Το ρεπορτάζ του περιοδικού "Αντί"
«Οι μεσάζοντες δείχνουν τις πολιτικές ευθύνες
- τα κόλπα με τα ομόλογα
και οι παρέες του κ. Αλογοσκούφη».
«…Σε 10 λεπτά (τρόπος του λέγειν) από τη στιγμή που τα αγόρασε, η J P Morgan πουλάει όλα τα ομόλογα στη North Asset Management, που εδρεύει στο Λονδίνο και διοικείται από τον Γιώργο Παπαμαρκάκη. Εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Στο παρελθόν ο κ. Παπαμαρκάκης ήταν επιτυχημένο στέλεχος της Morgan Stanley, η οποία επί ΠΑΣΟΚ κέρδισε πολλά λεφτά με τα ομόλογα του δημοσίου. Επικεφαλής της JP Morgan στην Ελλάδα είναι σήμερα ο κ. Χ. Αδαμόπουλος, πρώην στενός φίλος της κας Μιράντας Ξαφά, της διευθύντριας δηλαδή του οικονομικού γραφείου του Μητσοτάκη όταν ήταν πρωθυπουργός. Ο κ. Χ. Αδαμόπουλος είναι επίσης ξάδελφος του κ. Π. Αδαμόπουλου, πρώην γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού που οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στον Κορυδαλλό για το σκάνδαλο των κουμπάρων. Στην JP Morgan εργάζεται όμως και ο γιος του Πάνου Τσουπίδη, που είναι πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Ο κ. Τσουπίδης είναι με τη σειρά του φίλος και με τον κ. Αδαμόπουλο αλλά και με τον κ. Αλογοσκούφη και μάλιστα πολύ.
Όταν άρχισε να δημιουργείται θόρυβος γύρω από το όνομά του, ο κ. Τσουπίδης απέφυγε επιμελώς να μιλήσει στον Τύπο. Όταν όμως το διαδικτυακό «PRESS-GR.blogspot.com» άρχισε να τον συνδέει με την περί τον κ. Αλογοσκούφη «παρέα του Λονδίνου» που πρωταγωνίστησε στην ξέφρενη πορεία του ομολόγου, ο κ. Τσουπίδης αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι έχει κάποια σχέση με την North Asset Management, αλλά «αθώα». Μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι «μετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή του North Royal Estate Opportunity Fund, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τη North Asset Management με αντικείμενο την αγορά ακινήτων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στο οποίο συμμετέχουν πολιτικές προσωπικότητες (πρώην Υπουργοί), τεχνοκράτες και στελέχη επιχειρήσεων από όλες τις χώρες της περιοχής».
Γιατί όμως ο αναφέρθηκε στην δήλωσή του αυτή σε «πρώην Υπουργούς»; Τεκμήριο αθωότητας αποτελεί αυτό; Και πόσο «αθώα» είναι η σχέση του με την εταιρεία αυτή; Ο ίδιος δηλώνει τη μία φορά ότι είναι «άμισθος» και την άλλη ότι «ουσιαστικά δεν έχει ενεργό ρόλο». Ενώ για την προσωπική γνωριμία του με τον κ. Παπαμαρκάκη είπε ότι τον γνωρίζει κι αυτόν όπως και άλλους «500 ανθρώπους. Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Λες και απευθύνεται σε ηλίθιους. Είναι δυνατόν να συμμετέχει στη North Asset Management και να πηγαινοέρχεται στο Λονδίνο...αφιλοκερδώς; Κάνει ...ψυχικό σε κάποιον; Ή μήπως οι «σύμβουλοι διοίκησης» δουλεύουν τζάμπα; Στην Αγγλία, το «άμισθος» σημαίνει «χωρίς ΙΚΑ και σύνταξη», επειδή αν ο κ. Τσουπίδης ήταν καταγεγραμμένος στους μισθολογικούς καταλόγους της North Asset Management θα είχε διαπράξει ποινικό αδίκημα λόγω της ιδιότητάς του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;
Ο κ. Τσουπίδης προβάλλεται από τον Τύπο, ο οποίος όλως τυχαίως είναι και αποδέκτης πανάκριβων διαφημίσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ως ένας ικανότατος μάνατζερ που πέτυχε πολλά. Όμως η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σε ένα μικρό δημοσίευμα της 1/10/2006 άφηνε πολλά υπονοούμενα για την απόδοση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επειδή είχε κάνει επενδύσεις υψηλού ρίσκου σε Cdo's - Hedge Funds συνολικού ύψους 690,408 εκατ. ευρώ. Έγραφε τότε η ΚΕ: «Το ύψος μιας τέτοιας επένδυσης, για έναν τραπεζικό οργανισμό με μηδενική πείρα στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου σημαίνει συναγερμό κινδύνου, καθώς είναι περίπου ισόποσο με τις επενδύσεις εκείνες που παραδοσιακά έχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε κρατικά ομόλογα (694,8 εκατ. Ευρώ)…
Όπως μαθαίνουμε το θέμα ερευνάται από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία διαπίστωσε ότι το ΤΤ δεν σταμάτησε στα hedge funds. Υπό την ηγεσία του κ. Τσουπίδη προχώρησε και σε επενδύσεις παραγώγων αξίας 2,253 δισ. Ευρώ, ενώ άλλά 100 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε εταιρικά ομόλογα. Ρισκάρισε δηλαδή συνολικές επενδύσεις ονομαστικής αξίας 2,95 δισ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά του δεν ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ.
Ερώτημα: Υπάρχει σχετικό πόρισμα της Τράπεζα της Ελλάδος; Και αν υπάρχει γιατί δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα; Μήπως επειδή ο κ. Τσουπίδης είναι φίλος του κ. Αλογοσκούφη και διορίστηκε από τον ίδιο στην ηγεσία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου; Σύμπτωση: Την είσοδο του Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αξιών, ο κ. Αλογοσκούφης την ανέθεσε, μεταξύ άλλων, και στην τράπεζα JP Morgan, η οποία όπως είδαμε προηγουμένως αγόρασε πρώτη το αμαρτωλό ομόλογο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στη συνέχεια το πούλησε στην North Asset Management. Δεν παραείναι πολλές οι συμπτώσεις;
Με την ευκαιρία αυτή θέτουμε επίσης μερικά ακόμα ερωτήματα προς κάθε ενδιαφερόμενο:
Γιατί δεν ενημέρωσε ο κ. Τσουπίδης την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή το ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τη συμμετοχή του στην προαναφερθείσα ξένη εταιρεία; Η συμμετοχή αυτή είναι συμβολική, ή μήπως εκτελεστική και ουσιαστική;
Γνώριζε ο κ. Αλογοσκούφης τη σχέση του κ. Τσουπίδη με την North Asset Management
Τα συχνά ταξίδια του κ. Τσουπίδη στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, την Ιταλία και τη Ρωσία έχουν σχέση με το Ταμιευτήριο, ή με τα συμφέροντα της North Asset.
Έπαιξε ρώσικα ομόλογα και ποια;
Ποιος είναι ο βασικός κρίκος της «παρέας του Λονδίνου»;
Γιατί οι κ. Αλογοσκούφης, Τσουπίδης και Πιλάβιος ταξίδεψαν πρόσφατα σε εξωτική χώρα, μάλλον το Μαρόκο;
Σε ποια άλλα fund και επενδυτικές εταιρείες συμμετέχει ο κ. Τσουπίδης; Γνωρίζει μήπως την Globad ;
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αγόρασε ή όχι από το ίδιο ομόλογα;
Τι άλλα ομόλογα έχει το Ταμιευτήριο και από πού τα αγόρασε;
Γιατί μόλις ξέσπασε ο θόρυβος γύρω από το όνομά του, ο κ. Τσουπίδης έσπευσε αμέσως στο Λονδίνο;
Παντού «North»;
Όπως γράψαμε ο κ. Π. Τσουπίδης είναι «σύμβουλος διοίκησης» στην North Royal Estate Opportunity Fund, η οποία συνδέεται με τον δεύτερο κρίκο στη διαδρομή του αμαρτωλού ομολόγου, την North Asset Management του κ. Παπαδομαρκάκη. Στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι και μια άλλη εταιρεία η προσωνυμία της οποίας αρχίζει από «North», η North Principal Investment, έστειλε 4,2 εκ. ευρώ σε μια offshore εταιρεία που ανήκει στον πατέρα του κ. Θ. Πρινιωτάκη, αντιπροέδρου της πέτρας του σκανδάλου, δηλαδή της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις». Η Αρχή του κ. Ζορμπά ερευνά τώρα, αν τα χρηματικά ποσά που έφυγαν από την North Principal Investments είχαν ως τελικό αποδέκτη τη γνωστή Hitech, στα γραφεία της οποίας έκαναν «ντου» την περασμένη εβδομάδα οι «κομάντος» της δίωξης οικονομικού εγκλήματος.
Προσέξτε και πάλι τη διαδρομή του εμβάσματος των 4,2 εκ. ευρώ: Από την North Principal Investment στην Morgan Stanley που συνεργάζεται με την North Asset Management του κ. Παπαδομαρκάκη, στην Forest Dove του Σοφοκλή Πρινιωτάκη, πατέρα του αντιπροέδρου της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» που πούλησε το αμαρτωλό ομόλογο στο ταμείο δημοσίων υπαλλήλων. Και από την Forest Dove στην Hitech, όπου επίσης η «Ακρόπολις» είναι μέτοχος. Τέλος, από την Hitech τα 4,2 εκ. ευρώ φτάνουν στην Λαϊκή Τράπεζα, όπου εμφανίζεται για να τα εισπράξει ο πρόεδρος της «Ακρόπολις» κ. Αποστολίδης.
Ακόμα δεν βγάλατε άκρη; Εμείς πάντως βγάλαμε και η συνέχεια στο επόμενο…»
No comments:
Post a Comment