Tuesday, December 04, 2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομίας & Οικονομικών
και Μεταφορών & Επικοινωνιών


ΘΕΜΑ: «Ενώ μένει εκκωφαντικά αναπάντητη, εδώ και 5 μήνες, η Ερώτησή μας για το “γαλάζιο” ευνοιοκρατικό παραλήρημα των οκτώ (8) απανωτών διορισμών της “εκλεκτής” νομικού συμβούλου του Υπουργού Οικονομικών σε διάφορες θέσεις κλειδιά, που ευνοούν τις ιδιοκτησιακές επιδιώξεις της οικογένειάς της επί δημοσίων κτημάτων από τα όρια της Ηλιούπολης… μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού(!), ήλθε στη δημοσιότητα και νέος διορισμός της(!), ο ένατος (9ος), αυτή τη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο της “Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες”, συνεχίζοντας τις συμπεριφορές της άκρατης ευνοιοκρατίας και ασυδοσίας.»


Τον Ιούλιο του 2007 είχαμε καταθέσει την υπ΄αριθμ. 316/17-7-07 ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, όπου του ζητούσαμε να δώσει σαφείς απαντήσεις για τους λόγους των προκλητικά αλλεπάλληλων διορισμών συγκεκριμένης συμβούλου του σε διάφορες νευραλγικές θέσεις με αρμοδιότητες που έρχονταν σε σύγκρουση με τις ιδιοκτησιακές επιδιώξεις αυτής και της οικογενείας της εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Η ερώτησή μας αυτή, κατά την πάγια αλαζονική τακτική κορυφαίων Υπουργών των Κυβερνήσεων Καραμανλή για απαξίωση του Κοινοβουλευτικού έργου της Βουλής, έμεινε εκκωφαντικά αναπάντητη. Φαίνεται ότι παρά την συρρίκνωση τόσο του εκλογικού ποσοστού της, όσο και των εδρών της η Κυβέρνηση Καραμανλή προχωρά ακάθεκτη στη στην ισχυροποίηση με κάθε μέσο μια βαθιά «γαλάζιας» οικονομικής ολιγαρχίας, οι εκπρόσωποι της οποίας επεκτείνονται στο σύνολο του δημοσίου ή δημοσίου ενδιαφέροντος τομέα. Η συγκεκριμένη σύμβουλος του Υπουργού Οικονομίας πρόσφατα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Μεταφορών, διορίστηκε και στο ΔΣ της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αυτό έγινε μετά από απαίτηση – και πάλι – του Υπουργού Οικονομικών.

Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ:

Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη ερώτησή μας, την οποία αρνήθηκε να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός, η κα Μάλοβιτς εμπλέκεται ως μέλος της οικογένειας Νάστου στη διεκδίκηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας από το Ελληνικό Δημόσιο στην περιοχή της Ηλιούπολης και στις πλαγιές του Υμηττού, με το αιτιολογικό ότι οι χειμερινές και θερινές βοσκές που αιώνες πριν αναφέρονταν στο «Τσιφλίκι Καρά» - χωρίς βέβαια κάποιο έγγραφο («ταπί» την εποχή εκείνη) - τους ανήκουν! Στην πορεία των διεκδικήσεων της οικογένειας Νάστου, έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις – καταπέλτες που ομιλούν για σφετερισμό δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς και Υπουργική Απόφαση το 1984 που ξεκαθαρίζει την κατάσταση υπέρ του Δημοσίου, αφού κρίνει ότι τα 5.000 και πλέον στρέμματα που η οικογένεια Νάστου έχει ήδη πουλήσει στις επίμαχες περιοχές εξαντλούν και με το παραπάνω τα όποια ιδιοκτησιακά δικαιώματα επικαλείται. Η δικαστική διαμάχη, ωστόσο, συνεχίζεται και δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας ερώτησης.
Ο Υπουργός Οικονομικών επέλεξε να διορίσει τη συγκεκριμένη δικηγόρο στη θέση της Ειδικής Συνεργάτιδάς του ως Υπουργού, τη στιγμή που τα ιδιωτικά της συμφέρονται βρίσκονται σε κάθετη ρήξη με το καθήκον της να υπηρετεί ως στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών τα συμφέροντα του Δημοσίου. Τέτοιες συμπτώσεις αρμοδιοτήτων και ρόλων μόνο μια Κυβέρνηση αυθαιρεσίας ανέχεται και υποθάλπει, αδιαφορώντας για τις βαρύτατες καταγγελίες του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης την 22/2/2007 και την ρητή απαίτησή του να απομακρύνει ο Υπουργός την εν λόγω δικηγόρο «από την συγκεκριμένη θέση ή από άλλες που πιθανά θα δημιουργούσαν εμπλοκή ή θα είχαν οποιοδήποτε σχέση με το επίμαχο θέμα».
Είναι δε χαρακτηριστικό της εύνοιας που απολαμβάνει η κα Μάλοβιτς και η οικογένειά της από την Κυβέρνηση Καραμανλή το καταγγελλόμενο στον τύπο γεγονός ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 η στάση του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στις ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις των κληρονόμων Νάστου άλλαξε, αφού η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ Α.Ε.) με την από 29/9/04 απόφασή της ανακάλεσε την παραχώρηση των κτημάτων Νάστου που η ίδια είχε κάνει το 1998 προς το Δήμο Ηλιούπολης, παρά το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς και ανάγκες των δημοτών!!! Ηλεκτρονικό δημοσίευμα αναφέρει ότι εκείνη την εποχή η κα Μάλοβιτς ήταν μέλος του ΔΣ της ΚΕΔ Α.Ε. που έλαβε την απόφαση ανάκλησης!!!

Ο ΜΑΚΡΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΛΕΚΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:

Η ευνοιοκρατία που επιβάλλει στο δημόσιο βίο η Κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει όρια, όπως αποδεικνύουν οι αλλεπάλληλοι (!!!) διορισμοί της κα Μάλοβιτς σε περίβλεπτες θέσεις με Υπουργική υπογραφή, ενώ κατ’ εξαίρεση της έχει επιτραπεί να εξαιρεθεί της αναστολής, που προβλέπεται σε τέτοιες θέσεις, και να συνεχίζει να ασκεί ΚΑΙ το ελεύθερο επάγγελμα του δικηγόρου. Σύμφωνα με τα παρακάτω ΦΕΚ η κα Μάλοβιτς επί Κυβερνήσεως Καραμανλή και Υπουργεία κ. Αλογοσκούφη έχει διοριστεί κατά σειρά στις παρακάτω θέσεις:
1) ΦΕΚ Γ’ 129/5-5-04
Η κα Μάλοβιτς με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών διορίζεται σε θέση Ειδικής Συνεργάτιδος στο Πολιτικό του Γραφείο.
2) ΦΕΚ Β’ 863/11-6-04
Η κα Μάλοβιτς πάλι με υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών εξαιρείται από την αναστολή άσκησης του λειτουργήματος του δικηγόρου (!!!) και της επιτρέπεται η παράλληλη άσκηση καθηκόντων Ειδικής Συνεργάτιδας και ελεύθερου επαγγελματία… Σεμνά και ταπεινά.
3) ΦΕΚ ΝΠΔΔ 128/27-5-04 και ΦΕΚ ΥΟΔΔ 22/28-9-06
Με αποφάσεις και πάλι του κ. Αλογοσκούφη η κα Μάλοβιτς διορίζεται μέλος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.
4) ΦΕΚ Β’ 148/7-2-05
Στην νεοϊδρυθείσα Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) ιδιοκτησίας του Δημοσίου εκπροσωπούμενου από το Υπουργείου Οικονομικών, με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας η κα Μάλοβιτς προσθέτει μία ακόμα ιδιότητα στα πολύπλευρα καθήκοντα της, συμμετέχοντας στο ΔΣ της εν λόγω εταιρείας του Δημοσίου.
5) ΦΕΚ Β’ 754/6-6-2005
Με υπογραφές των κ. Αλογοσκούφη και Σπηλιωτόπουλου, η κα Μάλοβιτς διορίζεται σε μία ακόμα θέση, αυτή τη φορά στη Διυπουργική Συμβουλευτική Ομάδα Εργασίας για την Κατάρτιση Σχεδίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και ΕΛΒΟ.
6) ΦΕΚ ΥΟΟΔ 19/25-9-06
Ο Υπουργός Οικονομικών, έχοντας προφανώς εκτιμήσει το έντονο ενδιαφέρον της κα Μάλοβιτς για τα ακίνητα, την διορίζει σε ένα ακόμα Διοικητικό Συμβούλιο Εταιρείας του Δημοσίου, στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ Α.Ε.).
7) ΦΕΚ Β 1030/31-7-06
Πρόκειται για έναν ακόμα διορισμό της κα Μάλοβιτς από τον κ. Αλογοσκούφη, αυτή τη φορά στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη του έργου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων (Διαχειριστική Αρχή ΚΠΣ).
8) ΦΕΚ Β 1041/1-8-06 και ΦΕΚ ΥΟΔΔ 286/10-7-07
Η κα Μάλοβιτς με απόφαση και πάλι του κ. Αλογοσκούφη διορίζεται στην Τεχνική Γραμματεία της Επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου «Προσδιορισμός επικοινωνιακής στρατηγικής και εφαρμογή σχεδίου δράσης του Γ’ ΚΠΣ για το υπόλοιπό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή του». Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της σημασίας και των αρμοδιοτήτων της συνεργάτιδας του Υπουργού σε αυτήν την Επιτροπή, σημειώνεται ότι ο Υπουργός αποφασίζει λόγω της ιδιαιτερότητας και του οικονομικού μεγέθους του αξιολογούμενου προς ανάθεση έργου, να ανταμείψει την κα Μάλοβιτς με 1170 ευρώ για τις συνεδριάσεις μόνο του πρώτου τριμήνου που πραγματοποιούνται εκτός κανονικού ωραρίου….!
9) Σήμερα, η κα Μάλοβιτς, όπως αποκαλύπτει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών, στελεχώνει και το ΔΣ της «Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες», τοποθέτηση που έγινε στις 25/10/2007!!!

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ:

Εκτός από πρακτικά δυσχερής, είναι και προκλητική η σύμπτωση τόσων αρμοδιοτήτων στο ίδιο Κυβερνητικό στέλεχος. Τα ηθικά ζητήματα, πάνω στα οποία πρέπει να τοποθετηθεί ο πολιτικά υπεύθυνος για όλους αυτούς τους δεοντολογικά και πρακτικά ασυμβίβαστους διορισμούς Υπουργός Οικονομικών είναι μεγάλα. Όχι μόνο γιατί δεν είναι δυνατόν το ίδιο πρόσωπο να μπορεί να ανταποκρίνεται επαρκώς σε τόσα πολλά καθήκοντα, ασκώντας παράλληλα και το επάγγελμα του δικηγόρου. Όχι μόνο γιατί η κα Μάλοβιτς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αντιδικία με το Δημόσιο που η ίδια εκπροσωπεί, τα ιδιωτικά της συμφέροντα βρίσκονται σε απόλυτη σύγκρουση με τα δημόσια καθήκοντά της, ενώ οι θέσεις που καταλαμβάνει της δίνουν την δυνατότητα να ασκεί επιρροή στην έκβαση των ιδιωτικών υποθέσεών της ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Αλλά κυρίως γιατί ο Υπουργός Οικονομικών γνώριζε τις διεκδικήσεις της οικογένειας Νάστου, γνώριζε τις ευνοϊκές για τους φερόμενους ως κληρονόμους διευθετήσεις της Κυβέρνησής του μέσω της ΚΕΔ Α.Ε., γνώριζε την προφανή σύγκρουση συμφερόντων και επέλεξε να προχωρήσει στους παραπάνω προκλητικά ευνοιοκρατικούς διορισμούς. Η σιωπή του απέναντι στις καταγγελίες, όπως και η σιωπή του για τα δομημένα ομόλογα, καταδεικνύει το μέγεθος της εμπλοκής του.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

1. Γιατί ο Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει στην υπ΄ αριθμ. 316/17-7-07 Ερώτησή μας, απαξιώνοντας τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και αναγκάζοντας μας να επαναφέρουμε την παραπάνω ερώτηση, όχι μόνο επειδή έμεινε εκκωφαντικά και ενοχικά αναπάντητη, αλλά και επειδή για μία ακόμα φορά η ίδια «εκλεκτή» σύμβουλός του επιλέγεται και για τη στελέχωση του ΔΣ της «Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες»;
2. Με ποια κριτήρια η κα Μάλοβιτς καταλαμβάνει τόσες πολλές θέσεις και αρμοδιότητες, τη στιγμή που πέρα από κάθε δεοντολογικό ή ηθικό ζήτημα, είναι και πρακτικά δυσχερές να ανταποκρίνεται το ίδιο άτομο σε τόσα πολλά καθήκοντα;
3. Με ποια κριτήρια επέλεξε ο Υπουργός Οικονομικών να εξαιρέσει την κα Μάλοβιτς από την υποχρέωση της για αναστολής του δικηγορικού της επαγγέλματος; Δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν τιμά την Κυβέρνησή του και την δήθεν διαφάνεια που αυτή στα δύσκολα επικαλείται, η Ειδική Συνεργάτιδά του Υπουργού που παράλληλα διαθέτει τόση επιρροή και τόσες εξουσίες, να μπορεί έστω δυνητικά να «ρευστοποιήσει» αυτές κατά την άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου;
4. Αφού, προφανώς, γνώριζε ο Υπουργός Οικονομικών τις διεκδικήσεις της κα Μάλοβιτς απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο και την επί θητείας της στο ΔΣ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ανάκληση της παραχώρησης των επίμαχων εκτάσεων με τεράστια ζημία του Δήμου Ηλιούπολης, γιατί επέλεξε την συγκεκριμένη δικηγόρο να στελεχώσει με πολλαπλές ιδιότητες και εξουσίες το Υπουργείο του;
5. Γνωρίζετε την καταγγελλομένη στον τύπο ύπαρξη εισαγγελικού εγγράφου με το οποίο ερευνώνται κακουργηματικές απάτες σε βάρος του δημοσίου από τους κληρονόμους Νάστου, συμπεριλαμβανομένης της κα Μάλοβιτς; Έχετε λάβει επαρκείς εξηγήσεις για το θέμα αυτό από την στενότατη και έμπιστη συνεργάτιδά σας, όπως, άλλωστε δηλώσατε ότι πράξατε και στην περίπτωση του ετέρου συνεργάτη σας κ. Νικολαρόπουλου, όταν ο κ. Λιόγας έκανε αιφνιδιαστική εισαγγελική έρευνα στην κατοικία του;
6. Πως αιτιολογείται η από 29/9/04 απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου περί ανάκλησης της παραχώρησης των επίμαχων δημοσίων ακινήτων στο Δήμο Ηλιούπολης; Παρακαλείσθε να καταθέσετε την εν λόγω απόφαση στη Βουλή.
7. Γιατί κωφεύει ο Υπουργός στα δίκαια αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης περί απομάκρυνσης της κα Μάλοβιτς από το Υπουργείο Οικονομίας;
8. Αντιλαμβάνεσθε ότι ουσιαστικά η Κυβέρνηση Καραμανλή ανέθεσε την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στους ίδιους τους αντιδίκους του; Πρόκειται για μια νέα έκφανση της πολιτικής Καραμανλή περί λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της κρατικής μηχανής;
9. Όταν ο απών Πρωθυπουργός μεγαλόστομα δήλωνε το 2004 «έχουμε στελέχη να διοικήσουμε το Κράτος», μήπως εννοούσε ότι έχετε μια μικρή ομάδα στενών σας «εκλεκτών» και λοιπών συγγενών, τους οποίους θα τοποθετείτε παράλληλα σε πολλαπλές θέσεις κλειδιά, όχι για να διοικήσετε, αλλά για να λεηλατήσετε το Κράτος;
10. Έχει η Κυβέρνησή σας κάποιο κρυφό σχέδιο χαριστικής εκχώρησης της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού λαού σε «εκλεκτούς» της, στο οποίο πέραν των αποκαλύψεων για τα κρυφά εμβάσματα σε συγγενείς Υπουργών και την εκχώρηση δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου, θα προστεθεί σε λίγο και η εκχώρηση εκτάσεων του Υμηττού στους «γαλάζιους» διεκδικητές του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Χρήστος Αηδόνης
Μάρκος Μπόλαρης
Γιάννης Σκουλάς
Τάκης Ρήγας
Γιάννης Διαμαντίδης