Monday, May 28, 2007

Για την Οιτη

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

28.05.2007
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 27 Μαΐου η πρώτη συμβολική πορεία για την προστασία της Οίτης από την σχεδιαζόμενη επέκταση των μεταλλείων και της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Με συνθήματα όπως «ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ», «Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΚΙΩΝΑ» εκατοντάδες πεζοπόροι από την περιοχή, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας περπάτησαν απολαμβάνοντας το μεγαλείο του βουνού του Ηρακλή, των Οιταίων και των Αινιάνων, της Εθνικής μας Αντίστασης, με την πλούσια ιστορία. Του βουνού με τη μοναδική βιοποικιλότητα, την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τα όμορφα δάση, τις ιαματικές πηγές, τα λιβάδια, τα νερά και τα φαράγγια, γνωστά σε όλους τους φυσιολάτρες, φυσιοδίφες, πεζοπόρους και ορειβάτες.
Ο βροχερός καιρός του τριημέρου δεν αποθάρρυνε την προσέλευση των φίλων της Οίτης, που φάνηκε ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Έναν αγώνα, ο οποίος δεν αφορά μόνο τα χωριά και τους κατοίκους της περιοχής, αλλά όλη την Ελλάδα.
Οι πεζοπόροι από την Παύλιανη, μετά τους χαιρετισμούς του προέδρου της Κοινότητας, του κ. Μαριά επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου και των άλλων φορέων, κατευθύνθηκαν στο Κουμαρίτσι, το χωριό που πλήττεται άμεσα από τα σχέδια για την επέκταση των μεταλλείων, όπου στην πλατεία τους περίμεναν όλοι οι κάτοικοι με επικεφαλής το δήμαρχο Γοργοποτάμου κ Σπαθούλα, τον πρόεδρο και τα μέλη του τοπικού Συμβουλίου και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κουμαριτσίου. Η παραδοσιακή πίττα και το λουκούμι αλλά και τα θερμά λόγια του δημάρχου Γοργοποτάμου και των κατοίκων ζέσταναν ακόμα περισσότερο τις καρδιές και τα συνθήματα των πεζοπόρων. Αφού διαβάστηκε το ψήφισμα, η πορεία μέσω του Κούβελου έκλεισε στην Παύλιανη.

Στην πορεία συμμετείχε αντιπροσωπεία της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας με επικεφαλής τον κ Μαριά, αντιπροσωπείες φορέων όπως του Δήμου Τυρνάβου με επικεφαλής τον κ Δήμαρχο, του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με τον Τόλη Παπαγεωργίου και τη Μαρία Καδόγλου, της ΒΙΟ-ΖΩ με τον πρόεδρο κ Κωστή, της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του Σπηλαιολογικού Ομίλου “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” και των Φυσιολατρών Ορειβατών Σπηλαιολόγων, του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, των Οικολόγων Πράσινων, του Ομίλου Φίλων του Δάσους, του περιοδικού “ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ” με τον διευθυντή κ Γ Σχίζα, του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Παύλιανης και Κουμαριτσίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Παυλιανιτών Αθήνας και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κουμαριτσίου.
Η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό της Οίτης ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην Πορεία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και δηλώνει ότι θα συνεχίσει συντονίζοντας τον αγώνα να μην περάσουν τα σχέδια για την επέκταση των μεταλλείων.