Sunday, May 27, 2007

Για την παραλία...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της παραλίας νιώθουμε την ανάγκη να επαναδιατυπώσουμε την σταθερή και αταλάντευτη για πολλά χρόνια θέση μας σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την Πόλη για δεκαετίες τώρα.
1. Θεωρούμε υπεύθυνη την Δημοτική Αρχή της πόλης γιατί για πολλά χρόνια τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να προστατέψει την παραλία μας αφού ούτε αντιστάθηκε ούτε ενημέρωσε τον λαό του Δήμου μας σχετικά με τα σαφώς διαφαινόμενα σχέδια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τον Ν. 3016/2002 για την σύσταση της εταιρείας «Ολυμπιακά ακίνητα Α.Ε.» και του πρόσφατου
Ν 3342/05 της Ν.Δ. με τον οποίο ολοκληρώνεται η παράδοση του Δημοσίου χώρου της παραλίας μας για την αξιοποίησή της προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων ξένων προς τα συμφέροντα της Πόλης.
Η Δημοτική Αρχή απουσίαζε όταν, επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο χώρος μπαζώθηκε με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του αιγιαλού από την Πόλη, απουσίαζε όταν κατασκευάστηκαν οι γραμμές του τραμ με συνέπεια να αποκοπεί ο Δήμος από την πρόσβαση στην παραλία.
Απουσίαζε όταν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, κατασκευάστηκε η γέφυρα του Κηφισού που, κατά τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής, θα έλυνε το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Δήμου, ενώ, αντίθετα, επιβάρυνε με χιλιάδες κυβικά μπετόν την είδη βαρεία περιβαλλοντολογική κατάσταση της περιοχής που, σε συνδυασμό με την παντελή αδιαφορία για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θα ανακούφιζε την περιοχή, ολοκλήρωσε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του Μοσχάτου.
Θεωρούμε, λοιπόν, υπεύθυνη και υπόλογη την Δημοτική Αρχή που αντί να αντισταθεί με ενημέρωση των πολιτών και αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην συντελούμενη καταστροφή, «αλήθεια καλό είναι να απολογηθούν κάποιοι εκ μέρους της δημοτικής αρχής γιατί δεν έγιναν αγωνιστικές κινητοποιήσεις τόσα χρόνια και για το Κηφισό, το Τραμ, το αντιπλημμυρικό κανάλι» αντίθετα απέκρυπτε τις σοβαρές επιπτώσεις για την πόλη μας με την σιωπηρή αποδοχή της και έσπερνε αυταπάτες με απατηλές υποσχέσεις.

2. Με δεδομένη την στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της παραλίας αλλά και στα άλλα μεγάλα προβλήματα της περιοχής ερωτηματικά προκαλεί η σύσταση Επιτροπής Αγώνα για την διάσωση της παραλίας με συμμετοχή, κατ’ εμάς, συνυπεύθυνης για την παράδοσή της Διοίκηση του Δήμου, με θολό πλαίσιο αγώνα για την επιστροφή της παραλίας στο Δήμο και καμία εγγύηση για τον τρόπο της μετέπειτα αξιοποίησή της. Δεν συμμετέχουμε στην Επιτροπή που γενικά και αόριστα διακηρύσσει την επιστροφή της Παραλίας στον Δήμο χωρίς να αποκλείει με τον έναν ή άλλο τρόπο την συμμετοχή των ιδιωτών, «πράσινων» ή «μπλε», στην διαμόρφωση και εκμετάλλευσή της. Άλλωστε ο Δήμαρχος δεν αποκλείει την εξέλιξη αυτή προβάλλοντας το μεγάλο κόστος της διαμόρφωσής της χωρίς αυτό να υπολογίζεται επακριβώς. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή αυτή συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των Δημοτών που θα δει το «τυρί» - την επιστροφή της παραλίας στον Δήμο, δεν θα δει όμως την «φάκα» - την συνεκμετάλλευσή της με τους ιδιώτες. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και πρακτικής φαίνονται στο χώρο του Π. Φαλήρου όπου εγκαταστάθηκαν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις διασκέδασης όπως το VILLAGE και εμπορικά πολυκαταστήματα MARKT κλπ με ελάχιστα δημοτικά γήπεδα που κυριολεκτικά συνθλίβονται από αυτές.

3. Ήμαστε αντίθετοι στην πρόταση να παραχωρηθεί η διαχείριση, η συντήρηση και η εκμετάλλευση της παραλίας μας στον Δήμο μας. Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια να μετατραπεί η ΤΑ σε «Δούρειο Ίππο» για να περάσει η κρατική περιουσία στα χέρια της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και, μάλιστα, βγάζοντας για πολλοστή φορά την κεντρική εξουσία από την δύσκολη θέση να πάρει αυτή την απόφαση.
Η διαμόρφωση, η συντήρηση και η λειτουργία των χώρων τις παραλίας απαιτούν τεράστιους οικονομικούς πόρους που δεν διαθέτει ο Δήμος. Με δεδομένο την υποχρηματοδότηση της ΤΑ και την μη απόδοση των παρακρατηθέντων από το κράτος πόρων της, η ανάληψη της διαχείρισης της παραλίας από τον Δήμο θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια πρόσθετους φόρους. Η χρήση των όποιων εγκαταστάσεων θα γίνεται έναντι οικονομικού αντιτίμου, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στο γήπεδο τένις επί των οδών Πλάτωνος και Λ. Κατσώνη.

Καλούμε τους Δημότες σε επαγρύπνηση για να σταθούν εμπόδιο στο ξεπούλημα της παραλίας μας και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ώστε :
· Να αποκαλυφθούν τα σχέδια των πρώην και νυν κυβερνώντων για το ξεπούλημα της παραλίας μας. Να αποκαλυφθεί ο ρόλος που παίζει η Διοίκηση του Δήμου μας.
· Να πάρουν σαφή θέση στο θέμα τις αξιοποίησης της παραλίας και την συμμετοχή ιδιωτών στην διαμόρφωση και μετέπειτα εκμετάλλευσή της οι Δημοτικές Κινήσεις του Δήμου μας, έτσι ώστε οι Δημότες να μπορούν να τις κρίνουν.
· Να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλία μας και να επανέλθει στο κράτος η ιδιοκτησία της που τώρα ανήκει στη «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.»
· Η παραλία μας να αποτελέσει υπερτοπικό πόλο αναψυχής και πρασίνου όχι μόνο για τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και για όλο τον λαό και τους εργαζόμενους της Αττικής. Η προτιθέμενη δωρεάν χρήση της παραλίας από τους Δημότες του Δήμου δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την στάση των Δημοτών απέναντι στο ζήτημα της παραλίας αφού αυτή καταργείται από τον ιδιώτη ανά πάσα στιγμή όπως αυτό έγινε πρόσφατα στην παραλία του Δήμου του Ελληνικού στην περιοχή του Αγ. Κοσμά.
· Να αναλάβει το κράτος το κόστος διαμόρφωσης της παραλίας μας και την συντήρηση και τη λειτουργία των όποιων εγκαταστάσεων.
· Να απαγορευτεί οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα στην παραλία από τους ιδιώτες.
· Να αξιοποιηθεί η παραλία μας υπέρ του λαού και της νεολαίας με δωρεάν χρήση για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού μέσα από κρατικό σχεδιασμό με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου μας και των μαζικών λαϊκών φορέων.
· Να διεκδικήσουμε την άμεση κατασκευή του αντιπλημμυρικού καναλιού που θα έλυνε το πρόβλημα των πλημμυρών και θα προστάτευε ακόμη και την ζωή των δημοτών μας.
· Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην παραλία μας με την βύθιση της παραλιακής λεωφόρου.
ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΙΟΣ 2007
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΑΣ
ΠΕΠΠΑΣ ΘΩΜΑΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ"

No comments: