Thursday, September 20, 2007

Τι αληθινά συνέβη «για πρώτη φορά»…

Για το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου ειπώθηκαν πολλές ανακρίβειες. Και απεκρύβησαν πολλές αλήθειες.
Ας τα δούμε πιο προσεκτικά:
- Ειπώθηκε το πρώτο βράδυ ότι «ποτέ δεν έπεσε κυβερνητικό κόμμα τόσο πολύ από την πρώτη στη δεύτερη εκλογή του». Λάθος! Από το 1981 ως το 1985 το ΠΑΣΟΚ έχασε 5 εκατοστιαίες μονάδες. Από το 1993 ως το 1996 το ΠΑΣΟΚ έχασε πάνω από 5 εκατοστιαίες μονάδες. Ενώ από το 2004 ως το 2007 η Ν.Δ. έχασε πολύ λιγότερες, μόλις 3,5 εκατοστιαίες μονάδες. - Ειπώθηκε ακόμα ότι υπήρξε «πρωτοφανής πτώση του δικομματισμού» (του αθροίσματος των δύο μεγάλων κομμάτων). Λάθος κι αυτό. Το 1996 το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων έφτανε στο 79,61%. Φέτος το ίδιο άθροισμα έφτασε στο 80%. Τίποτε το «πρωτοφανές» δεν συνέβη φέτος από την άποψη αυτή…- Ειπώθηκε ότι ο Συνασπισμός έφτασε στο ανώτερο επίπεδο της δεκαπενταετίας. Λάθος ξανά. Ο Συνασπισμός το 1996 είχε φτάσει το 5,16%. Φέτος έφτασε το 5,04%. Για την ακρίβεια φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός-ΔΗΚΚΙ και υπόλοιπες ομάδες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς) άθροισε όσο ακριβώς έβγαλαν το 2004 ο Συνασπισμός (3,26% τότε) και το ΔΗΚΚΙ (1,79%), που είχαν κατέβει χωριστά. Η «θεαματική άνοδος» ήταν απλή άθροιση των ψήφων δύο μικρών κομμάτων που κατέβηκαν αυτή τη φορά μαζί.
Υπήρξαν, όμως, και αληθινά «πρωτοφανή» σε αυτές τις εκλογές. Ομως ΔΕΝ επισημάνθηκαν! Για παράδειγμα, αυτό που ονομάζουμε «Κεντροαριστερά -δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ- βρίσκεται σε μόνιμη υποχώρηση και ποτέ δεν βρέθηκε τόσο χαμηλά όσο φέτος: Πράγματι, το 1993, η Κεντροαριστερά άθροισε 49,83%. Το 1996 έφτασε στο 51,04%. Το 2000 παρέμεινε στο 49,68%. Το 2004 έπεσε στο 45,16%. Ενώ προχθές υποχώρησε κι άλλο, στο 43,16%.
Από αυτές τις 7 μονάδες που έχασε το άθροισμα της Κεντροαριστεράς από το 1996 ως το 2007, κάτι λιγότερο από 2,4 μονάδες πήγαν στο ΚΚΕ, ενώ οι υπόλοιπες -και περισσότερες- πήγαν δεξιότερα.
Αν υπάρχει μια σαφής μετακίνηση του εκλογικού σώματος τα τελευταία 11 χρόνια αυτή είναι προς τα δεξιότερα. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συνέβη και στη Γερμανία και στη Γαλλία. Αλλά γι’ αυτό, περιέργως, δεν μιλάει κανείς.
Ομως, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που συνέβησαν πρώτη φορά: Πρώτον, πρώτη φορά από το 1981 η Ν.Δ. κατάφερε να κερδίσει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (διαψεύδοντας τη θεωρία της «σύντομης παρένθεσης»). Δεύτερον, πρώτη φορά κόμμα ξανακέρδισε τις εκλογές με το σύνολο σχεδόν του Τύπου εναντίον του. Τρίτον, πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ –ή μάλλον η ηγεσία του– βγήκε και κατήγγειλε ότι «εξωθεσμικά κέντρα προσπαθούν να το χειραγωγήσουν». Και κήρυξε –με αρκετές δεκαετίες καθυστέρηση– «ανένδοτο» αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της πολιτικής από τη «διαπλοκή»!
Από την ίδια «διαπλοκή» που ανέδειξε τον Γιώργο Παπανδρέου του 2004 αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με εκλογική φιέστα, όπου ήταν μοναδικός υποψήφιος!
Από την ίδια «διαπλοκή» που στήριξε σκανδαλωδώς τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ επί τέσσερα χρόνια στη συνεχή προσπάθεια αποδόμησης της Ν.Δ…Η πρώτη φάση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού συντελέστηκε ήδη: Το κατεξοχήν κόμμα της διαπλοκής καταγγέλλει τη διαπλοκή!