Wednesday, April 11, 2007

Ανακοίνωση για την απόλυση του Γ. Δελαστίκ

Τι συμβαίνει στην «Καθημερινή»;

Αθήνα, 10/4/2007

Η απόφαση της ιδιοκτησίας και της νέας διεύθυνσης της «Καθημερινής» να απολύσουν τον συνάδελφο Γιώργο Δελαστίκ και να υποχρεώσουν αρκετούς άλλους συναδέλφους να αλλάξουν ρεπορτάζ, διαμορφώνει ένα εφιαλτικό τοπίο για όλο τον κλάδο.
Με μία εξωφρενική αιτιολογία η διεύθυνση της «Καθημερινής» εγκαλεί και απολύει δημοσιογράφο της, επειδή …δεν λογόκρινε κείμενο σε άλλο έντυπο, που κατά τη γνώμη της τη δυσφημούσε, αν και δεν ανέφερε καν τη λέξη «Καθημερινή» ή κάποιο στέλεχος της. Πρόκειται για ανυπόγραφο σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Πριν» που διευθύνει ο Γ. Δελαστίκ, στο έντυπο δηλαδή του πολιτικού χώρου που ανήκει ο συνάδελφος. Επομένως, ολοφάνερα η «Καθημερινή» τον απολύει για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες και τόσες δυσμενείς αλλαγές σε ένα ΜΜΕ που θεωρείται έγκυρο, χωρίς η διεύθυνσή του να επικαλείται ή έστω να προφασίζεται ζητήματα παραγωγικότητας (μείωση κόστους κ.λπ), ή να αμφισβητείται η επαγγελματική επάρκεια των δημοσιογράφων.
Το θέμα, συνεπώς, δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους συναδέλφους (οι οποίοι αναγκάζονται ένας ένας σε αλλαγή αντικειμένου και όρων εργασίας), αλλά κυρίως την ουσία της δημοσιογραφίας, την ελευθεροτυπία, τον κάθε δημοσιογράφο ξεχωριστά. Το θέμα αφορά τα κόμματα, τα συνδικάτα, την ίδια την Βουλή και πρωτίστως το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.
Καλούνται πλέον ΟΛΟΙ να πάρουν θέση.
«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»