Sunday, May 27, 2007

ΔΕΗ και Κοζάνη

Σύμφωνο συνεργασίας με τη ΔΕΗ: Δεν συμμετέχει η Οικολογική Κίνηση.
Η απαίτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για νέες μονάδες της ΔΕΗ
κόβει τις γέφυρες συνεργασίας με το οικολογικό κίνημα

-------------------------------------------------------

Συνεδρίασε πρόσφατα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, παρουσία πολλών μαζικών φορέων με αντικείμενο το «Σύμφωνο συνεργασίας με τη ΔΕΗ».
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η οποία παραβρέθηκε στη σύσκεψη με δύο μέλη της, ασχολήθηκε με το θέμα αυτό στο τελευταίο Διοικητικό της Συμβούλιο και κατέληξε στα εξής :
1. Η πρωτοβουλία να τεθεί επί τάπητος το θέμα των σχέσεων με τη ΔΕΗ για να διαμορφωθεί ένα λεπτομερές «συμβόλαιο» συμβίωσης χαρακτηρίζεται γενικώς θετική, καθώς και ορισμένα επιμέρους σημεία της εισήγησης.
2. Η διαδικασία της συζήτησης ήταν πολύ χρονοβόρα (μέχρι τις 3 τη νύχτα), γεγονός που οδήγησε σε αρκετές αποχωρήσεις μετά το πρώτο τρίωρο. Σ’ αυτό συνετέλεσαν η γνωστή λογική της ατέρμονης προβολής των διαφόρων παραγόντων και αρχόντων, η χαλαρή διαδικασία του προεδρείου, και η συνήθης πρακτική να λέει ο καθένας - πέραν εξαιρέσεων- «τον πόνο του»
3. Όσον αφορά στην ουσία του θέματος, η κεντρική κατεύθυνση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν να πετύχουμε περισσότερα οικονομικά ανταλλάγματα και να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χωρίς όμως να αμφισβητήσουμε το ενεργειακό μοντέλο της ΔΕΗ και τη μονομερή στήριξη στο λιγνίτη. Δηλαδή να μην αμφισβητήσουμε και να μην ανατρέψουμε αυτές ακριβώς τις αιτίες οι οποίες μας οδήγησαν στην σημερινή περιβαλλοντική υποβάθμιση και στη μαύρη πρωτιά σε όλη την Ευρώπη : είμαστε ο νομός που έχει τα δυο πιο ρυπογόνα εργοστάσια από πλευράς εκπομπών CO2 (Άγιος Δημήτριος και Καρδιά). Για άλλη μια φορά το Νομαρχιακό Συμβούλιο και οι κυριότεροι μαζικοί φορείς επανέλαβαν την ανιστόρητη θέση τους να ζητήσουμε νέες μονάδες της ΔΕΗ στη θέση των παλιών, δηλαδή να συνεχίσουμε την σοβαρή εξάρτηση από το λιγνίτη και τις –ασταμάτητες- επεκτάσεις των ορυχείων και το ξερίζωμα των χωριών. Να υποβληθούμε λοιπόν σε νέες θυσίες στο βωμό του κάρβουνου και της βρώμικης ενέργειας, αντί να σχεδιάσουμε ένα προσεκτικό πρόγραμμα απεξάρτησης από το λιγνίτη, βασισμένο στην ήπια ανάπτυξη και στις «πράσινες επενδύσεις», οι οποίες δημιουργούν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός ότι η πρόταση για ίδρυση νέων λιγνιτικών μονάδων διατυπώθηκε σε ξεχωριστό ψήφισμα, το οποίο ψήφισαν ΟΜΟΦΩΝΑ όλες οι παρατάξεις, ακόμη κι αυτές που διατείνονται ότι είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
4. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε
· ότι από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί οι καρκίνοι, ενώ τα ποσοστά θανάτων από εγκεφαλικά – καρδιακά έγιναν 20 φορές περισσότερα !
· ότι οι εκπομπές του Αγ. Δημητρίου και του AHΣ Καρδιάς σε CO2 ισοδυναμούν με εκείνες 6.000.000 αυτοκινήτων !!
· ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιγουράρουμε μαζί με τους Πορτογάλους στην 1η θέση των πιο βρώμικων ενεργειακά χωρών και έχουμε αυξήσει περισσότερο από κάθε άλλο τις εκπομπές του CO2 (30 % σε σχέση 1990)
· ότι η απεξάρτηση από το λιγνίτη δεν σημαίνει το κλείσιμο όλων των μονάδων, (όπως σκόπιμα διαδίδεται), αλλά ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, με επενδύσεις ανάταξης του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και δημιουργίας νέων, καθαρών θέσεων εργασίας.
· ότι πρέπει κάποτε σαν τοπική κοινωνία να αποκτήσουμε ένα άλλο όραμα, εκτός από μια θέση στη ΔΕΗ

5. Όσον αφορά στα υπόλοιπα σημεία του «Συμφώνου Συνεργασίας με τη ΔΕΗ» έχουμε να καταθέσουμε τις εξής διαφωνίες:
ΝΕΡΑ
Τα νερά που αντλούνται από την εξόρυξη πρέπει να χρησιμοποιηθούν ή για τον εμπλουτισμό των υπογείων υδροφορέων (μελέτη Κουμαντάκη) ή για να ενισχύσουν τη Βεγορίτιδα μέσω του πολύπαθου Σουλού. Η νοοτροπία της κατασκευής αλλεπάλληλων αρδευτικών και η διαιώνιση μιας υδροβόρας γεωργίας σε μια λεκάνη, που είναι ελλειμματική σε νερά, πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφθεί.
Το «υδατικό τέλος» είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης, μπορεί όμως να οδηγήσει και στην αύξηση της με τη λογική της αντιπαροχής («Πληρώνω και παίρνω όσο νερό θέλω»). Η πρόταση πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά και να ενσωματωθεί οπωσδήποτε το περιβαλλοντικό κόστος της χρήσης του νερού. Το κριτήριο πρέπει να είναι η εξοικονόμηση νερού κι όχι η… κερδοφορία από τη σπατάλη του!
Φράγμα Ιλαρίωνα. Κάπως αργά θυμηθήκαμε την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων. Ήδη το πανέμορφο, παραποτάμιο δάσος των «Αναβρυκών» εκτελέστηκε, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Τεχνητές λίμνες μέσα στα Ορυχεία. Συμφωνούμε με τη λογική ότι «το υγρό στοιχείο θα πρέπει να αποτελεί το 10-15 % των αποκατεστημένων εδαφών». Γιατί όμως κανείς δεν αντέδρασε όταν η ΔΕΗ το 2004 μπάζωσε μια μεγάλη τεχνητή λίμνη όγκου 6.000.0000 κυβικών μέτρων (!) μέσα στα ορυχεία ; Καλές οι περιβαλλοντικές διακηρύξεις, αλλά συνήθως τις ξεχνάμε όταν «οι ανάγκες της παραγωγής» το επιβάλουν….

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία.
Τέλος λιγνίτη. Συμφωνούμε, αλλά γιατί πρέπει να ψάχνουμε για νέες ορολογίες και θεσμικά πλαίσια ; Να ζητήσουμε να επιβληθεί και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, ο φόρος στερεών καυσίμων, τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε και στη συνέχεια κατάργησε, κάτω από τις πιέσεις της ΔΕΗ, των συνδικαλιστών και των ιδιωτών που ενδιαφέρονται να μπουν στη λιγνιτοπαραγωγή.
Χαμηλά τιμολόγια ρεύματος για κάποιες χρήσεις. Όχι !. Η εμπειρία από ανάλογες τιμολογιακές πολιτικές είναι αρνητική, διότι η επιδοτούμενη κιλοβατώρα αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος και ακυρώνει τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας. (Πχ η επιδότηση του ρεύματος στο προσωπικό της ΔΕΗ παλιότερα οδήγησε στην υπερβολική χρήση των θερμοσυσσωρευτών, μια λύση ενεργειακά εγκληματική, με πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης). Αν θέλουμε να επιδοτήσει η ΔΕΗ κάποιες δραστηριότητες μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους, ενεργειακά ακίνδυνους.
Ειδικό τέλος ανά λιγνιτικό MW που «σβήνει». Η διεκδίκηση αυτή απορρέει από τη μακρόχρονη κατανάλωση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων (νερό, λιγνίτης, έδαφος), οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να παράγει το ρεύμα η ΔΕΗ. Το αίτημα αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο «Σύμφωνο», διότι οι συντάκτες του προφανώς δεν επιθυμούν επ’ ουδενί τον περιορισμό των 4400 λιγνιτικών MW.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Απουσιάζουν από το «Σύμφωνο» ρεαλιστικές προτάσεις της Οικολογικής Κίνησης, που κατατέθηκαν πολλές φορές δημοσίως και θα μπορούσαν να περιορίσουν τα επεισόδια ρύπανσης. Επαναλαμβάνουμε τις βασικότερες από αυτές επιγραμματικά :
Πρόληψη και πρόγνωση των επεισοδίων ρύπανσης. Ενώ υπάρχει η τεχνογνωσία για να γίνει κάτι τέτοιο εμείς περιοριζόμαστε σε μια καταγραφή και μάλιστα ελλιπή. Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, μπορούμε να προλάβουμε σε ορισμένες περιπτώσεις τα επεισόδια ρύπανσης και να μειώσουμε τη ρύπανση
Κράτηση ρυπογόνων μονάδων. Η συστηματική υπέρβαση των ορίων εκπομπών σε μια προκαθορισμένη και ρεαλιστική βάση αποδεκτή και από τη ΔΕΗ (πχ για 20 ώρες συνεχή υπέρβαση κατά 50% του ορίου) πρέπει να αποτελεί έκτακτη αιτία κράτησης της μονάδας εκτός λειτουργίας.
Επιδημιολογική μελέτη Να μπει και η ΔΕΗ στο «χορό» και να συμβάλει στη χρηματοδότηση μιας πλήρους μελέτης επιπτώσεων στην υγεία, την οποία θα αναθέσει η Νομαρχία και θα επιβλέψει Επιτροπή Επιστημόνων διεθνούς κύρους .
Φυσικό αέριο. Να ξανατεθεί το θέμα επί τάπητος και να αιτηθεί σε πρώτη φάση η χρήση του ως καύσιμο έναυσης, αντί του ρυπογόνου πετρελαίου.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης αποφάσισε τα εξής :
Να δημοσιεύσει τις διαφωνίες και τις παρατηρήσεις του στο «Σύμφωνο συνεργασίας με τη ΔΕΗ» και να τις κοινοποιήσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
Να μη συμμετάσχει στο «Σύμφωνο συνεργασίας», εάν δεν αποσυρθεί το απαράδεκτο αίτημα για εγκατάσταση νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Να καλέσει τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις του νομού και ειδικά εκείνες των πληττόμενων περιοχών να πάρουν θέση εναντίον του ψηφίσματος του Νομαρχιακού συμβουλίου, που ζητά κι άλλες μονάδες της ΔΕΗ.
Να απευθύνει έκκληση σε όσους φορείς, Δήμους, σωματεία, επιστημονικούς πολιτιστικούς, ορειβατικούς συλλόγους και νεολαιίστικες οργανώσεις να συνταχτούν στον αγώνα αυτόν του οικολογικού κινήματος
Να προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών από τους πολίτες εναντίον των νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
ΟΧΙ στις νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που μας απομακρύνουν από το δρόμο
· των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
· της ήπιας ανάπτυξης,
· της προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής μας.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Για την παραλία...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της παραλίας νιώθουμε την ανάγκη να επαναδιατυπώσουμε την σταθερή και αταλάντευτη για πολλά χρόνια θέση μας σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την Πόλη για δεκαετίες τώρα.
1. Θεωρούμε υπεύθυνη την Δημοτική Αρχή της πόλης γιατί για πολλά χρόνια τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να προστατέψει την παραλία μας αφού ούτε αντιστάθηκε ούτε ενημέρωσε τον λαό του Δήμου μας σχετικά με τα σαφώς διαφαινόμενα σχέδια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τον Ν. 3016/2002 για την σύσταση της εταιρείας «Ολυμπιακά ακίνητα Α.Ε.» και του πρόσφατου
Ν 3342/05 της Ν.Δ. με τον οποίο ολοκληρώνεται η παράδοση του Δημοσίου χώρου της παραλίας μας για την αξιοποίησή της προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων ξένων προς τα συμφέροντα της Πόλης.
Η Δημοτική Αρχή απουσίαζε όταν, επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο χώρος μπαζώθηκε με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του αιγιαλού από την Πόλη, απουσίαζε όταν κατασκευάστηκαν οι γραμμές του τραμ με συνέπεια να αποκοπεί ο Δήμος από την πρόσβαση στην παραλία.
Απουσίαζε όταν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, κατασκευάστηκε η γέφυρα του Κηφισού που, κατά τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής, θα έλυνε το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Δήμου, ενώ, αντίθετα, επιβάρυνε με χιλιάδες κυβικά μπετόν την είδη βαρεία περιβαλλοντολογική κατάσταση της περιοχής που, σε συνδυασμό με την παντελή αδιαφορία για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θα ανακούφιζε την περιοχή, ολοκλήρωσε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του Μοσχάτου.
Θεωρούμε, λοιπόν, υπεύθυνη και υπόλογη την Δημοτική Αρχή που αντί να αντισταθεί με ενημέρωση των πολιτών και αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην συντελούμενη καταστροφή, «αλήθεια καλό είναι να απολογηθούν κάποιοι εκ μέρους της δημοτικής αρχής γιατί δεν έγιναν αγωνιστικές κινητοποιήσεις τόσα χρόνια και για το Κηφισό, το Τραμ, το αντιπλημμυρικό κανάλι» αντίθετα απέκρυπτε τις σοβαρές επιπτώσεις για την πόλη μας με την σιωπηρή αποδοχή της και έσπερνε αυταπάτες με απατηλές υποσχέσεις.

2. Με δεδομένη την στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της παραλίας αλλά και στα άλλα μεγάλα προβλήματα της περιοχής ερωτηματικά προκαλεί η σύσταση Επιτροπής Αγώνα για την διάσωση της παραλίας με συμμετοχή, κατ’ εμάς, συνυπεύθυνης για την παράδοσή της Διοίκηση του Δήμου, με θολό πλαίσιο αγώνα για την επιστροφή της παραλίας στο Δήμο και καμία εγγύηση για τον τρόπο της μετέπειτα αξιοποίησή της. Δεν συμμετέχουμε στην Επιτροπή που γενικά και αόριστα διακηρύσσει την επιστροφή της Παραλίας στον Δήμο χωρίς να αποκλείει με τον έναν ή άλλο τρόπο την συμμετοχή των ιδιωτών, «πράσινων» ή «μπλε», στην διαμόρφωση και εκμετάλλευσή της. Άλλωστε ο Δήμαρχος δεν αποκλείει την εξέλιξη αυτή προβάλλοντας το μεγάλο κόστος της διαμόρφωσής της χωρίς αυτό να υπολογίζεται επακριβώς. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή αυτή συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των Δημοτών που θα δει το «τυρί» - την επιστροφή της παραλίας στον Δήμο, δεν θα δει όμως την «φάκα» - την συνεκμετάλλευσή της με τους ιδιώτες. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και πρακτικής φαίνονται στο χώρο του Π. Φαλήρου όπου εγκαταστάθηκαν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις διασκέδασης όπως το VILLAGE και εμπορικά πολυκαταστήματα MARKT κλπ με ελάχιστα δημοτικά γήπεδα που κυριολεκτικά συνθλίβονται από αυτές.

3. Ήμαστε αντίθετοι στην πρόταση να παραχωρηθεί η διαχείριση, η συντήρηση και η εκμετάλλευση της παραλίας μας στον Δήμο μας. Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια να μετατραπεί η ΤΑ σε «Δούρειο Ίππο» για να περάσει η κρατική περιουσία στα χέρια της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και, μάλιστα, βγάζοντας για πολλοστή φορά την κεντρική εξουσία από την δύσκολη θέση να πάρει αυτή την απόφαση.
Η διαμόρφωση, η συντήρηση και η λειτουργία των χώρων τις παραλίας απαιτούν τεράστιους οικονομικούς πόρους που δεν διαθέτει ο Δήμος. Με δεδομένο την υποχρηματοδότηση της ΤΑ και την μη απόδοση των παρακρατηθέντων από το κράτος πόρων της, η ανάληψη της διαχείρισης της παραλίας από τον Δήμο θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια πρόσθετους φόρους. Η χρήση των όποιων εγκαταστάσεων θα γίνεται έναντι οικονομικού αντιτίμου, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στο γήπεδο τένις επί των οδών Πλάτωνος και Λ. Κατσώνη.

Καλούμε τους Δημότες σε επαγρύπνηση για να σταθούν εμπόδιο στο ξεπούλημα της παραλίας μας και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ώστε :
· Να αποκαλυφθούν τα σχέδια των πρώην και νυν κυβερνώντων για το ξεπούλημα της παραλίας μας. Να αποκαλυφθεί ο ρόλος που παίζει η Διοίκηση του Δήμου μας.
· Να πάρουν σαφή θέση στο θέμα τις αξιοποίησης της παραλίας και την συμμετοχή ιδιωτών στην διαμόρφωση και μετέπειτα εκμετάλλευσή της οι Δημοτικές Κινήσεις του Δήμου μας, έτσι ώστε οι Δημότες να μπορούν να τις κρίνουν.
· Να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλία μας και να επανέλθει στο κράτος η ιδιοκτησία της που τώρα ανήκει στη «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.»
· Η παραλία μας να αποτελέσει υπερτοπικό πόλο αναψυχής και πρασίνου όχι μόνο για τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και για όλο τον λαό και τους εργαζόμενους της Αττικής. Η προτιθέμενη δωρεάν χρήση της παραλίας από τους Δημότες του Δήμου δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την στάση των Δημοτών απέναντι στο ζήτημα της παραλίας αφού αυτή καταργείται από τον ιδιώτη ανά πάσα στιγμή όπως αυτό έγινε πρόσφατα στην παραλία του Δήμου του Ελληνικού στην περιοχή του Αγ. Κοσμά.
· Να αναλάβει το κράτος το κόστος διαμόρφωσης της παραλίας μας και την συντήρηση και τη λειτουργία των όποιων εγκαταστάσεων.
· Να απαγορευτεί οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα στην παραλία από τους ιδιώτες.
· Να αξιοποιηθεί η παραλία μας υπέρ του λαού και της νεολαίας με δωρεάν χρήση για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού μέσα από κρατικό σχεδιασμό με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου μας και των μαζικών λαϊκών φορέων.
· Να διεκδικήσουμε την άμεση κατασκευή του αντιπλημμυρικού καναλιού που θα έλυνε το πρόβλημα των πλημμυρών και θα προστάτευε ακόμη και την ζωή των δημοτών μας.
· Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην παραλία μας με την βύθιση της παραλιακής λεωφόρου.
ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΙΟΣ 2007
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΑΣ
ΠΕΠΠΑΣ ΘΩΜΑΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ"