Thursday, July 12, 2007

Απλήρωτοι επί 4 μήνες υπάλληλοι της δημοτικής κοινωνικοπολιτισιτκής επιχείρησης «ΙΡΙΣ»

Με αδιαφορία συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού τα αιτήματα των δήμων της Θεσσαλονίκης να καλύψει τις προγραμματικές του υποχρεώσεις προς τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας του ΥΠΠΟ είναι το γεγονός ότι επί βδομάδες ο Υπουργός αρνούνταν οποιαδήποτε συνάντηση με το Δήμαρχο Σερασίδη για να τον δεχτεί τελικά …ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, κος Γαλανόπουλος, που απλά δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα προς τον Υπουργό, δηλώνοντας παράλληλα την αδυναμία του Υπουργείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους Δήμους.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος όπως και οι άλλοι που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα εκπλήρωσαν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους (ήδη ο Δήμος Σταυρούπολης έδωσε 258.000 € καλύπτοντας τις υποχρεώσεις ολόκληρου του έτους και άλλες 130.000€ μέσω διαφόρων αναθέσεων προς την «ΙΡΙΣ»), αλλά το ΥΠΠΟ αρνείται να υλοποιήσει τις προγραμματικές του υποχρεώσεις που στην περίπτωση του Δήμου Σταυρούπολης αγγίζει τις 850.000. € και συνολικά στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε πάνω από 3.000.000 €.

Η κατάσταση όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κατάσταση είναι τραγική καθώς απειλούνται όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το ερχόμενο σχολικό έτος. Απειλούνται πια με διακοπή δράσεις πολιτιστικές (μουσική, φωτογραφία, χορός κ.ά, διοργάνωση διεθνών και πανελλήνιων καλλιτεχνικών συναντήσεων), λειτουργίες Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών (ζωγραφικής, της φωτογραφίας, πολυμέσων κ.ά). Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μαθητές των ωδείων, των εργαστηρίων και πολίτες που παρακολουθούν τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες εγκαταλείπονται.

Ακόμα χειρότερα, οι υπάλληλοι της κοινωνικοπολιτιστικής επιχείρησης «ΙΡΙΣ» παραμένουν απλήρωτοι επί 4 μήνες χωρίς να διαφαίνεται το Υπουργείο να θέλει να πληρώσει ούτε καν τα δεδουλευμένα τους. Ήδη οι υπάλληλοι διεκδικώντας τα οφειλόμενα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Η άρνηση του Υπουργού να συναντήσει και να απαντήσει στο αίτημα του Δήμαρχου είναι χαρακτηριστική της επιλογής της κυβέρνησης απέναντι σε εργαζομένους και δήμους που εργάζονται χρόνια τώρα προσφέροντας στον πολιτισμό.

Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης, ενημέρωσε τους Δημάρχους της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και σε κοινή σύσκεψη θα προσδιορίσουν τη στάση τους και τις παραπέρα κινήσεις τους προκειμένου να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού τις ευθύνες του.