Thursday, October 25, 2007

Η Αννα

απόφαση ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ
Μεσολογγίου 5 (βʼ όροφος) Εξάρχεια,
ΤΗΛΕΦ.: 210-3820537, e-mail:
sylyp_vivliou@yahoo.gr
(21/10/2007)

Να ξεκινήσει ο «διάλογος» των ΑΠΕΡΓΙΩΝ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ – KΑΤΑΛΗΨΕΩΝ:
Ο μόνος τρόπος για να γίνουν δεκτές οι προτάσεις
του εργατικού κινήματος σχετικά με το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Οι προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ και οι δηλώσεις Αναλυτή αποτελούν το προανάκρουσμα μιας μεγάλης επιδρομής στα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προωθείται από την κυβέρνηση, την Ε.Ε., τον ΣΕΒ και το ΔΝΤ και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση ενός νέου νόμου το καλοκαίρι.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν πότε και πώς θα εκδηλωθεί αυτή η επίθεση, πότε και πώς θα ανακοινωθεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών ή θα κατατεθεί ο νόμος. Από σήμερα πρέπει να ξεδιπλώσουν μαζικούς, συντονισμένους κι αποφασιστικούς αγώνες, με κέντρο τους χώρους δουλειάς, τα σωματεία, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές δράσης σε κάθε χώρο για την απόκρουση της επίθεσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Αντιπαλεύουμε την πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα κ.λπ.), εφάρμοσαν ο ένας τους νόμους του άλλου, ενοποίησαν προς τα κάτω τα Ταμεία, μείωσαν τις συντάξεις, αύξησαν το ποσοστό των αποθεματικών που επενδύεται σε μετοχές υψηλού ρίσκου και σύνθετα χρηματιστηριακά προϊόντα. Αντιπαλεύουμε τις επιλογές της Ε.Ε. στην ασφάλιση, απαιτώντας μη εφαρμογή και απειθαρχία απέναντι στις αντεργατικές προτάσεις της. Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών αναγκών μας είναι αδύνατη χωρίς αντιπαράθεση με την Ε.Ε. και τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η συμμετοχή σε αυτήν. Δεν μας αρκεί να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα από το νεοδημοκρατικό σκάνδαλο των ομολόγων και το πασοκικό σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Απαιτούμε επιστροφή όλων των χρημάτων που «νόμιμα» καταληστεύτηκαν από τους εργοδότες, τις τράπεζες και το κράτος ήδη από τη δεκαετία του ʼ50. Είμαστε αντίθετοι στο χρηματιστηριακό τζόγο, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και την ελεύθερη αγορά, στις ανταποδοτικές και κεφαλαιοποιητικές ασφαλιστικές αρχές συνολικά, και όχι απλώς στις ακραίες εκδηλώσεις τους.
Απαιτούμε ένα συνολικό πλαίσιο ασφαλιστικής προστασίας και μια κοινωνία που θα έχει ως επίκεντρο τις εργατικές ανάγκες κι όχι έναν ασφαλιστικό θεσμό που απλώς θα απαλύνει τις συνέπειες της αντεργατικής πραγματικότητας, της ελεύθερης αγοράς και της μισθωτής εκμετάλλευσης – αν υποθέσουμε ότι είναι δυνατό κάτι τέτοιο σήμερα.
Αγωνιζόμαστε για να μπει φραγμός σε κάθε μέτρο που χειροτερεύει τη θέση των εργαζομένων, για να αποκρουστεί κάθε αντιασφαλιστική ρύθμιση σε κάθε χώρο. Ωστόσο, δεν μας καλύπτει η σημερινή κατάσταση ούτε το «κράτος πρόνοιας» του χθες και το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Γιʼ αυτό διεκδικούμε, παράλληλα, μέτρα που βελτιώνουν τη θέση μας και ικανοποιούν τις ανάγκες μας και πηγαίνουν πολύ πιο πέρα.
Θεωρούμε ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους. Ότι στην κοινωνική προστασία δεν έχουν θέση οι νόμοι της αγοράς και του κέρδους και στην ασφάλιση ο πρώτος λόγος ανήκει στις εργατικές ανάγκες και στον ουσιαστικό έλεγχό της από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Σʼ ένα τέτοιο ενιαίο μέτωπο πρέπει να βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι, νέοι και μεγαλύτεροι, Έλληνες και μετανάστες, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η αντιασφαλιστική επίθεση μας πλήττει όλους και μόνο ο ενιαίος αγώνας και η αλληλεγγύη μπορεί να οικοδομήσουν αποτελεσματικό μέτωπο αντίστασης.

Σε αυτά τα πλαίσια διεκδικούμε:
- Κανένας πολίτης, Έλληνας ή μετανάστης, νέος ή ηλικιωμένος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή σύνταξη. Άμεση αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας – Κανένας εργαζόμενος χωρίς ένσημα.
- Πλήρης και αυτοδίκαια δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για κάθε νέο πτυχιούχο και για κάθε άνεργο μέχρι να βρει δουλειά.
- Κατάργηση της εργατικής εισφοράς, χωρίς μείωση της σύνταξης. Να πληρώνουν για την ασφάλιση και τη σύνταξη μόνο το κράτος και οι εργοδότες. Αυξήσεις στους μισθούς για να μεγαλώσει η εργοδοτική εισφορά για την κοινωνική ασφάλιση.
- Ειδική φορολόγηση των επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών κερδών, και δέσμευση του 1,5% του προϋπολογισμού για την ασφάλιση. Καμία σκέψη για φορολόγηση των εργαζομένων «για το καλό –δήθεν- της κοινωνικής ασφάλισης». Καμία σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ.
- Δημόσια και δωρεάν –χωρίς καμιά επιβάρυνση- ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠAΣOK και της NΔ από το 1992 και εξής (Σιούφα, Pέππα κ.λπ.) και μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών οδηγιών της Ε.Ε.
- Η κατώτερη σύνταξη να είναι όσο και ο κατώτερος μισθός. Καμία σύνταξη για το 2008 λιγότερο από 1.400 ευρώ.
- Η συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας (για τον άντρα) και του 50ου (για την γυναίκα) πρέπει να σημαίνει αυτόματα συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι «οι απαραίτητες προϋποθέσεις» (αριθμός ενσήμων). Η περίοδος της ανεργίας δεν μπορεί να θεωρείται «μη εργάσιμος χρόνος», πρέπει να προσμετράται για τη συνταξιοδότηση.
Δικαίωμα πλήρους σύνταξης μετά από 30 χρόνια δουλειάς (25 χρόνια για τα ΒΑΡΕΑ), ανεξάρτητα από ηλικιακό όριο.
- Επέκταση -και όχι περιορισμός- των ΒΑΡΕΩΝ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ και σε νέα τμήματα εργαζομένων που το έχουν ανάγκη π.χ. courier (εργαζόμενοι με δίκυκλο), παράλληλα με μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς.
- Να αποδώσουν άμεσα στα ταμεία τα τεράστια ποσά που καταλήστευσαν εργοδότες, τράπεζες και κράτος (περίπου 60 δισ. ευρώ ως τα τέλη του ʼ90).
- Άμεση απόδοση –και όχι χαριστικές ρυθμίσεις- των ανείσπρακτων οφειλών ιδιωτικών αλλά και κρατικών επιχειρήσεων προς το IKA. Σε αντίθετη περίπτωση, μη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας ή δέσμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων. Όχι διακονονισμοί για τις εργοδοτικές εισφορές – αντιθέτως υψηλά πρόστιμα στις επιχειρήσεις.
- Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Να επιστραφούν άμεσα στα ταμεία τα χρήματα που χάθηκαν από τα αποθεματικά τους στο «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» και στο «σκάνδαλο των ομολόγων».
Τα αποθεματικά των Ταμείων μπορούν και πρέπει να έχουν απόδοση που να μεταφράζεται σε αυξήσεις των συντάξεων.
Πλήρης εργατικός έλεγχος των Ταμείων από τα συνδικάτα και τις οργανώσεις των συνταξιούχων με επιτροπές αιρετές και ανακλητές.
- Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα (σύνταξη, υγεία, πρόνοια). Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας αυτού του δημόσιου συστήματος. Απαγόρευση δια νόμου της δραστηριοποίησης ιδιωτών στον τομέα σύνταξης, πρόνοιας, υγείας.
- Ενιαίο ταμείο για όλους τους μισθωτούς (ανεξάρτητα από τη μορφή της μισθωτής σχέσης – δελτίο παροχής υπηρεσιών, μερική απασχόληση κ.λπ.), με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις και διασφάλιση κάθε κατακτημένου δικαιώματος που τις υπερβαίνει.
Σε μια τέτοια προοπτική υπερασπιζόμαστε όλα τα κεκτημένα των Ασφαλιστικών Ταμείων, κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Από μια τέτοια σκοπιά υπερασπιζόμαστε το ΤΕΑΥΕΚ, το Επικουρικό Ταμείο των εργαζόμενων του κλάδου μας και όλου του εμπορίου.