Monday, August 11, 2008

Όνειρα και παρανομίες θερινής νυκτός

.
Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο προκήρυξη διαγωνισμού του ΥΠ.ΠΟ. για την επιλογή μεταφορικής εταιρείας για τη «μετακόμιση» στις Καπναποθήκες Κεράνη. Ως ημέρα του διαγωνισμού ορίστηκε η 8η Οκτωβρίου 2008 και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 700.000 € (238 εκατ. δραχμές για να θυμόμαστε). Η κίνηση αυτή του Υπουργού Πολιτισμού είχε διαρρεύσει από καιρό στους διαδρόμους της οδού Μπουμπουλίνας παρουσιαζόμενη άλλοτε ως ο μεγάλος «αιφνιδιασμός» απέναντι στον Ενιαίο Σύλλογο κι άλλοτε ως ένδειξη της αποφασιστικότητας του Υπουργού να ολοκληρώσει το Πρωθυπουργικό όραμα της μεταφοράς του ΥΠ.ΠΟ. στις… Καπναποθήκες.
Την ίδια στιγμή η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη της υποκρισίας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Πολιτισμού προσωπικά, αφού γνωρίζουν καλά ότι υφίσταται ακόμη η διακοπή εργασιών από την Πολεοδομία και παράλληλα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας. Φυσικά, καμία συγκοινωνιακή μελέτη δεν έχει υπάρξει (κι ούτε θα υπάρξει…) επιβεβαιώνοντας το τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στην περιοχή, παρά τα περί του αντιθέτου που ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία.
Ενδεχομένως, η κινήσεις αυτές να σχεδιάζονται γνωρίζοντας εκ των προτέρων την απόφαση του δικαστηρίου. Αν δεν συμβαίνει αυτό πρόκειται απλά για απλή περιφρόνηση προς τη δικαιοσύνη για την οποία οι κυβερνώντες συνήθως εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια (…). Την κίνηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να τη χρησιμοποιήσουν πρώτα και κύρια για να κάμψουν το ηθικό των εργαζομένων, να περιορίσουν τις αντιστάσεις τους και να σπείρουν την ηττοπάθεια.
Πως πραγματικά έχει η κατάσταση σήμερα
Απέναντι σε όλα όσα διαδίδονται αλλά κι απέναντι στις προσδοκίες του Υπουργού και των εργολάβων η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
(1) Από 10 Απριλίου 2008 οι εργασίες στο κτίριο έχουν διακοπεί. Η διακοπή ΔΕΝ έχει ανακληθεί, όπως ρητά επιβεβαιώνει η Πολεοδομία με πρόσφατο (6-8-2008) έγγραφό της. Ερώτημα αποτελεί πως ο Υπουργός προκηρύσσει ένα διαγωνισμό για ένα κτίριο που ακόμη ελέγχεται πολεοδομικά.
(2) Ζήτησαν για 2η φορά να εγκριθεί παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις για το φυσικό φωτισμό, δηλαδή να χρησιμοποιούνται ως γραφεία χώροι οι οποίοι δεν φωτίζονται επαρκώς. Το θέμα εισήχθη στην ΕΠΑΕ (ειδικό όργανο της Πολεοδομίας), ο Ενιαίος Σύλλογος έγκαιρα παρενέβη και το θέμα δεν συζητήθηκε (αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο).
(3) Εκκρεμεί η διεξαγωγή της δίκης στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά
(4) Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας (διορισμένος από την Κυβέρνηση) εξέδωσε (ως μη όφειλε) έγκριση για κατά παρέκκλιση αύξηση του ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου, προκειμένου οι εργολάβοι να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις σοβαρότατες παρατυπίες και «λαθροχειρίες» τους. Πρόκειται για μία ακόμη πολιτική, επί της ουσίας παρέμβαση στο θέμα, που έρχεται να καλύψει και να ισχυροποιήσει την Κυβερνητική επιλογή της μεταστέγασης του ΥΠ.ΠΟ. Ο Ενιαίος Σύλλογος κινείται ήδη ενάντια στην απόφαση αυτή και θα ενημερώσει τα μέλη του με νεώτερη ανακοίνωση.
(5) Υπάρχει πλήθος ερωτήσεων και αιτήσεων κατάθεσης εγγράφων για το θέμα στη Βουλή από όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και ΛΑΟΣ) στις οποίες η Κυβέρνηση Ν.Δ. ή δεν απαντά ή απαντά με τη γνωστή τακτική «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
(6) Όλα τα κόμματα τα οποία δέχθηκαν και συνάντησαν τους εκπροσώπους του Ενιαίου Συλλόγου και της Ομοσπονδίας (πλην της Ν.Δ.) έχουν ταχθεί ενάντια στη μεταφορά στις Καπναποθήκες Κεράνη.
Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. και ο Υπουργός Πολιτισμού επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την περίοδο του καλοκαιριού για να προχωρήσουν το σχέδιό τους. Ένα σχέδιο που έχει «ουρές» για το Σεπτέμβρη και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με έναν ανασχηματισμό που θα ενοποιεί τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, με νέα πολιτική ηγεσία (ευχόμενη να βρεθεί σε ένα «νέο» κτίριο…).
Είναι προφανές, επίσης, ότι σ΄ένα τέτοιο σχεδιασμό έχουν ή αναζητούν να βρουν συμμάχους και εντός του ΥΠ.ΠΟ. (αν θα τους βρουν και με τι αντάλλαγμα μένει να το δούμε).
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε Επιτροπή υλοποιεί τις επιλογές αυτές.
Από πλευράς ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ είναι σαφές ότι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας για τη συνολική ακύρωση μίας τέτοιας εξέλιξης. Στο πλαίσιο αυτό θα πάρουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και σε όλα τα επίπεδα.
Tα οικονομικά μας
Την ίδια στιγμή που το ΥΠ.ΠΟ. ετοιμάζεται να σκορπίσει 700.000 € για τη μετακόμιση «φάντασμα», οι εργαζόμενοι βιώνουν το μεγάλο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού που εξανεμίζει το χαμηλό, έτσι κι αλλιώς, εισόδημά τους. Από την άποψη αυτή εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε κατ’ αρχήν την άμεση ένταξη του «πολιτιστικού επιδόματος» στον κρατικό προϋπολογισμό και την τακτική καταβολή του. Ομοίως συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εξόφληση της τελευταίας δόσης του 2007. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Πολιτισμού, πρέπει να λάβουν οριστική μορφή, να υλοποιηθούν άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις που φέρεται να έχει δώσει και στην Ομοσπονδία για τα ζητήματα αυτά.
Περιμένουμε, επίσης, ο Υπουργός Πολιτισμού να προχωρήσει άμεσα στην αναπροσαρμογή των εκτός έδρας αποζημιώσεων, όπως κι ο ίδιος δεσμεύτηκε κατά τη συνάντησή του με τον Ενιαίο Σύλλογο.
Πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα προβλήματα του «Ειδικού Λογαριασμού» αρχίζουν και δείχνουν τις σοβαρότατες παρενέργειές τους στη λειτουργία των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ. τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Περιφέρεια. Οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις έχουν παγώσει, οι Υπηρεσίες με έγγραφά τους δηλώνουν αδυναμία να εκτελέσουν το έργο τους και η γενική εικόνα διάλυσης ενισχύεται καθημερινά.
Η κατάργηση του «Ειδικού Λογαριασμού» υπό την πίεση της δημοσιότητας μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του τ. Γεν. Γραμματέα, κινδυνεύει να αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και το έργο του ΥΠ.ΠΟ., αφού παρά τα όσα ακούγονται δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι και ο νέος προϋπολογισμός θα δώσει ψίχουλα στο ΥΠ.ΠΟ. για να λειτουργήσει.
Μπορούμε (κι ας μην μας φαίνεται) – Μπορούμε αρκεί να το πιστέψουμε
Απέναντι σε όλα αυτά ως εργαζόμενοι και ως ενεργοί πολίτες μπορούμε (και πρέπει) να αντιδράσουμε. Είναι φανερό ότι δεν αρκεί πλέον η γκρίνια του γραφείου, η καταδίκη από τον καναπέ. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί για όλα να φταίει η κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος (αυτό πια περιφέρεται ως άταφο πτώμα από τα λογής «κοράκια» με τα κροκοδείλια δάκρυά τους). Μπορούμε να σηκωθούμε. Μπορούμε να αντιπαρατεθούμε. Μπορούμε να τους αμφισβητήσουμε. Μπορούμε να τους υπερβούμε, να τους ξεπεράσουμε.
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος Κρασανάκης Αδαμάντιος (Μάκης)
Ο Γ. ΓραμματέαςΓιάννης Στεφάνου
-------------------------------------

1 comment:

jk said...

Δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ΥΠ.ΠΟ μια ενοποίηση με το Υπουργείο Τουρισμού, αν γίνει σωστά, θα ήταν θετική εξέλιξη. Κατά την γνώμη μου η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα έπρεπε να ενσωματωθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Ταυτοχρόνως η κατάργηση του ΚΑΣ, και η αντικατάσταση του με ένα τελείως διαφορετικό όργανο είναι επιτακτική. Αυτή θα είναι και η κατάλληλη στιγμή να δοθούν κίνητρα σε όλους τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από την υπηρεσία. Η στελέχωση του Υπουργείου πρέπει να γίνει με νέα κριτήρια και τον πήχη πολύ υψηλότερα γιατί αυτό επιβάλει η πολυπλοκότητα του έργου της υπηρεσίας αυτής.