Tuesday, August 19, 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ

ΤΡΙΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σας. Αρχίζουμε τη συνέντευξη Τύπου που γίνεται με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κατά του βουλευτή ΠΑΣΟΚ του κ. Καρχιμάκη. Προτού δώσω το λόγο στον κ. Καρχιμάκη θα μου επιτρέψετε να κάνω μερικές εισαγωγικές παρατηρήσεις.
Είναι πρωτόγνωρο στη χώρα μας αν ασκείται από Υπουργό αγωγή κατά βουλευτή της αντιπολίτευσης με βασικό αντικείμενο και θέμα την άσκηση του αυτονόητου κοινοβουλευτικού ελέγχου που είναι η αρμοδιότητα και η βασική αποστολή ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης.
Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη αγωγή ακόμα πιο δυσάρεστη για το πολιτικό μας σύστημα είναι ότι το αίτημα συνοδεύεται και από την προσπάθεια εκφοβισμού μέσω της αναφοράς σε προφυλάκιση του βουλευτή.
Αυτό από ότι θυμόμαστε δεν έχει ξανασυμβεί και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αν ο κ. Αλογοσκούφης πιστεύει ότι με αυτές τις απειλές θα σταματήσει την κριτική που του ασκείται από το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική του πολιτική και για τον τρόπο λειτουργίας του ιδίου στο Υπουργείο του κάνει λάθος.
Αν πιστεύει βεβαίως ότι φυλακίζοντας μερικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πάρει πάλι μπροστά η ανάπτυξη, θα αυξηθούν οι επενδύσεις, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, επίσης κάνει λάθος.
Για να σοβαρευτούμε, εδώ και μια πενταετία περίπου στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον κ. Αλογοσκούφη υπάρχουν πολιτικές που πλήττουν τον Έλληνα πολίτη. Υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές εκποίησης του δημοσίου πλούτου με αδιαφανείς διαδικασίες και σε ευτελείς τιμές.
Υπάρχουν πρακτικές πελατειακές, υπάρχουν πρακτικές απορύθμισης, διάλυσης, εισπρακτικών μηχανισμών που τα πληρώνει τώρα ο προϋπολογισμός. Υπάρχουν πρακτικές σκανδάλων όπως στην περίπτωση τω δομημένων ομολόγων. Υπάρχουν πρακτικές που κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγάλα συμφέροντα. Και όλα αυτά τα πληρώνει ο Έλληνας πολίτης.
Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει ένας οικονομικός δείκτης ο οποίος να έχει βελτιωθεί. Ένας. Η ανάπτυξη έχει καταρρεύσει, η ανταγωνιστικότητα επίσης. Είμαστε στο τρίτο τρίμηνο που οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν μειωθεί.
Ο Έλληνας πολίτης τα βιώνει αυτά στην τσέπη του. Τα βιώνει με την ακρίβεια, τα βιώνει με τους υψηλότερους φόρους, τα βιώνει με το μειωμένο εισόδημα. Και καμία προσπάθεια του Υπουργού Οικονομίας να μετατοπίσει τη συζήτηση σε μια προσωπική διένεξη δεν μπορεί να αποκρύψει αυτό το γεγονός, το γεγονός της πλήρους κατάρρευσης της οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.
Εγώ θα σταματήσω εδώ και θα δώσω το λόγο στον κ. Καρχιμάκη.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσω και εγώ για την παρουσία σας σήμερα σε αυτή τη συνέντευξη. Είναι επικίνδυνο που σήμερα 24 χρόνια μετά την μεταπολίτευση χρειάζεται να επαναλάβουμε το αυτονόητο.
Το Σύνταγμα μας δεν αφήνει περιθώρια άμεσης ποινικοποίησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της δημόσιας πολιτικής κριτικής που στηρίζεται σε αυτόν. Ακριβώς γιατί θέτει τη διαφύλαξη της ελευθερίας γνώμης των βουλευτών ως αναγκαίο όρο λειτουργίας της δημοκρατίας μας.
Η κυβέρνηση Καραμανλή όμως σε μια ακόμα έκφραση πρωτοφανούς αντιθεσμικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς αποπειράται δια της πλαγίας οδού να παρακάμψει το Σύνταγμα, ανίκανη να δώσει απαντήσεις με μια ομολογουμένως σκληρή κριτική, τεκμηριωμένη όμως από τις ίδιες τις πρωτοφανείς κυβερνητικές ενέργειες αυταρχισμού και αυθαιρεσίας που η κριτική αυτή περιγράφει. Αυτή η κυβέρνηση και τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία έμμεσης ποινικοποίησης της κοινοβουλευτικής γνώμης και της πολιτικής κριτικής.
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ομιλίες στη Βουλή και οι πολιτικές δηλώσεις που γίνονται σχετικά με αυτές, οι οποίες είναι στο σύνολο τους πολιτικά αιτήματα διαλεύκανσης και λογοδοσίας της κυβέρνησης, αλλά και τεκμηριωμένη πολιτική κριτική ανάδειξης της κυβερνητικής αναξιοπιστίας, καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες με την απειλή κατά βουλευτών για την καταβολή υπέρογκων ποσών, αλλά ακόμα και φυλάκισης ως δήθεν μέσο εξαναγκασμού τους στην καταβολή των αιτούμενων αποζημιώσεων.
Αστήριχτες αγωγές που όμως εξαναγκάζουν βουλευτές να σύρονται στα δικαστήρια, να ξοδεύουν σημαντικά ποσά σε καταβολή αμοιβών δικηγόρων προκειμένου να εκπροσωπηθούν δικαστικά και να υφίστανται μια ιδιότυπη τρομοκρατία προκειμένου να σιωπήσουν. Και εδώ μπαίνει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας.
Η άσκηση της αγωγής του κ. Αλογοσκούφη εναντίον μου, αλλά και άλλων αγωγών κυβερνητικών παραγόντων εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε μια όπως φαίνεται ενορχηστρωμένη κυβερνητική προσπάθεια πρωτοφανούς αυταρχισμού τον τελευταίο χρόνο, στρέφεται κατά συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων των βουλευτών να υπερασπίζονται την πολιτική τους θέση, εκφράζοντας σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας την άποψη και την κριτική τους όσο σκληρή και αν είναι αυτή.
Και δεν είναι τα λόγια μας σκληρότερα από τις επιπτώσεις που έχει η συστηματική νομοθέτηση της αδιαφάνειας και η αδικαιολόγητη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων, στη ζωή της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Γι' αυτό αναδεικνύουμε τη διαφθορά. Γι' αυτό είμαστε σκληροί. Και δεν σκανδαλολογούμε. Διαφθορά και αδιαφάνεια σημαίνει συγκέντρωση παράνομου χρήματος σε λίγους. Αλλά αυτό το χρήμα για να συμπληρωθεί αφαιμάζεται από τους πολλούς. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης.
Δεν ήταν αδικαιολόγητα σκληρή η κριτική μας για το κυβερνητικό μηχάνευμα των σύνθετων δομημένων ομολόγων. Αλήθεια, ποιος σχεδίασε και ποιος οργάνωσε αυτή την καταλήστευση; Ποιος υποθήκευσε το μέλλον δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων και συνταξιούχων εξαιτίας της καταλήστευσης των Ταμείων τους; Και χωρίς αυτή τη σκληρή κριτική που κάναμε μπορεί να συνέχισε η αφαίμαξη των Ταμείων ακόμα και όχι μόνο.
Η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση Καραμανλή όσο εξωφρενικά και αν ακούγονται αυτά που καταγγέλλουμε είναι τεκμηριωμένη και υπεύθυνη, γιατί εξωφρενικά και πρωτοφανή είναι τα φαινόμενα αυταρχισμού, διαφθοράς, συγκάλυψης, ηθικής και κοινωνικής σήψης και ιδιότυπης υποδούλωσης των πολιτών σε ένα σκληρό κομματικό κράτος που κόλλησε αυτή η κυβέρνηση του δήθεν μεσαίου χώρου στην Ελλάδα, την Ελλάδα που οδηγεί καθημερινά στην παρακμή.
Οι πολιτικοί, λοιπόν, που σέβονται το Σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα μας και που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, απαντούν στην κριτική εντός Βουλής με στοιχεία και εκτός Βουλής με τα έργα τους, Όπως έπραττε χρόνια το ΠΑΣΟΚ απέναντι στις ανεύθυνες κατηγορίες εντυπωσιασμού της συντηρητικής παράταξης, με αποτέλεσμα σήμερα μετά τις επιδόσεις της κυβέρνησης Καραμανλή στη διαφθορά εκφράσεις όπως «αρχιερέας της διαπλοκής», «κανακάρης των συμφερόντων», θυμάστε τον κ. Αλογοσκούφη για τον Πρόεδρο μας, «η μίζα ήταν κυβερνητική οδηγία», να γυρνούν τελικά μπούμερανγκ σε μια κυβέρνηση μηδενικού έργου για τον τόπο.
Διότι οι πολίτες πλέον γνωρίζουν ότι η μίζα γίνεται κυβερνητική οδηγία όταν ενσωματώνεται σε σύνθετα δομημένα ομόλογα, όταν επιχειρηματίες καταγγέλλουν Υπουργούς στη δικαιοσύνη ότι πήραν αυτή τη μίζα και η κυβέρνηση τους καλύπτει, μέσω ενός συστήματος διορισμένων - ορισμένων επίορκων δικαστών, που με αυταρχικές ενέργειες επιδίδονται σε ένα αθέμιτο αγώνα περιστολής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Και όταν ένας Υφυπουργός Οικονομικών παροτρύνει τελωνειακούς υπαλλήλους να παίρνουν μίζες αλλά με μέτρο. Και αυτός ο Υπουργός ενώ έχει εκφράσει αυτή την άποψη να παίρνουν μίζες με μέτρο τον Ιούνιο, αποπέμπεται μετά από 6 μήνες. Ποιος τον καλύπτει και ποιος του δίνει ομπρέλα προστασίας; Και αν δεν αποκαλύπτονταν όλα αυτά στη δημοσιότητα πιθανόν να ήταν ακόμα στη θέση του.
Ένας Υπουργός Οικονομικών, λοιπόν, που δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζει με σωρεία άλλων νομοθετικών και κυβερνητικών παρεμβάσεων όχι μόνο επιβραβεύει και καλλιεργεί τη διαφθορά σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και στέλνει σαφή μηνύματα - διαπιστευτήρια ασυδοσίας, παροχής προστασίας σε εμπλεκόμενους και συγκάλυψης προς πάσα κατεύθυνση.
Για να δούμε λοιπόν. Ποιος λοιπόν με νόμο αποποινικοποίησε τη χρήση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων και ποιος αμνήστευσε τους ήδη διωκόμενους με εκκρεμείς δίκες ακόμα και στα Εφετεία, παραγράφοντας ποινικά αδικήματα για τα οποία είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί, αλλά και παραγράφοντας ταυτόχρονα σε μεγαλοεπιχειρηματίες οικονομικά ποσά τεράστια τα οποία στην πορεία αφαιρέθηκαν από το σύνολο του ελληνικού λαού;
Και ποιος βεβαίως αυτούς τους απατεώνες επιχειρηματίες, που έδωσε ομπρέλα προστασίας η κυβέρνηση τους ξαναεπιδοτεί για ιδίας φύσης επενδύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο με πολλά εκατομμύρια ευρώ; Μπορεί να απαντήσει ο κ. Αλογοσκούφης σε αυτά μας τα ερωτήματα που δεν πήραμε ποτέ απάντηση στη Βουλή;
Ποιος λοιπόν με νόμο έκανε χαριστικές ρυθμίσεις για τον επαναπατρισμό του μαύρου χρήματος, όπου επαναπατρίστηκαν και οι μίζες της SIEMENS;
Ποιος μεθόδευσε το αδιαφανές ξεπούλημα του ΟΤΕ μέσω επωφελούμενου ιδιώτη μεσάζοντα σε κρατική γερμανική εταιρεία που ιδρύει θυγατρικές με την SIEMENS και της οποίας τα ακίνητα διαχειρίζεται η εταιρεία που εκπροσωπεί η ίδια η σύζυγος του Υπουργού στην Ελλάδα; Τα έγγραφα είναι εδώ, στη διάθεσή σας.
Ποιος, επιτρέπει να λειτουργούν με την ανοχή του κυκλώματα στη βόρεια Ελλάδα που κάνουν κατάχρηση νομοθετικών διατάξεων και μεταφέρουν εικονικά έδρες στην παραμεθόριο προκειμένου να μπουν στο σύστημα ρύθμισης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου χρεών στις Τράπεζες, τα οποία δεν πληρώνουν ποτέ κι έρχεται το ελληνικό Δημόσιο να τα ξαναπληρώσει, με ποίου την ενοχή εμφανίστηκαν όλα αυτά τα φαινόμενα;
Με ποιου πρωτοβουλία νομοθετούνται φοροαπαλλαγές σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στερώντας τεράστια έσοδα στο Δημόσιο προκειμένου εκ των υστέρων να νομιμοποιηθεί παράνομη απόφαση φοροαπαλλαγής του Γενικού του Γραμματέα για τον οποίο υπάρχει καταγγελία ότι πήρε μίζα 2 εκατομμύρια ευρώ;
Με ποιου αποφάσεις έγιναν χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ομίλων Τραπεζών, εταιρείες των οποίων αποτελούν πελάτες της συζύγου του;
Ποιος έφερε στη Βουλή το νόμο για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας φοροελεγκτικού μηχανισμού για το πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου ν’ ανατεθεί χωρίς διαγωνισμό και παρά τις αντιρρήσεις της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής και κοινωνικής Επιτροπής σε προεπιλεγμένη εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματικού ομίλου και μάλιστα με απόλυτη πρόσβαση στη διαχείριση εισροών πληροφορίας για ευαίσθητα περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων;
Εδώ ο κ. Αλογοσκούφης δε νομοθέτησε με ρύθμιση μίας σειράς απ’ ευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία; Εδώ δε νομοθετεί τη διαφθορά; Γιατί δε μας φέρνει στη Βουλή τη σύμβαση; Γιατί δεν απαντά στη Βουλή ποιο ήταν το ύψος της σύμβασης; Και μέσα σε 12 μέρες από την ψήφιση του νόμου κατάφερε να φτιάξει όλες τις διαδικασίες, ακόμα και τον προσυμβατικό έλεγχο για ν’ αναθέσει σε συγκεκριμένη εταιρεία, με νόμο παρακαλώ.
Με ποιου τη συνενοχή δια της ανοχής του επιτρέπει να διοικείται η Εθνική Τράπεζα με τέτοιον τρόπο και να φτάνει σε σημείο να ιδρύει θυγατρική φοροαποφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στα νησιά Γκέρσεϊ; Και, προσέξτε, όταν καταγγείλαμε αυτή την υπόθεση στη Βουλή γιατί ήταν στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας, διαφήμιζε η Εθνική Τράπεζα με εποπτεύοντα τον κ. Αλογοσκούφη πώς μπορεί να γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μετά την καταγγελία μας το έβγαλαν. Βεβαίως το μήνυμα εδόθη και οι εργασίες συνεχίζονται. Με ευθύνη ποίου;
Με ευθύνη ποίου εδόθησαν μπόνους εκατομμυρίων ευρώ μέσω stock options σε συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας ερήμην των εργαζομένων όταν ο ίδιος έβαζε την υπογραφή του κατηγορώντας τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, τον Καρατζά, ότι έπαιρνε 17.000 ευρώ το μήνα για να φτάσει ο διορισμένος απ’ αυτόν να παίρνει μέσο όρο πάνω από 50-100.000 ευρώ το μήνα, με όλα αυτά τα οποία κατεργάζονται.
Παρεμπιπτόντως ακόμα περιμένουμε την υλοποίηση της δημόσιας δήλωσης του Υπουργού Οικονομίας ότι η κυβέρνησή του θα πάρει τις μαύρες λίστες του Λιχτενστάιν για τους Έλληνες φοροφυγάδες, ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσει τις γερμανικές Αρχές. Δεν τις πήρες ποτέ; Ή τις πήρε και τις συγκαλύπτει; Θα ζητήσει και τις μαύρες λίστες των νησιών Γκέρσεϊ της Εθνικής από τον κ. Αράπογλου που λογικά δε χρειάζεται να τον πληρώσει; Να μην πούμε για το πρωτοφανές όργιο το οποίο το γνωρίζετε, διορισμού γνωστών, συγγενών, «βιονικών» προσώπων σε καμιά 30αριά θέσεις αθροιστικά.
Ποιος παρέχει προστασία -μπορεί να μας απαντήσει, ο κ. Αλογοσκούφης που διαμαρτύρεται - σε διεφθαρμένους τελωνειακούς υπαλλήλους; Ποιος έδωσε ευνοϊκές μεταθέσεις παροχής άνωθεν προστασίας σε υποδίκους για λαθρεμπορία, «ημετέρους» τελωνειακούς; Με την υπογραφή του τους έβαλε στα Τελωνεία της Δοϊράνης. Με την υπογραφή του, όταν έγινε αντιληπτό το σκάνδαλο του λαθρέμπορου τελωνειακού, με την ομπρέλα προστασίας του Υπουργού μετατέθηκε στο Κιλκίς για να ηρεμήσουν τα πράγματα και μετά τον μετέφερε, ακούστε, σε ένα μήνα, ο ίδιος ο Υπουργός με την υπογραφή του, κι είναι εδώ τα έγγραφα, στο Τελωνείο Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης Θεσσαλονίκης. Ποτά και τσιγάρα. Τα συμπεράσματα δικά σας. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.
Ποιος διόρισε σε διευθυντικές θέσεις και υπηρεσιακά Συμβούλια «ημετέρους» Εφοριακούς, οι οποίοι κατέληξαν να εκβιάζουν στο Κολωνάκι επιχειρηματίες και οι οποίοι, μετά την αυτόφωρη σύλληψή τους, ούτε καν προφυλακίστηκαν; Κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αυτούς τους διόρισε ο κ. Αλογοσκούφης. Τα γεγονότα μιλούν.
Ποιος με την αντιδημοκρατική ενέργειά του να υπονομεύσει την αρχή Ζορμπά, αρχικά υποχρηματοδοτώντας την και στη συνέχεια καταργώντας την, ανέθεσε τελικά στον εαυτό του ως εποπτεύοντα τη νέα υπαγόμενη Υπηρεσία στο Υπουργείο του, μια διορισμένη Επιτροπή υπαγόμενη στον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών που θα διερευνά την ταυτότητα των αποδεκτών μαύρων βαλιτσών από τα κυβερνητικής εμπνεύσεως σύνθετα δομημένα ομόλογα ή από τις μίζες της SIEMENS.
Η το ποιοι έπαιξαν, που εμποδίστηκε αυτή η έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον υποτακτικό του, τον κ. Πιλάβιο, πιοι έπαιξαν μετοχές από τη χειραγώγηση της μετοχής ΓΕΡΜΑΝΟΥ; Γιατί δεν προχώρησε η έρευνα στις χρηματιστηριακές εταιρείες; Γιατί δεν προχώρησε η έρευνα πέρα από την EUROBANK, μπήκε ένα πρόστιμο σε γνωστές χρηματιστηριακές εταιρείες που μετέχουν γνωστοί «φίλοι» του και οι οποίοι ήταν εμπλεκόμενοι στα ομόλογα και διαχειρίστηκαν τεράστια πακέτα μετοχών στην χειραγώγηση της μετοχής ΓΕΡΜΑΝΟΣ; Για να δούμε ποιος τα πήρε, έχουμε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις δίνοντας ακόμα και τα βήματα που μπορεί να προχωρήσει η έρευνα. Στη διάθεσή σας, όποτε θέλετε. Δεν έγινε όμως, γιατί εάν γινόταν θα οδηγούμαστε σε τρομακτικές αποκαλύψεις και ο κ. Υπουργός θα έπρεπε να τα μαζεύει απ’ το Υπουργείο του.
Ένας τέτοιος Υπουργός είναι τουλάχιστον ακατάλληλος. Δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος του θεσμού που υπηρετεί, και ζημιώνει την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Ο Υπουργός όμως που για όλα αυτά αρνείται εδώ και καιρό ν’ απαντήσει όπως οφείλει σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, που αρνείται να λογοδοτήσει στο λαό μέσω του Κοινοβουλίου για τις ανεπίτρεπτες επιλογές του και για τον ζημιογόνο για το δημόσιο συμφέρον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την εξουσία του, είναι επικίνδυνος καθώς συνειδητά λειτουργεί αντιδημοκρατικά, ασύδοτα και αυθαίρετα.
Και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος όταν σε μια έξαρση αλαζονείας της εξουσίας αλλά και εκδικητικής επίδειξης αυταρχισμού, ενοχλημένος από την πολιτική κριτική που του ασκείται από τη Βουλή όσο σκληρή κι αν είναι, και ανίκανος να δώσει πειστικές απαντήσεις εντός Κοινοβουλίου, επιστρατεύει αστήρικτες αγωγές εκφοβισμού με στόχο τη φίμωση της δημοκρατικής αντιπαράθεσης, την ψυχική και οικονομική εξόντωση ενός βουλευτή, την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Και τελικά την από το παράθυρο κατάργηση στην πράξη της ασυλίας που θεσμοθετήθηκε ακριβώς για να μπορούν οι εκπρόσωποι του λαού ν’ ασκούν χωρίς φόβο της εξουσίας την πολιτική τους κριτική.
Γυρνά αλαζονικά την πλάτη του στη Βουλή ο Υπουργός, και στέλνει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στη Δικαιοσύνη. Σε ένα παραλήρημα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας συνεχίζει τον εκφοβισμό του επικαλούμενος, ακούστε, σε στενούς του κύκλους ότι ελέγχουν την Δικαιοσύνη και ότι η αυξημένη κατά την άποψη του ιδίου επιρροή, του εξασφαλίζουν όπως διατείνεται, μια δικαστική νίκη. «Θα του τα πάρω», λέει, προαναγγέλλοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Είναι μια παντελής έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης και μια άκρως προσβλητική για την δημοκρατία μας αίσθηση του ανεξέλεγκτου. Ο Υπουργός ζητά την προσωπική κράτηση ενός βουλευτή, τη φυλάκισή του δηλαδή αδυνατώντας ν’ αντιληφθεί τον αντιδημοκρατικό συμβολισμό της ενέργειάς του. Της ενέργειας ενός Υπουργού ν’ απειλεί με κράτηση αντιπολιτευόμενο βουλευτή ως απάντηση στην πολιτική κριτική του τελευταίου.
Είναι αλήθεια, ότι τα τελευταία 20 χρόνια στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας που τόσο πάλεψε να ξεπεράσει τ’ αντιδημοκρατικά και διχαστικά βιώματα της σύγχρονης ιστορίας της, όσο σκληρή κριτική κι αν κάνουμε διστάζουμε και σωστά διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε εκφράσεις και λέξεις που παραπέμπουν σε αυτές τις μνήμες. Του διχασμού, της ανελευθερίας, του εκφοβισμού.
Όμως δυστυχώς, ο τρόπος που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία τόσο στην περίοδο της αντιπολίτευσης όσο και στην περίοδο που κυβερνά την εξουσία, εμμένει σε μια ρητορεία παραποίησης σε βαθμό ευτελισμού λέξεων και εννοιών που φέρουν ένα ιστορικό φορτίο σε αυτό τον τόπο και μη διστάζοντας παράλληλα ν’ ακρωτηριάσει δημοκρατικούς θεσμούς και εγγυήσεις, μόνο με τέτοιες ξεχασμένες λέξεις θα μπορούσε ν’ αποδοθεί. Λέξεις που δεν θα ειπωθούν σήμερα από σεβασμό στους αγώνες και τις θυσίες δημοκρατικών πολιτών που συνδέονται μ’ αυτές τις λέξεις.
Διότι, κ. Αλογοσκούφη, πολιτικός πολιτισμός δεν είναι ο νεογιάπικος πολιτικός καθωσπρεπισμός. Είναι να έχει κανείς το δημοκρατικό ήθος να μην ευτελίζει τις Αρχές, τις έννοιες και τις αξίες, που με την εντολή του λαού οφείλει να υπηρετεί. Και δημοκρατικό ήθος σημαίνει θάρρος να υπερασπίζεσαι τις πολιτικές σου απέναντι στον εντολοδόχο λαό και στη Βουλή. Και όχι θράσος, να μηχανεύεσαι πώς θα καθυποτάξεις την ελεύθερη αντίθετη γνώμη.
Δημοκρατικό ήθος σημαίνει πρωτίστως λογοδοσία των κυβερνώντων στη Βουλή και στο λαό. Τη λογοδοσία που εσείς αρχικά αρνείστε κ. Αλογοσκούφη, απαξιώνοντας την ίδια τη Βουλή, μεταφέροντας την πολιτική στις αίθουσες των Δικαστηρίων με απειλητικά αιτήματα κράτησης και διαρροές ανεξέλεγκτου αντιθεσμικού εξουσιασμού και περιστέλλοντας τελικά την δημοκρατία μας.
Δημοκρατικό ήθος σημαίνει να θλίβεσαι βαθιά που χρειάζεται να εξηγήσει σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση τι σημαίνει δημοκρατικό ήθος.
Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τον Πρόεδρο της Βουλής που σήμερα απαξιώνεται, να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την ιδιότυπη κυβερνητική πρακτική φίμωσης των βουλευτών. Μια πρακτική που απώτερο στόχο έχει την καλλιέργεια ενός γενικότερου κλίματος εκφοβισμού στο σύνολο της κοινωνίας, αφού οι συστηματικές πλέον ενέργειες αυταρχισμού και περιστολής της λειτουργίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων γίνονται απροκάλυπτα και πανηγυρικά ως επίδειξη παντοδυναμίας, μιας κυβέρνησης μειωμένου δημοκρατικού ήθους που διευθετεί συμφέροντα και χαρακτηρίζεται από μηδενικό έργο.
Το μήνυμα τέτοιων πρακτικών της Κυβέρνησης προς την κοινωνία είναι σαφές. Η κυβέρνηση Καραμανλή ελέγχει τη Δικαιοσύνη, ελέγχει τη Βουλή, ελέγχει το Κράτος. Δημοκρατικές αξίες, οράματα και ιδέες δεν έχουν θέση στο ασύδοτο αυτό καθεστώς. Οι λίγοι θα κερδοσκοπούν ανενόχλητοι και οι πολλοί θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα κλίμα απαξίωσης της πολιτικής, όπου οι ατομικές αναζητήσεις λύσεων θα τους καθιστούν εύκολη λεία για τους πελατειακούς μηχανισμούς ομηρίας της δεξιάς. Αυτό το μήνυμα είναι χρέος όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να μην περάσει.
Όσο ο Πρωθυπουργός δεν αντιδρά σε αυτού του είδους τις ανεπίτρεπτες πρακτικές όπως η συγκεκριμένη του κ. Αλογοσκούφη, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω από το όργιο αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και υποβάθμισης του πολιτικού μας συστήματος, στο οποίο επιδίδονται και οι κορυφαίοι της κυβέρνησής του. Περιμένουμε λοιπόν ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Σας ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Καρχιμάκη, επειδή βλέπω ότι επιμένετε σε αυτή την κριτική σας στον κ. Αλογοσκούφη, να υποθέσω ότι σας περισσεύουν αυτά τα χρήματα που ζητάει ο κ. Αλογοσκούφης;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε όλες αυτές τις πρακτικές απέναντι στον ελληνικό λαό. Γιατί όπως σας είπα, τα φαινόμενα της διαφθοράς, τα οποία με ομπρέλα προστασίας της καλύπτει αυτή η κυβέρνηση, δεν οδηγούν πουθενά αλλού παρά στην αφαίμαξη πολλών χρημάτων, τεράστιων ποσών τα οποία διοχετεύονται σε λίγους. Το στόμα δεν θα μας το κλείσει κανείς.
Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Σκουρής.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δύο ερωτήσεις στον κ. Παπακωνσταντίνου. Πρώτον, υιοθετείτε αυτά που λέει ο κ. Καρχιμάκης για τον κ. Αλογοσκούφη και κυρίως τους χαρακτηρισμούς; Και δεύτερον, ζητάτε παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας μετά τα όσα ακούστηκαν («επικίνδυνος», «αντιδημοκρατικός», «ασύδοτος», «μειωμένης δημοκρατικής ευαισθησίας» κλπ.);
Και ήθελα να κάνω και μία ερώτηση στον κ. Καρχιμάκη. Γιατί κατά τη γνώμη του τα κάνει αυτά ο κ. Αλογοσκούφης; Από πολιτική αντίληψη, ή τον κατηγορείτε και για χρηματισμό, τουλάχιστον μελών της οικογενείας του, αν καλά άκουσα; Τον κατηγορείτε και για χρηματισμό, ή όλα αυτά τα κάνει ως εκπρόσωπος μιας συγκεκριμένης πολιτικής;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να απαντήσω εγώ στο σκέλος που απευθύνθηκε σε μένα. Όπως βλέπετε, αυτή η Συνέντευξη Τύπου γίνεται στην Αίθουσα Τύπου του ΠΑΣΟΚ και δίπλα στον κ. Καρχιμάκη κάθεται ο Εκπρόσωπος Τύπου.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Έχουμε πει κι άλλη φορά ότι αυτή η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομίας, ο οποίος υλοποιεί αυτή την πολιτική, εφαρμόζουν μία πολιτική συγκέντρωσης του χρήματος στους λίγους, μία πολιτική της κάλυψης των φαινομένων της διαφθοράς, αυτή η πολιτική είναι μια πολιτική καταδικαστέα και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε αυτές τις πολιτικές που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρακαλώ
Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Για την παραίτηση του κ. Αλογοσκούφη;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει το ρόλο να αναλάβει τις ευθύνες για μέλη της κυβέρνησής του.
Δ.ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με όλα αυτά τα στοιχεία που έχετε δώσει κατά καιρούς στη δημοσιότητα, ερωτήσεις και όλα αυτά που έχετε εδώ, εσείς θα έπρεπε να έχετε αγωγή στον κ. Αλογοσκούφη.
Και ένα δεύτερο. Ο κ. Αλογοσκούφης λέει ότι όλα αυτά είναι ψευδή, είναι συκοφαντικά. Δεν μπορεί να κάνει δηλαδή μία αγωγή, δεν έχει αυτό το δικαίωμα;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Όλες οι αποδείξεις είναι εδώ. Και βεβαίως δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσω πρακτικές που ακολουθεί ο κ. Αλογοσκούφης κάνοντας αγωγές. Εμείς μιλάμε πολιτικά, συγκρουόμαστε πολιτικά, απαιτούμε πολιτικές απαντήσεις, γιατί όλα αυτά τα φαινόμενα λειτουργούν πάντα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και σε βάρος του ελληνικού λαού.
Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω πόσο εμπιστοσύνη μπορεί να έχετε στη Δικαιοσύνη μετά και από όσα μάθαμε χθες, με τη μη διαβίβαση φακέλου στη Βουλή από τον Άρειο Πάγο σχετικά με τον κ. Παυλίδη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να κάνω εγώ μία γενική απάντηση επ’ αυτού. Εμείς έχουμε επανειλημμένα στηλιτεύσει τη λειτουργία συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών και βεβαίως την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη με κάθε μέσο.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Γιατί αν το κάνουμε αυτό, υποσκάπτουμε ένα από τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος σε αυτή τη χώρα. Άρα εμείς θα εξακολουθήσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και να στηρίζουμε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και να απονείμουν το δίκιο.
Γιατί αυτό είναι η Δικαιοσύνη, να απονέμεται δίκιο, να απονέμεται με σωστό τρόπο, σε σύντομο χρόνο και χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση. Και έχουμε εμπιστοσύνη ότι η πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών αυτό επιχειρεί να κάνει.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Να συμφωνήσω κι εγώ σε όλα όσα είπε ο Εκπρόσωπός μας και να επαναλάβω για άλλη μια φορά, και αυτό να αποτελέσει μήνυμα και προς τη Δικαιοσύνη, που δεν πιστεύω ότι παίρνει μηνύματα προαναγγελίας αποφάσεων από τον κ. Αλογοσκούφη, που δεν πιστεύω ότι αυτό το οποίο διατείνεται ο κ. Αλογοσκούφης ότι θα μου τα πάρει, εννοώντας προφανώς και συζητώντας σε στενούς του κύκλους ότι δεν θα υπάρξει δικαστής που δεν θα με δικάσει, να αντιληφθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί κανένας Υπουργός να προαναγγέλλει τις αποφάσεις της. Υπονοώντας βέβαια και διάφορα άλλα πράγματα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Γιακουμής.
Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αν κατάλαβα καλά από τα όσα είπατε τελευταία για τον κ. Αλογοσκούφη, παρομοιάζετε τις πρακτικές που ακολουθεί ο Υπουργός με την περίοδο της χούντας;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Έδωσα απάντηση, είπα: δεν θα χρησιμοποιήσω λέξεις οι οποίες οδηγούν στο παρελθόν. Θεωρώ λοιπόν ότι τα συμπεράσματα από όλα όσα είπα είναι δικά σας. Και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τι εννοούμε και πού οδηγούν όλες αυτές οι συμπεριφορές και οι πρακτικές.
ΣΤ.ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, θεωρείτε όμως ότι όλη αυτή τη πολεμική κατά του κ. Αλογοσκούφη, δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, κινήθηκε συνεχώς στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης; Θεωρείτε ότι ίσως μερικές φορές κι εσείς κατά κάποιο τρόπο προσβάλατε προσωπικά τον κ. Αλογοσκούφη ώστε να καταλήξει σε αυτό το σημείο, να φτάσει στο σημείο να σας καταθέσει αγωγή;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ακούστε. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους μας ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική είναι πρόσωπα που παράγουν πολιτικά αποτελέσματα. Και ως πρόσωπα, παράγοντας συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα κρίνονται και επικρίνονται.
Δεν είναι λοιπόν προσωπική η αντιπαράθεση με τον κ. Αλογοσκούφη, ο κ. Αλογοσκούφης με τις συμπεριφορές του παράγει ορισμένα αποτελέσματα και παράγει αποτελέσματα που έχουν να κάνουν με φαινόμενα διαφθοράς, με φαινόμενα αδιαφάνειας, με φαινόμενα συγκάλυψης. Και όλα αυτά τα φαινόμενα πλήττουν πρωτίστως τον ελληνικό λαό.
Αποτελέσματα δεν παράγουν ούτε οι πόρτες, ούτε τα τραπέζια, ούτε τα άψυχα αντικείμενα, παράγουν τα πρόσωπα. Και τα πρόσωπα κρίνονται. Επιτέλους πρέπει να διαχωρίσουμε αυτή τη φημολογία περί προσωπικών επιθέσεων. Δεν υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις, έχουμε ένα δημοκρατικό δικαίωμα να ασκούμε κριτική, να κρίνουμε τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και βεβαίως να κρίνουμε τα πρόσωπα τα οποία οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα.
Όσον αφορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, νομίζω ότι τα στοιχεία που παραθέτουμε κάθε φορά συγκλίνουν στο ότι όλη μας αυτή η αντιπαράθεση, η πολιτική αντιπαράθεση, είναι απολύτως αιτιολογημένη και εκφράζει το σύνολο του ελληνικού λαού.