Friday, June 15, 2007

Το σκάνδαλο της Αιξωνής έχει πολιτικές διαστάσεις

του Ρεπόρτερ

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» διακήρυξε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε μια ακόμα προεκλογική έξαρση. Μήπως, όμως, θα έπρεπε προηγουμένως – για να μην εκτεθεί - να ψάξει το παρελθόν κορυφαίων στελεχών του κόμματός του οι οποίοι εμπλέκονται στην μεγαλύτερη, ίσως, επιχείρηση καταπάτησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται για την υπόθεση της Αιξωνής στη Γλυφάδα και την επιχείρηση καταπάτησης 620,8 στρεμμάτων η αξία της οποίας υπολογίζεται σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ (170 δις δρχ.). Ότι δηλαδή απέμεινε από μια έκταση συνολικά 15.000 στρεμμάτων η οποία επί 100 χρόνια έχει γίνει βορά ιδιωτικών συμφερόντων.
Για το κύκλωμα που επιχείρησε να κάνει δική του την τεράστια ακίνητη περιουσία έχουν ήδη προφυλακιστεί τέσσερις , ενώ αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο γνωστός μεγαλοδικηγόρος και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ι. Σταμούλης. Εμπλοκή στην ίδια υπόθεση έχει και ο επίσης γνωστός μεγαλοδικηγόρος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ένας από τους βασικούς πυλώνες υπεράσπισης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των ομολόγων σήμερα.
Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα στην ίδια υπόθεση (που δημοσίευσε πρώτη η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»),εμπλέκεται άμεσα και ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο «πρώτος τη τάξει» υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ψευδο-ιδιοκτητών της έκτασης, δηλαδή μιας οργανωμένης ομάδας ανθρώπων που θέλουν να οικειοποιηθούν τη δημόσια περιουσία.
.
Αγώνας δεκαετιών για λίγο πράσινο

Εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της Αιξωνής παλεύουν με μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να κάνουν κτήμα τους 620 στρέμματα στο βουνό τα οποία έχουν χαρακτηριστεί δασική έκταση, κι αυτό επιβεβαιώνεται και από προπολεμικές φωτογραφίες. Η υπόθεση της Αιξωνής ήλθε πάλι πρόσφατα στη δημοσιότητα όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε έναν έμπορο, ένα δικηγόρο και μία συμβολαιογράφο για παράνομη αγοραπωλησία τεράστιας έκτασης. Οι ποινές ήταν έως 12 χρόνια και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Η υπόθεση άνοιξε όταν οι εφέτες - ανακριτές οι οποίοι ερευνούν τις παράνομες δραστηριότητες της πρώην δικαστικού, Αντωνίας Ηλία τη βρήκαν να έχει εμπλακεί κι αυτή στην υπόθεση εκδίδοντας θετική απόφαση για τους καταπατητές..
Η προσπάθεια της καταπάτησης της έκτασης έχει πολύ παρελθόν και αυτό αποκαλύπτουμε σήμερα: Το 1995 το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συνέρχεται για να δικάσει αίτηση του Δ. Μαμμά ο οποίος διεκδικεί 11,2 στρέμματα στην περιοχή «Κάτω Πυρναρί – Πυροβολεία» του δήμου Γλυφάδας. Πρόκειται για έκταση που αποτελεί μέρος των 660 στρεμμάτων που διεκδικούν να αποχαρακτηρίσουν οι μεγαλοκαταπατητές. Δικηγόρος του διεκδικητή ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, επιφανές στέλεχος της ΝΔ την εποχή εκείνη και ύστερα από λίγους μήνες βουλευτής Επικρατείας. Τι ζητούσε ο έγκριτος συνταγματολόγος; Να... ξεχάσει το Δημόσιο την έκταση που του ανήκει και να χαρακτηριστεί μη δασική ώστε να κτιστούν ανεμπόδιστα δεκάδες σπίτια στο «φιλέτο» του βουνό με την τεράστια αξία.
Παρ’ ότι ο κ. Καθηγητής γνωρίζει άριστα τους νόμους, πρόεδρος του τμήματος του ΣτΕ ήταν ευτυχώς ο γνωστός για τις μάχες του για την προστασία των δασών, Μιχάλης Δεκλερής. Έτσι η αίτηση απορρίπτεται με απόφαση που εκδίδεται το 1998. Ο κ. Παυλόπουλος, βουλευτής πλέον τηρεί σιγή ιχθύος, αφού το θέμα είναι «καυτό». Και εδώ δεν χωρά η εξήγηση ότι υπερασπιζόταν τον πελάτη του. Όλοι γνωρίζουν ότι η Αιξωνή είναι δασική έκταση και όποιος προσπαθεί να την κάνει κτήμα του είναι κοινός καταπατητής. Μήπως ο κ. Παυλόπουλος δεν είχε δει τις αεροφωτογραφίες που έδειχναν την προτεραία κατάσταση της περιοχής; Βεβαίως και τις είχε δει και όφειλε να αρνηθεί να υπερασπιστεί έναν κοινό εγκληματία, ειδικά μάλιστα αφού ο νυν υπουργός ήταν βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και στενός συνεργάτης του σημερινού Πρωθυπουργού.
Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών δεν ήταν ένας τυχαίος δικηγόρος για θέματα που αφορούν δασικές εκτάσεις ή άλλα συμφέροντα που έχουν σχέση με ακίνητα. Πρόκειται για τον «εκλεκτό» γνωστών επιχειρηματιών που διεκδικούν ακίνητα – χρυσάφι. Στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί μεγαλοκαταπατητές, όπως στις περιπτώσεις της εταιρείας ΚΙΣΣΟΣ που διεκδικούσε 2.000 στρέμματα στον Χορτιάτη, της Σάνη Α.Ε. στην Χαλκιδική, της υπόθεσης με το κτήμα Θων που έβαλε τελικά στο χέρι ο γνωστός επιχειρηματίας, Μπάμπης Βωβός, ή με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης για γνωστούς κατασκευαστές που κερδίζουν δισεκατομμύρια. Είναι, τέλος, ο ίδιος που υπερασπίστηκε πρόσφατα με θέρμη την αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση –την οποία επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση. Μια διάταξη που θα σημάνει το τέλος για εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται πραγματικά σαν να είναι ο κ. Παυλόπουλος «κολλημένος» με τα δάση...

Όσο για τους άλλους δικηγόρους; Η ιστορία τους, και με δικόγραφα που έχει το ΑΝΤΙ στα χέρια του, έχει ως εξής: Τον Απρίλιο του 2002 το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ συνέρχεται για να δικάσει αίτηση του 2000 που είχαν καταθέσει οι Κ. Γεωργίου, έμπορος και Τζων Κωνσταντινίδης, δικηγόρος, κάτοικοι Μ. Βρετανίας. Οι δύο τους -προσφάτως καταδικασθέντες για επιχείρηση παράνομης αγοραπωλησίας της έκτασης των 620 στρεμμάτων στην Αιξωνή- ζητούν να ακυρωθούν παλαιότερες αποφάσεις που τους εμπόδιζαν να αναγνωριστούν τα δικαιώματα κυριότητας επί της ιδιοκτησίας αυτής. Μάλιστα, το 2000, το Μικτό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που συστάθηκε με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Γεωργίας, είχε αποφανθεί ότι η συγκεκριμένη έκταση, όπως και άλλα 28.000 στρέμματα στην ίδια περιοχή ανήκουν στο Δημόσιο και είναι δάση. Την αίτηση των δύο καταπατητών υπερασπίζεται στο ΣτΕ ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, βουλευτής της ΝΔ (τότε δεν ίσχυε το ασυμβίβαστο). Είναι δηλαδή ο συνήγορος των δύο που επιχειρούν δολίως να αποχαρακτηρίσουν και να αξιοποιήσουν τα οικόπεδα – φιλέτα. Το ΣτΕ με απόφασή του τον Μάιο του 2002 παραπέμπει την αίτηση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.
Στο Πρωτοδικείο γράφεται ο επίλογος της απίστευτης ιστορίας διαπλοκής μεγαλοκαταπατητών, πολιτικών και διάφορων συμφερόντων. Οι δύο φερόμενοι ως ιδιοκτήτες καταθέτουν αίτηση στις 11/9/2002 ζητώντας και πάλι την «απελευθέρωση» της έκτασης. Δικηγόροι τους είναι τότε ο κ. Ιωάννης Σταμούλης (πρώην ευρωβουλευτής και πρώην νομάρχης Βοιωτίας) και ο κ. Κων. Λυδορίκης. Ως εκ θαύματος η αίτησή τους δικάζεται μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 8/10/2002. Ποιος «σπρώχνει» την υπόθεση; Η εμπλεκόμενη στο παραδικαστικό κύκλωμα, πρώην ανακρίτρια και φυγόδικη, Αντωνία Ηλία. Μάλιστα, πέραν κάθε λογικής, εκδίδει απόφαση υπέρ των καταπατητών και τους επιτρέπει να εγγράψουν το ακίνητο στο Υποθηκοφυλακείο. Ευτυχώς, παρεμβαίνει ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς και η «ύποπτη» απόφαση της Α. Ηλία ανατρέπεται.
Αυτό που μένει, όμως, είναι ότι ο δήμος Γλυφάδας και ο Σύλλογος για την Προστασία του Υμηττού παλεύουν με μια Λερναία Ύδρα, τα κεφάλια της οποίας αγγίζουν τον πολιτικό και δικαστικό χώρο. Άλλωστε, στην «γκρίζα ζώνη» της Γλυφάδας έχουν συμφέροντα και ιδιοκτησίες, πολύ γνωστοί πολιτικοί, επιχειρηματίες, βουλευτές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ακόμη και κοινωφελή Σωματεία... Σήμερα ο κ. Παυλόπουλος γιατί σιωπά ενώ η υπόθεση έχει βγει στον αέρα;