Σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ: Το Βατερλό του δικομματισμού
Στρατούλης Δημήτρης
μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ
Πρώην μέλος της Διοίκησης
του ΟΤΕ
«Το Νοέμβρη του 1997 - λίγες ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος της ευρωπαϊκής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία ο ΟΤΕ και οι άλλες ΔΕΚΟ θα έπρεπε να αναθέτουν έργα και προμήθειες από 1-1-1998 μόνο μέσω ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών - το Δ.Σ. του ΟΤΕ κυριολεκτικά «με το πιστόλι στον κρόταφο» είχε αποφασίσει την απευθείας ανάθεση της προμήθειας 3.000.000 ψηφιακών παροχών στις εταιρείες ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ.
Η σύμβαση αυτή πήρε τη μορφή προγραμματικής συμφωνίας με ισχύ πέντε ετών 1998-2002 (158,3 δις δραχμές για τη ΖΗΜΕΝΣ και 222,7 δις δραχμές για την ΙΝΤΡΑΚΟΜ). Στην πορεία βέβαια με τη σύμβαση αυτή έκλεισαν για τις δύο εταιρίες όλες οι προμήθειες του ΟΤΕ μέχρι το 2006, γιατί πλέον δεν ξαναπροκηρύχθηκε διαγωνισμός του ΟΤΕ για τις προμήθειες ψηφιακών παροχών, αφού οι Διοικήσεις του ΟΤΕ απλά επέκτειναν τις συμβάσεις του 1998 με αποτέλεσμα το αρχικό τους τίμημα τελικά να υπερδιπλασιαστεί. Από το 1998 μέχρι το 2006 ο ΣΥΝ και όσοι εναντιωθήκαμε σ’ αυτές τις απευθείας αναθέσεις - θεωρώντας τις διαδικασίες τους αδιαφανείς και διαβλητές και το περιεχόμενό τους (τιμές, ποιότητα) ενδεχομένως όχι το καλύτερο δυνατό - θεωρηθήκαμε από τις τότε Διοικήσεις του ΟΤΕ, από τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις Ν.Δ. και από τις δυο εταιρείες ακόμα και «ανθέλληνες».
Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν το ίδιο διάστημα (1998-2006) ακόμα και οι προμήθειες των τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών Βαλκανικών Χωρών που είχε εξαγοράσει ο ΟΤΕ πήγαιναν με απευθείας αναθέσεις στις ίδιες δυο εταιρίες και άρχισαν να ψάχνουν διάφοροι εισαγγελείς, και πάλι όσοι είχαν την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη για τον ΟΤΕ συνέχιζαν ακάθεκτοι την ίδια πολιτική προμηθειών του. Και δυστυχώς με την ενεργητική συναίνεση της τότε ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ).
Και αφού από το 1998-2006 είτε με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είτε με κυβερνήσεις της Ν.Δ. οι προμήθειες του ΟΤΕ έμοιαζαν με «ταγκό που χορευόταν μόνο από τις δύο εταιρίες» ήρθαν οι καταθέσεις των στελεχών της ΖΗΜΕΝΣ στη Γερμανική Δικαιοσύνη να μας εξηγήσουν «πόσο τους στοίχιζε το λάδι» που έβαζαν στη μηχανή των προμηθειών του ΟΤΕ την ίδια περίοδο 1998-2006 χρηματίζοντας στελέχη του ΟΤΕ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Και επειδή δεν πρόκειται για οικογενειακή περιουσία τους αλλά για δημόσιο χρήμα, οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν τις ίδιες κυβερνήσεις του δικομματισμού και τους ίδιους τους εκάστοτε υπουργούς τους που ήταν αρμόδιοι για τις τηλεπικοινωνίες και τον ΟΤΕ.
Τα ίδια ισχύουν και για τις μίζες που δόθηκαν από τη ΖΗΜΕΝΣ για την αγορά από τη χώρα μας του συστήματος ασφαλείας (C4I) για τους ολυμπιακούς αγώνες, που απ’ ότι αποδείχτηκε ήταν τελείως αχρείαστο και που σήμερα τελικά χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των συμμετεχόντων σε διαδηλώσεις.
Για τις ποινικές ευθύνες θα μας πει η Δικαιοσύνη, εάν φυσικά την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της και εάν κι αυτή προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για να ανακαλύψει τις υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος. Μέχρι τότε όμως καλό θα ήταν να γίνει από τον πρώην ΣΔΟΕ και ένας εξονυχιστικός και αποτελεσματικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» όλων όσων είχαν υπηρεσιακή σχέση ή όσων είχαν κατά καιρούς την πολιτική ευθύνη για τις απευθείας αναθέσεις «προμηθειών-μαμούθ» του ΟΤΕ στη ΖΗΜΕΝΣ την επίμαχη περίοδο 1998-2006 και για την αγορά του C4I την περίοδο 2002 - 2004».
Ταυτόχρονα για την αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να μην κουκουλωθεί η υπόθεση. Να γίνει εδώ και τώρα στη Βουλή εξεταστική επιτροπή, όπως ήδη έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και όσον αφορά τη ΖΗΜΕΝΣ η κυβέρνηση, εάν ήθελε, υπήρχε τρόπος να την υποχρεώσει να την ενημερώσει για το περιεχόμενο των απολογιών των στελεχών της κατά τη διάρκεια των εσωτερικών ελέγχων της για το πού και σε ποιους έδωσαν στη χώρα μας τις μίζες, σταματώντας στην αντίθετη περίπτωση τις προμήθειες υλικών και τις αναθέσεις έργων του δημοσίου και του ευρύτερου τομέα προς αυτή. «Όποιος όμως δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινά». Και εδώ φαίνεται ότι οι δυνάμεις του καταρρέοντος δικομματισμού δεν θέλουν να λάμψει η αλήθεια, γιατί η υπόθεση των δωροδοκιών της ΖΗΜΕΝΣ, εάν τελικά αυτές επαληθευτούν, μπορεί και πρέπει να είναι το πολιτικό Βατερλό τους.
No comments:
Post a Comment