Monday, July 09, 2007

Η συζήτηση για τα κτήματα Νάστου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα):
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Αναφορές και ερωτήσεις πρώτου Κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 2737/27.4.2007 αναφορά του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Γείτονα προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την προστασία του πρώην κτήματος Καρρά, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου από διεκδικήσεις των κληρονόμων Νάστου.
Η αναφορά του κ. Γείτονα έχει ως εξής:«Το ψήφισμα των δημοτικών συμβουλίων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Ελληνικού, που κατετέθη ως αναφορά, αφορά στην προστασία της δημόσιας περιουσίας από διεκδικήσεις των κληρονόμων Νάστου.Συγκεκριμένα, ερωτάται ο κύριος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με πράξεις και παραλείψεις της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να δώσει στους τρεις δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Ελληνικού οριστικά παραχωρητήρια για τη δημόσια περιουσία στο πρώην κτήμα Καρρά μέρος της περιουσίας Νάστου, καθώς και τον καθορισμό των χρήσεων γης και την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου».
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Κτηματικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά ως αρμόδιες για την προστασία των δημοσίων κτημάτων προβαίνουν στη διενέργεια αυτοψιών για τη διαπίστωση της υφιστάμενης κατάστασης των δημοσίων κτημάτων της περιοχής αρμοδιότητάς τους, που έχουν καταγραφεί με την υπ’ αριθμόν 39501246984 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών.
Όσον αφορά στις παραχωρήσεις εκτάσεων του δημοσίου, αρμόδια σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 973/79 είναι Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία έχει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει παραχωρήσει πολλά από τα πιο πάνω δημόσια κτήματα στην περιοχή Ηλιούπολης κατά χρήση στο Δήμο Ηλιούπολης, με σκοπό τη δημιουργία παιδικών χαρών, χώρων πρασίνου, γηπέδων και λοιπών κοινωφελών έργων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
Επίσης, σε μερικά από αυτά έχουν οικοδομηθεί παιδικοί σταθμοί και άλλα κτήρια δημοσίου συμφέροντος. Εκτός από το Δήμο Ηλιούπολης έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση δημόσια κτήματα και σε άλλους φορείς, όπως το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ερμής», στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο Σώμα Ελλήνων Οδηγών, στην Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για τη δημιουργία πολυδύναμου πνευματικού κέντρου κ.λπ.
Επίσης, υπάρχουν αρκετά δημόσια κτήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τους ίδιους ως άνω σκοπούς από το Δήμο Ηλιούπολης, χωρίς να του έχουν παραχωρηθεί με αντίστοιχες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.. Και στους Δήμους Αλίμου και Αργυρούπολης, έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση από την Κ.Ε.Δ. δημόσια κτήματα, που έχουν καταγραφεί ύστερα από την προαναφερόμενη απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, δηλαδή την απόφαση του 1984 για παιδική χαρά, παιδικό σταθμό, κ.λπ..
Αυτά, σαν απάντηση στην αναφορά του κυρίου Βουλευτή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Γείτονας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός, όχι μόνο δεν ικανοποίησε, αλλά με απογοήτευσε, με την απάντησή του.
Κύριε Υπουργέ, οι δήμοι και οι πολίτες Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Αλίμου είναι σε εγρήγορση και προβαίνουν σε κινητοποιήσεις, προκείμενου να προστατεύσουν δημόσια γη που είναι στα όρια των δήμων τους από διεκδικητές, από διεκδικήσεις των κληρονόμων Νάστου. Εγώ κατέθεσα αναφορά με το ψήφισμα των δήμων. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε και επιβεβαίωσε ότι γίνεται προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τυχόν εγκληματικών πράξεων ύστερα από παράσταση των δημάρχων στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Εσείς δεν απαντήσατε κύριε Υπουργέ. Έρχεστε σήμερα και μου λέτε τι παραχωρήθηκε στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις μετά από διεκδικήσεις των κατοίκων, ενώ τα ερωτήματα μου είναι σαφή:
Ερωτώ πρώτον: Εάν θα δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια. Η Κ.Ε.Δ. έχει ανακαλέσει τα συγκεκριμένα παραχωρητήρια. Δεύτερον εάν θα καθορισθούν οι χρήσεις γης με αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου, έτσι ώστε να κατοχυρωθούν τα δημόσια κτήματα και να αξιοποιηθούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Δεν κατάλαβα την απάντησή σας. Δεν αντιληφθήκατε το αίτημα των κατοίκων και των τριών δήμων; Είναι αποφασισμένοι, κύριε Υπουργέ, δήμαρχοι και πολίτες και η θέση τους είναι καθαρή. Η θέση είναι αυτή που σας είπα. Αυτά ζητούν και επιμένουν. Ήρθησαν οι αποφάσεις για τα παραχωρητήρια, για να γίνουν δήθεν οριστικά και τα οριστικά παραχωρητήρια δεν δίνονται. Δεν κατάλαβα γιατί το κάνετε. Ποιους θέλετε να προστατεύσετε;
Εγώ, κύριε Υπουργέ, δεν θέλω να πιστέψω αυτό που καταγγέλλουν οι δήμαρχοι ότι ειδική σύμβουλος στο Υπουργείο σας επηρεάζει τις αποφάσεις σας. Πραγματικά δεν θέλω να το πιστέψω και ξέρετε ότι το εννοώ αυτό που λέω. Αλλά δεν μπορώ να μην εκπλαγώ και με υποψιάζει η απάντησή σας. Δεν απαντάτε στα συγκεκριμένα αιτήματα.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω ότι τελευταία αναβιώνουν διεκδικήσεις σε όλο το Λεκανοπέδιο. Έχει ανοίξει η όρεξη διεκδικητών. Κάπου τους «κλείσατε το μάτι» με αποφάσεις σας. Με καθυστερήσεις διοικητικών αποφάσεων, αλλά και με διάφορες δικαστικές αποφάσεις, έχει γεμίσει το Λεκανοπέδιο από «μνηστήρες» της δημόσιας γης. Από την Πετρούπολη και το Περιστέρι, όπου διεκδικούνται από τη Μονή Λαμίας μέχρι την Ηλιούπολη, τον Άλιμο και την Αργυρούπολη, που μιλούμε. Το είδαμε και στο μέτωπο της παραλίας. Είδαμε πρόσφατα –κάτω από την πίεση, ευτυχώς την αποσύρατε- την τροπολογία σας με την οποία ανοίγατε όρεξη σε καταπατητές στα δάση. Ήλπιζα να σας συνετίσει η ευθύνη σας για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Διαψεύσθηκα. Έρχεστε σήμερα, λοιπόν, και δεν μου απαντάτε. Επιμένω. Περιμένουν οι κάτοικοι μια οριστική απάντηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Κύριε Γείτονα, συμπληρώθηκε ο χρόνος σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Είχε αναβληθεί η συζήτηση αυτή, όπως ξέρετε. Εγώ κατέθεσα αναφορά...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Ναι, αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί σε παράταση του χρόνου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ναι, κυρία Πρόεδρε, δεν νομιμοποιεί σε παράταση του χρόνου, αλλά δεν είμαστε και τηλεγραφητές. Πολλές φορές υπάρχει ανοχή και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανοχή σας!
Θέλω να πω, λοιπόν, στον κύριο Υπουργό ότι δεν είναι απλό το θέμα να το αγνοεί. Μια είναι η καθαρή λύση. Να ακούσετε τη φωνή των κατοίκων και να ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Πρέπει εγώ να πω ότι με απογοήτευσε ο κ. Γείτονας για τους υπαινιγμούς που διατύπωσε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Δεν διατύπωσα κανέναν υπαινιγμό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Να σας πληροφορήσω ότι γι’ αυτά τα δημόσια κτήματα βρίσκονται σε εξέλιξη αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια μακρά δικαστική διαμάχη, στην οποία κάποιοι ιδιώτες ζητούν να αναγνωριστούν κύριοι κάποιων δημοσίων κτημάτων. Αυτές οι αγωγές βρίσκονται σε εξέλιξη και όσον αφορά την προστασία του δημοσίου πλούτου από το Υπουργείο Οικονομικών το χειρίζονται οι εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του κράτους –δεν το χειρίζεται κανένας ειδικός σύμβουλος- σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ..
Τώρα, οι υπαινιγμοί που αφήνετε για ιδιώτες, οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιες αστικές διαφορές με το δημόσιο, δεν αφορούν το Υπουργείο και λυπάμαι που διατυπώσατε αυτούς τους υπαινιγμούς. Και βλέπω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει υιοθετήσει ως τακτική του τις προσωπικές επιθέσεις και τους προσωπικούς υπαινιγμούς. Έλαβε σήμερα γνώση, κυρία Πρόεδρε, μιας ερώτησης της υπ’ αριθμόν 10.000, έξι Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία είναι μια παραληρηματική, κακόβουλη και συκοφαντική ερώτηση απαράδεκτου χαρακτήρα.
Οι κακόβουλες επιθέσεις είτε σε μένα είτε στους συνεργάτες μου είτε στην οικογένειά μου, όπως αυτή στην ερώτηση ή οι υπαινιγμοί που άφησε ο κ. Γείτονας, δεν πρόκειται να έχουν αποτελέσματα. Απλώς αποκαλύπτουν το πολιτικό αδιέξοδο αυτών που τις εκτοξεύουν.
Διότι είναι σαφές, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι είστε σε πανικό. Αποκαλύφθηκε ότι επί των ημερών σας δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε το σύστημα εκμετάλλευσης των επενδύσεων των ταμείων. Εσείς το δημιουργήσατε και εσείς το θρέψατε. Το αποκάλυψε χθες ο Πρωθυπουργός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Για τα ακίνητα να μας πείτε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αντίθετα, εμείς το αποκαλύψαμε και τους οδηγούμε στη δικαιοσύνη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υπουργέ, στο θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Για την «ταμπακιέρα» να μας πει, κυρία Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Για την «ταμπακιέρα» φεύγουν πολλοί. Δεν είναι μόνο ο κύριος Υπουργός.Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Εγώ δεν ξέφυγα, κυρία Πρόεδρε! Σε εμένα να απαντά όχι σε άλλες ερωτήσεις!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Καλώ, λοιπόν, τους «Κλουζώ» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που υπογράφουν και την απαράδεκτη ερώτηση και διατυπώνουν αυτούς τους απαράδεκτους υπαινιγμούς να ερευνήσουν τα του οίκου τους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν απαντήσατε και αυτό με υποψιάζει και με ανησυχεί. Το λόγο έχουν οι πολίτες τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ευχαριστούμε πολύ.