουσα για τουλάχιστον 30 χρόνια και η Ελλάδα θα ξεπερνούσε σε Εθνικό Πλούτο ακόμα και την Ολλανδία! (δείτε το παράδειγμα του Καζακστάν με την Άλμα –Ατα και την Αστάνα, τον ρυθμό ανάπτυξης 8% που θα είναι σταθερός για 30 χρόνια λόγω της ανάπτυξης της Αστάνα…).
ΙΓ) τέλος λόγοι ιδεολογικοί, πρέπει να συμβολίζουν αυτή την επιχειρούμενη αναγέννηση. Η αλλαγή πρωτεύουσας έχει οπωσδήποτε τον συμβολισμό της γέννησης του νέου. Της αναγέννησης, της επανίδρυσης του κράτους, της ελπίδας. Δυστυχώς η «επανίδρυση του κράτους» που είχε ως σύνθημα κάποια κυβέρνηση, περιορίστηκε στο ίδιο επίπεδο που είχε η «αλλαγή», κάποιας προηγούμενης. Περιορίστηκε μόνο στην κατάργηση της σχολικής ποδιάς και στο αυτόματο διαζύγιο…!
+++++++
Υπάρχουν πολλά κράτη τα οποία έχουν ως πρωτεύουσα την εθνική τους πρωτεύουσα, δηλ. πόλη στην οποία δημιουργήθηκε η εθνική ιδεολογία, η εθνική αφύπνιση, η εθνογένεση και οι διεργασίες για την δημιουργία εθνικού κράτους (π.χ. εθνικές πρωτεύουσες είναι το Παρίσι για τους Γάλλους, το Λονδίνο για τους Άγγλους, η Άγκυρα {διότι εκεί δημιουργήθηκε η ιδέα δημιουργίας τουρκικού έθνους, ενώ η Κων/πολη συμβόλιζε το Οθωμανικό). Υπάρχουν όμως και πολλά κράτη που έχουν ως πρωτεύουσες απλά διοικητικά κέντρα, τα οποία επέλεξαν με κριτήρια γεωπολιτικά και στρατηγικά, όπως η Βόννη και η Βαιμάρη για τους Γερμανούς, η Μαδρίτη για τους Ισπανούς, το Τόκιο, που έγινε νέα πρωτεύουσα για να ρίξουν οι Ιάπωνες τις ακριβές τιμές των ακινήτων. Η Βραζιλία έκτισε την νέα της πρωτεύουσα, την Brasilia, μόλις σε 3 χρόνια το 1970. Το Καζακστάν μετέφερε την Άλμα Ατα το 2000, κτίζοντας νέα πρωτεύουσα, την Αστάνα, ξοδεύοντας μόλις 8 δις $, τα μισά δηλαδή απ’ όσα ξόδεψε η κα Αγγελοπούλου για το Ολυμπιακό φαγοπότι. Επιπλέον απέκτησε ρυθμό ανάπτυξης 8%, που λόγω της πολύπλευρης ανάπτυξης της νέας πρωτεύουσας, που θα συνεχιστεί ακόμα 30 χρόνια, θα διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης ίσως και μεγαλύτερο, ξεπερνώντας σε ΑΕΠ χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία, πού σήμερα συμμετέχουν στους 8 πλουσιότερους του κόσμου, στην G8! Ακόμη και η Περσία δεν ανασύστησε τα Σούσα την Περσέπολη και το Ισφαχάν, αλλά έκτισε μια νέα πόλη την Τεχεράνη, για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους. Και το Ιράκ επίσης δεν πήγε στην Βαβυλώνα, αλλά στην Βαγδάτη.
Η Αθήνα, αφού η ελληνική εθνογένεση (η ελληνική εθνογεννεση δεν σηματοδοτεί την δημιουργία κάτι νέου, αλλά την αφύπνιση του παλαιού, του προϋπάρχοντος. Σε αντίθεση με την Ιταλία π.χ., που πρώτα έγινε κράτος από ανομοιογενείς πληθυσμούς- τους ελληνικής καταγωγής νότιους, τους Λατίνους και τους κελτογερμανούς του βορά, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Κρίσπι να πει στην Βουλή, μόλις έγινε η ένωση το 1871, το περίφημο: «Φτιάξαμε κράτος, τώρα απομένει να φτιάξουμε και έθνος») έλαβε χώρα στα Γιάννενα, στην Μοσχόπολη Κορυτσάς και στην Κωνσταντινούπολη και όχι στο ανύπαρκτο χωριό των 3.500 αλλόγλωσσων κατοίκων όπως ήταν τότε, δεν είναι λογικό και δεν έχει και το ιστορικό δικαίωμα να εξακολουθεί να είναι και να θεωρείται πρωτεύουσα του Ελληνισμού με τα τόσα καταστροφικά μειονεκτήματά της.
Η μη έγκαιρη αλλαγή της πρωτεύουσας, δημιούργησε όλα τα δεινά για τον Ελληνισμό. Δημιουργήθηκε έτσι στην Αθήνα μια τάξη αστών χωρίς εθνική συνείδηση, με άνομα συμφέροντα, η οποία αντέδρασε σθεναρά σε κάθε εθνική ιδέα και προσπάθεια αναγέννησης αυτού του κράτους. Είναι ενδεικτικό της «εθνικής συνείδησης» που είχαν το γεγονός ότι, το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτικών και των αστών αυτής της πόλης μετά την ανεξαρτησία, έγινε το θέμα των «Ετεροχθόνων» με αναρίθμητους προβληματισμούς εντός και εκτός κοινοβουλίου. Το θέμα δηλαδή αν έχουν δικαίωμα σε κείνο το μικρό ελληνικό κράτος της Πελοποννήσου και της Στερεάς, να εγκατασταθούν να ζήσουν, να πολιτευθούν και δραστηριοποιηθούν Έλληνες από την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία, την Πόλη, την Μ.Ασία … Οι «Ζαΐμηδες» και οι «Νοταράδες» της Αθήνας (κατά τον λόγο του Μακρυγιάννη, που εξ αιτίας αυτών «σιχάθηκε το ρωμαίικο»), βοηθούμενοι και από τις περιρρέουσες ιδεολογίες της εποχής, στις οποίες συμμετείχε ακόμα και ο Παπαρηγόπουλος, ο οποίος από την άλλη αγωνίζονταν, να αποδείξει πως ο Φαλμεράυερ που έγραψε πως στην Πελοπόννησο δεν ζουν πλέον Έλληνες, ήταν εσκεμμένα ανθέλληνας, θεωρούσαν ως Έλληνες την καταγωγή μόνο όσους ζούσαν μέχρι την Λαμία και τους βορειότερους ως Έλληνες κατ΄ επιλογή τους!!!
Θαυμάστε την απάντηση που έδωσε στους «Ζαΐμηδες» ο σύντροφος του μεγάλου Ρήγα Φεραίου, ο Χριστόφορος Περαιβός, στην Εθνοσυνέλευση της 7ης Μαρτίου 1844.
«..Λοιπόν οι Ζωσιμάδαι εκείνοι, οι στύλοι της ελληνικής αναγεννήσεως, δια τούτο εκκένωσαν τους θησαυρούς των εις την εκπαίδευσιν και τον φωτισμόν του Έθνους όλου, δια να κηρύξωμεν σήμερον ότι Έλληνες δεν είναι οι Ηπειρώται; Λοιπόν το Σούλι το ηρωικόν Σούλι, δια τούτο δυο έτη εβάσταζε τον χείμαρον εξήντα χιλιάδων μαχίμων τουρκαλβανών, ετοίμων να πλημυρίσωσιν εις την αρχήν της επαναστάσεως την ήδη ελευθέρα Ελλάδα, δια να είπωμεν σήμερον, ότι οι Σουλιώται δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους λοιπούς Έλληνας; Λοιπόν η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Ήπειρος, δια τούτο ήσαν προπύργια του ελληνικου πολέμου;… Μη αδελφοί, δια το όνομα του Θεού! Ας μη προξενήσωμεν τοιαύτην ανίατον πληγήν εις την αγαπητήν πατρίδα! Μη , δια λόγους μικρούς εφήμερων συμφερόντων και παθών, θυσιάσωμεν συμφέροντα κοινά, γενικά, μεγάλα, αιώνια!!… Θα φιλονικούμεν ακόμα για το πόσους περισσότερους Έλληνας ν΄αποκλείσωμεν;»
Αυτή ήταν η Αθήνα και αυτή η αστική της τάξη και ο αθηναϊκός τύπος! Όμως για λόγους ιστορικούς, λόγω της συμβολής της Αθήνας στην γένεση της Δημοκρατίας, πριν 2.500 χρόνια, θα μπορούσε να παραμείνει τιμητικά το κοινοβούλιο (όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη, να έχουν αλλού το κοινοβούλιο και αλλού την έδρα της κυβέρνησης), αφού βέβαια αλλάξει και το πολιτειακό σύστημα με την δημιουργία Γερουσίας, σώματος που θα αποκλείσει την διαφθορά και θα μοιράσει ισοδίκαια πόρους και ανάπτυξη σε Αθήνα και Επαρχία (ένας Γερουσιαστής από κάθε νομό, ανεξαρτήτως πληθυσμού), εκλογή Προέδρου από τον λαό και θεσμοθέτησης του Δημοψηφίσματος για τα εθνικά θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, πράγμα που το σύνταγμα της Ελλάδος το απαγορεύει με πονηρία, γενόμενο έτσι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΤ΄ ΕΠΙΦΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ στην Ευρώπη.

Η μεταφορά της πρωτεύουσας ίσως είναι η σημαντικότερη κίνηση αναδιάρθρωσης και επαναδημιουργίας του ελληνικού κράτους, που θα ενείχε την ελπίδα της επιβίωσής του.
Τα τζάκια, ο τύπος και τα συνδικάτα της Αθήνας θα αντιδράσουν λυσσαλέα, όποιος πολιτικός όμως αποτολμήσει αυτή την κίνηση θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Μέγας της ιστορίας μετά τον Αλέξανδρο!

Το κείμενο αυτό είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Στέφανου Σωτηρίου «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ», εκδόσεις «ΤΗΝΟΣ» 2007, κεντρική διάθεση και από τον «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» 210.6440021.
Είναι ένα κεφάλαιο από την ενότητα «Δομικά προβλήματα του ελληνικού κράτους, που εμποδίζουν την σωστή δημογραφική ανάπτυξη».
Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον Σύλλογο-Κίνημα για την αλλαγή της πρωτεύουσας, να επικοινωνήσει με το
nipesot@yahoo.com

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΛΜΕ) ΗΛΕΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ- ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ της ΕΛΛΗΝ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Τις τελευταίες μέρες ο νομός Ηλείας και ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου έζησαν μια αληθινή τραγωδία. Τα στοιχεία, ιδιαίτερα για το νομό μας, είναι συντριπτικά: 45 νεκροί, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, 100.000 πυρόπληκτοι, 3.500 οικογένειες άστεγες, σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης από τα οποία τα μισά περίπου ήταν καλλιεργήσιμη. Η κατάσταση των μαθητών στις πληγείσες περιοχές είναι δραματική: έχουν χάσει την περιουσία τους οι οικογένειες των 1449 μαθητών από τους 1999 που φοιτούν στα 23 συνολικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και στο Επαγγελματικό Λύκειο που βρίσκονται στις καμένες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, στη Ζαχάρω οι 324 από τους 324, στη Φιγαλεία οι 66 από τους 73, στην Καλλιθέα από τους 61 και οι 61,στην Ανδρίτσαινα από τους 43 και οι 43, στο Καράτουλα από τους 217 και οι 217, στο Γούμερο από τους 42 και οι 42, στο Σιμόπουλο από τους 139 οι 125. Επίσης στο Πελόπιο έχει καεί η περιουσία 196 οικογενειών μαθητών από τους 230, στο Βούναργο των 85 από τους 152, στα Κρέστενα των 202 από τους 417, στο Λάλα των 40 από τους 140, στην Αρχαία Ολυμπία των 40 από τους 110, στα Μακρίσια, τέλος, των 8 από τους 51.
Ένα μεγάλο μέρος από το παρελθόν και το παρόν αυτού του τόπου χάθηκε στις στάχτες. Ας μη χαθεί και το μέλλον του! Και στο μέλλον του ανήκουν τα παιδιά και οι νέοι, οι μαθητές μας. Αυτοί που άκουσαν την καμπάνα της εκκένωσης, που απομακρύνθηκαν απʼ τους γονείς τους σε συνθήκες πανικού ή που έμειναν πλάι τους και προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες που αφάνιζαν το βιος τους, που απειλούσαν το σπιτικό τους, την ίδια τους τη ζωή. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει ολόπλευρα και μεθοδικά τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Ιδιαίτερα μέτρα πρέπει να ληφθούν για τους μαθητές που ζουν πια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε συνθήκες, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευνοούν τη μόρφωσή τους. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ανακούφιση αυτών των παιδιών και τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί φορείς, οι σύλλογοι διδασκόντων και γενικά ο εκπαιδευτικός κόσμος έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις κι αιτήματα προς το ΥΠΕΠΘ για την οικονομική και εκπαιδευτική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους.
Ο αγώνας για την επιβίωση συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμα
στις πυρόπληκτες περιοχές και είναι χρέος όλων να βοηθήσουμε αυτόν τον αγώνα.
Η αλληλεγγύη προς τους πυρόπληκτους εκφράζεται με κάθε τρόπο και από κάθε
γωνιά της Ελλάδας κι όλου του κόσμου.

Στην προσπάθεια για ολόπλευρη ενίσχυση των μαθητών και των σχολείων των περιοχών αυτών συμμετέχουμε κι εμείς, το σύνολο των εκπαιδευτικών φορέων του νομού Ηλείας, με τρόπο συλλογικό και στόχο τη στήριξη των μαθητών μας και των τοπικών κοινωνιών σε επίπεδο μορφωτικό και πολιτιστικό αναλαμβάνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου

- Να συγκεντρωθούν σχολικά είδη, εκπαιδευτικό υλικό, εποπτικά μέσα διδασκαλίας.
- Να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες βιβλιοθήκες με αναγνωστήρια και όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό στα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών ή να εμπλουτιστούν, όπου υπάρχουν, ώστε να γίνουν πόλος έλξης των μαθητών και κυψέλη μάθησης για όλη την κοινότητα. Καλούμε τους ανθρώπους των γραμμάτων, εκδότες, βιβλιοπωλεία και όλο τον κόσμο του βιβλίου είτε ατομικά είτε συλλογικά να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.
- Να οργανωθούν καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες με άμεση εμπλοκή των μαθητών προκειμένου να υπάρχει κι ένα άλλο χρώμα πέρα από το γκρίζο στην καθημερινότητά τους. Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται είτε ατομικά είτε συλλογικά στο χώρο των τεχνών, γενικότερα του πολιτισμού και του αθλητισμού για να ενισχύσουν τις δραστηριότητες αυτές.
- Να εξασφαλιστεί η συνεχής παρουσία ψυχολόγων στις πυρόπληκτες περιοχές για την εμπεριστατωμένη ψυχολογική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους. Απευθυνόμαστε σε όλους τους ειδικούς επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας για να αναλάβουν παρεμβάσεις και προγράμματα στην κατεύθυνση αυτή.
- Να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον στις περιοχές αυτές. Για το σκοπό αυτό ζητάμε τη βοήθεια επιστημονικών και οικολογικών οργανώσεων.

Καλούμε τον εκπαιδευτικό κόσμο, επιστημονικές ενώσεις, σωματεία, συλλόγους, οργανώσεις να συμβάλλουν σε όλες αυτές τις ενέργειες καθώς και να προσφέρουν ή να προτείνουν οτιδήποτε άλλο θα μπορέσει να βοηθήσει τους μαθητές αλλά και όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών να τις ξανακάνουν να ανθίσουν. Για να γεμίσουν οι ψυχές των παιδιών ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η αλληλεγγύη είναι καθήκον όλων μας!

