Monday, February 18, 2008

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ της Ε.Τ.Ε.Ρ

Αλλού οι μαϊμούδες και αλλού οι μπανανόφλουδες

Η παράταξή μας με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της Ε.Σ.Η.Ε.Α η οποία με χονδρή παραποίηση της αλήθειας επιχειρεί στην πραγματικότητα να υπονομεύσει την ενότητα, ομοψυχία και σύμπνοια όλων των εργαζομένων του κλάδου και να δημιουργήσει εσφαλμένη εντύπωση για την συνοχή και αποτελεσματικότητα της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, δηλώνει σε κάθε κατεύθυνση τα εξής:
• Η Ενωτική Κίνηση Τεχνικών Ραδιοφωνίας της Ε.Τ.Ε.Ρ δεν συνηθίζει να ασχολείται με παρατάξεις άλλων Ενώσεων. Μιλά με το ΔΣ μας και λογοδοτεί μόνο στα μέλη της. Το γεγονός, επίσης, ότι η Κ.Ε.Δ. είναι η τέταρτη κατά σειρά παράταξη στην Ε.Σ.Η.Ε.Α και η μόνη παράταξη που είχε και αριθμητική -πέρα από ποσοστιαία- μείωση της δύναμής της στις τελευταίες εκλογές της Ε.Σ.Η.Ε.Α έχει πολύπλευρη σημασία και αποδεικνύει πολλά.
• Συμβαίνει, όμως, ο επικεφαλής αυτής της παράταξης αυτή τη στιγμή να προεδρεύει στην Π.Ο.Ε.ΣΥ και να «συνδιοικεί» την Ε.Σ.Η.Ε.Α. Σεβόμαστε κάθε διοικητική θέση ακόμα και όταν δεν αντιπροσωπεύει ό,τι εκφράζει με την ψήφο του το πολιτικό σώμα στην κατανομή θέσεων. Δεν θα σχολιάσουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο σήμερα πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ διαμόρφωσε, σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις της Ομοσπονδίας Συντακτών, το διεκδικητικό πλαίσιο του απεργιακού αγώνα, το κατά πόσο ή όχι ενημέρωνε για τις κινήσεις του, αν εξέφραζε τις θέσεις όλων, αν λειτούργησε ως πρόεδρος ή ως «εκπρόσωπος», αν επεδίωξε τον συντονισμό. Και δεν μας αφορούν βέβαια οι διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων που περιμένουν ένα συνέδριο για αλλαγή διοίκησης το οποίο έπρεπε να γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο και μετατέθηκε κάπου προς την άνοιξη, χωρίς να έχει με ακρίβεια οριστεί ακόμα. Μας αφορά όμως η σύγχυση, όταν κινδυνεύει να μεταβληθεί σε δυσφήμηση για το σωματείο μας. Οφείλουμε να απαντήσουμε ανεξάρτητα αν πρόκειται για παρατάξεις ουράς, που λόγω συσχετισμών βρίσκονται στο κεφάλι και ανεξάρτητα εάν όλοι λίγο πολύ είμαστε γνωστοί στο χώρο με τις απόψεις, τις θέσεις, τις υπηρεσίες και τη δράση μας.
• Η Ε.Τ.Ε.Ρ μετείχε καθολικά στην απεργία. Με διεκδικητικό πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν εννιά από τις 12 Ενώσεις του Διασωματειακού και με την προσωπική δημόσια δήλωση του Προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α: «βεβαίως ανήκετε στο ενιαίο Ταμείο των ΜΜΕ γιατί κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του χωρίς τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Τιμώ την δουλειά σας κι αγωνίζομαι μαζί σας».
• Τα ραδιόφωνα διέκοπταν την ροή του μουσικού προγράμματος σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταδίδοντας μήνυμα για την απεργία.
• Απόπειρες να παραβιαστεί η απεργία, αντιμετωπίστηκαν δυναμικά και πετυχημένα.
• Η απεργία ήταν εντυπωσιακή. Καμιά μιζέρια δεν μπορεί να αμαυρώσει τη συσπείρωση και μαζικότητά της. Εάν η Ε.Σ.Η.Ε.Α δεν βρέθηκε στο μπλοκ όπου συμμετείχαν οι Ενώσεις του Διασωματειακού, η ευθύνη βαραίνει μάλλον την Ε.Σ.Η.Ε.Α, αφού όλοι εμείς (διοικητικοί υπάλληλοι του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, συντάκτες του περιοδικού τύπου, τεχνικοί τύπου - τηλεόρασης –ραδιοφώνου, φωτορεπόρτερ, αλλά και παρατάξεις της Ε.Σ.Η.Ε.Α) συγκεντρωθήκαμε στο σημείο που αρχικά πρότεινε και υπέδειξε η Ε.Σ.Η.Ε.Α (Μάρνη και Πατησίων). Το γιατί η Ε.Σ.Η.Ε.Α βρέθηκε αλλού, μόλις τώρα αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε. Όπως καταλαβαίνουμε και το γιατί… η κριτική και οι ανυπόστατες κατηγορίες για αποτυχία εκτοξεύονται από την ΚΕΔ την ημέρα που παντού κλιμακώνονται και αρχίζουν νέες κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό.
• Είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί για «διασωματειακές απεργίες μαϊμού». Οι συνάδελφοί μας οι τεχνικοί της τηλεόρασης απήργησαν μαζικά. Οι βρόμικοι υπαινιγμοί για σχέση τους με τα αφεντικά δεν τους αγγίζουν. Δουλεύουν σκληρά για το μεροκάματο, όπως χιλιάδες δουλοπάροικοι συντάκτες συνάδελφοί μας και ποτέ κανένας δεν τους έδωσε τρεις, τέσσερις ή και πέντε δουλειές στο δημόσιο. Κανένας από μας δεν έστησε μαϊμούδες σωματεία για να ξεκοκαλίσει ευρωπαϊκά προγράμματα, κανένας μας δεν έκανε αγωγές για να στηρίξει καραμπινάτες παραβιάσεις του νόμου για διπλοθεσίες στο δημόσιο και γι’ αυτό ποτέ κανένας μέχρι τώρα δεν κατηγόρησε τους τεχνικούς ως βαποράκια ή παπαγαλάκια των αφεντικών. Δεν μας αγγίζει η λάσπη και ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε την στοχοποίηση και την σύνδεση των τεχνικών με τον Κώστα Κιμπουρόπουλο.
• Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας κατανοούν την ανησυχία που προκλήθηκε από την μεγάλη συνολικά επιτυχία της απεργίας. Το φόβο που προκάλεσε το μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας που η Συντονιστική Επιτροπή έστειλε σε κάθε κατεύθυνση. Την απόφαση των συναδέλφων μας να προχωρήσουμε δυναμικά στην κατοχύρωση των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Καθένας κρίνεται από τα έργα και τις πράξεις του στην διάρκεια του αγώνα. Και όπως ήδη έχει από άλλους ειπωθεί, ευτυχώς ο χώρος εργασίας στα ΜΜΕ είναι μικρός για να γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά μεταξύ μας.
• Η Ενωτική Κίνηση συνιστά ψυχραιμία για να διαφυλαχθούν οι δεσμοί που τα τελευταία χρόνια όλα τα σωματεία και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Ε.Σ.Η.Ε.Α μέσα στο Διασωματειακό έχουμε αναπτύξει.
Και ένα μικρό μυστικό: Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, λειτουργούν με βάση τον Νόμο περί ραδιοτηλεοπτικών και τον 1264 και η λειτουργία αυτή εποπτεύεται από το ΕΣΡ.
Επομένως τα περί απεργοσπαστών και διασπαστών αλλού.

Ενωτική Κίνηση Τεχνικών Ραδιοφωνίας της Ε.Τ.Ε.Ρ

No comments: