Friday, February 23, 2007

Για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ

ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΝΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Αθήνα, 20/2/2007


Η "ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ" από το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου (2006) υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία -απευθυνόμενη κυρίως στους έξι συμβούλους (που πρόσκεινται ή εκφράζουν τη Ν.Δ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ, και οι οποίοι συγκροτούν την ιδιότυπη πλειοψηφία των "έξι" στο Δ.Σ.)-, ότι η ΕΣΗΕΑ οφείλει να διεκδικήσει εγκαίρως και με σοβαρότητα τη νέα ΣΣΕ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Η καθυστέρηση που σημειώνεται είναι αδικαιολόγητη, έχει ωστόσο συγκεκριμένους υπεύθυνους, και υπαγορεύεται από συγκεκριμένα εργοδοτικά και κυβερνητικά κέντρα.

Η παράταξή μας επιδιώκει μια ριζικά νέα ΣΣΕ -που θα κατοχυρώσει "ξεχασμένα" δικαιώματα - ζητώντας παράλληλα τη στήριξη και την κινητοποίηση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και όλων των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης, δημόσια ή ιδωτικά.

Οι στόχοι μας είναι καθαροί, ήδη γνωστοί (βλ. ανακοίνωσή μας 9/8/2006*) και αποδεκτοί από το σύνολο σχεδόν των δημοσιογράφων μέσα κι έξω από την ΕΡΤ.

Διεκδικούμε:

1. Κατάργηση της παλαιολιθικής διάκρισης ανάμεσα στους λεγόμενους "εσωτερικούς" και "εξωτερικούς" συντάκτες.

2. Ενιαία κλίμακα αμοιβών για όλους τους συντάκτες με απολαβές που θα εξομοιώνονται -σε όλα τα κλιμάκια- με εκείνες που ισχύουν στις Συλλογικές μας συμβάσεις στα άλλα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι γνωστό ότι οι συμβατικοί μισθοί της ΕΡΤ είναι οι χαμηλότεροι του κλάδου -βεβαίως, δεν μιλάμε για τα ιδιωτικά "συμβόλαια", τα "μπόνους" κ.λπ. Διεκδικούμε και στην ΕΡΤ, και παντού, βασικό - εισαγωγικό μηνιαίο μισθό 1.400 ευρώ.

3. Καθορισμό δίκαιου -και σαφώς προσδιορισμένου στη Συλλογική Σύμβαση- ωραρίου (5Χ6=30 ώρες την εβδομάδα) και βαρδιών των δημοσιογράφων, είτε είναι στη "σύνταξη", είτε στο ρεπορτάζ.

4. Υιοθέτηση, από την πλευρά της διοίκησης της ΕΡΤ, του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και δημιουργία Συμβουλίου Δεοντολογίας, ώστε να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη και ποιοτική δουλειά των δημοσιογράφων, στην υπηρεσία των πραγματικών προβλημάτων και αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

5. Προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων μας.

6. Επαναπρόσληψη -με Συμβάσεις Εργασίας Αορίστου Χρόνου- των "συμβασιούχων" που "απομακρύνθηκαν" τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2006, ενώ κάλυπταν αποδεδειγμένα "πάγιες και διαρκείς" ανάγκες της ΕΡΤ.

7. Δεσμευτική συμφωνία με την ΕΡΤ για τον τρόπο διαφανούς και αξιοκρατικής πρόσληψης των δημοσιογράφων με απόλυτο σεβασμό όλων των συλλογικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

No comments: