Τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας άνοιξε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στους επίσημους προσκεκλημένους και τους συνέδρους.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου 2007.
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι εξαιτίας της μη απόδοσης από την κεντρική εξουσία των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α., ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι Δήμοι με σημαντικότερα αυτών της Διαχείρισης των Απορριμμάτων και της Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου:
«Σαν Δήμαρχος της Πρωτεύουσας του νομού μας, καλωσορίζω όλους τους συνέδρους που μετέχουν στο συνέδριο της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του.
Το φετινό μας συνέδριο διοργανώνεται σε μια δύσκολη εποχή για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, καθώς σχεδόν όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων της είναι ανοιχτά και αναφέρομαι συγκεκριμένα:
· Τι θα γίνει με την κυβερνητική δέσμευση για την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων; Μέχρι το 2003 σε ονομαστικές τιμές και χωρίς τόκο το ύψος του ποσού ξεπερνά τα 1,4 δις Ευρώ.
· Τι θα γίνει με τα ποσά για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες στους Δήμους (π.χ. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, επισκευές σχολείων κλπ.);
Τα ποσά για την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών ποτέ δεν έφθασαν στα ταμεία των δήμων, με αποτέλεσμα η κάλυψη τους να βαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων σε βάρος άλλων υποχρεώσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2006 από τον κρατικό προϋπολογισμό δόθηκαν 180 εκ. Ευρώ, την στιγμή που στην ΚΥΑ είχαν αναγραφεί 442 εκ. Ευρώ. Δηλαδή οι προϋπολογισμοί των δήμων επιβαρύνθηκαν με 262 εκ. Ευρώ σε βάρος άλλων κωδικών.
Ταυτόχρονα μια νέα γενιά ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς δημιουργείται από την μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, όπως, Σχολικοί Φύλακες, ΑΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, αφού δεν υπάρχει η ανάλογη κρατική χρηματοδότηση.
Συνεπώς θα υπάρξει επιτέλους η φορολογική αποκέντρωση (Ρόδος 2006); και δεν αναφέρομαι σε επιβολή νέων φόρων.
· Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και το ενδεχόμενο πλημυρών πότε επιτέλους θα υπάρξει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την κατανομή των απαραίτητων πόρων για αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα στους δήμους χωρίς κομματικά ή άλλα κριτήρια; Αρκεί να σας αναφέρω ότι ο Δήμος Μεσολογγίου χρηματοδοτήθηκε φέτος με το ποσό των 15.000 Ευρώ για αντιπυρική προστασία.
Όσον αφορά το νομό μας:
· Είναι αναγκαίο όσο ποτέ η Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της και να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της για την «εκτέλεση» του Αχελώου. Είναι υποχρέωση μας να αναδείξουμε περαιτέρω το πρόβλημα.
· Είναι αναγκαίο να ασκήσουμε πίεση έτσι ώστε επιτέλους να λειτουργήσει το Πλατυγιάλι. Να λειτουργήσει όμως με τους κανόνες της αειφορίας και όχι με τους κανόνες του εύκολου κέρδους σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.
Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών αλλά και της Τ.Α. που αντιδρούν σε επενδύσεις τύπου ENDISSON.
· Είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ενιαίο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και κυρίως να εκπαιδευθούμε όλοι μας για την εφαρμογή του.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Οι κλιματολογικές αλλαγές επηρεάζουν ήδη τη ζωή μας και μάλιστα αρνητικά. Οι αλλαγές αυτές σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλονται στην περιβαλλοντική μόλυνση.
Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στο πρόβλημα.
Ως Δήμοι έχουμε την ευθύνη της διαχείρισης των αποβλήτων (υγρών και στερεών).
Οφείλουμε με κάθε κόστος να λειτουργούμε σωστά τους ΧΥΤΑ και τους Βιολογικούς Καθαρισμούς. Ειδικά για τους ΧΥΤΑ σας προτρέπω να επισκεφτείτε τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου για να διαπιστώσετε τον τρόπο λειτουργίας του.
Το θέμα αυτό, όπως και ότι έχει σχέση με το περιβάλλον και τη διαχείριση των υδάτων πρέπει να απασχολήσει τις εργασίες του συνεδρίου μας.
Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε δύο ακόμη κορυφαία νομίζω ζητήματα που μας απασχολούν:
· Το ΕΣΠΑ 2007-2013
· Και τον Καποδίστρια 2
Για το ΕΣΠΑ πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν ενημερωτικές διαδικασίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποβάλουμε έγκαιρα και χωρίς χρονοτριβές τις προτάσεις μας.
Για τις συνενώσεις πρέπει οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν ύστερα από έναν γόνιμο διάλογο στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως τα κριτήρια για τις συνενώσεις να έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως Γεωγραφικά, Χωροταξικά, Κοινωνικά και Οικονομικά.
Μ’ αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του φετινού μας συνεδρίου ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες και καλή διαμονή στην πόλη μας σε όλους σας».
Monday, October 22, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment