Tuesday, September 11, 2007

Στην Λευκάδα...

Αυτή είναι μια προστατευτέα περιοχή στο Μεγανήσι Λευκάδας.
Ποιος την προστατεύει; Δεν τη προστατεύουν ούτε οι υπηρεσίες , ούτε η περιφέρεια , ούτε τα υπουργεία. Επί εννέα μήνες δίνουν μάχη οι κάτοικοι (και δυστυχώς είναι οι μοναδικοί που τη προστατεύουν ).

Η περιοχή αυτή είναι πολύ κοντά στον οικισμό του Βαθιού αλλά και σε κατοικίες , ξενοδοχεία και δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις , σε απόσταση 200 μέτρων από εδαφική έκταση που εντάσσεται στο σχέδιο πόλης, σε μικρή απόσταση από τη νέα τουριστική μαρίνα που κατασκευάζεται και είναι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΑ . Εντάσσεται στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000.

Πριν από εννέα μήνες ,με συνοπτικές διαδικασίες και σε χρόνο ρεκόρ , παραμονές των νομαρχιακών εκλογών , δόθηκε άδεια παραγωγής σκυροδέματος και παραγωγής μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (δηλαδή νταμάρι). Ας σημειωθεί εδώ ότι η μάχη για το ποιος θα πάρει τη Νομαρχία ήταν πολύ σκληρή και από ότι φαίνεται είχε και θύματα προστατευτέες περιοχές.

Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων το υπουργείο απαντά με διπλά έγγραφα και βαφτίζει τις παραβάσεις (ολική κοπή δένδρων , ολικές εκσκαφές ,μπάζωμα ρέματος) ως πολεοδομικές (οι περιβαλλοντικές ποιες είναι ;), οι υπηρεσίες τις περιφέρειας λάμπουν δια της απουσίας τους και οι υπηρεσίες τις ΝΑ Λευκάδος δίνουν τα ρέστα τους με συνεχείς παρανομίες.

Η πρώτη άδεια που πήρε η εταιρία ανακαλείται από το Νομάρχη Λευκάδας .

Για να πάρει η εταιρία την νέα άδεια , οι υπηρεσίες της ΝΑ Λευκάδας κάνουν τα στραβά μάτια στην ολική αποψίλωση και στις ολικές εκσκαφές , βαφτίζουν το γειτονικό ρέμα αποστραγγιστική τάφρο και χαρίζουν στην εταιρία πρόστιμο 25.500 ευρό. Ρεσιτάλ παρανομιών που αποδεικνύει περίτρανα την αντίληψη των υπηρεσιών και του κρατικού μηχανισμού ,για την προστασία ευαίσθητων οικολογικά περιοχών και τη διαπλοκή του μηχανισμού σε όλη την κλίμακα και την ιεραρχία με τα μικρά η μεγάλα συμφέροντα

Παράλληλα η εταιρία διαθέτει μπετονιέρες από το 2004 . Τις πινακίδες της πήρε παράνομα για το προηγούμενο εργοστάσιο σκυροδέματος που λειτουργούσε επί δεκαετία στο νησί (χωρίς άδεια )και τις χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα, χωρίς να τη ενοχλεί κανείς. Περιστασιακά δε και κατά προτίμηση Σαββατοκύριακο (που ο μοναδικός αστυφύλακας του χωριού ως δημόσιος υπάλληλος δεν εργάζεται) θέτει σε λειτουργία και τη νέα μονάδα κι ας μην έχει άδεια λειτουργίας.

Οι φήμες οργιάζουν για τα μέσα που διαθέτει η εταιρία, για το ενδιαφέρον εργολάβων και πολιτικών καθώς και για τη στοργή που προσφέρει στη εταιρία κάποιος υπουργός.

Η ουσία είναι μία
Παρά το ότι η εταιρία έχει επί εννέα μήνες το εργοστάσιο της κλειστό , παρά το ότι υπάρχουν διαθέσιμες περιοχές με πολύ χαμηλότερες αξίες γης που τις εξασφαλίζουν και την συναίνεση των κατοίκων, η εταιρία εμμένει στη θέση αυτή και μάλιστα κάνει και προτάσεις σε όμορους για αγορά των οικοπέδων τους.
Γιατί αυτή η εμμονή;
Τα κυβικά του σκυροδέματος στα έργα της νέας μαρίνας είναι ένας λόγος.
Ο δεύτερος (πολύ πιθανός ) λόγος είναι να παίζεται ένα σοβαρό παιχνίδι με τις αξίες της γης. Η ίδια η εταιρία υποβαθμίζει τη περιοχή με τη παρουσία του εργοστασίου της , αγοράζει γη και όταν φτιαχτεί η νέα μαρίνα και ενταχθεί η περιοχή σε σχέδιο , μια πιθανή μεταφορά του εργοστασίου της, τινάζει στα ύψη τις αξίες της γης.
Διπλό όφελος λοιπόν.....

Και μετά μας λένε...
Από όλη αυτή την εμπειρία εκείνο που αποκομίσαμε είναι ότι δεν υπάρχει ούτε νόμος , ούτε πολιτική βούληση , ούτε υπηρεσία ,που θα προστατέψει το περιβάλλον από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Μόνο η θέληση , η επιμονή και η υπομονή των κατοίκων μπορούν να βάλουν φρένο σε τέτοιου είδους επιχειρηματικές τακτικές και στην ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση τους από ένα διαβρωμένο κρατικό μηχανισμό .
Γι αυτό όταν βλέπουμε κάτι γνωστούς κυβερνητικούς τύπους να εμφανίζονται στα κανάλια και μιλώντας για τις φωτιές, να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον μας ζώνουν τα φίδια. Γιατί είναι παραμονές εθνικών εκλογών και τα πράγματα δυσκολεύουν .
Πόσες τέτοιου τύπου άδειες με την προστασία περιφερειαρχών και υπουργών, θα δοθούν αυτή τη προεκλογική περίοδο;
Ποια προστατευτέα περιοχή θα πέσει θύμα σε αυτές τις εκλογές;

Επιτροπή κατοίκων του Βαθιού -Μεγανησίου