Tuesday, October 23, 2007

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε, πριν την δημόσια έκφρασή της, την πρόθεσή μας να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους Φιλελεύθερους Φοιτητές.

Οι Φιλελεύθεροι Φοιτητές θα είναι μια μη-συνδικαλιστική κίνηση, μακριά από τις σημερινές εστίες σήψης και διαφθοράς: δεν θα συμμετάσχει σε φοιτητικές εκλογές, δεν θα συμμετάσχει σε όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων και δεν θα είναι μέρος των φοιτητικών συνδικαλιστικών συλλόγων. Στόχος είναι να καλύψει τους φοιτητές τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών ιδρυμάτων.

Αντίθετα με τις υπάρχουσες και γνωστές συνδικαλιστικού τύπου παρατάξεις, θα είναι μια κίνηση πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης στα πανεπιστήμια, για να γνωστοποιήσουμε στους φοιτητές τις ιδέες και το εγχείρημά μας. Πιστεύουμε ότι μια καλά οργανωμένη, μαζική και συντονισμένη παρέμβαση μας μπορεί να φέρει κοντά μας πολλούς ακόμα νέους που δεν έχουν ποτιστεί από την αντιφιλελεύθερη κυρίαρχη προπαγάνδα.

Ξεκινάμε αυτήν την προσπάθεια γιατί θέλουμε ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο από κάθε άποψη:
- Θέλουμε να αποκτούμε γνώσεις που να έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, όχι πτυχία τυπικών γνώσεων, όπως τώρα, που κάνουν μόνο για δημόσιους υπαλλήλους και εξασφαλίζουν σίγουρη ανεργία.
- Θέλουμε την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου και τον περιορισμό του κράτους σε εποπτικό-ρυθμιστικό ρόλο
- Θέλουμε σύγχρονα και ανταγωνιστικά πανεπιστήμια, και δημόσια και ιδιωτικά.
- Θέλουμε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, να έχουν πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και να ανταγωνίζονται ελεύθερα μεταξύ τους.
- Θέλουμε να έχουμε εμείς το δικαίωμα της επιλογής πού και τι θα σπουδάσουμε, όχι να ορίζεται από μερικούς γραφειοκράτες.
- Θέλουμε η χρηματοδότηση από το κράτος να μην πηγαίνει στον διεφθαρμένο και κακοδιαχειριζόμενο μηχανισμό των ελληνικών κρατικών πανεπιστημίων, αλλά να εξαρτάται από μας και τις επιλογές μας.
- Θέλουμε τα πανεπιστήμια να ανταγωνίζονται για να ικανοποιήσουν εμάς και τις δικές μας ανάγκες, όχι των υπαλλήλων τους. Αυτοί υπάρχουν, και πληρώνονται από τους φόρους μας, για να εξυπηρετούν εμάς, όχι το αντίστροφο.
- Θέλουμε να υπάρχει αλληλοσύνδεση των πανεπιστημίων και της αγοράς, ώστε και η δική μας εκπαίδευση να γίνεται καλύτερη και τα πανεπιστήμια αποκτούν πόρους και η έρευνα που παράγουν να έχει πραγματική σημασία για την οικονομία της χώρας.
- Θέλουμε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της διαφθοράς μεταξύ καθηγητών και φοιτητών μέσω του συνδικαλισμού και της συνδιοίκησης.
- Θέλουμε οι ακαδημαϊκές μας ελευθερίες μας για απρόσκοπτη και ελεύθερη συμμετοχή σε μαθήματα και εξετάσεις, που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, να γίνουν επιτέλους σεβαστές. Τα ατομικά μας δικαιώματα δεν μπορούν να είναι στο έλεος καμιάς μικρής ή μεγάλης συλλογικότητας. Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει «αγώνες» παρά τη θέλησή μας.
- Θέλουμε να μην χρειαζόμαστε να πηγαίνουμε στα πανεπιστήμια της Αμερικής και της υπόλοιπης ανεπτυγμένης Δύσης για να βρούμε αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών, επειδή τα δικά μας μοιάζουν με τα κρατικά άθλια ιδρύματα του Τρίτου Κόσμου

Το μέλλον μας εξαρτάται από μας. Ο καθένας μας έχει την ατομική του ευθύνη να παλέψει για να διασφαλίσει την ποιότητα και την ομαλότητα των σπουδών του. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να πάψουμε να χαρίζουμε την δυνατότητα να έχουμε ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή σε όλους αυτούς τόσα χρόνια μας εκμεταλλεύονται και έχουν αφήσει χωρίς ανταγωνιστικές γνώσεις και εφόδια γενιές παλιών φοιτητών και σημερινών ανέργων.

Σας καλούμε όλους να γίνετε κοινωνοί του οράματός μας. Και να συμβάλλετε και σεις για αλλάξει κάτι επιτέλους από την νοσηρότητα του κλίματος που μας πνίγει όλους. Όσοι από εσάς είσαστε προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ή ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, ή οποιασδήποτε άλλης μορφής τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, και επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε ενεργά σε αυτήν την κίνηση επικοινωνήστε με τον Κώστα Κουκόπουλο (koukopoulos@gmail.com).
Επίσης, αν δεν είστε φοιτητές, αλλά γνωρίζετε φοιτητές που θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, παρακαλούμε πολύ δώστε τα στοιχεία επικοινωνίας τους στον Κώστα Κουκόπουλο, ή ακόμα προσεγγίστε τους εσείς οι ίδιοι προκειμένου να γίνουν ενεργά μέλη της προσπάθειας.
Γραφτείτε συνδρομητές για να λαμβάνετε μέσω email τα νέα άρθρα του e-Rooster.gr
Γραφτείτε συνδρομητές για να λαμβάνετε μέσω email τα νέα ποστ του e-Rooster Blog
Το προφίλ μου στο Facebook