Sunday, May 20, 2007

Απάντηση για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Πάτρα, 20/5/2007
Ταχ. Δ/νση Ν.Ε.Ο.
Πατρών Αθηνών 69
Ταχ. Κώδ.: 264 42
Τηλέφωνο: 2610.465.801
Fax :2610.421.799

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ PRESS-GR
Αξιότιμοι κύριοι,

Σε σχέση με τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα σας (Press-gr), που αφορούν στην εκμίσθωση ιχθυοτροφείων (διβαριών) στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα, προς αποκατάσταση της αλήθειας:
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ) επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στον παραγωγικό τομέα της αλιείας, όπως έχει επανειλημμένως αποδείξει στην πράξη. Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα που αφορούν στο οικοσύστημα, στην παραγωγική του ικανότητα και, οπωσδήποτε, στους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν από τη λιμνοθάλασσα. Ο σημερινός Περιφερειάρχης, Σπύρος Σπυρίδων, έχει επανειλημμένως επισκεφθεί την περιοχή και, μέσα από σειρά συναντήσεων και συσκέψεων στην περιφέρεια με τοπικούς φορείς, έχει αναζητήσει λύσεις για όλα τα προβλήματα της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του Ταμείου Συνοχής, η σημερινή κυβέρνηση χρηματοδότησε μελέτη και δράσεις προϋπολογισμού 5.000.000 Ευρώ για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Για τον σκοπό αυτό υπεγράφη σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Μεσολογγίου και του Φορέα Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει επίσης προκηρύξει με πλήρη δημοσιότητα και διαφάνεια όλα τα ιχθυοτροφεία που βρίσκονται στα διοικητικά όριά της έχοντας ως μοναδικό στόχο την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής να συμμετέχουν μέσα από κανόνες στη διαδικασία. Για το σκοπό αυτό επελέγη η διαδικασία της δημοπρασίας και όχι της απευθείας ανάθεσης.
Στην Αχαΐα δημοπρατήθηκε το ιχθυοτροφείο «Πρόκοπος» παρουσιάστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι και η εκμίσθωση κατακυρώθηκε στον τελικό πλειοδότη.
Επίσης για την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου Αιτωλικού επελέγη η τριετούς διάρκειας εκμίσθωση των τεσσάρων ιχθυοτροφείων και παράλληλα η δημοπράτηση μεταξύ συνεταιρισμών, που έχουν μέλη δεκάδες αλιείς και όχι μεταξύ φυσικών προσώπων, διασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα του Δημοσίου και ταυτόχρονα την απασχόληση των πραγματικών αλιέων. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οφείλετο σε δικαστικές προσφυγές, μετά την εκδίκαση των οποίων η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.
Από τα πέντε ιχθυοτροφεία της περιοχής στα δύο δηλ. στο «Παλαιοπόταμο» και στο «Προκοπάνιστο» υπήρχε συμμετοχή περισσότερων του ενός αλιευτικών συνεταιρισμών και η διαδικασία προχωράει κανονικά παρά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αρχικά από τη μη συμμετοχή των ορισθέντων υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας στη σχετική επιτροπή διαγωνισμού. Όσον αφορά στα ιχθυοτροφεία «Κόμμα» και «Θολή» ο διαγωνισμός επαναπροκηρύσσεται, αφού υπεβλήθη μόνο μία προσφορά για καθένα από αυτά. Μόνο σε περίπτωση που κατά την ανοιχτή επαναληπτική διαδικασία δεν εμφανιστεί άλλος ενδιαφερόμενος θα προχωρήσει κανονικά η εκμίσθωση και θα κατακυρωθεί στον μοναδικό συμμετέχοντα. Τέλος για το ιχθυοτροφείο «Δίαυλος» έχει γίνει προκήρυξη εκμίσθωσης και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.
Στόχος μας είναι να υπάρξει η συμμετοχή όλων των αλιέων της περιοχής και μέλημα μας η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Μετά τιμής,
Γραφείο Τύπου ΠΔΕ