Friday, May 25, 2007

Η Διεθνής Αμνηστία για την Ελλάδα

Ετήσια Έκθεση 2007 της Διεθνούς Αμνηστίας
Ελλάδα

Γεγονότα που καταγράφηκαν κατά το 2006>
Θανατική ποινή: Έχει καταργηθεί για όλα τα εγκλήματα
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Έχει επικυρωθεί


Σε δύο πράκτορες της ΕΥΠ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με τηνκαταγγελθείσα απαγωγή επτά ανθρώπων στο πλαίσιο του «πολέμου κατά τηςτρομοκρατίας». Μετανάστες υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση, ενώ υπήρξανανησυχίες για βίαιη επαναπροώθηση. Παιδιά-μετανάστες τέθηκαν υπό κράτησησε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Στο τέλος του έτους ήταν στο στάδιο τηςοριστικοποίησης, αλλά δεν είχε ακόμη ψηφιστεί, νομοσχέδιο με στόχο τηνεναρμόνιση της διαδικασίας ασύλου με τα διεθνή θεσμικά κείμενα. Οιαντιρρησίες συνείδησης εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν διωγμό. Δενπαρεχόταν η απαραίτητη προστασία στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακήςβίας ή εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής πορνείας.
Απαγωγές και κράτηση χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο στο πλαίσιο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας"
Τον Μάιο, σε δύο πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώναπαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με τις καταγγελθείσες απαγωγές ενόςΙνδού και έξι Πακιστανών υπηκόων στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2005. Δενήρθαν στο φως στοιχεία στις υποθέσεις έξι άλλων πρακτόρων, πουβαρύνονταν αρχικά με υποψίες για ανάμιξη στις απαγωγές. Οι έρευνες γιατους οκτώ πράκτορες συνεχίζονταν. Οι απαγωγές φαίνεται ναπραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διεθνών ερευνών για τις βομβιστικέςεπιθέσεις του Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση δήλωσε αρχικά ότι οιμυστικές και άλλες υπηρεσίες της δεν είχαν ανάμιξη. Τον Νοέμβριο οΤζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανός υπήκοος που είχε υποβάλει στον εισαγγελέαμηνυτήρια αναφορά εκ μέρους των συμπατριωτών του, συνελήφθη από τηνελληνική αστυνομία και κρατήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού εν όψειαπέλασης, μετά την έκδοση από τις πακιστανικές αρχές εντάλματοςσύλληψης, που τον κατηγορούσε για παράνομη μετανάστευση και λαθραίαδιακίνηση ανθρώπων.
Μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων>
Η κυβέρνηση παρέλειψε να επιτρέψει σε αιτούντες άσυλο την πρόσβαση στηχώρα και συνέχισε να τους επιστρέφει στη χώρα προέλευσής τους, χωρίςνομική βοήθεια ή πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.
Τον Σεπτέμβριο απελάθηκαν στην Αίγυπτο 118 άνθρωποι που είχανναυαγήσει στην Κρήτη δύο εβδομάδες νωρίτερα, χωρίς να τους δοθείπρόσβαση σε δικηγόρους και εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας που είχανζητήσει να τους συναντήσουν.
Τον Σεπτέμβριο, 40 άνθρωποι που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Χίο μεβάρκα αναχαιτίστηκαν από Έλληνες λιμενοφύλακες, οι οποίοι φέρονται νατους επιβίβασαν στο δικό τους σκάφος αφού η βάρκα τους βυθίστηκε, νατους έδεσαν με χειροπέδες, να τους μετέφεραν προς την κατεύθυνση τηςΤουρκίας και να τους ανάγκασαν να πέσουν στη θάλασσα. Τα πτώματα έξιανθρώπων βρέθηκαν στις τουρκικές ακτές, 31 άνθρωποι διασώθηκαν από τιςτουρκικές αρχές, ενώ τρεις αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι. Οι ελληνικέςαρχές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.
Οι συνθήκες κράτησης αναφέρεται ότι ισοδυναμούσαν με κακομεταχείριση.Αναφέρθηκε επίσης η κράτηση ανηλίκων.
Αναφέρθηκε ότι έξι ανήλικοι συγκαταλέγονταν στους πρόσφυγες καιμετανάστες που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης της Χίου. Υπήρξαν επίσηςαναφορές για υπερβολικό συνωστισμό και έλλειψη αποχωρητηρίων στο κέντρο.
Πέντε ανήλικοι τέθηκαν υπό κράτηση στον Βόλο επί 45 ημέρες προτούμεταφερθούν στην Αθήνα, όπου τέθηκαν εκ νέου υπό κράτηση.
Υπήρξαν επίσης αναφορές για κακομεταχείριση μεταναστών και αιτούντωνάσυλο.
Σαράντα μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, οι οποίοιπροσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Ιταλία από τολιμάνι της Πάτρας, αναφέρθηκε ότι τέθηκαν υπό κράτηση στο ΓραφείοΑσφαλείας Πατρών και ορισμένοι ξυλοκοπήθηκαν. >
Άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης. Οι περισσότεροι από τους αντιρρησίες συνείδησης που αναμενόταν ναωφεληθούν από τον νόμο για τη στρατιωτική θητεία αρνήθηκαν ναεπανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την τιμωρητικήδιάρκεια της εναλλακτικής θητείας. Τον Οκτώβριο, απορρίφθηκε αίτηση γιατην αναγνώριση της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης επειδή οι λόγοιτου αιτήματος δεν ήταν θρησκευτικοί.
Τον Μάιο, επιβλήθηκε στον Λάζαρο Πετρομελίδη από το ΑναθεωρητικόΣτρατοδικείο Αθηνών ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή. Υπέβαλεαίτηση αναίρεσης της απόφασης..
Τον Ιούνιο, το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση γιατις υποθέσεις δύο αντιρρησιών συνείδησης που κατηγορούνταν για ανυπακοή.Ο Μπόρις Σωτηριάδης αθωώθηκε, ενώ ο Γιώργος Κουτσομανωλάκηςκαταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή. > Τον Οκτώβριο, το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών ελάττωσε την ποινήφυλάκισης 40 μηνών του Γιώργου Μοναστηριώτη για λιποταξία σε φυλάκιση 24μηνών με τριετή αναστολή. Καταδικάστηκε μετά την άρνησή του ναακολουθήσει τη μονάδα του στο Ιράκ.
Ενδοοικογενειακή βία
Τον Οκτώβριο, η Βουλή θέσπισε νόμο για την καταπολέμηση τηςενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος δίνει έμφαση στη διατήρηση τηςοικογένειας και όχι στα δικαιώματα των θυμάτων, τα οποία στη συντριπτικήπλειονότητα των περιπτώσεων είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τον νόμο, ηδικαστική διαμεσολάβηση γίνεται με πρωτοβουλία εισαγγελέα και όχι μεαίτημα του θύματος, απουσιάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άμεσηεφαρμογή των εντολών περιορισμού του δράστη, ενώ μέχρι το τέλος τουέτους δεν είχαν κατανεμηθεί κονδύλια στον προϋπολογισμό για ναδιασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου.
Εμπορία ανθρώπων
Τον Φεβρουάριο, η Αλβανία και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία για τηνπροστασία των ανήλικων Αλβανών που πέφτουν θύματα εμπορίας προς τηνΕλλάδα. Μέχρι το τέλος του έτους η συμφωνία δεν είχε ακόμη επικυρωθείαπό τη Βουλή. Η συμφωνία διατυπώνει διαδικασίες για την παροχή τροφής,στέγης και ιατρικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης, τον διορισμό προσωρινώνεπιμελητών, διευθετήσεις για οικειοθελή επαναπατρισμό, τη διεργασίαεπανένταξης μετά τον επαναπατρισμό τους, και την απαγόρευση της κράτησηςκαι της ποινικής δίωξης παιδιών.
Η συμφωνία, ωστόσο, δεν προσδιορίζει όρους για τον οικειοθελήεπαναπατρισμό παιδιών, περιλαμβανομένης της διαδικασίας προσδιορισμούκατά πόσον ο επαναπατρισμός είναι όντως οικειοθελής. Ούτε καιπροσδιορίζει διατάξεις για την προστασία των παιδιών κατά τη διαδικασίατης ποινικής ανάκρισης ή για τις περιπτώσεις παιδιών που πέφτουν θύματαεμπορίας από τους γονείς τους.
Τον Απρίλιο, μία Βουλγάρα υπήκοος τέθηκε υπό κράτηση στη Ρόδο γιαπαράνομη είσοδο, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων καιμαστροπεία σε δύο άνδρες, που είχαν κανονίσει τη μεταφορά της από τηνΚρήτη στη Ρόδο. Η γυναίκα κατήγγειλε ότι, αφού τέθηκε υπό κράτηση, έναςαστυνομικός τη μετέφερε στην κατοικία του όπου τη βίασε και, ότανμεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, βιάστηκε από άλλον αστυνομικό.Κινήθηκε ποινική ανάκριση, στους δύο αστυνομικούς απαγγέλθηκανκατηγορίες για βιασμό, ενώ στον αξιωματικό υπηρεσίας στο αστυνομικότμήμα κατά τον χρόνο εκείνο και στον διοικητή του τμήματος απαγγέλθηκανκατηγορίες για παραμέληση καθήκοντος.
Υπήρξαν ανησυχίες για το γεγονός ότι, για να χορηγηθεί προστασία σταθύματα εμπορίας ανθρώπων, απαιτείται να καταθέσουν εναντίον των εμπόρων.
Ελευθερία της έκφρασης.
Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκεομόφωνα ότι η Ελλάδα παραβίασε το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για ταΔικαιώματα του Ανθρώπου στην υπόθεση του Μεχμέτ Αγκά, εκλεγμένου αλλάανεπίσημου Μουφτή του νομού Ξάνθης, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1997από ελληνικό δικαστήριο για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας θρησκευτικούλειτουργού «γνωστής θρησκείας» με βάση το Άρθρο 175 του Ποινικού Κώδικα.
Νεότερες εξελίξεις: Ο φόνος του Μαρίνου Χριστόπουλου
Τον Νοέμβριο, ο Γιώργος Τυλιανάκης, ο αστυνομικός που είχε φονεύσειτον 22χρονο Ρομά Μαρίνο Χριστόπουλο τον Οκτώβριο του 2001, καταδικάστηκεαπό το Εφετείο σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και τριών μηνών.
Eκθέσεις / επισκέψεις της Διεθνούς Αμνηστίας
Έκθεση: Greece: High time to comply fully with European standards onconscientious objection (Ελλάδα: Καιρός να συμμορφωθεί πλήρως με ταευρωπαϊκά θεσμικά κείμενα για την αντίρρηση συνείδησης, AI Index: EUR25/003/2006)
Επισκέψεις: Ερευνητικές αποστολές της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκαντην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο, η ΓενικήΓραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη τηςκυβέρνησης.