Tuesday, May 08, 2007

Προσφυγή για τα ομόλογα

Aξιότιμο Ευρωβουλευτή
κ. Μ. LIBICKI
Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών
( COMMITTEE ON PETITIONS)
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Βρυξέλλες
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
30.4.2007

Κοινοποίηση : Γ. Καρατζαφέρη
Πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ.- Ευρωβουλευτή
Αν. Μέλος της Επιτροπής Αναφορών

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τυγχάνω συνταξιούχος Επιθεωρητής του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στην Ελλάδα , δικαιούχος του ΤΕΑΔΥ ( Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Δημοσίων Υπαλλήλων) και επί σειρά ετών εκλεγμένος (με 20.000 σταυρούς) Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών με τον συνδυασμό του αείμνηστου Υπερνομάρχη Θ. Κατριβάνου, δηλαδή της παράταξης που στήριζε το σημερινό κυβερνών κόμμα της ΝΔ .
Προ μηνός ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα (και ήδη παραιτήθηκε ο Υπουργός Απασχόλησης) λόγω του ότι το ΤΕΑΔΥ αγόρασε ένα δομημένο ( «σύνθετο») ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου , σε τιμή που – όπως καταγγέλθηκε στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης -δεν ήταν συμφέρουσα. Ο Πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ επίσης παραιτήθηκε και τεράστια ανησυχία έχει καταλάβει τους δικαιούχους του Ταμείου αυτού ( μεταξύ των οποίων είμαι και εγώ λαμβάνοντας ένα πενιχρό επίδομα) λόγω των αναφορών στον τύπο σχετικά με το αν τα χρήματά μας είναι διασφαλισμένα.

Ολον αυτόν τον καιρό οι πάντες στην Ελλάδα διατυπώνουν στην ανησυχία τους αναφορικά με το αν οι δικαιούχοι του ΤΕΑΔΥ θα λαμβάνουν κανονικά αυτά που δικαιούνται , κάτι που αυτονόητα επηρεάζει κάθε συνταξιούχο του Ταμείου αυτού , ενώ η αντιπολίτευση ζητεί από την κυβέρνηση να επιστρέψει μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού τα χρήματα των Ταμείων που έχουν αγοράσει τα «δομημένα ομόλογα» .Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτημα με τα αποθεματικά των Ταμείων τα οποία αποτελούν την ασφάλεια και το τελευταίο «αποκούμπι» των δικαιούχων τους οι οποίοι επί δεκαετίες πλήρωναν εισφορές και σήμερα ως συνταξιούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν –χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται σε τίποτα! -την αβεβαιότητα για το μέλλον των (ούτως ή άλλως) πενιχρών επιδομάτων που λαμβάνουν.
Αντί , λοιπόν, να αυξάνονται τα επιδόματα αυτά σε κάποια σοβαρά και αξιοπρεπή επίπεδα, τώρα μαθαίνουμε από τον ελληνικό τύπο ότι κινδυνεύουν ακόμη και αυτά τα αμελητέα ποσά που λαμβάνουμε!

Θα ήθελα να παρακαλέσω , ως δικαιούχος του ΤΕΑΔΥ , να έρθει το ζήτημα της τοποθέτησης των αποθεματικών του ΤΕΑΔΥ και άλλων ελληνικών ταμείων σε «δομημένα ομόλογα» σε μια από τις αμέσως επόμενες Δημόσιες Συνεδριάσεις της Επιτροπής σας , στις Βρυξέλλες, στην οποία και θα παρακαλούσα να παραστώ ώστε να εκθέσω – παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών, όπως προβλέπεται- το όλο ζήτημα. Γνωρίζω το πόσο ευαίσθητη είναι η Επιτροπή σας έναντι των πολιτών και πόσες φορές ζητήματα που τους απασχολούσαν βρήκαν την λύση τους , ενώ άλλα κατέληξαν ακόμη και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ( “Cour de Justice”) στο Λουξεμβούργο,χωρίς ο πολίτης να επιβαρυνθεί στο παραμικρό.
Οι Ελληνες συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις και επιδόματα που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα ακόμη και γι΄αυτά τα λίγα χρήματα πού λαμβάνουν –μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς-αποτελεί περιφρόνηση εκ μέρους ενός κράτους που θέλει να λέει ότι ανήκει στην Ε.Ε.

Με εκτίμηση
Γιάννης Αϊβαλιώτης
Συντ. Επιθεωρητής ΠΕΧΩΔΕ-Πολιτικός Μηχανικός
τ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών