Thursday, June 21, 2007

Για την προστασία του Καταναλωτή

Τις αντιρρήσεις τους, στην επικείμενη τροποποίηση του νόμου 2251/94 «περί προστασίας του καταναλωτή», η οποία συζητείται στη Βουλή, εξέφρασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξή τους, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Καταναλωτών ΝΕΟ ΙΝΚΑ, ΙΝΚΑ Μακεδονίας, ΙΝΚΑ Ιωαννίνων και ΒΙΟΖΩ. Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εμπλεκόμενων φορέων και των καταναλωτικών οργανώσεων ΕΚΠΟΙΖΩ και ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ.
Βασικός άξονας της κριτικής που ασκήθηκε συνολικά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, είναι ότι επιχειρεί να θέσει υπό τον πλήρη ουσιαστικό και τυπικό έλεγχο του εκάστοτε υπουργού και των προμηθευτών τις ενώσεις καταναλωτών, οι οποίες πλέον μετατρέπονται σε πλήρη υποχείρια της κρατικής εξουσίας και των οικονομικών συμφερόντων των προμηθευτών και παύουν να αποτελούν ανεξάρτητες και αδέσμευτες φωνές των πολιτών δηλαδή μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στο Άρθρο 13 παρ. 13, ο πρόεδρος του νέου ΙΝΚΑ, κ. Τσέκερης τόνισε «ότι οι Ενώσεις Καταναλωτών πρέπει να έχουν αυτοτελή νομική υπόσταση ώστε να μην εξαρτώνται από κανέναν εκτός από τα μέλη τους. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ιδρύονται και λειτουργούν με τις προϋποθέσεις και τους όρους κάθε σωματείου». Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Μακεδονίας Κωνσταντίνος Δρούτσας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα κριτήρια και το ύψος των χρηματοδοτήσεων για τα οποία γίνεται λόγος στην παράγραφο 12 του άρθρου 13, που αφορά στις πιστοποιήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων: «Διάταξη σκανδαλωδώς και προκλητικά αντισυνταγματική είναι αυτή της παρ. 12. Εφεξής οι ενώσεις των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των ασφαλιστικών εταιρειών κλπ. … θα πιστοποιούν τις ενώσεις καταναλωτών … και φυσικά θα ελέγχουν με τον τρόπο αυτό το καταναλωτικό κίνημα. Πρόκειται για διάταξη ντροπή στα πολιτικά και πολιτειακά πράγματα της χώρας, που προσβάλλει το σύνολο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών – καταναλωτών. Κατ΄ εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας θα πρέπει και οι ενώσεις καταναλωτών να πιστοποιούν τον Σ.Ε.Β. και τα μέλη του, τις Τράπεζες κλπ.. Οι ενώσεις καταναλωτών είναι σωματεία και ενώσεις προσώπων – πολιτών, είναι αυτόνομες και δεν έχουν ανάγκη «πιστοποίησης» από κανένα, πόσο μάλλον από τις κυβερνήσεις και τους πανίσχυρους «προμηθευτές». Καλούμε τον υγιή πολιτικό κόσμο από κάθε κόμμα να αντισταθεί σε εκτροπές όπως οι ανωτέρω αντιλαμβανόμενος τις συνέπειες και τον σκοπό της πρότασης αυτής. Ο πρόεδρος του νέου ΙΝΚΑ Κωνσταντίνος Τσέκερης, αναφερόμενος στο θέμα της πιστοποίησης των καταναλωτικών ενώσεων, εισηγήθηκε, στην περίπτωση κατά την οποία η συγκεκριμένη ρύθμιση που αφορά στην πιστοποίηση των ενώσεων καταναλωτών ψηφιστεί, αυτή να γίνεται από ορκωτούς λογιστές, αναγνωρισμένης εμπειρίας, που η αμοιβή τους, να καλύπτεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ, Γιωργάκης Κωστής, τόνισε ότι δημιουργείται ένα σώμα 12 «πραιτοριανών εκλεκτόρων», που θα διορίζονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και οι οποίοι θα «εκλέγουν» τους εκπροσώπους του καταναλωτικού κινήματος σε εθνικά και διεθνή όργανα! Τόσο «δημοκρατική εκλογή» δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Οι πολυεθνικές εταιρίες και κυρίως οι χρηματιστηριακές, τρίβουν τα χέρια τους από την χαρά τους, μια και ανοίγεται ο δρόμος ελέγχου των ήδη υπαρχόντων Ενώσεων Καταναλωτών, όσο και της δημιουργίας νέων πλήρως ελεγχόμενων με «δωρεές» και «εθελοντικές εισφορές». Οι καταναλωτές της χώρας μας δεν θα αφήσουν να περάσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές διατάξεις. Όλο το άρθρο 16 είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό, πέρα για πέρα αντιδημοκρατικό και πρέπει να απαλειφθεί. Επισήμανε δε ότι οι εκπρόσωποι των καταναλωτών σε εθνικά, διεθνή όργανα και όπου αλλού χρειάζεται, πρέπει να εκλέγονται δημοκρατικά και αναλογικά από την Γενική Συνέλευση ΟΛΩΝ των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Καταναλωτών, που πρέπει να θεσμοθετηθεί και να συνέρχεται δύο φορές το χρόνο με 100% χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Από τη μεριά του, ο νομικός σύμβουλος του ΝΕΟΥ ΙΝΚΑ, Δημήτρης Καραμήτσας, εξήγησε τι ορίζει το άρθρο 12 του Συντάγματος: «1.Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία, τηρώντας του νόμους, που ποτέ όμως δεν μπορούν να εξαρτήσουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού από προηγούμενη άδεια. 2. Το σωματείο δεν μπορεί να διαλυθεί για παράβαση του νόμου ή ουσιώδους διάταξης του καταστατικού του, παρά μόνο με δικαστική απόφαση. 3. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και σε ενώσεις προσώπων που δεν συνιστούν σωματείο».
