Monday, August 06, 2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Μηδενική ανοχή στην νομιμότητα: με ευθεία υπουργική παρέμβαση φέρονται να απαλλάχθηκαν οι έξι «γαλάζιοι» τελωνιακοί των «αμαρτωλών» τελωνείων του λαθρεμπορίου στη Νίκη και τη Δοϊράνη, προτού καν αποφανθεί η Δικαιοσύνη!»


Μέσα στη σωρεία καταγγελιών και αποκαλύψεων που το φθινόπωρο του 2005 οδήγησαν στην παραίτηση του Υφυπουργού των «γρηγορόσημων» κ. Αδάμ Ρεγκούζα, ήταν και η έξαρση της λαθρεμπορίας στα Τελωνεία Δοϊράνης και Νίκης. Η Κυβέρνηση των Ομολόγων είχε, όπως αποδεικνύεται, από την αρχή έφεση στη λεηλασία του Κράτους, αφού μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της, με την υπ' αριθ. Τ.3439/207/Α 0019/2.9.2004 απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, επετράπησαν οι εκτελωνισμοί τσιγάρων και πετρελαιοειδών από τα ''προβληματικά'' αυτά τελωνεία, με αποτέλεσμα την έξαρση του λαθρεμπορίου και τις μαζικές εικονικές εξαγωγές, αξίας εκατοντάδων εκ. ευρώ.
Η δημόσια κατακραυγή οδήγησε τον νέο Υφυπουργό Οικονομικών να κλείσει τα εν λόγω Τελωνεία, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, έξι τελωνιακοί υπάλληλοι, επίλεκτα στελέχη της παράταξής σας, διώχθηκαν ποινικά για σωρεία κακουργημάτων, αλλά και παραπέμφθηκαν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομίας με το ερώτημα της απόλυσης.
Κάπου εκεί, φαίνεται να έπεσε η αυλαία σε μία ακόμα επικοινωνιακή παράσταση της Κυβέρνησης Καραμανλή, αφού, αν αληθεύει σχετικό ηλεκτρονικό δημοσίευμα, η εξέλιξη της υπόθεσης θυμίζει τις χειροπέδες των κουμπάρων, που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις μας, αλλά μετά ως δια μαγείας εξαφανίζονται και οι κουμπάροι χωρίς χειροπέδες κοσμούν κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ!
Σύμφωνα, λοιπόν, με καταγγελία δημοσιογραφικής ιστοσελίδας, στις αρχές Ιουλίου συνεδρίασε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών για να αποφανθεί επί της απολύσεως ή μη των έξι υπόδικων για λαθρεμπορία «γαλάζιων» τελωνιακών. Και μόνο το καταγγελλόμενο γεγονός της συνεδρίασης και απόφασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου πριν ολοκληρωθεί η ποινική εκδίκαση των υποθέσεων εγείρει τεράστιες υποψίες, αφού το σύνηθες είναι πρώτα να αποφαίνεται η δικαιοσύνη και μετά να ολοκληρώνεται το διοικητικό σκέλος τέτοιων περιπτώσεων. Η καταγγελία, εφόσον αληθεύει, αποκαλύπτει μία πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, αφού με εντολή του Υπουργού Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον άτεγκτο δύο χρόνια πριν, αλλά ιδιαίτερα ελαστικό σήμερα, Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μπέζα, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο απήλλαξε τους τελωνιακούς, προτού αποφανθεί η αρμόδια ποινική δικαιοσύνη!
Πρόκειται για μια αδιανόητη διπλή παρέμβαση ηγεμονισμού και αυθαιρεσίας τόσο στην διοικητική, όσο και δικαστική εκδίκαση της υπόθεσης, που ειλικρινά ελπίζουμε να είστε σε θέση με στοιχεία να διαψεύσετε.


Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Αληθεύει ότι ολοκληρώθηκε εσπευσμένα το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προτού αποφανθεί η εκκρεμούσα ποινική διαδικασία και εάν ναι, γιατί;
2. Αληθεύει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, σε μια ακόμα κρίση ηγεμονισμού και αυθαιρεσίας, παρενέβη ευθέως στην κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, προκειμένου να απαλλαγούν από τις κατηγορίες τα γαλάζια στελέχη που κατηγορούνται για λαθρεμπορία;
3. Αληθεύει ότι σκόπιμα ασκήθηκε πολιτική πίεση να απαλλαγούν οι συγκεκριμένοι υπόδικοι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την «υπουργική» αυτή απαλλαγή ως επιχείρημα υπεράσπισης στις επικείμενες εις βάρος του κακουργηματικές δίκες;
4. Με δεδομένο ότι ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παραιτήθηκε εξαιτίας και της συγκεκριμένης υπόθεσης λαθρεμπορίας που οδήγησε στο κλείσιμο των «αμαρτωλών» τελωνείων, τι οφείλει να πράξει, ως ένδειξη σεβασμού του Υπουργικού θεσμού, η εμπλεκόμενη πολιτική ηγεσία, εφόσον παραβιάζει τα καθήκοντά της και παρεμβαίνει ευθέως υπέρ της απαλλαγής όσων κατηγορούνται για την συγκεκριμένη υπόθεση;
5. Παρακαλείσθε να καταθέσετε στη Βουλή το σύνολο των φακέλων των πειθαρχικών υποθέσεων των έξι υπόδικων τελωνειακών υπαλλήλων που υπηρετούσαν στα τελωνεία Δοϊράνης και Νίκης, μαζί με τις πρόσφατες αποφάσεις απαλλαγής του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης
Μάρκος Μπόλαρης
Χρήστος Αηδόνης
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Γρηγόρης Νιώτης
Γιάννης Διαμαντίδης
Χρύσα Αράπογλου
Άρης Μουσιώνης

No comments: