Friday, January 11, 2008

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την επικαιροποίηση του κοινωνικού προβλήματος της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών μέσα από το δραματικό γεγονός του θανάτου της έφηβης κοπέλας από την Πτολεμαίδα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
- Ο ανθρώπινος πόνος, το δράμα, η παραπλάνηση και η υπερβολή δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά η αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται υποδομές και στρατηγική.
- Η τοπική κοινωνία εγείρεται και διεκδικεί μόνο όταν το πρόβλημα χτυπάει τη πόρτα.
Η επίκληση της Πρόληψης για άλλη μια φορά χρησιμοποιείται ως πασπαρτού για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την καθυστέρηση ενός ουσιαστικού κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα
Όλοι μιλάμε για πρόληψη, λίγοι όμως υποστηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες με πρώτο ανακόλουθο στη πράξη το Ελληνικό Κράτος.
Τα στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ στην τελευταία Ετήσια Έκθεση του για την κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2006 αναφέρει μείωση των δαπανών του ΟΚΑΝΑ κατά 19% στη Πρόληψη το διάστημα 2004 – 2006 και των δαπανών του ΚΕΘΕΑ κατά 38,1%!! Μέσα σ’ όλα τ’ άλλα ας προστεθούν τα οφειλόμενα του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ευρώ και του Υπουργείου Εσωτερικών που ανέρχονται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ και έχουν ως αποτέλεσμα την μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι καθώς και την μη κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών των Κέντρων που απειλούνται με κλείσιμο!
Εδώ και 2 χρόνια τονίζουμε την ανυπαρξία πολιτικής στο ευαίσθητο ζήτημα των ναρκωτικών αλλά οι πολιτικοί αρμόδιοι κωφεύουν, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης σιωπούν μέχρι τον επόμενο θάνατο που με την κατάλληλη δραματοποιητική επεξεργασία θα πουληθεί σαν προϊόν.
Βέβαια, είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι από εσάς να μην γνωρίζετε αναφορικά με την λειτουργία των 72 Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα, που ως στόχο έχουν την παρέμβαση ειδικών επιστημόνων πριν την εκδήλωση τέτοιων άτυχων και δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμων περιστατικών.
Τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινότητες, όπου εδρεύουν, προσπαθούν μέσα από την συμβουλευτική ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή των οικογενειών αυτών να τα κινητοποιήσουν να αναζητήσουν θεραπεία σε οργανωμένες και δημόσιες θεραπευτικές δομές, αλλά και να παρέχουν μέσα από βραχείες ή μακροπρόθεσμες ομάδες εφήβων την δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν όλες εκείνες τις συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται οι νέοι, προκειμένου να είναι σε θέση να αντισταθούν στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (τσιγάρο –αλκοόλ-ναρκωτικά), αλλά και να προαχθεί, ευρύτερα, η ψυχοκοινωνική τους υγεία.
Τα Κέντρα Πρόληψης, συνεργάζονται, όμως και με τους σημαντικούς ενήλικες στην ζωή των παιδιών μας, όπως είναι οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί τους, επιμορφώνοντας τους με σεμινάρια σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να συμπαρασταθούν καλύτερα στα παιδιά, αναγνωρίζοντας και βοηθώντας στην επίλυση των προβλημάτων, πρώτα από όλα και των ίδιων αυτών σημαντικών ενηλίκων.
Και η δουλειά των Κέντρων Πρόληψης συνεχίζεται και με ομιλίες ανοικτές στην κοινότητα, επιμορφώσεις στρατιωτικών, οργάνωση ομάδων εθελοντών, ευαισθητοποίηση διοικητικών και δημοτικών συμβουλίων προς κάθε δομή και υπηρεσία.
Δυστυχώς, όμως τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία αποτελούν συνεργασίες της Αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού Κατά Των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και με ειδικότερη ευθύνη των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, και παρά το γεγονός, ότι η αποτελεσματικότητα τους έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, ως εξέχουσα στην μείωση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στον νεανικό, αλλά και τον γενικό πληθυσμό, ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ!!!
Και ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, επειδή ίσως για κάποιους ¨υπευθύνους ¨, φαντάζει τεράστιο το κόστος των 45€ ετησίως ανά άτομο που δέχεται τις υπηρεσίες ενός Κ. Π., τα οποία θα μπορούσαν, ίσως, να σώσουν την ζωή της δεκατετράχρονης μαθήτριας ….
Επειδή ίσως το να καλύπτονται οι ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης, που κυμαίνονται γύρω στις 150.000€ ετησίως για κάθε Κέντρο είναι περιττές …
Επειδή ίσως το να υπάρχουν σήμερα οφειλές στα Κέντρα Πρόληψης …στην πρόληψη για την ίδια μας την ζωή …που αιμορραγεί με γύρω στις 75.000€ ανά Κέντρο είναι σίγουρα αδιάφορη…
Επειδή ίσως, το προσωπικό, όπου εργάζεται σε αυτές τις δομές διαρρέει κατά το 1/3 ή και κατά το 1/2 μην μπορώντας να αντεπεξέλθει στην έλλειψη μισθοδοσίας, αλλά και της πιστοποίησης των Κέντρων, όπου εργάζεται ….νιώθοντας τόσο ο ίδιος, όσο και οι άνθρωποι που εξυπηρετεί ως το μεγαλύτερο πείραμα στην ελληνική πραγματικότητα, με το φερόμενο τίτλο : « ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ: ΠΟΤΕ ΠΕΘΑΝΕ, ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ..»
Τι λέτε λοιπόν, θα πάμε όλοι, συνεύθυνα, να την ζήσουμε την ταινία ή θα αλλάξουμε τον τίτλο;

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Πρόεδρος: Αλ. Σταθακιός κινητό 6974371509
Αντιπρόεδρος Οργανωτικού: Χρ. Ρουκάς κινητό 6977692375
Αντιπρόεδρος Επιστημονικών Θεμάτων: Β. Αλεξάκη κινητό 6937507175
Γ. Γραμματέας: Παν. Τριανταφύλλου κινητό: 6945833231Ταμίας και Υπεύθυνος Επικοινωνίας : Τίμος Σταβοπόδης κινητό: 6938840367

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΜΑΣΕΪ!

Μια προκλητική συνέντευξη στα …Μακεδονικά Σπορ των Σκοπίων, έδωσε ο Αμερικανός καλαθοσφαιριστής του Άρη Τζερεμάια Μάσεϊ με τις ευλογίες μάλιστα της ΚΑΕ Άρης! Ο Αμερικανός προπαγάνδισε προκλητικά το όνομα «Μακεδονία» για λογαριασμό των Σκοπίων, ταυτίζοντας τη συγκεκριμένη λέξη με τη γειτονική χώρα και για ενίσχυση μάλιστα, φωτογραφήθηκε φορώντας κασκόλ με το όνομα MAKEDONIA. Και όπως φαίνεται ο έγχρωμος αθλητής το απολαμβάνει και καμαρώνει ιδιαίτερα!..

Ο πολιτογραφημένος Σκοπιανός Μάσεϊ έδωσε τη συνέντευξη κατά την τελευταία επίσκεψή του στη γειτονική χώρα όταν και πήρε το …Μακεδονικό διαβατήριο. Η συνέντευξη δόθηκε με τις ευλογίες και την έγκριση της ΚΑΕ Άρης, εκτός κι αν ενήργησε αυτοβούλως ο μάνατζερ της ομάδας Βαγγέλη Βουρτζούμης ο οποίος επίσης μίλησε στην εφημερίδα (αυτός τουλάχιστον δε μίλησε για Μακεδονία, πάλι καλά…).

Τι καλύτερη ευκαιρία για τους γείτονες, που εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και φυσικά το ανέδειξαν όσο γινόταν περισσότερο.

Στο κείμενο το οποίο δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου στα …Μακεδονικά Σπορ, αναφέρεται 22 φορές η λέξη «Μακεδονία» από τις οποίες οκτώ φορές την χρησιμοποιεί ο αθλητής του Άρη και τις υπόλοιπες είτε ο δημοσιογράφος στο κείμενό του είτε σε τίτλο του κειμένου του.

Το δημοσίευμα είδε το φως την ημέρα που ο Άρης αγωνιζόταν στη Ρόδο και ο ενδιάμεσος τίτλος της εφημερίδας για τον αγώνα με τον Κολοσσό ήταν «Μάσεϊ ένας «Μακεδόνας» στην Ελλάδα»!

Το …Μακεδονικό μπάσκετ και η εθνική…Μακεδονίας δίνουν και παίρνουν στο κείμενο, ενώ στο βιογραφικό του παίκτη αναφέρεται πως η υπηκοότητά του είναι διπλή: Αμερικανική και… Μακεδονική!

Ο δημοσιογράφος Μπ. Ραντούλοβιτς ο οποίος υπογράφει το κείμενο, χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως προκάλυμμα για να περάσει έντεχνα το μήνυμα ότι υπάρχουν «εμπόδια όπως τα (…) Μακεδονο-ελληνικά»!
Και φυσικά, δεν παραλείπει να αναφέρει πως «είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ακόμη ένας παίχτης από ελληνική ομάδα λαμβάνει Μακεδονικά ταξιδιωτικά έγγραφα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα» κάτι που δε χρειάζεται να ερμηνευτεί, αφού είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει.
Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, η φάμπρικα που έχει στήσει η ΚΑΕ Άρης στη γειτονική χώρα και παίρνει αβέρτα διαβατήρια για τους αθλητές της, ώστε να τους χρησιμοποιεί ως κοινοτικούς και ν΄ αδειάζει η θέση ξένου, κάτι το οποίο μαγειρεύεται αυτές τις ημέρες και με τον Ουάσιγκτον.

Ο αθλητισμός μπορεί να ενώνει, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΚΑΕ Αρης, διχάζει. Εκτός κι αν οι άνθρωποι της ΚΑΕ που ξεκίνησαν αυτή την ιστορία πριν τρία χρόνια με το Ράιαν Στακ και συνέχισαν πέρυσι με τον Γουΐλκινσον και τον Φλέτσερ, έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως …Μακεδονία και μας το κρατάνε …κρυφό, ίσως και για έκπληξη.

Η «Αθλητική Μ-Θ» παρουσιάζει πιο κάτω όλο το κείμενο της συνέντευξης, μεταφρασμένο τίτλο-τίτλο και παράγραφο-παράγραφο. Απολαύστε λοιπόν τον …Μακεδόνα Μάσεϊ, της Ελληνικής ομάδας Άρης, καμάρι της Θεσσαλονίκης.

ЏЕРЕМАЈА МЕЈСИ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА "МАКЕДОНСКИ СПОРТ"
Ο ΤΖΕΡΕΜΑΪ ΜΑΣΕΪ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΣΠΟΡ»

Сакам да победувам!
Θέλω να κερδίζω !

"Признавам, слабо ги знам за квалитетите на македонските кошаркари. Познавам некои од нив како Антиќ и Стефанов. Сакам да се натпреварувам, И пред сe сакам само победи"- вели новиот Македонец со САД потекло во нашиот национален тим, кој не сака да биде дел од НБА, туку некој елитен европски клуб, иако Арис е еден од тие”...

ΜΑΣΕΪ «Παραδέχομαι ότι ελάχιστα γνωρίζω τις ικανότητες των καλαθοσφαιριστών της Μακεδονίας. Γνωρίζω κάποιους απ’ αυτούς όπως τον Άντιτς και τον Στεφάνοβ. Θέλω να αγωνίζομαι και πάνω απ΄ όλα θέλω μόνο νίκες», λέει ο αμερικανικής καταγωγής νέος Μακεδόνας της εθνικής μας ομάδας, που δεν θέλει να είναι μέλος του ΝΒΑ, αλλά κάποιας ελίτ ευρωπαϊκής ομάδας , αν και ο Άρης είναι μία εξ αυτών»…..

Џеремаја Мејси, уште една американска звезда на македонското баскет небо. Уште еден играч кој потекнува од колевката на кошарката, од земјата каде е измислена, реши да стане "Македонец". Да земе македонско државјанство и онака спортски да & помогне на нашата национална селекција да ја прекине лошата низа во квалификациите и конечно Македонија во 2009 година да биде дел од евро-елитата
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Τζερεμάι Μάσεϊ είναι ένα ακόμη αμερικάνικο αστέρι στο στερέωμα του Μακεδονικού μπάσκετ . Ακόμη ένας παίχτης που προέρχεται από το λίκνο του μπάσκετ, από την χώρα που το εφεύρε, που αποφάσισε να γίνει «Μακεδόνας» (σ.σ. Τα εισαγωγικά είναι του Σκοπιανού δημοσιογράφου). Να λάβει τη Μακεδονική υπηκοότητα και να βοηθήσει με τρόπο αθλητικό την εθνική μας αντιπροσωπεία για να σταματήσει το άσχημο σερί στους προκριματικούς και τελικά η Μακεδονία το 2009 να αποτελέσει μέρος της ευρωπαϊκής ελίτ.
Пред неполн месец Агенцијата за млади и спорт најави, а пред неколку дена Џеремаја Мејси доби македонски пасош со што влегува во конкуренција следното лето да биде дел од "црвено-жолтите" на уште едно "патување" до пласман на едно ЕП, она наредното воПолска?ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν μερικούς μήνες η Ομοσπονδία νέων και αθλητισμού το ανακοίνωσε, και πριν μερικές μέρες ο Τζερεμάϊ απόκτησε Μακεδονικό διαβατήριο με το οποίο έχει δικαίωμα να συμμετέχει στο διαγωνισμό του επόμενου καλοκαιριού για να αποτελέσει μέλος των ¨κοκκινο-κίτρινων¨ σ΄ ένα ακόμη ¨ταξίδι¨ για το πλασάρισμα σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μήπως στο επόμενο στην Πολωνία;
"Секако дека за мене ова е една голема можност и еден голем предизвик што добивам, верувам дека и ќе имам една таква шанса да конкурирам за едно место во националниот тим на Македонија. Јас сакам да се натпреварувам и пред с$ да победувам. Затоа и со задоволство го прифатив предлогот од моите пријатели во Скопје да добијам македонско државјанство"- вели Мејси околу тоа како е да се биде нов Македонец.
ΜΑΣΕΪ: «Οπωσδήποτε για μένα αποτελεί μια μεγάλη δυνατότητα και μια μεγάλη πρόκληση, πιστεύω ότι θα έχω μια τέτοια ευκαιρία να διαγωνιστώ για μια θέση στην εθνική ομάδα της Μακεδονίας. Εγώ θέλω να αγωνίζομαι και πάνω απ΄ όλα να κερδίζω. Γι’ αυτόν τον λόγο, με ευχαρίστηση αποδέχτηκα την πρόταση φίλων από τα Σκόπια να πάρω τη Μακεδονική υπηκοότητα», λέει ο Μάσεϊ σχετικά με το πώς είναι να είσαι νέος Μακεδόνας .

И самиот признава дека не е доволно запознат со македонската кошарка.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραδέχεται πως δεν γνωρίζει αρκετά γύρω από το Μακεδονικό μπάσκετ.

"Искрено, слабо сум запознат со македонската клупска кошарка. Но затоа можам да кажам дека знам доста македонски кошаркари, а со некои од нив и сум играл, секако од спротивната страна на теренот. Така на пример, пред почетокот на оваа сезона со Арис одигравме неколку контролни натпревари со Лукоил Академик на Перо Антиќ и Ристе Стефанов. Антиќ е извореден кошаркар, имав тешки дуели со него тогаш. Ќе биде интересно да играме во една иста екипа. Секако ги познавам и Мајкл Вилкинсон и Кевин Флечер со кои играв минатата сезона во Арис, како и Рајан Стак"
ΜΑΣΕΪ «Αληθινά, δεν γνωρίζω πολλά για το Μακεδονικό μπάσκετ. Αν και μπορώ να πω ότι γνωρίζω αρκετούς Μακεδόνες καλαθοσφαιριστές, με κάποιους έχω παίξει, φυσικά στην αντίθετη πλευρά του γηπέδου. Όπως για παράδειγμα, στην αρχή της φετινής σεζόν με τον Άρη παίξαμε δοκιμαστικά παιχνίδια με την LUKOIL AKADEMIK του Πέρο Άντιτς και του Ρίστο Στεφάνοβ. Ο Άντιτς είναι εξαιρετικός μπασκεμπολίστας, είχα σκληρές μονομαχίες μαζί του τότε. Θα έχει ενδιαφέρον να αγωνιζόμαστε μαζί στην ίδια ομάδα. Φυσικά γνωρίζω και τον Μάικλ Ουίλκινσον και τον Κέβιν Φλέτσερ με τον οποίο έπαιζα την προηγούμενη περίοδο στον Άρη, όπως και με τον Ράϊαν Στακ.»

"Џеј-Меј", како што милуваат да го викаат, е свесен дека нема да биде така лесно да се обезбеди место во првите 12 на македонската сениорска репрезентација. Знае дека за тоа треба да се бори со еден Рајан Стак, Мајкл Вилкинсон..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΄Τζει – Μέι΄, όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούν, γνωρίζει ότι δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλίσει μία θέση μεταξύ των πρώτων 12 στην ανδρική Μακεδονική αντιπροσωπεία. Γνωρίζει ότι γι’ αυτό πρέπει να συναγωνιστεί μ΄ έναν Ράιαν Στακ, Μάικλ Γουίλκισον .
"Знам дека во репрезентацијата има само едно место за натурализиран играч. Исто така знам дека конкуренцијата е доста силна. Стак и Вилкинсон се одлични кошаркари. Сепак, с$ зависи од селекторот. Доколку тој реши да ми даде шанса, ќе дадам с$ од себе да ја искористам. Имам голема желба да & помогнам на Македонија да се квалификува во завршницата на ЕП 2009 година. Но и ако не добијам шанса, нема да бидам лут.
ΜΑΣΕΪ: «Ξέρω ότι στην αντιπροσωπεία υπάρχει μόνο μία θέση για πολιτογραφημένο παίχτη. Όπως επίσης γνωρίζω ότι ο συναγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός. Ο Στακ και ο Ουίλκινσον είναι καταπληκτικοί παίχτες. Όμως όλα εξαρτώνται από τον προπονητή. Αν αποφασίσει να μου δώσει μία ευκαιρία, θα δώσω τα πάντα από τον εαυτό μου να την αξιοποιήσω. Έχω μεγάλη επιθυμία να βοηθήσω τη Μακεδονία να λάβει μέρος στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2009. Αν δεν μου δοθεί η ευκαιρία όμως δεν θα θυμώσω.»


Што планира Мејси во идниот период, секако освен играњето за Арис во Евролигата и ЕСАКЕ лигата на Грција?
Ποια είναι τα σχέδια του Μάσεϊ για την επόμενη περίοδο, εκτός βέβαια από την συμμετοχή του με τον Άρη στην Ευρωλίγκα και την ΕΣΑΚΕ στην Ελλάδα?"Ако ме прашувате дали би заиграл некогаш во НБА лигата, одговорот е дека немам некои големи амбиции по тоа прашање. Тоа беше некако нормално кога бев млад кошаркар. Но, сега размислувам многу пореално. Ќе биде подобро ако продолжам да се развивам како играч во ова темпо. И иако е Арис дел од европската елита, би сакал да играм во некој врвен европски клуб"
ΜΑΣΕΪ: «Στην ερώτηση εάν θα αγωνιζόμουν ποτέ στο ΝΒΑ, η απάντηση θα ήταν ότι δεν έχω κάποιες μεγάλες φιλοδοξίες σχετικές με το θέμα αυτό. Κάτι τέτοιο θα ήταν φυσιολογικό αν ήμουν νέος μπασκεμπολίστας. Τώρα πλέον σκέφτομαι πιο ρεαλιστικά. Θα είναι πιο καλό εάν συνεχίσω να εξελίσσομαι ως παίχτης. Αν και ο Άρης αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής ελίτ, θα ήθελα να παίξω σε κάποια κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα.»

Арис турка добро во Евролигата, а Џеремаја Мејси е предводник на "жолто-црните" од Солун?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Άρης προχωράει καλά στην Ευρωλίγκα και ο Τζερεμάι Μάσεϊ είναι ο ηγέτης των «κιτρινόμαυρων» από την Θεσσαλονίκη;
"Оваа сезона Арис има исклучително силен тим. Екипата, ако следите, постојано се надградува, станува с$ посилна. И некако нормално е кај мене да постои желба да играме на Фајнал-фор. Но, знам и тоа дека тоа е желба на сите играчи кои настапуваат во Евролигата"-повторно реално размислување на новиот македонски адут во квалификациите за ЕП.
ΜΑΣΕΪ «Αυτή τη σαιζόν ο Άρης έχει μια εξαιρετικά δυνατή ομάδα. Η ομάδα, εάν παρακολουθείτε, συνεχώς βελτιώνεται, γίνεται πιο δυνατή. Και φυσικά επιθυμώ να παίξουμε στο Φάϊναλ Φορ. Την ίδια επιθυμία βέβαια έχουν όλοι οι παίχτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα» - για δεύτερη φορά η ρεαλιστική σκέψη του νέου Μακεδόνα άσου στα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».
Кои се желбите на Џеремаја Мејси во 2008 година, на професионален и на приватен план?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι επιθυμίες του Τζερεμάι Μάσεϊ για το 2008, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο?
"Гледано од оној професионален ангажман, тие се повеќе од јасни. Сакам да се натпреварувам, сакам да победувам. Се надевам дека 2008 година ќе биде успешна за мене на тој план. На оној другиот, личниот, посакувам да имам повеќе време, да бидам што е можно повеќе со моето семејство"- гласат желбите веруваме на новиот американски љубимец на пробирливата македонска баскет публика.

ΜΑΣΕΪ «Όσον αφορά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, είναι ήδη γνωστές. Θέλω να αγωνίζομαι, θέλω να κερδίζω. Ελπίζω το 2008 να είναι πετυχημένη χρονιά για μένα επαγγελματικά. Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο, να είμαι όσο το δυνατόν πιο πολύ με την οικογένειά μου.» - είναι οι επιθυμίες του νέου αμερικανού αγαπημένου πιστεύουμε , του εκλεκτού Μακεδονικού κοινού του μπάσκετ .

Б. Радуловиќ
Μπ. Ραντούλοβιτς


Фајнал-фор пред ЕП?Φάϊναλ Φορ πριν το ΕΠ;
Секако тоа би биле два исклучително големи чекора за мене како професионален кошаркарски играч. Кој не би сакал да игра на Евробаскетот, а во исто време и на завршниот турнир од Евролигата.
ΜΑΣΕΪ: Σίγουρα θα αποτελούσαν δύο μεγάλα βήματα για μένα ως επαγγελματία καλαθοσφαιριστή. Ποιος δεν θα επιθυμούσε να αγωνίζεται στο Ευρωμπάσκετ και ταυτόχρονα στον τελικό της Ευρωλίγκας;
Од оваа временска дистанца, извесно е дека прво би сакал да бидам дел од Фајнал-фор турнирот во Мадрид, а уште подобро би било кога потоа би заиграл и на Европското првенство во 2009 година
ΜΑΣΕΪ: «Είναι γνωστό ότι πρώτα θα ήθελα να είμαι στο Φάϊναλ Φορ στην Μαδρίτη και στη συνέχεια θα ήταν ιδανικό να συμμετέχω και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2009».


Скокач пред сeΆλτης πάνω απ΄όλα
Како се опишува себеси Џеремаја во поглед на оние најголеми играчки карактеристики.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως περιγράφει τον εαυτό του όσον αφορά τα μεγαλύτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του.
"Ако самиот морам да се опишам што најдобро знам во кошарката, тогаш може да се каже дека прво сум скокач, а потоа она другото. Многумина ме препознаваат по скокот, а потоа и по другите играчки особини"- вели. ΜΑΣΕΪ: «Εάν πρέπει μόνος μου να περιγράψω ότι καλύτερο γνωρίζω στο μπάσκετ, τότε θα μπορούσε να λεχθεί ότι πρώτα είμαι άλτης και μετά όλα τα υπόλοιπα. Πολλοί με γνωρίζουν από το άλμα μου και μετά από τα άλλα αγωνιστικά χαρακτηριστικά μου», αναφέρει.

Но во оваа сезона често зад името на Мејси стојат 20 и повеќе поени. Дали се менува сликата од скокачка во поентерска?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως σ’ αυτήν την σαιζόν πίσω από το όνομα του Μάσεϊ υπάρχουν 20 και παραπάνω πόντοι. Μήπως αλλάζει η εικόνα από άλτη σε σκόρερ;
"Па сигурно е дека ако соиграчите ми ја додадат топката во вистинско време ќе гледам да поентирам. Ако тоа се случува почесто, тогаш секако дека & бројот на поените е поголем. На еден од последните натпревари во грчкиот шампионат дадов ми се чини 26. Секако, би бил презадоволен ако дадам помалку а мојата екипа победува".
ΜΑΣΕΪ: «Είναι σίγουρο ότι εάν οι συμπαίκτες μου, μου δώσουν τη μπάλα τη σωστή στιγμή θα κοιτάξω να σκοράρω. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε και ο αριθμός των πόντων είναι μεγαλύτερος. Σ΄ έναν από τους τελευταίους αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα νομίζω ότι έβαλα 26 πόντους. Όμως, θα ήμουν ευχαριστημένος και με λιγότερους αρκεί η ομάδα μου να κερδίσει».


Штом заѕвони селекторот, доаѓам...Μόλις σφυρίξει ο προπονητής , έρχομαι ………..

Нема дилеми дека Мејси, секако доколку не се случат некои непосакувани работи, ќе биде првиот на подготовките на нашиот национален тим за наредниот квалификациски циклус.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μέϊσι, εφόσον δεν συμβεί τίποτα απρόοπτο, θα είναι πρώτος στην προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας για την επόμενη προκριματική φάση .
"Верувајте, знам добро како одат тие работи. Да почекам прво да заврши сезоната. Сигурно е дека ќе земам еден краток одмор, ќе се вратам малку во САД, да бидам извесно време со семејството. Ќе го чекам повикот на селекторот. Штом заѕвони доаѓам овде, заедно со идните соиграчи во националниот тим. Тука нема ништо спорно"- смета Мејси.

ΜΑΣΕΪ: «Πιστέψτε με ξέρω καλά πως είναι αυτά τα πράγματα. Θα περιμένω να τελειώσει η σαιζόν. Σίγουρα θα κάνω σύντομες διακοπές, θα επιστρέψω λίγο στις ΗΠΑ για να βρεθώ ένα διάστημα με την οικογένειά μου. Θα περιμένω να με καλέσει ο προπονητής. Μόλις σφυρίξει έρχομαι εδώ, μαζί με τους μελλοντικούς μου συμπαίκτες στην εθνική ομάδα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μ΄ αυτό», θεωρεί ο Μάσεϊ.

ВАНГЕЛИС ВУРЏУМИС(ДИРЕКТОР ВО АРИС): Загарантирано играчко шоу
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΡΤΖΟΥΜΗΣ (ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΟΥ ΑΡΗ)
Εγγυημένο αγωνιστικό σώου

При својата нова посета на Скопје (трета по ред за доста кратко време), Џеремаја Мејси беше придружуван од страна на спортскиот директор на Арис, Вангелис Вурџумис.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά την τελευταία του επίσκεψη στα Σκόπια (τρίτη κατά σειρά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα), ο Τζερεμάϊ Μάσεϊ συνοδευόταν από τον αθλητικό μάνατζερ του Άρη, Βαγγέλη Βουρτζούμη.

Иако знаеме доста за квалитетите на Мејси, потврда повеќе за тоа каков играч е Мејси добивме токму од еден од оперативиците на солунскиот клуб.
ΒΟΥΡΤΖΟΥΜΗΣ: «Αν και γνωρίζουμε αρκετά καλά την ποιότητα του Μάσεϊ, η επιβεβαίωση για το τι είδους παίχτης είναι, ήρθε εκ μέρους ενός εκ των παραγόντων της ομάδας από την Θεσσαλονίκη».
"Можам да кажам дека со Мејси имате загарантирано играчко шоу. Впрочем, ние сме сведоци на тоа речиси секоја недела. На секој натпревар, евролигашки или првенствен, се труди да биде што е можно подобар, во исто време и атрактивен. Мислам дека брзо ќе се уверите во она што го зборувам.
ΒΟΥΡΤΖΟΥΜΗΣ: «Μπορώ να πω ότι με τον Μάσεϊ έχετε εξασφαλισμένο αγωνιστικό σώου. Στην πραγματικότητα, εμείς το βλέπουμε αυτό σχεδόν κάθε εβδομάδα. Σε κάθε αγώνα, στην Ευρωλίγκα ή στο πρωτάθλημα, προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερος και ταυτόχρονα θεαματικός. Πιστεύω ότι γρήγορα θα διαπιστώσετε τα όσα λέω.»

На денешниот дуел со Колосос Мејси "Македонец" во Грција
Στην σημερινή μονομαχία με τον Κολοσσό
Μάσεϊ ένας «Μακεδόνας» στην Ελλάδα
И во она пригода нема место за политика. Впрочем, спортот ги урива сите бариери па и оваа македонско-грчката.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σ’ αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει χώρος για την πολιτική. Στην πραγματικότητα ο αθλητισμός συντρίβει όλα τα εμπόδια όπως και αυτά τα Μακεδονο-ελληνικά .Секако посебно интересно е што уште еден играч од една грчка екипа зема македонска патна исправа и тоа за краток временски период.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ακόμη ένας παίχτης από ελληνική ομάδα λαμβάνει Μακεδονικά ταξιδιωτικά έγγραφα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα .
Јасно е и кои се придобивките, но според Вурџумис, иако овој потег е во полза пред с$ на клубот, пројдовме доста пречки за да го реализираме ова, пред с$ административни. Сега е с$ в ред, и веќе од денешниот натпревар на Родос, каде му гостуваме на Колосос, Џеремаја ќе игра како Босман играч, што значи дека во иднина Арис може да ангажира уште еден играч кој потекнува од земја која не е во ЕУ"- појаснува Вангелис Вурџумис.
Σύμφωνα με τον κ. Βουρτζούμη «αν και η κίνηση αυτή είναι προς όφελος πρώτα απ΄ όλα της ομάδας, αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί , κυρίως διοικητικές. Τώρα πλέον όλα είναι εντάξει και ήδη στον σημερινό αγώνα στη Ρόδο όπου είμαστε φιλοξενούμενοι του Κολοσσού, ο Τζερεμάϊ θα αγωνιστεί ως Μπόσμαν παίχτης , το οποίο σημαίνει ότι στο μέλλον ο Άρης μπορεί να πάρει ακόμη έναν παίχτη που προέρχεται από χώρα εκτός της Ε.Ε», εξηγεί ο Βαγγέλης Βουρτζούμης .

ЏЕРЕМАЈА МЕЈСИОмилен број: 14Позиција: крилоВисина: 202 см.Тежина: 106 кг.Државјанство: САД/МКД


ΤΖΕΡΕΜΑΪ ΜΑΣΕΪ
Αγαπημένος αριθμός : 14
Θέση : φόργουορντ
Ύψος: 202 εκ.
Βάρος : 106 κ.
Υπηκοότητα : Αμερικανική, Μακεδονική

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ

Καλή και χρυσή η εκμετάλλευση του κάθε νόμου, οδηγίας ή κανονισμού που συμπεριλαμβάνει τη χρησιμοποίηση των Σκοπιανών ως κοινοτικών, αλλά λίγη προσοχή από την ΚΑΕ Άρης, δε θα έβλαπτε. Άνοιξε τη φάμπρικα στα Σκόπια με τα διαβατήρια, τουλάχιστον ας μην προκαλούνε οι παίκτες του ιστορικού Άρη σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα όπως είναι το Εθνικό θέμα της ονομασίας της Δημοκρατίας των Σκοπίων. Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και προηγούμενο με τη μητέρα του Μισούνοφ ο οποίος έπαιζε ως Έλληνας στον Άρη και αυτή προπαγάνδιζε τη …Μακεδονία, από το ραδιόφωνο των Σκοπίων. Όπως επίσης υπάρχει και το προηγούμενο στο οπαδικό έντυπο της ομάδας, όπου δημοσιεύτηκε χάρτης με τα Σκόπια να ονομάζονται …Μακεδονία.
Να μην ξύνουμε πληγές αλλά να μην ανοίγουμε κι άλλες.

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΜΠΕΗ-ΜΟΥΣΤΟΥ

ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΕΡΕΛΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Μεσολόγγι, Απρίλιος του 1821. Η εξάπλωση της επανάστασης του έθνους στη Δυτική Χέρσο Ελλάδα οδηγούμενη από τον Δημήτριο Μακρή, φέρνει τους επαναστατημένους έλληνες προ των πυλών του Τουρκοκρατούμενου Μεσολογγιού.Η δήωσις της πόλεως μοιάζει βεβαία. Οι πολιορκημένοι Τούρκοι υπό τον σεβάσμιο Μπέη-Μούστο, ζητούν συνθηκολόγηση υπό τον όρο να μην πειραχθούν τα γυναικόπαιδά τους και να τους αφήσουν όλους μαζί να προωθηθούν στην Άρτα. Η Ελληνική πλευρά υπό τον Δημήτριο Μακρή δέχεται τον όρο των Τούρκων και το υπόδουλο Μεσολόγγι απελευθερώνεται.
Όμως μία τρομερή ύβρις λαμβάνει χώρα εν συνεχεία. Η συνέλευση των Ελλήνων καπεταναίων καταστρατηγεί τα συμφωνηθέντα και αποφασίζει να σκοτώσει τους άμαχους Τούρκους. Ο Μπέη- Μούστος, μαθαίνοντας τα νέα της επερχόμενης σφαγής κλαίει και οδύρεται στην ειρκτή του, δίνει δε μία βαριά κατάρα στον ηρωϊκό τούτο τόπο. Να μην προκόψει ποτέ και να μην ευδοκιμήσει ποτέ!Κάθε έργο που θα γίνεται να μένει μισό και ανέσωστο!
Το άγος λοιπόν της σφαγής των άμαχων Τούρκων και η κατάρα του Μπέη-Μούστου πέφτουν βαριά σαν καταχνιά πάνω από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Μήπως όμως όλα αυτά είναι απλά δοξασίες? Μήπως η λαϊκή θυμοσοφία και η προφορική παράδοση υπερβάλλουν? Μήπως ο λαϊκός αφηγητής εξάρει ως προς την σημασία του γεγονότος?
Μεσολόγγι 2004.Αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι ο πάλαι ποτέ παντοδύναμος Γαλατιανός πρώην υπουργός Χρήστος Βερελής, με θητεία σ’ ένα από τα νευραλγικότερα και σπουδαιότερα ως προς τον στρατηγικό τους χαρακτήρα υπουργεία, αυτό του Μεταφορών και Επικοινωνιών, δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει κανένα από τα έργα που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε να εκτελεί υπό την εποπτεία του στο Μεσολόγγι. Συγκεκριμένα :
· Παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την χάραξη της Ιονίας οδού στην περιοχή του Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή Αγριλιάς –Αγίου Θωμά να κινδυνεύει να αποκλειστεί από το υπόλοιπο Μεσολόγγι και να μετατραπεί σε ένα ιδιόμορφο «γκέτο» σαν αυτό που σήμερα ζουν οι κάτοικοι του Κεφαλοβρύσου Αιτωλικού, έργο και αυτό εμπνεύσεως και υλοποιήσεως Βερελή.
· Κατέστρεψε και τις τρεις εξόδους της πόλεως του Μεσολογγίου, ιδιαίτερα αυτήν της οδού Ναυπάκτου, αφού ο εκλεκτός του εργολάβος μέσω ΔΕΥΑΜ που έκανε τις εργασίες φρόντισε να την σαλαμοποιήσει, να την κατακερματίσει και να την καταστήσει διάτρητη υπερεχόντων μπαλωμάτων και κλείστρων υπονόμων, καθιστώντας έτσι την διάσχισή της άθλο ανωμάλου δρόμου για τους οδηγούς.
· Είχε την παγκόσμιας πρωτοτυπίας σύλληψη να βάλει φανάρια (τα οποία ο ίδιος εγκαινίασε-παγκόσμια πρωτιά κ αυτή!) στον κόμβο της Αγριλιάς, ενώ τουναντίον δεν κατασκεύασε ούτε έναν ανισόπεδο κόμβο για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των οδηγών προς και από την πόλη μας.
· Άφησε στο έλεος του Θεού την ολοκλήρωση της πολυθρύλητης Μαρίνας της Πόλης,
· την στιγμή που η πόλη της Λευκάδας την κατασκεύασε και την παρέδωσε σε λειτουργία μέσα σε έξι μήνες! Εύγε για την αποτελεσματικότητά σας κύριε Βερελή!
· Παρέδωσε ημιτελή, γεμάτη κακοτεχνίες και χωρίς έξοδο την Δυτική περιφερειακή οδό της Πόλης, της οποίας μερικά σημεία είναι ήδη ηλεκτροφωτισμένα και διαθέτουν δίκτυο τεχνητής άρδευσης στην κεντρική νησίδα, ενώ άλλα είναι ακόμη υπό κατασκευή,όπως η έξοδος του ΚΤΕΟ, δηλαδή άλλο ένα έργο ημιτελές χωρίς ουσιαστική χρησιμότητα για την πόλη ακόμη και σήμερα!
· Δεν έκανε τίποτα για την αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου χάλκινων καλωδίων της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ώστε να επαναλειτουργήσει ως ένα σύγχρονο εργοστάσιο κατασκευής οπτικών ινών κάτι που ο ίδιος ως Υπουργός Επικοινωνιών και γνωστός
· υποτακτικός της Κυρίας Δάφνης Σημίτη μπορούσε να επιτύχει.
· Δεν εγκατέστησε ούτε ένα μέτρο οπτικής ίνας στο Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα η περιοχή μας να είναι από τις τελευταίες Πανελληνίως στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα εγκαταστάθηκε δίκτυο οπτικών ινών στο Μεσολόγγι.
· Δεν ολοκλήρωσε την επέκταση του σχεδίου της Πόλης του Μεσολογγίου, αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα της αιγιάλειας ζώνης που ο ίδιος μέσω του εκλεκτού του τότε Υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας είχε ανακινήσει, θέτοντας σε ομηρία χιλιάδες συμπολίτες μας, οι ιδιοκτησίες των οποίων συνδιεκδικούνται από το Δημόσιο.
· Δεν έκανε απολύτως τίποτα για το ζήτημα των πελάδων της Τουρλίδας,παρά μόνο παραπλάνησε εκατοντάδες πελαδούχους ότι θα νομιμοποιούσε τα κτίσματά τους,προς άγραν της ψήφου τους,ενώ αντίθετα ήξερε πολύ καλά από την θητεία του στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίεζε να κατεδαφιστούν, κάτι που αποδεικνύει και η σχετική καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
· Δεν δημιούργησε ούτε μία νέα θέση εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου,παρά μόνο προσπάθησε με συστηματικές προσπάθειες να κλείσει το Συνεταιριστικό εκκοκιστήριο βάμβακος της Ε.Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, προς όφελος ιδιώτη φερόμενου ως συνεταίρου του.
· Απομάκρυνε χιλιάδες νέους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου από τις πατρογονικές τους εστίες μέσω ψηφοθηρικών διορισμών σε υπόγειους τυφλοποντικούς οργανισμούς της χαβούζας Αθήνας,δημιουργώντας νέο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης και οξύνοντας έτσι το μέγα πρόβλημα της αστυφιλίας.
· Δεν έφτιαξε ούτε ένα νέο σχολείο στο Μεσολόγγι, παρά μόνο άφησε το κτήριο της Παλαμαϊκής Σχολής να στέκει ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των μαθητών της πόλης του Μεσολογγίου.
· Δεν έκανε απολύτως τίποτα σχετικά με το ζήτημα της μόλυνσης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου από τα ανεπεξέργαστα λύματα του Δήμου Αιτωλικού και το ζήτημα της ρύπανσης της παραλίας Τουρλίδος, όπως περίτρανα αποδείχθηκε με το ζήτημα της κάλπικης μπλε σημαίας, παρά μόνο παραπλανούσε τους πολίτες χρησιμοποιώντας τα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ για να δίδουν αμφισβητούμενης αξιοπιστίας πιστοποιητικά καταλληλότητας, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
· Δεν προώθησε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού της πόλης του Μεσολογγίου,αντίθετα κατασπατάλησε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές δημοσίου χρήματος –μέσω απευθείας ανάθεσης στον ημέτερο εργολάβο του-στο ανοσιούργημα του ποδηλατοδρόμου της Τουρλίδας ,με τις περίφημες γέφυρες «Καλατράβα» οι οποίες ακόμη και σήμερα παραμένουν απροσπέλαστες από πεζούς και αναβάτες ποδηλάτων. Τελικά, μήπως ο εν λόγω ποδηλατόδρομος έγινε για να μετατραπεί σε πλατεία ο δρόμος πέριξ της οικίας του γνωστού Χουνταίου «Δημάρχου» με τον οποίο ο Βερελής συνεργάζεται πολιτικά όπως απεδείχθη με τις τελευταίες εκλογές στην Ε.Α.Σ. Μεσολογγίου ;
· Άφησε ημιτελή τα έργα ανάπλασης στην παραλία Τουρλίδας, παρά μόνο ευδοκίμησε να αναθέσει στον ημέτερο εργολάβο του την κατασκευή του τεράστιου αντιαισθητικού πέτρινου κυματοθραύστη, κλείνοντας τον κόλπο της Τουρλίδος από το πέλαγος και μετατρέποντας τον τεχνητό αυτό κόλπο σε ένα μεγάλο εργαστήριο πειραμάτων ευτροφισμού και ρύπανσης, αφού εμποδίζεται η απρόσκοπτη ανανέωση των υδάτων.
· Τέλος, δεν έκανε απολύτως τίποτα για το φλέγον ζήτημα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και στο Νομό ολόκληρο, τουναντίον, τάχθηκε εξαρχής αναφανδόν και πρωτοστάτησε μαζί με τον ανεκδιήγητο Δρύ-υπουργό Γεωργίας τότε και γνωστό επίσης υποτακτικό της κυρίας Δάφνης Σημίτη- υπέρ της αποδέσμευσης της επιδότησης από την καλλιέργεια, με τραγικά αποτελέσματα την εξαφάνιση της πατροπαράδοτης καπνοκαλλιέργειας από ολόκληρο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και την απομείωση της βαμβακοκαλλιέργειας από τα Δέλτα Ευήνου –Αχελώου με συνέπεια την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή και χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αντίθετα, ο ίδιος όπως και άλλοι εκ Κρήτης ορμώμενοι πρώην «συνάδελφοί» του υπουργοί, καλλιέργησε διαπροσωπικές επαφές με παραγωγούς «εναλλακτικών» καλλιεργειών.Όμως ως προς τούτο θα υπάρξει εκτενής αναφορά σε επόμενο άρθρο μας.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, αποτελούν απτά παραδείγματα ότι τα έργα του Χρήστου Βερελή διέπονται από το άγος του Μπέη-Μούστου, αφού ούτε ένα έργο της πόλης του Μεσολογγίου που υιοθέτησε ή εμπνεύστηκε δεν ολοκληρώθηκε και δεν ευδοκίμησε, αλλά όλα παραμένουν γιαπιά ημιτελή ή αξιοθρήνητα εγκαταλελειμένα ερείπια για να τα βλέπουν οι επερχόμενες γενεές σαν σύμβολα μεγαλαυτίας και να μαθαίνουν ότι η αλαζονεία και η ασέβεια προκαλούν την οργή των θεϊκών δυνάμεων με συνέπεια η πόλη του Μεσολογγίου αλλά και ολόκληρος ο Νομός να είναι έρμαια της φτώχειας, της μιζέριας και της υπανάπτυξης όπως οι επίσημες στατιστικές του Ελληνικού Κράτους αποδεικνύουν, επαληθεύοντας με τον χειρότερο τρόπο το βαρύ ανάθεμα που ο Μπέη Μούστος άφησε να πλανάται πάνω από τις κεφαλές των μεγαλοσχημόνων ασεβών.


Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Α.Σ Μεσολογγίου
ελέω Βερελή