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα:

Από την ΕΛΜΕ Ηλείας:
Παπαχατζής Ηλίας, ΤΗΛ.: 6974327780, 26230 32236 (Γ. Λ. Γαστούνης)
Διαμαντοπούλου Βάσω, ΤΗΛ.: 6972360229, 26240 31279 (Γ/σιο Πελοπίου)

Από το Σύνδεσμο Φιλολόγων:
Αγγελόπουλος Γιώργος, ΤΗΛ.: 26210 36631, 6947426717, 26210 22506 (3ο Γ/σιο Πύργου)
Γεωργακόπουλος Παναγιώτης, ΤΗΛ.: 26240 22735, 26240 31279 (Γ/σιο Πελοπίου)
Μαντά Ελένη, ΤΗΛ.: 26210 27365, 26210 22909 (1ο Γ/σιο Πύργου)

Από το Παράρτημα της Εν. Ελλ. Φυσικών:
Βεβρενιώτης Γεώργιος, ΤΗΛ.: 26210 22402 (2Ο Γ. Λ. Πύργου)

Από το Παράρτημα της Ελλ. Μαθηματικής Εταιρείας:
Καρώνης Γεώργιος, ΤΗΛ.: 6978691891, 26210 22608 (1ο Γ. Λ. Πύργου)

Από την Ένωση Καθηγητών Αγγλικής
Βαγγελάτου Άβα, ΤΗΛ.: 6937066114, 26210 20127 (4ο Γ. Λ. Πύργου)


Για την ενίσχυση των πυρόπληκτων σχολείων και μαθητών του νομού έχει ήδη ανοίξει λογαριασμός στην εθνική τράπεζα με αριθμό 328/608117-70


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΛΜΕ) ΗΛΕΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ- ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ της ΕΛΛΗΝ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Φιλελεύθερη Συμμαχία

ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΙΣ 19/10 ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΖΑΦΟΛΙΑ
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει πρώτα τα μέλη και τους φίλους της που δούλεψαν και προσέφεραν για να επιτευχθεί το πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα της πρόσφατης εκλογικής καθόδου. Μια εμπειρία πρωτόγνωρη για τους περισσότερους και καθόλου εύκολη ή δεδομένη για ένα σχηματισμό πολιτών. Το εκλογικό αποτέλεσμα σαφώς δεν αντιπροσωπεύει την συνολική απήχηση των φιλελεύθερων ιδεών στην Ελλάδα ή την κοινωνική δυναμική που φιλοδοξεί να εκφράσει η κίνησή μας τα χρόνια που έρχονται. Το πραγματικό εκλογικό κοινό της Φιλελεύθερης Συμμαχίας είναι πολύ μεγαλύτερο και είναι ευθύνη της να το προσεγγίσει και να το πείσει.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πρωταρχικά συνέπεια της χαμηλής αναγνωρισιμότητας του κόμματος στην κοινή γνώμη, της περιορισμένης προετοιμασίας, την ατελούς οργάνωσης, της σημαντικής έλλειψης πόρων και μέσων. Ασφαλώς και υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, και η συμμετοχή στην διαδικασία έδωσε πολύτιμα μαθήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Πέρα από την καταγραφή του αποτελέσματος, η συμμετοχή στην διαδικασία των εκλογών καταγράφει μια σειρά από κέρδη, σε επίπεδο στελεχών, οργάνωσης, γνωστοποίησης του εγχειρήματος, προσέγγισης νέων μελών κτλ, τα οποία η Φιλελεύθερη Συμμαχία οφείλει να κεφαλαιοποιήσει το συντομότερο.

Στα πλαίσια της προσπάθειας κεφαλαιοποίησης αυτής της δυναμικής, η Φιλελεύθερη Συμμαχία σας καλεί να συμμετέχετε σε μια νέα οργανωτική προσπάθεια που ξεκινάμε. Στη προσπάθεια αυτή έχουν θέση όλες και όλοι που πιστεύουν ότι οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, η φιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική, αποτελούν πειστική και ρεαλιστική πρόταση στο θολό μετεκλογικό τοπίο.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους πιστεύουν ότι τα αιτήματα για ελεύθερη οικονομία, ατομικά δικαιώματα και ανοικτή κοινωνία είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. Για το λόγο αυτό η προσπάθεια μας από εδώ και στο εξής αποφασίστηκε να εστιαστεί στη δημιουργία εκείνων των οργανωτικών και πολιτικών προϋποθέσεων που θα βοηθήσουν στην υπέρβαση των εγγενών δυσχερειών που αντιμετωπίσαμε στο ξεκίνημα του εγχειρήματος μας.

Πιστεύουμε ότι μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες, κατάλληλα υποστηριζόμενες από αποτελεσματικές οργανωτικές δομές, θα δώσουν νέα πνοή στο πολιτικό μας εγχείρημα. Σε αυτή τη νέα φάση η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη. Σας καλούμε λοιπόν να πάρετε την υπόθεση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας στα χέρια σας.

Η δημιουργία των θεματικών πολιτικών κινήσεων θα γίνει στη διάρκεια ανοικτής οργανωτικής συνάντησης που θα λάβει μέρος την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007 στις 7.00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Ζαφόλια (Λεωφ.Αλεξάνδρας 87-89).

Η συνάντηση αυτή είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας αλλά και στους φίλους της που, αν και μη ενεργά μέλη, επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στις θεματικές πολιτικές κινήσεις.
Οι θεματικές πολιτικές κινήσεις που θα συγκροτηθούν (ανάλογα με την συμμετοχή βέβαια) σε πρώτη φάση θα είναι:
- Θεσμών και Ατομικών Δικαιωμάτων.
- Κοινωνικής Συνοχής
- Οικονομικής Ανάπτυξης
- Ποιότητας Ζωής
- Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας

Το αντικείμενο της κάθε θεματικής καθορίζεται από τα αντίστοιχα τμήματα του Προγραμματικού μας Πλαισίου.

Εκτός αυτών των θεματικών κινήσεων θα δημιουργηθεί επίσης η πολιτική κίνηση νεολαίας που θα επικεντρώσει την δράση της στην δημιουργία μιας φοιτητικής μη-συνδικαλιστικής κίνησης, τους Φιλελεύθερους Φοιτητές, για την πολιτική και ιδεολογική προσέγγιση όσων σπουδάζουν στα δημόσια αλλά και ιδιωτικά τριτοβάθμια ιδρύματα, μακριά όμως από την διαφθορά του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Τέλος θα δημιουργηθεί μια ομάδα ενασχόλησης με την επικοινωνία, το ίντερνετ και το μάρκετινγκ της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.

Η λειτουργία και οι ελάχιστες υποχρεώσεις των πολιτικών κινήσεων (γεωγραφικών και θεματικών) είναι 2 εκδηλώσεις (επιπέδου ημερίδας) το χρόνο, ένα δελτίο τύπου τον μήνα, την συντήρηση μιας ιστοσελίδας στο ίντερνετ, την επαφή με ομάδες και κοινωνικούς φορείς του αντικειμένου τους, την επαφή με ΜΜΕ του αντικειμένου τους. Από κει πέρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες πρωτοβουλιών που θα τις καταστήσουν πολιτικά ενεργές.

Οι δραστηριότητες αυτές των πολιτικών κινήσεων θα έχουν στόχο την ευρύτερη δυνατή γνωστοποίηση της διακήρυξης και του πολιτικού προγράμματος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, και την ανάδειξη των στελεχών της παντού στην Ελλάδα. Όλη αυτή η πολιτική και οργανωτική δραστηριότητα θα εκτυλιχθεί με χρονικό ορίζοντα την άνοιξη του 2009.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε στην οργανωτική σύσκεψη της 19ης Οκτωβρίου 2007 στο ξενοδοχείο Ζαφόλια και να εγγραφείτε στις πολιτικές κινήσεις και ομάδες της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.

Σας περιμένουμε όλους!