«Πιστοποίηση έχουμε από τα μέλη μας», τόνισε ο Γιωργάκης Κωστής, πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ, και συνέχισε «Δεν έχουμε αντίρρηση να ισχύσουν οι διατάξεις των εργατικών νόμων, αλλά όχι μόνον για τις εκλογές, αλλά το σύνολο των διατάξεων. Γι αυτό η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, πρέπει να ενισχύσει οικονομικά επιπλέον τις Ενώσεις Καταναλωτών, για να βγάλουν σε πέρας τις εκλογικές διαδικασίες. Oι Ενώσεις Καταναλωτών δεν πρέπει να βρίσκονται υπό την εποπτεία οποιουδήποτε φορέα κομματικών – κυβερνητικών αποφάσεων και βέβαια υπό την εποπτεία των φορέων της αγοράς. Τα συλλογικά όργανα των καταναλωτών επιβάλλεται και πρέπει να αντιστέκονται σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των καταναλωτών».
Ο πρόεδρος του Νέου ΙΝΚΑ, Κωνσταντίνος Τσέκερης, εξήγησε τους λόγους, της σημερινής συνέντευξης τύπου: «Στόχος, είναι ακριβώς να σας ενημερώσουμε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους καταναλωτές και τις ενώσεις τους από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. «Ζήσαμε, τόνισε ο κ. Τσέκερης, μια απροκάλυπτη πολεμική και συμμαχίες με απίθανες καταστάσεις, την πρακτική του οριστικού διαζυγίου από τη λογική, τη μη νομιμότητα και τη στοιχειώδη αμεροληψία που σκοπό είχαν την απαξίωση της ιστορικής διαδρομής των ιδρυτών και όσων αγωνίσθηκαν για το Ελληνικό καταναλωτικό κίνημα». Ο κ. Τσέκερης αφού ανέλυσε διεξοδικά τις αντιρρήσεις των καταναλωτών στα επιμέρους σημεία του άρθρου 13 κατέληξε ότι «Διαγραφές από τα μητρώα, εκπτώσεις διοικητικών συμβουλίων, στέρηση της δυνατότητας συμμετοχής σε όργανα, στέρηση χρηματοδότησης και γενικά στέρηση των ουσιαστικών δυνατοτήτων παρέμβασης και λειτουργίας των ενώσεων καταναλωτών αποτελούν ακραία και κατάδηλη προσπάθεια χειραγώγησης του καταναλωτικού κινήματος. Και όλα αυτά εν ονόματι αλλά ερήμην των καταναλωτών. Η ηγεσία του ΥΠ.ΑΝ πρέπει να κατανοήσει ότι Άρχει ανθρώπων». Όπως σημείωσε «να γιατί μέχρι σήμερα δεν αναπτύχθηκε όσο έπρεπε το καταναλωτικό κίνημα στη χώρα μας. Γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση, γιατί χρησιμοποιείτο από την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Έτσι η ανάγκη της προστασίας του καταναλωτή πάει περίπατο μεταξύ αρμοδιότητας, συναρμοδιότητας, αναρμοδιότητας, των αρμοδίων γι’ αυτό και ο πολίτης – καταναλωτής χωρίς κουλτούρα βασισμένη σε ηθικές αρχές και αξίες προσπαθεί να επιβιώσει κατά το δοκούν. Άραγε πρέπει να ελπίζει ή είναι χαμένος. Εμείς λέμε να ελπίζει εφόσον αγωνίζεται στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό του».
Ο Πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ Γιωργάκης Κωστής τόνισε ότι για το ακατάσχετο της πρώτης και μοναδικής κατοικίας για χρέη από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες μέχρι 10.000 ευρώ, η διάταξη αυτή σχεδόν ακυρώνεται με τις προϋποθέσεις που μπαίνουν. Γι αυτό το ακατάσχετο πρέπει να ισχύσει χωρίς καμία προϋπόθεση, τέτοια που να βαρύνει τον καταναλωτή και να ισχύει για όλα τα δάνεια. Αν είναι ψευδής η επίκληση αδυναμίας εξόφλησης ας το αποδείξει η τράπεζα.
Οι πόροι των ΕΚ πρέπει αυστηρά να περιοριστούν και να παραμείνουν όπως ισχύουν σήμερα στο Ν. 2251/94. Με τις «δωρεές» και τις «εθελοντικές εισφορές» ανοίγουν διάπλατα οι πύλες για την δημιουργία Ενώσεων Καταναλωτών από τις πολυεθνικές και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Να προστεθούν μόνον οι πόροι από τις συλλογικές αγωγές. Η πολιτεία οφείλει με διαφανή και συγκεκριμένα κριτήρια να χρηματοδοτεί τις Ενώσεις, με βάση τα μέλη τους, την συμμετοχή τους και την δράση τους.
Αντί να αναβαθμιστεί υπέρ των καταναλωτών το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών (ΕΣΚ), καταργείται και στην θέση του προτείνεται να δημιουργηθεί μία βιτρίνα δήθεν διαβούλευσης, δυσκίνητη και αναποτελεσματική το 46μελές Εθνικό Συμβούλιο Αγοράς & Καταναλωτή (ΕΣΑΚ), όπου τον πρώτο λόγο έχει ο κρατικός μηχανισμός και οι πολυεθνικές. Οι 12 διορισμένοι καταναλωτές, που θα συμμετέχουν, θα παίζουν το ρόλο της γλάστρας στην βιτρίνα και το ρόλο της δήθεν δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής εκπροσώπων των καταναλωτών από διορισμένους εκλέκτορες.
Πλέον χώρος υφίσταται μόνο για ενώσεις φερέφωνα του Υπουργείου και των οικονομικών σχηματισμών των προμηθευτών, αφού οποιαδήποτε άποψη διαφορετική από την άποψη του Υπουργείου και των οργάνων των προμηθευτών έχει τις περιγραφόμενες στο νόμο συνέπειες (στέρηση «πιστοποίησης», έκπτωση του Δ.Σ. κ.α.). Τα σωματεία είναι ανεξάρτητες ενώσεις πολιτών, δεν υπάγονται σε κανένα σχηματισμό και μορφή της εκτελεστικής εξουσίας και της διοίκησης, εκφράζουν μόνο τα μέλη τους και τις απόψεις αυτών και διοικούνται σύμφωνα με την βούληση των μελών τους και δεν μπορεί κανείς (ιδιαιτέρως η εκάστοτε κυβέρνηση) να παρεμβαίνει στην σφαίρα αυτή της λειτουργίας τους, θεσπίζοντας κυρώσεις διοικητικής φύσεως (συλλογικής ή ατομικής φύσεως) άλλες από αυτές που προβλέπει ο νόμος για κάθε ένωση προσώπων και για κάθε πολίτη. Ο έλεγχος όμως των ελάχιστων τυπικών προϋποθέσεων νομιμότητας της λειτουργίας ενός σωματείου – ενώσεως καταναλωτών (να έχει διενεργηθεί η ετήσια γενική συνέλευση, να έχει νόμιμα εκλεγμένο Δ.Σ.) προκειμένου να καταβληθεί η πενιχρή κρατική επιχορήγηση, παρασάγγας απέχει από τον έλεγχο σκοπιμότητας και την επιβολή δυσβάστακτων και ανήκουστων προϋποθέσεων ύπαρξης και λειτουργίας των ενώσεων καταναλωτών (αποκλεισμοί, τήρηση σειράς βιβλίων που ούτε οι ανώνυμες εταιρείες δεν υποχρεούνται να τηρούν κ.α.).

20, ΙΟΥΝΙΟΥ 2007
ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ:
1. Νέο ΙΝΚΑ
2. ΙΝΚΑ Μακεδονίας
3. ΙΝΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
4. ΒΙΟΖΩ

No comments: