Saturday, September 01, 2007

OI ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ… ΤΗΝ ΟΡΓΗ TOYΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ «ΒΡΩΜΙΚΟΙ» ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.

Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου
http://sinapidistef.blogspot.com

Ακόμη ένα καυτό καλοκαίρι χωρίς πόσιμο νερό και χωρίς σταγόνα ύδατος, για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών τους, πέρασαν οι πολίτες δεύτερης κατηγορίας του «τριτοκοσμικού» Διδυμοτείχου που πλήττεται για νιοστή συνεχόμενη χρονιά από την λειψυδρία, έρμαιο της ανεπάρκειας της σημερινής και προηγούμενης δημοτικής αρχής που με εθελούσια συνευθύνη τους, μετέτρεψαν την ύδρευση της πόλης σε γεφύρι… της Άρτας που δεν λέει να τελειώσει, ταλαιπωρώντας όλους εμάς .
Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής του Συνοικισμού δεν διαθέτουν το καλοκαίρι, τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθόλου νερό για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ανάγκες καθαριότητας, ενώ κανένα μέρος της πόλης μας δεν διαθέτει εκ των πραγμάτων πόσιμο νερό και αναγκάζονται όλοι οι κάτοικοι να πίνουν εμφιαλωμένο νερό δαπανώντας καθημερινά ένα σεβαστό ποσό από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Επιπλέον όλοι οι δημότες «χαρατσώνονται» από τον Δήμο για κατανάλωση νερού και πληρώνουν δυσβάσταχτα ποσά για τις υπηρεσίες ύδρευσης που δεν τους παρέχονται. Πληρώνουν για νερό που δεν πίνεται και για βρύσες… στείρες.
Η αγανάκτηση των πολιτών και η συνακόλουθη κοροϊδία από την μεριά της δημοτικής εξουσίας, που στα δικαιολογημένα αυτά παράπονα αντιδρά με υπεκφυγές και αλαζονεία, οργανώνεται μεθοδικά και ετοιμάζεται για δυναμική κινητοποίηση με προσφυγή και σε αρμόδια όργανα ,για να απαιτηθεί η ολοκλήρωση του έργου της ύδρευσης Διδυμοτείχου, όχι κατά… παρέκκλιση και με «μπαλώματα»,αλλά μέχρι… κεραίας.
Από την μεριά του Δήμου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου υπάρχει η δέσμευση ότι το έργο θα ολοκληρώνονταν το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι .Οι αρμόδιοι είχαν δεσμευθεί με δήλωση στην τηλεόραση στις αρχές Ιουνίου για ολοκλήρωση στις επόμενες 50 μέρες, άρα περίπου μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έπρεπε η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο, να «πλημμυρίσει» το Διδυμότειχο με άφθονο, αστείρευτο πόσιμο νερό και να παραδώσει το έργο ολοκληρωμένο στους πολίτες της πόλης μας.
Παρεπιμπτόντως βέβαια οι ίδιοι αρμόδιοι με την προτροπή του Δημάρχου, είχαν πει πέρυσι το 2006 προεκλογικά, πως δεν θα κατεβούν ούτε καν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αν δεν λειτουργήσει η ύδρευση πριν τις εκλογές του 2006. Τίποτε από τα δύο, αμφότερα, δεν λειτούργησε.
Οι διψασμένοι και «βρώμικοι» κάτοικοι των συνοικιών και χωριών που υποφέρουν από την λειψυδρία πόσιμου ύδατος, ιδίως τα καλοκαίρια και αντιμετωπίζουν και προβλήματα ασθενειών ιδίως οι ευπαθείς ομάδες (γέροντες, μωρά) απειλούν να προβούν σε δυναμικές ενέργειες (συλλαλητήριο; κατάληψη Δημαρχείου; συγκέντρωση υπογραφών; προσφυγή στην Περιφέρεια και στην κυβέρνηση;) αν δεν εξασφαλιστεί έστω και κάποια στοιχειώδη παροχή πόσιμου νερού μέσα στο 2007, που τέθηκε σαν άτυπο όριο περαίωσης του έργου μεταφοράς νερού.
Από την άλλη βέβαια, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς το κοινό από την μεριά του Δήμου για την πορεία των έργων της μεταφοράς νερού από την περιοχή των πηγών άντλησης του Βάλτου Ορεστιάδας.
Βέβαια το θέμα της μαζικής και επίσημης ενημέρωσης των πολιτών (π.χ. μέσω του δημοτικού ραδιοφώνου) για την πορεία όλων των έργων που διεκπεραιώνονται κατά καιρούς από την μεριά της υπάρχουσας αλλά και της ανεκδιήγητης προηγούμενης δημοτικής αρχής, είναι μηδενική.
Υπάρχει πλήρη και καθολική απαξίωση από την μεριά του Δημάρχου προς τον απλό πολίτη και τους φορείς του τόπου για να τους πληροφορήσει π.χ. πως θα γίνει ένα έργο, με τι κονδύλια, ποιος είναι ο ανάδοχος, ποιος είναι ο προϋπολογισμός, ποιος ο χρόνος περαίωσης κ.λ.π .Ούτε καν μακέτα ή ενημερωτική πινακίδα υπάρχει για κάθε έργο που εκτελείται αυτήν την εποχή (π.χ. πεζόδρομος) πράγμα που είναι φυσικά παράτυπο και δεικνύει την ελιτίστικη, απαξιωτική και αφ υψηλού συμπεριφορά ορισμένων προς την πόλη και τους πολίτες.
Οι θιγόμενοι πολίτες του Διδυμοτείχου ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, όχι σήμερα αλλά… χθες και απειλούν με την χρήση όλων των νόμιμων δυναμικών δημοκρατικών ενεργειών που διαθέτουν στην φαρέτρα τους.
Εκφράζουν δε τον προβληματισμό τους, πως είναι δυνατόν να υποδεχθούμε ως πόλη τους φοιτητές των Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής, και με ποιόν τρόπο είναι δυνατόν να τους φιλοξενήσουμε και να τους κρατήσουμε σε μία «πρωτόγονη» πόλη χωρίς επάρκεια νερού για καθαριότητα και πόση και ιδίως τους θερινούς μήνες.Σε κάθε οργανωμένη κοινωνία οι υπεύθυνοι κρίνονται από την αποτελεσματικότητα του έργου και των δράσεων τους. Οι ανίκανοι και ανεπαρκείς θα πρέπει να αποσύρονται για να αναλάβουν άλλοι καταλληλότεροι.

No comments: