Wednesday, July 18, 2007

Για το ΕΚΑΒ

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
«Για όλους εμάς, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι απαραίτητα. Όταν τα έχουμε ανάγκη, θέλουμε να είναι και παρόντα. Έχουμε μπλεχτεί στη δίνη των αντιπαραθέσεων και καταλήξαμε για άλλη μια φορά να είμαστε εμείς τα θύματα», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Περσεφόνη Μήττα.
Όπως εξήγησε η ίδια, η ιδιότυπη απεργία των εργαζομένων οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο αρνούνται να μεταφέρουν τους ασθενείς από τα νοσοκομεία στα σπίτια τους, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους αρρώστους. «Μετά τις χημειοθεραπείες, οι ασθενείς είναι εξασθενημένοι, γίνονται ράκος και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Τότε είναι που έχουμε πιο πολύ ανάγκη το ασθενοφόρο για να μας μεταφέρει», σημείωσε. «Έως και 700 ευρώ για να μας πάνε σπίτια μας» Ωστόσο η αδυναμία των ασθενών, δεν φαίνεται να συγκινεί τους αρμοδίους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αναγκάζονται να μετακινούνται με ταξί ή ακόμη και με ασθενοφόρα ιδιωτικών νοσοκομείων, φυσικά με το αζημίωτο. «Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περίπου 4.000 καρκινοπαθείς οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες. Κατά την επιστροφή τους στο σπίτι δεν είναι δυνατόν να αναγκάζονται να πληρώνουν έως και 700 ευρώ σε ιδιωτικά ασθενοφόρα. Δεν είναι δυνατόν ιδιωτικός φορέας να καλύπτει τον ασφαλισμένο ασθενή και ολόκληρο κράτος να μας αφήνει ακάλυπτους», ανέφερε αγανακτισμένη η κ. Μήττα και συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία δεν μπορούν καν να μπουν σε ταξί, αφού κατά τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι. Ι.Χ. σε ρόλο ασθενοφόρου Η ίδια μάλιστα αρκετές φορές αναγκάστηκε να μετατρέψει το αυτοκίνητο της σε… ιδιωτικό ταξί, αφού πολλοί καρκινοπαθείς της ζητούν να τους μεταφέρει στα σπίτια τους αμέσως μετά από το νοσοκομείο. «Αναγκαζόμαστε να ζούμε απάνθρωπες συνθήκες. Πριν από πάρα πολύ καιρό απεβίωσε ένα παιδί και το μεταφέραμε μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Είμαστε πια αγανακτισμένοι. Αν θέλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ να διαμαρτυρηθούν, να φροντίζουν ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Ας σκεφτούν ότι στη θέση αυτή θα μπορούσε να είναι κάποιο δικό τους αγαπημένο πρόσωποΆ, κατέληξε η κ. Μήττα.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ ΤΗΝ 24/04/2007.
«Υψηλού ενδιαφέροντος το θέμα»
Ο Δ. Γαλαμάτης σχολιάζοντας το λόγο που τον οδήγησε στο να καταθέσει τη σχετική αναφορά στον Δ. Αβραμόπουλο, υποστήριξε ότι το έκανε επειδή θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα υψηλού ενδιαφέροντος.
Όπως είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης: «Ήδη από τις 24 Απριλίου κατέθεσα αναφορά στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θεωρώ και ως υψηλού ενδιαφέροντος». Και συμπλήρωσε: «Οσονούπω περιμένω την απάντηση του υπουργείου Υγείας».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΑΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΛΤΑ
Ο ίδιος ανέφερε πως με την αντικατάσταση του, ορισμένοι υπέκυψαν στις πιέσεις και στις απειλές κάποιων συνδικαλιστών που με τις πρακτικές τους κρατούν «αιχμάλωτο» το ΕΚΑΒ. Όπως αποκάλυψε ο κ. Μαλτάς, με την τακτική που ακολουθούν ορισμένοι συνδικαλιστές του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας σε βάρος ασθενών (όπως υποστήριξε στις 21 Απριλίου η πρόεδρος των καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης κ. Περσεφόνη Μήττα), δίνουν την ευκαιρία σε ιδιωτικές εταιρίες ασθενοφόρων να «θησαυρίζουν» εκμεταλλευόμενες την «λευκή» απεργία που πραγματοποιείται στο ΕΚΑΒ εδώ και ένα χρόνο. «Συγκρούστηκα με τις συντεχνίες και τα συμφέροντα για την υγιή ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, τα δικαιώματα των ασθενών και δε το μετανιώνω. Εμένα με έφαγαν οι συντεχνίες και τα συμφέροντα» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ. «Κάποιοι άλλοι με την αντικατάσταση μου υπέκυψαν στις απειλές και τις πιέσεις κάποιων συνδικαλιστών που με τις πρακτικές τους κρατούν «αιχμάλωτο» το ΕΚΑΒ στο να προσφέρει αυτά που πρέπει και μπορεί στους Έλληνες πολίτες, ενώ ταυτόχρονα «θησαυρίζουν» ιδιωτικές εταιρίες ασθενοφόρων, σαν αποτέλεσμα της εδώ και ένα χρόνο «λευκής» απεργίας παρά την ικανοποίηση πολλών αιτημάτων τους από μέρους του υπουργού. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι από οποιαδήποτε θέση και μετερίζι για να συμβάλλω στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων που οραματίζεται ο πρωθυπουργός, χωρίς να συμβιβαστώ ποτέ και με τίποτα», συμπλήρωσε ο κ. Μαλτάς.

Ο ίδιος υποστηρίξε ότι επί των ημερών του ο ίδιος είχε προσπαθήσει να επισημάνει αυτές και άλλες ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά ήρθε αντιμέτωπος με μία γενικότερη απαίτηση για σιωπή. «Ο ασθενής θα έπρεπε να είναι το θέμα μας και όχι οι πιέσεις – λευκές ή μαύρες – συνδικαλιστών, που κάνουν δεν κάνουν κουμάντο γιατρούς ή το ίδιο το ΕΚΑΒ», όπως υποστηρίζει ευθέως ο αντιπρόεδρος του, Κώστας Μαλτάς και δεν αποκλείεται να το πληρώσει πολύ ακριβά στο εγγύς μέλλον.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ

«Καθυστερούν οι διακομιδές νεφροπαθών στις Σέρρες» Έως και δέκα συνολικά ώρες μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ένας νεφροπαθής στο νομό Σερρών προκειμένου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση και να επιστρέψει στο σπίτι του. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Νεφροπαθών του νομού, το πρόβλημα δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της αναγκαστικής εξυπηρέτησης των νεφροπαθών του νομού από τα νοσοκομειακά ασθενοφόρα, καθώς το ΕΚΑΒ αρνείται να κάνει τις διακομιδές για τα τακτικά περιστατικά. Ωστόσο, τα αυξημένα καθήκοντα των ασθενοφόρων του νοσοκομείου συνεπάγονται χρονικές καθυστερήσεις, πάντοτε εις βάρους των νεφροπαθών, γεγονός που αναμένεται να επιδεινωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε παρατηρείται συνήθως αύξηση των διακομιδών. «Οι διακομιδές των νεφροπαθών γίνονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Ένας νεφροπαθής περιμένει γύρω στις 5 ώρες, μπορεί και παραπάνω, για να κάνει την αιμοκάθαρση και επιπλέον μπορεί να περιμένει έως και τρεις ώρες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο να τον παραλάβει. Συνολικά δηλαδή ταλαιπωρείται έως και 10 ώρες την ημέρα για μία αιμοκάθαρση», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Σερρών, Στέφανος Σοφιανίδης. Όπως ανέφερε ο κ. Σοφιανίδης, η εξυπηρέτηση δεν είναι άμεση, καθώς όπως είπε, οι οδηγοί των ασθενοφόρων πηγαίνουν μεν να τους παραλάβουν, πάντοτε όμως με γκρίνιες, καθώς και αυτοί έχουν ένα σωρό άλλες διακομιδές να διεκπεραιώσουν. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα κάνει τη διακομιδή. Το ΕΚΑΒ ή το νοσοκομείο. Θέλουμε την εξυπηρέτησή μας και τίποτα άλλο», σημείωσε. 100 θέσεις για 220 νεφροπαθείς Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανίδη, στις Σέρρες τα άτομα που χρειάζεται να μεταφερθούν με ασθενοφόρο, καθώς δεν μπορούν να περπατήσουν, είναι μόλις τέσσερα, αριθμός που δεν θα έπρεπε να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα. «Αυτά τα άτομα χρειάζονται επειγόντως μεταφορά με ασθενοφόρο. Οι οδηγοί των ταξί αλλά και πιθανοί συνοδοί τους δεν μπορούν να τους μεταφέρουν», δήλωσε. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Σοφιανίδης, επιπλέον 40 νεφροπαθείς δεν έχουν καλύτερη μοίρα, καθώς αναγκάζονται να μετακινούνται με ταξί μέχρι τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι το νοσοκομείο Σερρών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των νεφροπαθών ολόκληρου του νομού, οι οποίοι αριθμούν γύρω στα 220 άτομα. «Το πρόβλημα είναι ότι στις Σέρρες έχουμε ένα καινούργιο τεράστιο νοσοκομείο με τα δεδομένα του παλιού. Παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο είναι καινούργιο και μάλιστα πολύ μεγαλύτερης έκτασης από ό,τι το παλιό, οι θέσεις για αιμοκάθαρση παρέμειναν 100. Δεν προβλέφθηκε καμία αύξηση», δήλωσε ο κ. Σοφιανίδης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ 04/06/2007 Αρ.Πρωτ 25.
Αποτέλεσμα της λευκής απεργίας είναι ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Ενδεικτικά σας εκθέτουμε ότι την 14/05/2007 και 25/05/2007 αρνήθηκαν να μεταφέρουν διασωληνομένους ασθενείς με συνοδεία Ιατρού προς άλλο Νοσοκομείο.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Γ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΛΕΜΚΕΡΙΔΗ ΑΧΙΛΛΕΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ 10/07/2007. Την 07/07/2007 το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να μεταφέρει ασθενή από την μονάδα Τ.ΝΕΦΡΟΥ στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ .
Όσο για το ποιος έχει την ευθύνη για τις διακομιδές των νεφροπαθών, το ΕΚΑΒ ή το νοσοκομείο, ο διοικητής του νοσοκομείου Σερρών, Αντώνης Τσίτρος εξήγησε ότι προς το παρόν βρίσκεται σε ισχύ μία άτυπη συμφωνία, στην οποία οδηγήθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, κατόπιν προτροπής της εισαγγελέως Σερρών. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία για το πώς ορίζονται οι διακομιδές των νεφροπαθών, εάν δηλαδή είναι έκτακτες ή όχι, γεγονός που καθορίζει με τη σειρά του ποιος έχει την ευθύνη για αυτές. Για τον λόγο αυτό οδηγηθήκαμε με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ μέσω μιας διαιτητικής απόφασης στην εισαγγελία Σερρών, από όπου μας παρότρυναν να τα βρούμε μεταξύ μας», δήλωσε ο κ. Τσίτρος. Όπως εξήγησε ο ίδιος, προς το παρόν ισχύει η άτυπη συμφωνία στην οποία οδηγήθηκαν οι δύο διοικήσεις, σύμφωνα με την οποία, τα υφιστάμενα περιστατικά στην πρωινή κυρίως βάρδια θα εξυπηρετούνται από τα ασθενοφόρα του νοσοκομείου. Εάν όμως προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό, τις απογευματινές ώρες, και δεν μπορούν τα ασθενοφόρα του νοσοκομείου να συνδράμουν, θα υπάρξει με βάση τη συμφωνία και συνδρομή του ΕΚΑΒ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΑΒ Κ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ
«Από σήμερα (χθες) είναι η πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μου εμπιστεύτηκε τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ και εγώ θα κάνω ότι μπορώ, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στους στόχους του Εθνικού Κέντρου ʼμεσης Βοήθειας. Ήταν κάτι ξαφνικό για εμένα αφού η τοποθέτηση μου ως αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ κοινοποιήθηκε την Τετάρτη» δήλωσε ο κ. Χατζηπέτρου.
«Ο κ. Μαλτάς με ενημέρωσε για όλα τα θέματα. Οπωσδήποτε όταν υπάρχει μια αναταραχή προβληματίζει τους πάντες. Προς το παρόν εγώ δεν μπορώ να εκφράσω κάποια άποψη γιατί βρίσκομαι ακόμα στο στάδιο της ενημέρωσης» συμπλήρωσε ο νέος αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ. «Θα καθίσω στο ίδιο τραπέζι με τους συνδικαλιστές»
Αναφερόμενος στους στόχους του, ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε. υποστήριξε ότι «ως στόχος μου για τη θητεία μου στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ είναι να βάλω και εγώ ένα πετραδάκι σε αυτό το ωραίο σύστημα που υπάρχει της άμεσης βοήθειας. Όπως είναι γνωστό, αυτό το εθνικό κέντρο είναι απαραίτητο για τον καθένα μας. Έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά η οποία οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Εμείς ως διοικήσεις ερχόμαστε και παρερχόμαστε, το προσωπικό παραμένει και έφτασε το Κέντρο ʼμεσης Βοήθειας στο σημείο που το έφτασε σήμερα. Το γιατί υπάρχει αυτή η αναταραχή στο ΕΚΑΒ δεν μπορώ να εκφράσω άποψη, όμως οπωσδήποτε δεν είναι καλό το κλίμα. Είμαι διατεθειμένος να καθίσω στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσω τα οποιαδήποτε προβλήματα του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας όχι μόνο με τους συνδικαλιστές αλλά και με όλους τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση με τοποθέτησε σε αυτήν τη θέση για να ακούω τους πάντες, διότι η σεμνότητα και η ταπεινότητα του πρωθυπουργού «πιάνει» όλους μας». Αναφερόμενος στο ρόλο του ΕΚΑΒ ο κ. Χατζηπέτρου υποστήριξε ότι αυτός είναι η προνοσοκομειακή φροντίδα καθώς και η μεταφορά έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Όσο για τη «λευκή» απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο ʼμεσης Βοήθειας, αποκάλυψε ότι σύντομα θα τερματιστεί. «Η άριστη συνεργασία που υπάρχει σήμερα με τους εργαζόμενους θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Μετά το ξεκαθάρισμα του ρόλου των ασθενοφόρων από τους περιφερειάρχες Υγείας Θεσσαλονίκης είμαι βέβαιος ότι θα ξεκαθαρίσει το θέμα της απεργίας. Ο ρόλος του ΕΚΑΒ είναι η προνοσοκομειακή φροντίδα και η μεταφορά έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Αυτό είναι το βασικό, βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που απαιτείται η διακομιδή ενός διασωληνομένου ασθενή σε κάποιο άλλο νοσοκομείο. Αυτές θα τις κάνουμε εμείς αφού είναι μέσα στο καθήκον μας. Αντίθετα δεν είναι μέσα στο καθήκον μας η μεταφορά ασθενών από νοσοκομείο στο σπίτι. Το ΕΚΑΒ δημιουργήθηκε για να καλύπτονται τα έκτακτα και επείγονται περιστατικά. Εμείς δεν λέμε να μην κάνουμε διακομιδές από νοσοκομεία στο σπίτι όταν η κατάσταση είναι σοβαρή όταν για παράδειγμα ο ασθενής είναι παραπληγικός, τετραπληγικός, έχει κάταγμα λεκάνης ή σπονδυλικής στήλης. Το ΕΚΑΒ πρέπει να είναι ελεύθερο για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το χρόνο από το τηλεφώνημα στον ασθενή. Ο αριθμός των ασθενοφόρων δεν είναι απεριόριστος. Το ΕΚΑΒ δεν είναι ταξί, άσκοπη χρήση του μπορεί να σημαίνει απώλεια ζωής για κάποιο συνάνθρωπο μας» επισήμανε ο κ. Χατζηπέτρου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Οι υποχρεωτικές διακομιδές του ΕΚΑΒ Στην απάντηση του υπουργείου Υγείας με αριθμό πρωτοκόλλου Γ.Π.53383, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σύμφωνα με τον θεσμοθετημένο οργανισμό λειτουργίας του (Π.Δ.376/1988) και τις υπουργικές αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία του και την διαδικασία διακομιδών των ασθενών, το ΕΚΑΒ πέρα από τις διακομιδές έκτακτων και επειγόντων περιστατικών στις Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, εκτελεί διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από νοσοκομεία σε συμβεβλημένες κλινικές του ΙΚΑ και σε ιδρύματα πρόνοιας, καθώς και για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που δεν γίνονται στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής. Επίσης προβλέπονται διακομιδές από νοσοκομεία σε σπίτια, όταν πρόκειται για παραπληγικούς, τετραπληγικούς, ασθενείς με κατάγματα λεκάνης, σπονδυλικής στήλης καθώς και κάθε άλλο περιστατικό που λόγω της κατάστασης του δεν μπορεί να μεταφερθεί με άλλο μέσο μετά από αιτιολογημένη έκθεση του θεράποντος ιατρού». Και συνεχίζει: «Ειδικά, ως προς το Παράρτημα ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία σε ότι αφορά τις λοιπές δραστηριότητες πλην του επείγοντος με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι δευτερογενείς διακομιδές, αλλά μόνο οι πιο σοβαρές. Το ΕΚΑΒ προσέβαλε δικαστικώς την απεργία των εργαζομένων του στο άνω Παράρτημα ζητώντας να αναγνωριστεί αυτή ως παράνομη και καταχρηστική, δεδομένου ότι δημιουργεί προβλήματα σε βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, όπως στους καρκινοπαθείς. Ωστόσο το αρμόδιο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος, με αποτέλεσμα να συνετίζουν οι εργαζόμενοι την απεργία».