Thursday, May 31, 2007

Για το κάπνισμα

31 Μαΐου 2007. «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος».




Του Σιναπίδη Στέφανου
Γεν. Γραμματέα της Ένωσης
Ελευθεροεπαγγελματιών
Ιατρών Βορείου Έβρου



Η «Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Βορείου Έβρου Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου από την Π.Ο.Υ.(Παγκόσμια ΟργάνωσηΥγείας), αισθάνεται καθήκον της να απευθυνθεί στο ευρύτερο κοινό, με την παρακάτω ανακοίνωση.

Η 31η Μαίου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως, από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Είναι μια ακόμη ευκαιρία να γνωστοποιήσουμε στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα μικρής ηλικίας, τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Χωρίς διάθεση εκφοβισμού θα αναφέρω τις ήδη γνωστές βλάβες στην υγεία του ανθρώπου, όπως αυτή νοείται από την Π.Ο.Υ., όχι μόνο ως απουσία ασθένειας αλλά ως ευεξία και καλή ποιότητα ζωής.
Το κάπνισμα αποτελεί από τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου της αρτηριοσκλήρυνσης του καρδιαγγειακού συστήματος, που ευθύνεται για την πλειοψηφία των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, της σταθερής στηθάγχης, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, της περιφερικής αγγειοπάθειας των κάτω άκρων και των αορτικών ανευρυσμάτων, νοσημάτων που προκαλούν όχι μόνο θάνατο, αλλά και μεγάλο ποσοστό αναπηριών ιδίως στις παραγωγικές ηλικίες.
Πέραν αυτού, η χρήση καπνού προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο των πνευμόνων, του λάρυγγα, ενώ συμβάλλει, λόγω της εισπνοής χιλιάδων τοξικών ουσιών που εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία, στην πρόκληση πολλών βλαβών σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Δεν υπάρχει ανθρώπινη πάθηση στην Κλινική Παθολογία, που να μην προβάλλεται και το κάπνισμα σαν αιτία εμφάνισης ή επιδείνωσης της εξέλιξης της.
Τα τελευταία χρόνια εξίσου επικίνδυνο θεωρείται όχι μόνο το ενεργητικό αλλά και το παθητικό κάπνισμα. Χρειάζεται να δοθεί σωστή ενημέρωση στα σχολεία, η οποία να αρχίζει από την προεφηβική ηλικία, ηλικία στην οποία σφυρηλατούνται στους εφήβους, αγόρια και κορίτσια, το εμπορικό πρότυπο του καπνίσματος, ως δήθεν φορέας «μαγκιάς», δηλ. αυτονομίας και ανεξαρτητοποίησης από την καταπίεση του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Παρόλο ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση από την ανθρώπινη κοινωνία για την επικινδυνότητα του καπνίσματος, οι δυνατότητες επέμβασης για τον περιορισμό του είναι αναποτελεσματικές. Η οικονομία πολλών χωρών και πολλών εργαζομένων, εξαρτάται από την καπνοβιομηχανία, που προωθεί την καπνιστική συνήθεια με ποικίλους τρόπους, με αποτέλεσμα, να παραμένουν καπνιστές, αρκετά μεγάλα ποσοστά, στο σύνολο του πληθυσμού, ιδιαίτερα δε, στο νεανικό και γυναικείο πληθυσμό, όπου παρεπιμπτόντως, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση.
Η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει μεγάλο ποσοστό συστηματικών και βαρέων, « θεριακλήδων», καπνιστών και καπνιστριών. Οι επιπτώσεις στην οικονομία της υγείας, από τις αυξημένες δαπάνες νοσηλείας και διαχείρισης «θυμάτων» του καπνίσματος, είναι δυσβάστακτες για τους προϋπολογισμούς των κρατών.
Η 31η Μαΐου ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος», δίνει την δυνατότητα ως «Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Βορείου Έβρου» να υπενθυμίσουμε στο ευρύ κοινό τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό, για να συνειδητοποιήσει ο κάθε καπνιστής, ότι δεν είναι άτρωτος, αλλά αποτελεί ένα εν δυνάμει υποψήφιο θύμα αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων μεσοπρόθεσμα, και όχι σε κάποιο μακρινό και απροσδιόριστο μέλλον.
Η Αντικαπνιστική Ενημέρωση, δεν πρέπει να λαμβάνει χαρακτήρα απαγορευτικού, αόριστου ρατσισμού, αλλά πρακτικής ενημέρωσης, δηλ. αναφοράς επώνυμων παραδειγμάτων από την τοπική κοινωνία μας ατόμων-καπνιστών, που προσβλήθηκαν από κάποια καπνοεξαρτώμενη ασθένεια, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας, ότι ο καρκίνος των πνευμόνων, τα καρδιακά εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, πλήττουν καθημερινά τον πληθυσμό, είναι παρόντα, και συνεχώς αφαιρούν ζωές γνωστών, συγγενών και φίλων.
Πρέπει πάντως να τονιστεί, ότι ποτέ δεν είναι αργά κάποιος να διακόψει το κάπνισμα. Οι ωφέλειες στη υγεία και στην ποιότητα ζωής του, θα είναι εμφανείς, ήδη από τον πρώτο καιρό. Ως Καρδιολόγος συναντώ, πάμπολλα παραδείγματα εμφραγματιών σε ηλικία 30 και 40 ετών, πρώην βαρέων καπνιστών, που διακόπτοντας το κάπνισμα, επιβιώνουν για πολλά χρόνια, χωρίς να εμφανίσουν ποτέ άλλα καρδιακά επεισόδια, και ζουν περισσότερο και καλύτερα από άλλους, γιατί μετά την διακοπή του καπνίσματος υιοθέτησαν έναν φυσικότερο και υγιεινότερο τρόπο ζωής και άσκησης.
Παραφράζοντας το ρητό «η γνώση είναι δύναμη» στο «η γνώση είναι υγεία», θεωρούμε ως «Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας», ότι η καθημερινή ενημέρωση και συνειδητοποίηση των θανατηφόρων συνεπειών του καπνίσματος, από την μεριά του πληθυσμού, είναι η μόνη εφικτή, υπεύθυνη και αποτελεσματική λύση στον περιορισμό της καπνιστικής εξάρτησης.

No comments: