Sunday, May 06, 2007

Τα δομημένα της Αγροτικής Τράπεζας

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ MANAGEMENT…(27-4-2007).
Οι ΄΄φωστήρες΄΄ του γαλάζιου συνονθυλεύματος, που κάθησε στο σβέρκο του ελληνικού λαού, μοιράζοντας και τάζοντας ΄΄λαγούς με πετραχίλια΄΄ και γεμίζοντας τον τόπο κουμπάρους, προμήθειες, μίζες, off shore εταιρείες και τόσα άλλα σκουπίδια, μας πλάσαραν, συν τοις άλλοις και …πετυχημένους managers !...
΄Ενας απ΄ αυτούς θρονιάστηκε, ελέω κουμπάρου, στην ΑΤΕ κι ανέλαβε την …εξυγίανσή της…
Τρία χρόνια τώρα, κάνει ΄΄πράματα και θάματα΄΄, σ΄ όλους τους τομείς…
Οι αναγνώστες της ΄΄ντουντούκας΄΄ γνωρίζουν περισσότερο και καλύτερα από κάθε άλλον τα ΄΄κατορθώματα΄΄ του μηλιάκειου management, τις πρακτικές του και τ΄ αποτελέσματά του…
Σ΄ όλα όσα έχω αποκαλύψει ως σήμερα, προσθέστε και τα παρακάτω :

Τον Ιούλιο του 2005, το μηλιακέϊκο αγοράζει τρία ΔΟΜΗΜΕΝΑ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, έναντι 120 εκατ. €. Μάλλον πρωτοποριακή πράξη που όπως φάνηκε άνοιξε …δρόμους…
Η διάρκεια αυτών των ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ομολόγων είναι 15, 20 και 24 χρόνια, οι δε αποδόσεις τους είναι σταθερές για τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια συνδέονται με την πορεία των διεθνών επιτοκίων, κυρίως του ευρω.
΄Ηδη, οι τοποθετήσεις (και) αυτές έχουν αρνητικές αποδόσεις…

Το σοβαρότερο όμως ζήτημα, που αποκαλύπτω σήμερα, δεν είναι το παραπάνω, αλλά το γεγονός πως μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, δηλαδή τις τοποθετήσεις ενός τεράστιου ποσού, που φτάνει το 1 δισεκατομμύριο Ευρω, (!!!), σε επενδυτικά προϊόντα μακρόχρονης διάρκειας, (από 10 έως 24 χρόνια), η Τράπεζα ήταν και ΒΡΕΘΗΚΕ ήδη, εκτεθειμένη στον κίνδυνο της έλλειψης ρευστότητας !
Η ΑΤΕbank του Μηλιάκου, χρειάζεται πια, να ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της και τις υποχρεώσεις της, ( η Τ.Ε. επιβάλλει την ύπαρξη και την διατήρηση μιας συγκεκριμένης ρευστότητας).

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, Η ΑΤΕ, ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΟΧΙ ΩΣ ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ !

Κι όχι μόνο αυτό : ενώ, από τη μια, με τις πράξεις του ΄΄πετυχημένου΄΄ management, τεράστια ποσά δεσμεύτηκαν σε ΔΟΜΗΜΕΝΑ επενδυτικά προϊόντα, που δεν έχουν καθόλου αποδόσεις, από την άλλη, η Τράπεζα δανείζεται για να κάνει τις δουλειές της, πληρώνοντας ΤΟΚΟΥΣ !

Το ΄΄πετυχημένο management΄΄ σ΄ όλη του τη …μεγαλοπρέπεια !...

è Προκειμένου να καταδείξω το μέγεθος των εγκληματικών πρακτικών που υπήρξαν, παραθέτω δύο αποσπάσματα από το πόρισμα των Ελεγκτών της Τράπεζας Ελλάδος, που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, (Ιούλιος 2006), για τις τοποθετήσεις της ΑΤΕ σε δομημένα επενδυτικά προϊόντα :

1. Λόγω του ύψους των τοποθετήσεων τόσο σε αγγλικά Hedge Funds, αλλά και σε άλλα δομημένα προϊόντα, δημιουργείται κίνδυνος, ο οποίος εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι αυτές οι τοποθετήσεις αποτελούν σημαντικό ποσοστό των συνολικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται η ΔΔΔ. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι πέραν των συμμετοχών σε Hedge Funds, το σύνολο των άλλων δομημένων προϊόντων είναι τύπου snowball, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις μεταβολές των επιτοκίων. Δεδομένης της σύνθεσης των εν λόγω προϊόντων, αυτά επηρεάζονται αρνητικά από ανοδικές μεταβολές των επιτοκίων, γεγονός το οποίο λόγω του ύψους των επενδύσεων θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της τράπεζας, αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των επιτοκίων.

2. Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά είναι διαπραγματεύσιμα παρουσιάζουν περιορισμούς αναφορικά με την διαδικασία ρευστοποίησής τους. Η πλειονότητά τους απαιτεί ελάχιστη περίοδο διακράτησης (lock up period), η οποία ανέρχεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (συνήθως τρία χρόνια από την έναρξη της σύμβασης) και σε περίπτωση ανάγκης ρευστοποίησης, αυτή καθίσταται ευθικτή μόνο μετά από χρονικό διάστημα άνω του μηνός (περίπου 45 μέρες). Παράλληλα, η ποινή πρόωρης προεξόφλησης για το σύνολο των επιτοκιακών προϊόντων είναι σχεδόν απαγορευτική και τοποθετείται και άνω του 15% του επενδυμένου κεφαλαίου. Κατά συνέπεια βάσει του υψηλού ύψους των τοποθετήσεων θα προξενούσε σημαντικές κεφαλαιακές ζημίες επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα.

http://www.seate.gr/paratakseis/disye/ntoyntoyka_new_page_1.htm