Saturday, July 07, 2007

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»


" Να μη χαθεί ακόμα μια διετία"

Η ένταση και ο πολλαπλασιασμός των προβλημάτων δεν επιτρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα …των θερινών διακοπών για την εκλογή προεδρείου της ΕΣΗΕΑ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών, μολονότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να διατηρούνται οι συσχετισμοί στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αναδεικνύουν μια ποιοτική κινητικότητα στον κλάδο που πρέπει να ληφθεί υπόψη –απ’ όλες τις πλευρές- για τη συγκρότηση του νέου προεδρείου της Ενωσης.

Παρά την ισχυρή κινητοποίηση κυβερνητικών μηχανισμών και εργοδοτικών κέντρων, η συντηρητική - συντεχνιακή παράταξη δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε καν το άθροισμα των ψήφων των τριών σχημάτων του ίδιου χώρου που στις προηγούμενες εκλογές είχαν κατέβει χωριστά.
Η παράταξη Τσαλαπάτη (ΚΕΔ) πλήρωσε την επιλογή της συμμαχίας της την περασμένη διετία με τις δυνάμεις της δεξιάς στον κλάδο, χάνοντας όχι μόνο σε ποσοστό αλλά και σε ψήφους.

Με αυτή την έννοια η γνωστή «συμμαχία των έξι» μελών του προηγούμενου Δ.Σ δεν επιδοκιμάστηκε από τους δημοσιογράφους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και αν μπορούσε κανείς να αθροίσει τις ψήφους τους, στην κάλπη η «συμμαχία των έξι» συμβούλων (των παρατάξεων Σόμπολου – Βλαβιανού – Τσαλαπάτη) στηρίχτηκε από 1.929 συναδέλφους, έναντι 1.919 συναδέλφων οι οποίοι ψήφισαν τα τρία άλλα ψηφοδέλτια που προεκλογικά ασκούσαν δομική κριτική στη συμμαχία αυτή.

Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» αν και δέχτηκε πολύπλευρο πόλεμο και χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη, αναδείχθηκε για τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση ως η κύρια δύναμη του ριζοσπαστικού ρεύματος για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της ΕΣΗΕΑ, στηριζόμενη από 867 συναδέλφους. Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» με τη βοήθεια και του πρώην προέδρου Μ. Μαθιουδάκη, σημείωσε μικρή άνοδο των δυνάμεών της, ενώ αξιοσημείωτος υπήρξε ο διπλασιασμός του ποσοστού των «Financial Crimes», που όμως έμειναν μακριά από το στόχο τους να εκλέξουν έδρα στο Δ.Σ.

Επομένως σε μια βαθύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνεται ότι υπήρχαν και υπάρχουν οι δυνατότητες ανατροπής των συσχετισμών της συντεχνιακής αδράνειας στο Δ.Σ. Οι ηγεσίες όμως των παρατάξεων της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης (προς την ως τώρα παγιωμένη συμμαχία των Σόμπολου – Τσαλαπάτη), δεν καταφέραμε να προτάξουμε τον κοινό στόχο και να εκφράσουμε την απαίτηση για αλλαγή στην ΕΣΗΕΑ.
Λίγες ψήφοι ήσαν αρκετές… Ωστόσο, κυριάρχησαν εκ του περισσού στενά κομματικές επιλογές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, καθώς και μικρομεγαλισμοί, που εμπόδισαν να εκδηλωθεί ένα ενωτικό εναλλακτικό προγραμματικό μέτωπο, παρότι η προεδρία Σόμπολου (κατ’ όνομα αντιπροσωπευτική, στην ουσία προγραμματική των «6») ήταν αποτυχημένη και ως προς τη διαχείριση των προβλημάτων του κλάδου, αλλά και διαβλητή και χρεοκοπημένη ως προς το μείζον κοινωνικό θέμα της ποιότητας της Ενημέρωσης των πολιτών.

Στη νέα περίοδο οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Μόλις προχθές, έστω στο παρά πέντε, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απέρριψε το νομοσχέδιο Ρουσόπουλου για τα ΜΜΕ, το οποίο:
- ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ΕΡΤ
- χαρίζει στους μεγαλοκαναλάρχες συχνότητες, περισσότερη εξουσία και χρήμα, οδηγώντας μαθηματικά προς τον «μπερλουσκονισμό»
- και απειλεί τις θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Στη σχετική ψηφοφορία μειοψήφησε η παράταξη Σόμπολου, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι σε μια περίοδο αντιπαραθέσεων με την κυβέρνηση και τους εργοδότες δεν είναι δυνατόν να ηγείται στην ΕΣΗΕΑ η συντηρητική παράταξη μόνη της ή με «αντιδεξιό δεκανίκι».

Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» ξεκαθάρισε από τη πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να συμπράξει στην επανεκλογή ενός χρεοκοπημένου «αντιπροσωπευτικού» προεδρείου Σόμπολου.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το μερίδιο των ευθυνών μας, ως δεύτερη σε δύναμη παράταξη της Ενωσης, και να αναζητήσουμε με ενωτική και προγραμματική αντίληψη λύση σε άλλη κατεύθυνση για την άμεση συγκρότηση του Δ.Σ., ώστε να μην οδηγηθεί η ΕΣΗΕΑ σε νέα τεχνητά αδιέξοδα.

Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος», ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε άγονες και παρελκυστικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, που καταφανώς ευνοούν το εργοδοτικό κατεστημένο και την κυβέρνηση.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαχητικά μέσα και έξω από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ:
* για την επαγρύπνηση και την οργανωμένη κινητοποίηση των δημοσιογράφων ενάντια:
- στην καθημερινή λογοκρισία
- στη «βιομηχανία» (και από την κυβέρνηση) των αγωγών κατά του Τύπου
- στον ευτελισμό και τη χειραγώγηση της Ενημέρωσης των πολιτών.

* για την αντιμετώπιση της νεοφιλελεύθερης αντεργατικής επίθεσης (απολύσεις, «περικοπές», «συγχωνεύσεις», «μπλοκάκια», ωράριο «λάστιχο», κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.λπ)

* για τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων, τη διαλεύκανση του σκανδάλου του ΤΣΠΕΑΘ, τη μάχη κατά της κλοπής των εισφορών μας

* για τη δημοκρατική και ενωτική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και την δημιουργία –επιτέλους- του Συνδικάτου Τύπου

Υπάρχει η εντολή των συναδέλφων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, πρέπει να δηλωθεί και η πολιτική βούληση για να μην πέσει και αυτό το Δ.Σ. σε άλλη μια διετία καταστροφικής αδράνειας.