Friday, November 02, 2007

Δελτίο Τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων...

...που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού, την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, στην Αθήνα στο Παλιό Χημείο

Στην συνάντηση συζητήθηκε και κταλήχτηκε το παρακάτω κείμενο: «ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ» όπως επίσης και το παρακάτω πρόγραμμα δράσης.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι συντονίζουν και δυναμώνουν τη δράση τους. Μετά και τα συλλαλητήρια στις 1/11, κλιμάκωση και νέο μαζικό ραντεβού στο δρόμο αποτελούν τα Παμφοιτητικά, Παμμαθητικά, Παλλαϊκά Συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη από κοινού με του μαθητές! Τα κέντρα των πόλεων της Ελλάδας θα πλυμμηρίσσουν από τα νεανικά ποτάμια των φοιτητών, των σπουδαστών και των μαθητών!

Το κείμενο της συνάντησης έχει ως εξής:

Κάλεσμα Πανελλαδικού Συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων
Αθήνα: Νομικής, Φιλοσοφικής, Γεωπονικής, Φυσικού, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, ΤΕΦΑΑ, Νηπιαγωγών, ΕΜΜΕ
Πάτρα: Φιλολογικού, Φυσικού, Μαθηματικού, Χημικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικού, Πολ. Μηχ., Χημ. Μηχ., Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Εστίας, Θεσσαλονίκη: Γεωλογικού, Βόλος: Πολ. Μηχ. Φυτικής Παραγωγής, Ειδικής Αγωγής Κέρκυρα: Μεταφραστικού, Ήχου και Εικόνας, Μουσικού Γιάννενα: ΦΠΨ Ηράκλειο: Ιατρικής Αγρίνιο: ΔΠΠΝΤ

Χαιρετίζουμε τα μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια που έγιναν στη 1/11 σε όλη την Ελλάδα! Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους που ένωσαν τις δυνάμεις τους και βροντοφώναξαν ότι τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και στη δουλειά δεν παζαρεύονται. Για δεύτερη φορά φέτος, μετά από τις 18/10 δόθηκε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! Η αντιεκπαιδευτική πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η υποβάθμιση-εξίσωση ΑΕΙ-ΚΕΣ δε θα περάσει! Ο νόμος έκτρωμα δε θα εφαρμοστεί–θα καταργηθεί! Τα αντιασφαλιστικά μέτρα δε θα περάσουν.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας, στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους μαθητές που έχουν ξεσηκωθεί σε όλη την Ελλάδα και τσαλαπατάνε με τον αγώνα τους τον αυταρχισμό που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να λυγίσει το μαθητικό κίνημα. Καταγγέλουμε το σχέδιο ποινικοποίησης, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και την προσπάθεια συκοφάντησης που έχουν εξαπολύσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι σε παιδία 15 και 16 χρονών που παλεύουν για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!

Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους και σε όλο το λαό: Απέναντι στην βάρβαρη αυτή πολιτική ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΕΙΧΟΣ, ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΑΛΗΣ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, χέρι – χέρι με το ΠΑΣΟΚ, τηρεί τις δεσμεύσεις τις στους βιομηχάνους (νόμος πλαίσιο, κατάργηση άρθρου 16, κοινοτική οδηγία που εξισώνει με ΙΕΚ – ΚΕΣ, ν/σ για μεταπτυχιακά, ν/σ για έρευνα). Υλοποιούν πρόθυμα τις αντιλαϊκές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μπολόνια και της Λισαβόνα που στόχο έχουν να υποτάξουν την παιδεία στις ανάγκες των πολυεθνικών. Στόχος τους οι σπουδές μας, το δικαίωμα στην δουλειά, η ίδια μας η ζωή!

Η αναγνώριση των ΚΕΣ με την κοινοτική οδηγία 36/05 (όπως και οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί δηλ. ΔΟΑΤΑΠ, πιστωτικές μονάδες, συμπλήρωμα διπλώματος) οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση των σπουδών και κατ' επέκταση των δικαιωμάτων μας, οδηγούν σε μία εκπαίδευση σούπα, «μεταλυκειακή» όπως τη χαρακτηρίζουν και όχι Ανώτατη. Μισές σπουδές - «fast food» και πτυχία πιστοποιητικά τύπου ΙΕΚ. Μία κατάσταση (ευέλικτα προγράμματα, πιστωτικές μονάδες κτλ) που θα αλλάζει από χρόνο σε χρόνο σύμφωνα με τις ορέξεις και τις απαιτήσεις της αγοράς. Εξισώνονται τα πάντα προς τα κάτω (ΑΕΙ, ΚΕΣ, ψευτοκολέγια, ΙΕΚ)! Μεζούρα της εξίσωσης αυτής θα είναι το σύστημα των πιστωτικών μονάδων ( ECTS) με συνέπεια τη διάσπαση της ενότητας των σπουδών και τον πλήρη κατακερματισμό.

Οι εξελίξεις αυτές (κοινοτική οδηγία, νόμος έκτρωμα κτλ) στοχεύουν:
- στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την λειτουργία των ΑΕΙ με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια, στην ένταση των ταξικών φραγμών, στον πλήρη έλεγχό τους από το κεφάλαιο,
- στη μορφωτική υποβάθμιση, στην απαξίωση σπουδών και πτυχίων
- στην αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος, στο χτύπημα του δικαιώματος στην εργασία

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων με την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νέας γενιάς, προσπαθώντας παράλληλα να μας σύρει στην παγίδα του «διαλόγου». Τα μέτρα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Εναλλάξ, εδώ και χρόνια, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ προωθούν βήμα βήμα την αποψίλωση του δικαιώματος στην δημόσια & δωρεάν, καθολική κοινωνική ασφάλιση και ειδικά την τελευταία 15ετία με τους νόμους Σιούφα (ΝΔ) και Ρέππα (ΠΑΣΟΚ) των οποίων αποτελούν συνέχεια τα σημερινά μέτρα. Καταδικάζουμε την κοροϊδία του διαλόγου που στήνει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει συναίνεση και συνενοχή στα μέτρα της. Είναι χάσιμο χρόνου για κάθε νέο και εργαζόμενο να αναμένει λύση από ψευτοδιαλόγους. ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

ΔΕΝ «ΤΣΙΜΠΑΜΕ»! ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! Απειθαρχία στην κοινοτική οδηγία και στο νόμο έκτρωμα! Μπλοκάρουμε την εφαρμογή του σε κάθε τμήμα, σχολή, ίδρυμα!
à ΠΑΜΕ ένα βήμα πιο μπροστά τη συλλογική οργάνωση και δράση! Με μαζικές ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ σε κάθε ΣΥΛΛΟΓΟ!
à ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ πιο αποφασιστικά σε ΚΟΙΝΟ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ και ΔΡΑΣΗ με την εργατική τάξη και όλο το λαό!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΖΩΗ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
· ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 36/05. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΕΙ -ΚΕΣ, ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΕΣ.
· ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ – ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ! Καμιά υλοποίηση-μπλοκάρισμα της εφαρμογής του σε κάθε τμήμα-σχολή-ίδρυμα.
· ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
· ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ–ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ.
· ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ & ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΨΕΥΤΟ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ.
· Να μην εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια.
· Να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
· ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ για όλους. ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ, ΒΙΒΛΙΑ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ!
· Γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
· Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Έξω οι εταιρείες απ'τις σχολές!
· ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ.
· ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ, ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν όλη την απαραίτητη γνώση και την ικανότητα άσκησης επαγγέλματος. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών. Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Μισθοί που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Καθολική, Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική ασφάλιση. Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην ανασφάλιστη εργασία. Αντικατάσταση των Συνθέσεων με την ενσωμάτωση της άσκησης στο πτυχίο.

Καλούμε όλους τους συλλόγους να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις. Προτείνουμε:

· Συμμετοχή στα μεγάλα παμφοιτητικά, παμμαθητικά, παλλαϊκά συλλαλητήρια την Παρασκευή 9/11 σε κάθε πόλη. Στην Αθήνα προσυγκέντρωση 12.00 στα Προπύλαια.
· Συναντήσεις συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων σε κάθε πόλη μετά τα συλλαλητήρια
· Πρόγραμμα πολύμορφης αγωνιστικής δράσης σε κάθε σύλλογο απαιτώντας το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές. (Σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα κλπ)
· Η Δευτέρα, 12/11 να γίνει μέρα πανελλαδικής δράσης για τη στέγαση. Κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη στις νομαρχίες, στους δήμους κλπ για το ζήτημα της στέγασης. Στην Αθήνα παράσταση στο ΕΙΝ.
· Συσκέψεις συντονισμού και κοινής δράσης με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, μαθητών εκπαιδευτικών, γονέων σε κάθε πόλη।
Την Δευτέρα 5 Νοέμβρη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι από κοινού με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ θα πραγματοποιήσουν Συνέντευξη Τύπου, 12:00 στην Πανεπιστημιακή Λέσχη (Ιπποκράτους 15)