Wednesday, July 11, 2007

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΑΚΗΣ

M.D. Diabetes Research Institute Foundation

Ο Ανδρέας Τζάκης M.D., είναι ένας διάσημος χειρουργός μεταμόσχευσης που από καιρό συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Έρευνας για το Διαβήτη (DRI) και πρόσφατα έγινε διευθυντής Μικροχειρουργικής του Ινστιτούτου στο Κέντρο Μεταμόσχευσης Κυττάρων.
Πρώην διευθυντής της Παιδιατρικής Σχολής, Προγραμμάτων μεταμόσχευσης συκωτιού και εντέρων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο Δρ Tζάκης προσχώρησε στην Πανεπιστημιακή Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι το 1994 ως συν-Διευθυντής, με τον Joshua Miller, M.D., του Τμήματος της Μεταμόσχευσης και ως Διευθυντής του Τμήματος χειρουργικών επεμβάσεων, του πρόσφατα δημιουργημένου Τμήματος σχετικού με μεταμοσχεύσεις ήπατος και εντέρων.
Με την ομάδα μεταμόσχευσης του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο Δρ. Tζάκης πραγματοποίησε πολυάριθμες πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η πρώτη παγκοσμίως επιτυχής μεταμόσχευση τμήματος ιστού από ένα πάγκρεας σε συνεργασία με τον Camillo Ricordi, M.D., τον Daniel Mintz, M.D., και τον Rodolfo Alejandro, M.D. του Ινστιτούτου Έρευνας του Διαβήτη.
Ο Δρ. Τζάκης θεωρείται ο κορυφαίος χειρούργος μεταμόσχευσης στον κόσμο, λέει ο Δρ. Ricordi. Επιλέχτηκε για να πραγματοποιεί όλες τις πιό πολύπλοκες περιπτώσεις στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και ένας μοναδικός μελετητής στο DRI και στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Εκτός του ότι είναι ένας ολοκληρωμένος χειρουργός μεταμόσχευσης ήπατος, ο Δρ. Τζάκης είναι βασικός συντελεστής στην ανάπτυξη της μεταμόσχευσης εντέρων και της πολυοργανικής μεταμόσχευσης, ως βιώσιμες διαδικασίες τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε ιστορικές μεταμοσχεύσεις ήπατος από πιθήκους σε ανθρώπους στο Ιατρικό Κέντρο του Πίτσμπουργκ.
Στο Μαϊάμι, ο Δρ Tζάκης προγραμματίζει να συνεχίσει την έρευνά του σε μεταμοσχεύσεις διασταυρουμένων ειδών. Συνεργάζεται επίσης με το DRI σε κλινικές μελέτες για την πρόκληση ανοχής σε οργανικές κυτταρικές μεταμοσχεύσεις χωρίς την ανάγκη μακροπρόθεσμης θεραπείας ανοσιοκαταστολής.
Σε συνεργασία με τον Δρ Ricordi, μεταμοσχεύει τα κύτταρα μυελού των οστών του χορηγού μαζί με τα μεταμοσχευμένα όργανα, τους ιστούς ή τα κύτταρα για να δημιουργήσει μια κατάσταση Achimerism, ή το μίγμα του δότη και των κυττάρων του λήπτη, στο σώμα του ασθενούς της μεταμόσχευσης. Η μεταφορά των κυττάρων του δότη και του παραλήπτη μεταξύ του μοσχευμένου οργάνου και του λήπτη, θεωρείται ως βασικός μηχανισμός για την αποδοχή ξένου ιστού. Οδηγεί επίσης μια ερευνητική προσπάθεια να εισαγάγει νέα γονίδια εκείνα τα κύτταρα του μυελού των οστών που θα μπορούσαν να καταστείλλουν την αντίδραση ανοσίας στα κύτταρα του δότη.
Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης, είναι Έλληνας, συγκεκριμένα Κεφαλλονίτης, και πήρε το πρώτο πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τη Χειρουργική στο Ιατρικό Κέντρο Σινά στη Νέα Υόρκη. Μετά την ολοκλήρωση της Χειρουργικής κάτω από τον Harry Sozoff, M.D. και τον Felix Rapaport, M.D., Καθηγητή της Χειρουργικής και προϊστάμενου μεταμοσχεύσεων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Stony Brook, έπειτα ο Δρ. Tζάκης ολοκλήρωσε επιτυχώς μετά από μια διετή υποτροφία, την μεταμόσχευση κάτω από τον Thomas E. Starzl, M.D., Ph. D., στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Συντάκτης ή συν-συντάκτης περισσότερων από 300 μελετών, ο Δρ. Τζάκης είναι μέλος διάφορων επαγγελματικών οργανώσεων και έχει πιέσει συχνά το Κογκρέσσο και το Εθνικό Δίκτυο Χορηγών Οργάνων για να δώσει περισσότερη έμφαση στην ανάγκη των ασθενών και λιγότερο στα γεωγραφικά όρια κατά την απόφαση διάθεσης των οργάνων που σώζουν ζωές.
Μετάφραση: Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα