Monday, March 19, 2007

Οχι στη Γενετική Τρομοκρατία των Οργανισμών

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καμένα Βούρλα
www.e-ecology.gr
τηλ. 6939047462
19.3.07


Oχι στη Γενετική Τρομοκρατία των Oργανισμών

Καταγγέλλουμε την ενορχηστρωμένη Πανελλαδική καμπάνια προώθησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.). Καταγγέλλουμε επίσης το μεγάλο διαφημιστικό κύμα των εταιριών, που σκεπάζει σήμερα όλη την Ελλάδα στην προσπάθεια τους να αυξήσουν τις πωλήσεις τοξικών Φυτοφαρμάκων.
Σήμερα 19 Μαρτίου στα Καμένα Βούρλα πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα"
‘’Το μέλλον της Ελαιοκαλλιέρνειας μπορεί να γίνει πιο λαμπερό’’.
Διοργανωτής η γνωστή εταιρεία Μεταλλαγμένων ΜΟΝΣΑΝΤΟ ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής του ζιζανιοκτόνου Roundup®,ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ Α.Ε. και Κ.Ν. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ ΑΒΕΕ, στις 08:00 το βράδυ, στο Ξενοδονείο ΓΑΛΗΝΗ. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Monsanto στον τομέα της βιοτεχνολογίας ,των πατενταρισμένων σπόρων κ.ά.
Σήμερα επίσης πραγματοποιείται μια ανάλογη ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Μεταλλαγμένα και ποιότητα τροφίμων-ποιοτική γεωργία’’, ενώ την Πέμπτη 15 Μαρτίου έγινε στην Αθήνα ημερίδα για τη «συνύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών με τις μη Γ.Τ. καλλιέργειες (συμβατικές και βιολογικές)».
Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις είναι προσπάθειες πλασαρίσματος των μεταλλαγμένων από πολυεθνικές εταιρείες φυτοφαρμάκων και ελαχίστων μισθωμένων μελών της επιστημονικής κοινότητας !
Είναι γεγονός ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια τεράστια απειλή από τα μεταλλαγμένα. Η διαμάχη κορυφώνεται και διεθνώς πλέον υποστηρίζεται, ότι καμιά συνύπαρξη δεν είναι στην πράξη δυνατή, γιατί η επιμόλυνση σε γειτονικές καλλιέργειες, με τη μεταφορά γύρης από τον αέρα, έντομα, πουλιά κλπ, είναι αναπόφευκτη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρες σαν την Ελλάδα, με μικρό κλήρο.
Η καλλιέργεια και διακίνηση μεταλλαγμένων (Γ.Τ.Ο.) επιμολύνουν ή απειλούν με επιμόλυνση και αθέμιτο ανταγωνισμό τις συμβατικές, τις βιολογικές και τις παραδοσιακές καλλιέργειες.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι πειραματόζωα που τράφηκαν με το ήδη εγκεκριμένο γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto MON863 παρουσίασαν σημάδια τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά. Πρόκειται για έρευνα του καθηγητή Ζιλ Ερίκ Σεραλινί, ειδικού στον τομέα της Γενετικής του γαλλικού πανεπιστημίου της Καέν και της Greenpeace. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τοξικές επιπτώσεις σε εσωτερικά όργανα από κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν, που έχει ήδη πάρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκριση για κατανάλωση από τους ανθρώπους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στην επέκταση της καλλιέργειας Γ.Τ.Ο. Γι’ αυτό μόνο μια ποικιλία καλλιεργείται στο έδαφός της (ο αραβόσιτος ΜΟΝ810). Υφίστανται όμως μεγάλες πιέσεις από την κυβέρνηση της Αμερικής για να ανοίξει τις πόρτες στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Στη χώρα μας έχει απαγορευτεί από τον Ιανουάριο 2006 η καλλιέργειά του μεταλλαγμένου αραβόσιτου αφού η Ελλάδα έκανε χρήση της ρήτρας διασφάλισης του αρθρ. 23 της Οδηγίας 2001/18.
Είναι θετικό ότι η Ελλάδα αντιστέκεται αλλά είναι πολύ αρνητικό το γεγονός της έλλειψης σταθερής πολιτικής θέσης. Αυτό φαίνεται καθαρά από τη συμμετοχή πολλών κυβερνητικών στελεχών στις πρόσφατες εκδηλώσεις, που δείχνουν ότι οι μέχρι τώρα κυβερνητικές επιφυλάξεις στους Γ.Τ.Ο. αρχίζουν να λυώνουν.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός ότι πολλές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που έχουν κηρύξει το Νομό τους ελεύθερο από μεταλλαγμένα δεν κάνουν τίποτα για να ισχυροποιήσουν την απόφαση.
Η επέκταση της καλλιέργειας των Γ.Τ.Ο. μπορεί να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο τα παραδοσιακά γεωργικά είδη φυτών που έθρεψαν πολλές γενιές αλλά να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην πτώχευση της βιοποικιλότητας και να αποβεί ένα ‘’είδος ‘’τρομοκρατίας’’ στο βιογενετικό απόθεμα.
Ό,τι η φύση έφτιαξε στα δισεκατομμύρια χρόνια δεν μπορεί ο άνθρωπος να το αλλάξει άκριτα σε μια μέρα.
Μας είναι γνωστές οι δραστηριότητες της Monsanto να αναπτύξει την «τεχνολογία εξολοθρευτή» παράγοντας σπόρους, που σπέρνονται μόνο μια φορά. Ο μοναδικός λόγος ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας είναι να φτιάξει ‘’σπόρους πατέντας’’ και να υποχρεώσει τους αγρότες να καταφεύγουν στο μαγαζί της για κάθε σπορά. Πολλοί γεωργοί σύρονται κάθε χρόνο από τη Monsanto στα δικαστήρια επειδή χρησιμοποιούν σπόρους πατέντας χωρίς την ανάλογη καταβολή τιμήματος !
Απέναντι σ΄ αυτό το σύγχρονο εφιάλτη υποστηρίζουμε με πάθος τη βιολογική καλλιέργεια και τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Μόνο αυτά εγγυώνται την υγεία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων.
Απαντάμε με όχι στο απλοποιημένο νόημα της σημερινής ημερίδας της Monsanto που ζητά να της παραδώσουμε τις αρχέγονες γεωργικές ποικιλίες φυτών για ένα ‘’λαμπερό’’ μέλλον των δικών της πατενταρισμένων γενετικών σαράβαλων. Τα είδη τα φτιάχνει εξελεκτικά η φύση και όχι οι έμποροι.
Καλούμε όλους τους πολίτες να παρευρεθούμε στο χώρο της εκδήλωσης για να αντισταθούμε στη νέα γενετική τρομοκρατία και να προστατεύσουμε την αυταξία των ειδών.