Saturday, February 24, 2007

Συναγερμός για το παγκόσμιο κλίμα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!


Συγκλονιστικά τα ευρήματα της Επιστημονικής Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι

Τα συγκλονιστικά πορίσματα της επιστημονικής συνόδου στο Παρίσι για τις κλιματικές αλλαγές που δημοσιεύτηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν το πρόβλημα: Οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα αν δεν αναλάβουμε δράση τώρα. Η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να κάνουν πράξη τα συμπεράσματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές.

Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στο Παρίσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν δε μειωθούν δραματικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η μέση πλανητική θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά 1,1°C – 6,4°C έως το 2095 σε σχέση με τα επίπεδα της περιόδου 1980-1999. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας αναμένεται να προκαλέσει περισσότερους καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες, όπως επίσης ισχυρότερους τυφώνες, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

“Αν η προηγούμενη έκθεση της IPCC ήταν ένας τρόπος αφύπνισης των κυβερνήσεων, αυτή η έκθεση είναι συναγερμός. Το μήνυμα προς τις κυβερνήσεις είναι σαφές: μείωση των αερίων του θερμοκηπίου τώρα για να σταματήσουμε τις κλιματικές αλλαγές. Τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης είναι πλέον ελάχιστα ”, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:

· Οι κλιματικές αλλαγές αποδίδονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες με ποσοστό βεβαιότητας 90%, πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά της προηγούμενης έκθεσης.
· Αυξάνεται η λεγόμενη ‘κλιματική ευαισθησία’, δηλαδή ο τρόπο με τον οποίο το κλίμα θα αντιδράσει στο διπλασιασμό της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έκανε λόγο για 2,5°C, ενώ η τελευταία κάνει λόγο για 3°C.
· Επιβεβαιώνεται ότι η μέση πλανητική θερμοκρασία θα αυξηθεί από 1,1°C – 6,4°C έως το 2095σ, αν δε μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
· Η ένταση των τροπικών καταιγίδων είναι πιθανόν να αυξηθεί. Το εύρημα αυτό δεν υπήρχε στην προηγούμενη Έκθεση της IPCC.
· Ενδεχόμενη αύξηση της τάξης του 1,9 – 4,6°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα θα προκαλέσει την εξαφάνιση των ανώτερων στρωμάτων πάγων της Γροιλανδίας , αν αυτή η υπερθέρμανση διατηρηθεί για τα επόμενα χίλια χρόνια. Αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 6 έως 7 μέτρα.

“Οι κυβερνήσεις πρέπει να στραφούν στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να σταματήσουν τις κλιματικές αλλαγές. Η έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Ενεργειακή Επανάσταση’, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα αποδεικνύει ότι είναι εφικτό να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050 και παράλληλα να καλυφθούν οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες με καθαρή ενέργεια,” τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Η Greenpeace απαιτεί από τις κυβερνήσεις:

· Να τερματίσουν τις επιδοτήσεις στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα και την επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια.
· Να θέσουν ως προτεραιότητα της ενεργειακής στρατηγικής την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 210 38 06374 & 5, 6979 443 305

No comments: