Tuesday, July 10, 2007

Για την ΜΚΟ ΠΡΟΒΑ

Αγαπητό press-gr,

Ως συνάδελφος δημοσιογράφος στέλνω αυτό το κείμενο με την παράκληση της δημοσίευσης ως απάντηση σε σχόλιο που υπήρξε αναφορικά με το όνομά μου και την Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΒΑ - της οποίας είμαι Πρόεδρος και εκπρόσωπος- επ’ αφορμή του άρθρου του κ. Χρ. Λουτράδη με τίτλο «Μ.Κ.Ο. και εξουσία». Το σχόλιο που έγινε για το εν λόγω κείμενο και το οποίο πληροφορήθηκα μόλις σήμερα αναπαρήγαγε απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (Ε.Κ.Α.Π.) του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία η Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΒΑ» πιστοποιείται από το Κίνημα προκειμένου να συμμετέχει μέσω εμού ως εκπροσώπου της στις διαδικασίες και τα όργανα του κόμματος, όπου προβλέπεται η παρουσία ανθρώπων προερχόμενων από την «κοινωνία των πολιτών».
Επειδή προφανώς δεν μπορώ να κατανοήσω τον οποιοδήποτε υπερβατικό συσχετισμό που επιχειρείται σε σχέση με την εν λόγω Μ.Κ.Ο. και τα σχόλια που παρατίθενται αμέσως μετά περί υπόγειων διαδρομών μεταξύ τέτοιου είδους οργανώσεων και εξουσίας, οφείλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
§ Η Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΒΑ» δραστηριοποιείται για περισσότερο από έναν χρόνο στο Νομό Ημαθίας σε θέματα ανεργίας των νέων με εθελοντές καταξιωμένους επιστήμονες και ανθρώπους που αποδείξει τη διαδρομή τους στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Έχει έδρα τη Νάουσα.
§ Η σύμπραξή της με το Δήμο Νάουσας και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή αποτελεί προϊόν δουλειάς που έχει γίνει απ’ όλα τα μέλη της οργάνωσης.
§ Καμία κρατική χρηματοδότηση δεν έχει λάβει η Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΒΑ» αφού χρηματοδοτείται αποκλειστικά με εισφορές των μελών της. Επομένως οποιοσδήποτε συσχετισμός με τα όσα αναφέρουν σχόλια για επικείμενα σκάνδαλα χρηματοδότησης Μ.Κ.Ο. που πρόκειται να βγουν στη δημοσιότητα, ούτε αφορούν ούτε αγγίζουν την Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΒΑ».
§ Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για την πιστοποίηση της «ΠΡΟΒΑ» από το ΠΑΣΟΚ- αφού είναι μέχρι στιγμής η μοναδική πιστοποιημένη Μ.Κ.Ο. στο Κίνημα- διαβεβαιώνεται ότι αυτή έγινε με απολύτως σύννομο τρόπο και με βάσει τα προβλεπόμενα δεδομένα από το Καταστατικό του κόμματος και την ΕΚΑΠ. Προφανώς οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να ελέγξει τα σχετικά έγγραφα όπως πρωτοκολλήθηκαν στην ΕΚΑΠ.
Θεωρώ ότι είναι άδικο- αν όχι ύπουλο- να στοχοποιούνται οι Μ.Κ.Ο. που στην μέχρι σήμερα πορεία τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καλύψουν το κενό αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού. Είναι προφανές ότι όλοι τασσόμαστε υπέρ του διαρκή οικονομικού και διοικητικού τους ελέγχου στη λογική της διαφάνειας που όλοι επιζητούμε σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου. Ταυτοχρόνως όμως πρέπει κανείς δεν πρέπει να υπονομεύει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που προέρχονται από την ίδια την κοινωνία των πολιτών χωρίς τη διαμεσολάβηση κομματικών και πολιτικών συντεχνιών. Θεωρώ ότι είναι ανόητο, την ώρα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζεται ως μία ευκαιρία προκειμένου οι πολίτες να εμπλακούν ενεργά στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης και να τους προσφερθεί ένα διαρθρωμένο πλαίσιο για ανάδραση, κριτική και διαμαρτυρία, εμείς εδώ στην Ελλάδα να συνηθίζουμε για ακόμα μία φορά να ακυρώνουμε με τόση ευκολία την πιο δυναμική μορφή έκφρασης της Κοινωνίας των Πολιτών.
Τέλος θεωρώ ότι αποτελεί θεσμική καινοτομία- πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα- η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου να ενσωματώσει στις συλλογικές πολιτικές διαδικασίες του κόμματος τις Μ.Κ.Ο. ως αυθεντικούς εκφραστές της κοινωνίας των πολιτών. Με τις προτάσεις τους και την παρουσία τους- που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από πολιτικές δεσμεύσεις- συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού λόγου του ΠΑΣΟΚ αλλά και των κομμάτων γενικότερα.
Η Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΒΑ» χαιρέτισε εξ αρχής την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να απευθύνει κάλεσμα στην «κοινωνία των πολιτών» για ένα κόμμα ανοιχτό και δημοκρατικό και γι’ αυτό το λόγο συμμετέχει στις πολιτικές διαδικασίες του Κινήματος αποσκοπώντας να καλύψει- όσο το δυνατόν περισσότερο- την απόσταση μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας αλλά και να θέσει ψηλά στην πολιτική ατζέντα τα προβλήματα του Νομού Ημαθίας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Με εκτίμηση,
Θάνος Δημάδης
Δημοσιογράφος Πολιτικού Ρεπορτάζ
Εκπρόσωπος Μ.Κ.Ο. «ΠΡΟΒΑ»

No comments: