Monday, May 05, 2008

Η απάντηση στην "Καθημερινή"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ
ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΤΙΣ 12-8-2007

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Πάρος, 7 Αυγούστου 2007
Δημαρχείο Πάρου Αριθμ. Πρωτ: 11533
Τ.Κ. 84400 Παροικία
22840 28506
ΠΡΟΣ: κ. Αλέξη Παπαχελά
Διευθυντή «Καθημερινής»



Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,
το πρόβλημα της υπερδόμησης είναι κατά την γνώμη μας το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο για την Πάρο, αλλά και για όλα τα νησιά. Ο Δήμος της Πάρου έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μία συστηματική και πολυεπίπεδη εκστρατεία εναντίον της υπερδόμησης, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που σας αποστέλλουμε. Η επιλογή της εφημερίδας σας να το αναδείξει την Κυριακή 5 Αυγούστου θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζήτηση λύσεων. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι για την αποκατάσταση της αλήθειας να διευκρινίσουμε ότι το σχετικό κείμενο που υπογράφει ο συντάκτης σας κ. Τ. Τέλλογλου περιέχει πολλές ανακρίβειες. Έτσι, για την αποκατάσταση της αλήθειας είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:
1. Ο Δήμος της Πάρου, παρά τις «αφόρητες πιέσεις», όχι μόνο δε νομιμοποίησε την παράνομη διάνοιξη των καινούριων δρόμων που αναφέρει ο συντάκτης σας, αλλά προχώρησε γι’ αυτές και σε γραπτές καταγγελίες (επισυναπτόμενο 1) προς την Πολεοδομία και την Εισαγγελία από τον Ιούνιο του 2007.
2. Σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης υποχρεούται να δίνει νερό σε σπίτια και εντός και εκτός οικισμών με την απαράβατη προϋπόθεση ότι αυτά είναι νόμιμα. Νερό μπορεί να μη δοθεί μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επάρκεια. Τα παραπάνω ισχύουν από το 2005 μετά από σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (επισυναπτόμενο 2) που έθεσαν για πρώτη φορά περιορισμούς στις συνδέσεις ύδρευσης. Περιορισμοί που ειλικρινά δε γνωρίζουμε εάν υφίστανται σε άλλα νησιά.
3. Ως προς τον ισχυρισμό ότι «η δημοτική επιχείρηση δίνει νερό στους πάντες ανάλογα με το μέσον που διαθέτουν» αυτός είναι απολύτως αυθαίρετος. Εξακόσιες αιτήσεις σύνδεσης παραμένουν ανικανοποίητες (επισυνάπτεται σχετική βεβαίωση με αρ. 1865) σε περιοχές όπως η Σάντα Μαρία, το Άσπρο Χωριό κ.λ.π.
4. Πώς είναι δυνατόν το νέο Τεχνικό Λύκειο Πάρου, χωρίς καμία δυσκολία, να έχει υδροδοτηθεί ήδη από το 2006 (επισυνάπτεται σχετική βεβαίωση με αρ. 1853) και ο συντάκτης σας να γράφει ότι η δημοτική επιχείρηση εμποδίζει τη έναρξη λειτουργίας του επικαλούμενη «δυσκολίες υδροδότησης»;
5. Ο συντάκτης σας γράφει: «Από την άλλη μεριά ο καθένας στο νησί ανοίγει και μία δική του γεώτρηση, και οι άδειες για τις γεωτρήσεις δίνονται από τη Δημοτική Επιχείρηση». Οι άδειες γεωτρήσεων δίνονται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εδρεύει στη Σύρο (Ν. 3199/03).
6. Μέχρι σήμερα, η συνήθης κατηγορία που απευθύνεται στους Δήμους είναι ότι αυτοί δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος και δεν προχωρούν στην εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) για να βάλουν μία τάξη στο χώρο τους. Οι απαξιωτικές αναφορές του δημοσιεύματος για την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου από το Δήμο Πάρου μόνο απορία και ερωτηματικά προκαλούν.
7. Το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα το περιεχόμενο του Γ.Π.Σ. του νησιού στηρίζεται στην αντίληψή μας ότι αυτό πρέπει να γίνει κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας. Θα ήταν σωστό αυτό που αναφέρει ο συντάκτης σας εάν του είχαμε εκμυστηρευτεί ότι παρά το 68% που πήραμε πριν από δέκα μήνες (και όχι πριν από δύο χρόνια), πρόθεσή μας ήταν να θέσουμε σε δημοψήφισμα το εάν θα εκπονήσουμε ή όχι Γ.Π.Σ. Εμείς όμως εάν θέσουμε σε δημοψήφισμα κάτι αυτό θα είναι το περιεχόμενο του Γ.Π.Σ. και όχι το εάν θα το εκπονήσουμε.
8. Γράφει ο συντάκτης σας: «Η Εισαγγελία της Σύρου θεωρεί ότι για την κατάσταση αυτή εκτός από την Πολεοδομία της Νάξου ….τεράστιες ευθύνες έχουν και οι τοπικοί συμβολαιογράφοι». Γιατί άραγε η Εισαγγελία, όπως ο ίδιος γράφει, δεν αναφέρεται σε ευθύνες του Δήμου; Προφανώς δεν αναφέρεται, γιατί δεν υπάρχουν.
9. Μας προκάλεσε τεράστια κατάπληξη ότι ενώ εμείς οι ίδιοι τον ενημερώσαμε για το μεγάλο πρόβλημα της διάσπασης των όγκων και των οριζόντιων ιδιοκτησιών που δημιουργούν μέγα πρόβλημα υπερδόμησης, εκείνος αποσιώπησε από το κείμενό του ότι ο Δήμος της Πάρου πρώτος, από το 2005, ανέδειξε το θέμα και έχει ζητήσει από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (επισυναπτόμενο 3).
10. Όσον αφορά το συγκρότημα που κατασκευάζεται στο Πίσω Λιβάδι, δίπλα στο σπίτι του προπάππου του όπως ο ίδιος ο συντάκτης σας αναφέρει, είναι απορίας άξιο γιατί στην περιγραφή των σταδίων οικοδόμησης δεν βρήκε να γράψει το παραμικρό που να αποδεικνύει εμπλοκή του Δήμου της Πάρου; Επίσης, απορίας άξιο είναι γιατί αποσιωπά ότι ο Δήμος της Πάρου από τις 2 Μαρτίου 2007 κατήγγειλε στην Πολεοδομία το θέμα στο οποίο αναφέρεται; (επισυναπτόμενο 4).
11. Γιατί αποσιωπά ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα παρά το ότι ανεγείρεται εντός οικισμού όχι μόνον δεν έχει πάρει 54 ρολόγια νερού που «παρήγγειλε» αλλά δεν έχει πάρει ούτε καν εργοταξιακό νερό για την ανέγερσή του, που έχει ξεκινήσει από το 2006; (επισυνάπτεται σχετική βεβαίωση με αρ. 1854)

Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,
με τη βεβαιότητα ότι θα φιλοξενήσετε την επιστολή μου στο φύλλο της Κυριακής 12 Αυγούστου σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με τιμή
Ιωάννης Ν. Ραγκούσης
Δήμαρχος Πάρου

No comments: