Για τον Σ. Νικολαρόπουλο...
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Για τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Επιβεβαίωση της εισαγγελικής έρευνας στην κατοικία του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών από τον εισαγγελέα κ. Λιόγα που διερευνά το σκάνδαλο των ομολόγων…»
Σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα, πριν από μερικές βδομάδες, κατά την χρονική περίοδο διερεύνησης από τον εισαγγελέα κ. Αντώνη Λιόγα του πρωτοφανούς σκανδάλου έκδοσης από την Κυβέρνησή σας επικίνδυνων δομημένων ομολόγων με ενσωματωμένες μίζες και ενώ ακόμα αναζητούνται οι τελικοί αποδέκτες των βαλιτσών με το μαύρο χρήμα, έγινε εισαγγελική έφοδος στην κατοικία του κ. Νικολαρόπουλου, του πλέον έμπιστου συνεργάτη και Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Οικονομίας που εξέδωσε τα συγκεκριμένα ομόλογα. Η έρευνα μέχρι σήμερα είχε κρατηθεί απόλυτα μυστική και η σοβαρότητα της εγείρει αμείλικτα ερωτήματα σε συνδυασμό και με τις καταγγελίες για ιδιαίτερες σχέσεις του κ. Αλογοσκούφη με τον κ. Παπαμαρκάκη, οι οποίες παραμένουν εκκωφαντικά αναπάντητες.
Και ενώ η Κυβέρνησή σας αναλώνεται σε κατασκευασμένες επιχειρήσεις λάσπης και συμψηφισμού, προκειμένου να αποφύγει επικοινωνιακά να δώσει απάντηση στο κεντρικό ερώτημα της διερεύνησης της ταυτότητας των αποδεκτών τεράστιων ποσών μίζας από τα δομημένα ομόλογα, συνεργάτες του Υπουργείου Οικονομικών αναγκάζονται να επιβεβαιώσουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα την καταγγελία. Η δε ταυτόχρονη προσπάθεια υποβάθμισής καταρρίπτεται από θεμελιώδεις δικονομικές αρχές και από τον ίδιο τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Είναι προφανές ότι η έρευνα σε κατοικία, που παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένο άσυλο, γίνεται με συγκεκριμένες περιοριστικές και αυστηρές προϋποθέσεις και αποτελεί ΕΣΧΑΤΟ ΜΕΣΟ. Σύμφωνα με το αρ. 253 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τέτοια έρευνα διεργείται μόνο εφόσον διεξάγεται ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ Ή ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ και ΜΟΝΟ «όταν μπορεί ΒΑΣΙΜΑ να υποτεθεί ότι η βεβαίωση του εγκλήματος, η αποκάλυψη ή η σύλληψη των δραστών ή τέλος η βεβαίωση ή ή αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ή να διευκολυνθεί ΜΟΝΟ με αυτήν». Για να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα μιας τέτοιας έρευνας σημειώνεται ότι στο αρ. 255 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται ακόμα και το δικαίωμα παραβίασης της πόρτας της κατοικίας του υπόπτου, όταν αυτός αρνείται να την ανοίξει! Εάν, δε, η έρευνα γίνεται σε νυχτερινή ώρα οι προϋποθέσεις της είναι ακόμα αυστηρότερες αφού στα μη αυτόφωρα εγκλήματα περιορίζονται στη σύλληψη ατόμου που διώκεται νόμιμα!!!
Εγείρονται λοιπόν αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με το έγκλημα για το οποίο η εισαγγελική αρχή βάσιμα υπέθεσε ότι η συγκεκριμένη αιφνιδιαστική κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του Διευθυντή του Υπουργού Οικονομικών ήταν το μόνο μέσο να βεβαιωθεί το έγκλημα, να αποκαλυφθούν ή να συλληφθούν οι δράστες ή να διευκολυνθεί η βεβαίωση ή η αποκατάσταση κάποιας ζημίας που προκάλεσε το έγκλημα! Είναι προφανές ότι η προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος αγνοεί ή ελπίζει οι πολίτες να αγνοούν ότι τέτοιες έρευνες δεν γίνονται ούτε για πλάκα, ούτε, βέβαια, κατά λάθος, ώστε μετά οι εισαγγελικοί λειτουργοί να ζητούν συγγνώμη. Τέτοιες έρευνες, σύμφωνα με το νόμο, αποτελούν έσχατη λύση και προϋποθέτουν συγκεκριμένες καταγγελίες και ΒΑΣΙΜΕΣ υποψίες εισαγγελέα που διεξάγει συγκεκριμένη ανάκριση για συγκεκριμένο έγκλημα.
Η Κυβέρνηση της συγκάλυψης, του Πρωθυπουργού των πυροτεχνημάτων και των κατασκευασμένων συμψηφισμών οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η ώρα της αλήθειας είναι πολύ κοντά και να επιδείξει, έστω και κατόπιν εορτής, την πολιτική ευαισθησία να δώσει επιτέλους απαντήσεις.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Ποιο είναι το έγκλημα για το οποίο η εισαγγελική αρχή ΒΑΣΙΜΑ υπέθεσε ότι η συγκεκριμένη αιφνιδιαστική κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του Διευθυντή του Υπουργού Οικονομικών ήταν το ΜΟΝΟ ΜΕΣΟ να βεβαιωθεί το έγκλημα, να αποκαλυφθούν ή να συλληφθούν οι δράστες ή να διευκολυνθεί η αποκατάσταση της ζημίας που προκάλεσε το έγκλημα;
2. Σχετίζεται η υπόθεση αυτή με το σκάνδαλο έκδοσης από το Υπουργείο Οικονομικών των επικίνδυνων ομολόγων με τις ενσωματωμένες μίζες και την εισαγγελική διερεύνηση για τους τελικούς παραλήπτες των βαλιτσών του μαύρου χρήματος;
3. Με δεδομένα τα δημοσιεύματα και την επιβεβαίωση εκ μέρους συνεργατών του Υπουργού ότι πράγματι διενεργήθηκε η σοβαρότατη αυτή έρευνα, είστε σε θέση να καταθέσετε στη Βουλή το ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ για την έρευνα που σύμφωνα με το αρ. 255 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δίνεται ατελώς και με απλή προφορική αίτηση στον ένοικο της κατοικίας;
4. Γιατί κρατήθηκε μυστικό το γεγονός της εισαγγελικής αυτής έρευνας;
4. Αντιλαμβάνεσθε, ότι κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος με διαρροές περί έρευνας λόγω «ανώνυμης καταγγελίας» προσκρούει στην κοινή λογική και στο νόμο που προβλέπει ότι για να διατάξει ένας εισαγγελέας μια τέτοια έφοδο σε κατοικία ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ στις υποθέσεις του εισαγγελέα ότι ΜΟΝΟ μια τέτοια έρευνα θα οδηγήσει στη διαλεύκανση συγκεκριμένου εγκλήματος ή στη σύλληψη των δραστών του ή στην αποκατάσταση της ζημίας (!!!) από αυτό;
5. Γνωρίζετε που πήγαν οι βαλίτσες με το μαύρο χρήμα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Μάρκος Μπόλαρης
Χρήστος Αηδόνης
Γιάννης Παρασκευάς