Wednesday, June 06, 2007

Το δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη"

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Να παραπεμφθούν για κακούργημα οι εφοπλιστές»
Αυτό ζήτησαν χτες οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής


Με αγορεύσεις - φωτιά, που δακτυλοδείχνουν τους ενόχους για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και «καίνε» πραγματογνώμονες, Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και Ελληνικό Νηογνώμονα, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, ο ένας μετά τον άλλον, θέτουν τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, απέναντι στις ευθύνες τους, απαιτώντας από αυτούς, με βάση τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, να παραπέμψουν για κακούργημα τους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «ΣΑΜΙΝΑ», «MFD» (σήμερα «HSW»), εφοπλιστές Κ. Κληρονόμο και Ν. Βικάτο.
Χτες ο δικηγόρος Γιώργος Τσακαλίας στη διάρκεια της αγόρευσής του ανέδειξε όλα τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως και αποδεικνύουν ότι - όπως παραδέχτηκαν και οι δύο εισαγγελείς - λόγω της αναξιοπλοΐας του πλοίου, δύο λεπτά πριν τις βραχονησίδες Πόρτες σταμάτησε αιφνιδιαστικά από βλάβη η δεξιά κύρια μηχανή του, με αποτέλεσμα αυτό να στρίψει «ακούσια» προς τα βράχια. Με βάση αυτό έθεσε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν: Την έκθεση των πραγματογνωμόνων, οι οποίοι «παράβλεψαν» σημαντικά στοιχεία. Για το σκηνικό που στήθηκε με ευθύνη και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε και στη συνέχεια της ΝΔ, ώστε τελικά οι εφοπλιστές να παραπεμφθούν για πλημμέλημα. Την αθώωση πρωτόδικα των επιθεωρητών της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων της οποίας την «πρακτική» χαρακτήρισε «εγκληματική», αλλά και για το γεγονός ότι από το εδώλιο απουσιάζει η ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» και ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής.
Τα ίδια ερωτήματα έθεσε και ο δικηγόρος Γιώργος Τρανταλίδης στην αγόρευσή του την περασμένη βδομάδα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη συμβολή της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, αφού με βάση τη δική της τεκμηριωμένη έκθεση ήρθαν στο φως τα νέα στοιχεία για την αναξιοπλοϊα του πλοίου και τη βλάβη στην κρίσιμη στιγμή. Ειδικά για την πρωτόδικη απόφαση ανέφερε: «Ηταν πολύ ευνοϊκή για τους δύο εκπροσώπους της εταιρείας οι οποίοι δεν καταδικάστηκαν για σοβαρότατα αδικήματα».

No comments: