Sunday, May 13, 2007

Ο ενεργειακός Μεσαίωνας...

Η έξοδος από τον ενεργειακό Μεσαίωνα είναι αναγκαία και εφικτή

Τι τόνισε στην ημερίδα της Ένωσης Φυσικών
ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

Οι δραματικές κλιματικές αλλαγές, η οικουμενικότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων και οι σοβαρές ευθύνες των στερεών καυσίμων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγεί όλον τον προηγμένο κόσμο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αυτό δεν συμβαίνει, γιατί εξακολουθούμε να έχουμε την νοοτροπία του 1950.
Οι θιασώτες των ορυκτών καυσίμων εξακολουθούν να είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού και αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο λιγνίτης είναι ρυπογόνο και ακριβό καύσιμο. Με ευθύνη της Πολιτείας η ΔΕΗ έχει απαλλαχτεί από το φόρο των στερεών καυσίμων, ευνοείται σκανδαλωδώς στο θέμα των εκπομπών CO2, ενώ δεν υπολογίζει το λεγόμενο «εξωτερικό κόστος» (καταστροφή υδροφορέων , εδαφών, κλπ) προκειμένου να εμφανίσει χαμηλό κόστος εξόρυξης.
Έτσι η χώρα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί συνταγές του παρελθόντος την ώρα που:
· έχει αποτύχει παταγωδώς να συγκρατήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα επίπεδα που προβλέπονται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της (Πρωτόκολλο του Κιότο και κοινοτικές συμφωνίες).
· δεν αναμένεται να πετύχει τις υποχρεώσεις της για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε ποσοστό 20,1% επί του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2010.
· έχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων και εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών του Ν. Κοζάνης
Η λεκάνη Κοζάνης – Πτολεμαΐδας- Αμυνταίου νοιώθει στο πετσί της 60 χρόνια περίπου τις παρενέργειες αυτού του ενεργειακού μοντέλου. Στον αέρα που εισπνέουμε τα σωματίδια ξεπερνούν συχνά τα όρια, όπως και οι εκπομπές τους στους ΑΗΣ Καρδιάς και Πτολεμαΐδας. Παρά τις όποιες βελτιώσεις τα επεισόδια ρύπανσης είναι πολλά, ενώ οι ασθένειες θερίζουν. Είναι ντροπή που εδώ και μισό αιώνα δεν έχει γίνει μια σοβαρή επιδημιολογική μελέτη. Παρόλα αυτά οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν σημαντική αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων και των αλλεργιών στα μικρά παιδιά και κατακόρυφη άνοδο στα θρομβοεμβολικά περιστατικά
Πέραν της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στο υδάτινο δυναμικό. Η υπόγεια υδροφορία στη λεκάνη Σαριγκιολ και Αμυνταίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, η λίμνη Βεγορίτιδα έχει εξοντωθεί, αφού έχασε το 80 % του όγκου της, ενώ κι ο Αλιάκμων – το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας - εκπέμπει SOS , αφού δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και ποιοτικού ελέγχου των νερών του.
Είναι σαφές ότι το ενεργειακό μέλλον δεν θα είναι όμοιο με το παρελθόν
Το καμπανάκι της αλλαγής έχει σημάνει από καιρό.
Ο ήπιος δρόμος είναι πραγματικά φθηνότερος, αειφόρος και φιλικός προς το περιβάλλον
Προϋποθέτει όμως αλλαγές τρόπου ζωής, πολιτικής σκέψης και κοινωνικής συμπεριφοράς
Στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης καλεί τους πολίτες και ειδικά τους νέους να μην δεχτούν την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή, όποτε και αν εξαγγελθούν. Να εναντιωθούν στον πολιτικαντισμό και τη διγλωσσία των τοπικών αρχόντων και φορέων, οι οποίοι αποφεύγουν να πουν ένα καθαρό ΟΧΙ στα σχέδια της ΔΕΗ. Να ζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για την ανεργία με βάση τις αρχές της ήπιας ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Είναι σαφές ότι το ενεργειακό μέλλον δεν θα είναι όμοιο με το παρελθόν
Το καμπανάκι της αλλαγής έχει σημάνει από καιρό.
Ο ήπιος δρόμος είναι πραγματικά φθηνότερος, αειφόρος και φιλικός προς το περιβάλλον
Προϋποθέτει όμως αλλαγές τρόπου ζωής, πολιτικής σκέψης και κοινωνικής συμπεριφοράςΣτο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