Για την προστασία της Οίτης
Ενημερωτικό Έντυπο της «Κίνησης πολιτών
για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης»
Σχετικά με τη συνεδρίαση στις 19/3/2007
Σχετικά με τη συνεδρίαση στις 19/3/2007
του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας,
για το θέμα του Μεταλλείου στο βουνό της Οίτης.
Πραγματοποιήθηκε η εξ’ αναβολής συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το θέμα της γνωμοδότησης υπέρ ή κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής εταιρείας ΕΛΜΙΝ στο βουνό της Οίτης στις περιοχές Παύλιανης – Κουμαριτσίου – Γοργοποτάμου – Υπάτης.
Θέσεις φορέων και παρουσίες
Όλοι οι φορείς των τοπικών κοινωνιών – Κοινότητα Παύλιανης, Δήμος Γοργοποτάμου, Δήμος Υπάτης, συνεταιρισμός «Κουβέλου», πολιτιστικοί σύλλογοι, κ.λ.π., έχουν τοποθετηθεί κατά των μεταλλείων στην Οίτη, προκρίνοντας την ήπια μορφής τουριστική ανάπτυξη για τη περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και το μέλλον του τόπου, αλλά και συνολικά του φυσικού πλούτου της Ελλάδας.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν οι Δήμαρχοι Γοργοποτάμου και Υπάτης, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και κάτοικοι από τη Παύλιανη, το Κουμαρίτσι, το Γοργοπόταμο και την Υπάτη.
Ανησυχία από τη νέα αναβολή
Ο Νομάρχης κ. Χειμάρας πρότεινε εκ νέου αναβολή στο θέμα. Η παράταξη της πλειοψηφίας στο Νομαρχ. Συμβούλιο υπερψήφισε (19 υπέρ της αναβολής). Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Πρώτα η Φθιώτιδα» (κ. Μαριάς) και ΝΑΣ (κ. Χρονάς), ψήφισαν κατά της αναβολής (10), εκφράζοντας την άποψη ότι τα πράγματα είναι σαφή και πρέπει χωρίς καθυστερήσεις το Ν.Σ. να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Επίσης τέθηκε το ζήτημα μήπως εγκριθεί η μελέτη της ΕΛΜΙΝ από το Υπουργείο σιωπηρώς, αν περάσει η προθεσμία η οποία δεν είναι γνωστή ούτε στο Ν.Σ..
Επικίνδυνοι ακροβατισμοί – ενίσχυση της εταιρείας
Από τη παράταξη της πλειοψηφίας του Ν.Σ. (κ. Χειμάρας) επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Ράπτη κατέθεσε εισήγηση προς το Ν.Σ. υπέρ των δράσεων του μεταλλείου στη περιοχή της Οίτης.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν θέση κατά του Μεταλλείου και είναι απαραίτητο να τη δημοσιοποιήσουν άμεσα, τόνισαν ότι το ζήτημα έχει πολιτική σημασία αφού οι εισηγήσεις των επιτροπών γίνονται με ευθύνη και καθοδήγηση των ΑντιΝομαρχών και άλλων Νομαρχιακών Συμβούλων της πλειοψηφίας
Το μεταλλείο στην Οίτη ασύμβατο με τους κατοίκους και το περιβάλλον
Ο κ. Νομάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: «η εταιρεία δεν έχει υποβάλει νέα πρόταση, ενώ όλες οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών είναι αρνητικές. Όχι σε όλα (για τη δράση της εταιρείας). Αν αποφάσιζε το Ν.Σ. με βάση τις εισηγήσεις αυτές, τότε θα τοποθετούνταν αρνητικά» (σκεφτείτε να μην υπήρχαν οι αποφάσεις των φορέων).
Όμως όπως είπε: «Να δώσω την ευκαιρία για συζήτηση ξανά». Γι’ αυτό πρότεινε αναβολή. Επίσης ανέφερε ότι για το ζήτημα της έγκρισης των δράσεων του μεταλλείου, υπάρχουν προθεσμίες, ότι το Ν.Σ. απλά θα γνωμοδοτήσει (δηλαδή δεν είναι αποφασιστικής σημασίας ο ρόλος του) και ότι πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το Υπ. Ανάπτυξης για να μην εγκριθεί η μελέτη ως έχει. Επίσης αναφερόμενος στη θέση «ΟΧΙ στο μεταλλείο» είπε ότι έτσι «αδιαφορούμε για θέσεις εργασίας».
Ορισμένα απαραίτητα σχόλια
1. Αποφάσεις και Παρουσία:
Γίνεται φανερό ότι οι αποφάσεις των φορέων απέτρεψαν απόφαση της πλειοψηφίας του Ν.Σ υπέρ του μεταλλείου.
Η παρουσία όλων των εκλεγμένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - τουλάχιστον στην επόμενη συνεδρίαση - αλλά και όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων, είναι απαραίτητη για ένα θετικό αποτέλεσμα από το Ν.Σ..
2. Προθεσμίες και αναβολή
Με βάση το κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (αρ. 98) αν από τη μέρα κατάθεσης της πρότασης της εταιρείας προς το Υπουργείο, περάσουν 60 μέρες και δεν δοθεί απάντηση, σημαίνει ότι η πρόταση εγκρίνεται. Το ότι το Ν.Σ. δεν γνωρίζει πότε τελειώνει η προθεσμία και η πλειοψηφία του πήρε την ευθύνη να αναβάλει την απόφαση, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Όταν μάλιστα αναφέρεται από τον κ. Νομάρχη, ότι είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το Υπουργείο, σημαίνει ότι ήδη η εταιρεία έχει κινηθεί προς τα εκεί.
3. Με την εταιρεία ή με τους κατοίκους
Οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών είναι πεντακάθαρες. Είναι ενάντια στο μεταλλείο. Έχουν επιλέξει άλλο τρόπο ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και προσπαθούν να τον υλοποιήσουν. Θέμα εξέτασης της νέας πρότασης της εταιρείας θα ετίθεντο μόνο αν υπήρχαν αποφάσεις υπέρ του μεταλλείου στη περιοχή, οπότε θα συζητούνταν οι περιβαλλοντικοί όροι και τα απαραίτητα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε πρόκειται να συμβεί. Έτσι το μόνο που μπορεί να κάνει το Ν.Σ. είναι να αποφασίσει με ποιον είναι. Με τους κατοίκους ή με την εταιρεία. Εδώ δεν χωρούν ούτε υπεκφυγές, ούτε αναβολές. Επιβάλλεται άμεσα κάθε πολιτική δύναμη που εκφράζεται στο Ν.Σ., να πάρει θέση δημόσια με ανακοίνωσή της.
4. Ψεύτικη αντιπαράθεση, καλλιεργούμενη από την εταιρεία.
Έγινε προσπάθεια παλαιότερα να δημιουργηθεί αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων των περιοχών και όσων σκέφτονται ότι πιθανά να τους προσλάβει η ΕΛΜΙΝ στα μεταλλεία της, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως σημαία το ιδιαίτερα οξυμμένο πρόβλημα της ανεργίας στη Φθιώτιδα και φυσικά θα πρόσθετε κανείς, στην Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε..
Ποια θα είναι όμως η νέα πραγματικότητα αν η εταιρεία επεκταθεί στην Οίτη;
Αν η περιοχή χαρακτηριστεί μεταλλευτική και το μεταλλείο αρχίσει τη δράση του, εκτός της ανεπανόρθωτης καταστροφής του περιβάλλοντος, θα καταστραφεί και η σημερινή διαρκώς αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα στη περιοχή και ευρύτερα στο νομό, διογκώνοντας την ανεργία.
Συγκεκριμένα, αποτέλεσμα της λειτουργίας του μεταλλείου θα είναι:
- Δημιουργία εκατοντάδων νέων ανέργων
Εκατοντάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι στις περιοχές Παύλιανης – Γοργοποτάμου – Υπάτης , που απασχολούνται με τον τουρισμό, θα μείνουν ΑΝΕΡΓΟΙ. Κάποιοι μπορεί να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους ή να καταλήξουν στη φυλακή, αφού δεν θα μπορούν να ξεπληρώνουν τα δάνεια που πήραν, για να στήσουν τις μικρές οικογενειακές τους επιχειρήσεις.
- Σταμάτημα της οικοδομικής δραστηριότητας – Μείωση ειδοδήματος - ΑΝΕΡΓΙΑ
Η διαρκώς αυξανόμενη οικοδομική δραστηριότητα στη περιοχή, θα σταματήσει, με αποτέλεσμα σε πλήθος εργαζομένων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής (πάνω από 80 επαγγέλματα), να μειωθούν τα εισοδήματά τους, να μείνουν άνεργοι, ή να χρεοκοπήσουν.
- Καταστροφή των αγροτών και των συνταξιούχων
Οι τελευταίοι αγρότες θα πρέπει να βρουν νέο επάγγελμα, αφού με τα προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της εξαφάνισης των νερών, δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν. Σημαντικά πλήγματα θα δεχτούν και τα νοικοκυριά που μέχρι τώρα καλλιεργούν κάποια χωράφια με δέντρα και κήπους για ιδία χρήση και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι αγρότες.
- Ραγδαία εξάπλωση ασθενειών
Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να ξεριζωθούν, αφού όπου υπάρχουν παρόμοιες δραστηριότητες μεταλλείων, έχουμε αυξημένα κρούσματα καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών.
Να γιατί είναι ψεύτικη και κατασκευασμένη από την εταιρεία η αντιπαράθεση που επιχειρείται να στηθεί.
Για όλα αυτά η εταιρεία και οι άνθρωποί της, δεν μπορούν να σιωπούν ή να εμπαίζουν, υποκρινόμενοι ότι ενδιαφέρονται για το πρόβλημα της ανεργίας, ότι «πονάνε» για εργαζόμενους και ανέργους.
Κανείς εργαζόμενος ή άνεργος δεν έθεσε ποτέ ζήτημα να μείνουν άλλοι εργαζόμενοι είτε επαγγελματίες είτε αγρότες άνεργοι ή να καταστραφούν και να ξεριζωθούν από το τόπο τους, προκειμένου η «φιλεύσπλαχνη» εταιρεία να του δώσει ένα μεροκάματο για κάποιο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν έθεσε ζήτημα να καταδικαστούν σε «αργό θάνατο» οι συνταξιούχοι αγρότες και οι κάτοικοι ολόκληρων περιοχών με αντάλλαγμα από την εταιρεία τα «τριάκοντα αργύρια».
Κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να υπάρξει για να καλύψει το ΝΑΙ στο μεταλλείο. Στη πραγματικότητα είναι ΝΑΙ στα κέρδη της εταιρείας και μόνο. Με αντίτιμο τη καταστροφή της περιοχής, των ανθρώπων, του φυσικού πλούτου της χώρας μας, του παρόντος και του μέλλοντος της νέας γενιάς. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.
«Κίνηση πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος
στο βουνό της Οίτης»
No comments:
Post a Comment