Τα λατομεία στη Λαμία, μετά και τη συνέλευση της Δίβρης
Η πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας και η δημοπράτηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις 20 Αυγούστου λατομικών θέσεων, που βρίσκονται κοντά στη Δίβρη και στη θέση Μαγούλα και Μαγουλόραχη, συνάντησαν, όπως ήταν επόμενο, την αντίθεση όλων των κατοίκων της Δίβρης, του δημάρχου Λαμίας, καθώς και όλων όσων βρέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στη λαϊκή συνέλευση στην πλατεία του χωριού. Οι κάτοικοι της Δίβρης είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημοπράτηση αλλά και καμιά εγκατάσταση λατομικής επιχείρησης στην περιοχή της Μαγούλας και Μαγουλόραχης.
Η Λατομική Περιοχή Λαμίας, η οποία θεσμοθετήθηκε και οριοθετήθηκε το 1994, έγινε με όρους όχι συμμετοχής. Με αποτέλεσμα η μη ενημέρωση και των κατοίκων της Δίβρης σε ό,τι αφορά τα όριά της, αλλά όπως φάνηκε και του ίδιου του Δήμου Λαμίας. Κανείς δεν φαίνεται να ήξερε τα όριά της. Ούτε το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Δίβρης. Με αποτέλεσμα να οριοθετηθεί μια λατομική περιοχή 7.700 στρεμμάτων, απαράδεκτη ως έκταση, και στα όριά της να συμπεριλαμβάνονται περιοχές κοντά στο πολύ ενδιαφέρον φαράγγι και σε σπήλαια, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, αλλά και περιοχές που ήταν και είναι βοσκότοποι του χωριού και χειμαδιά, όπως και τα πανάρχαια μονοπάτια της.
Ο Δήμος Λαμίας μάλιστα στα πλαίσια του Leader και σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Καρδίτσας και φορέων του χωριού, υλοποιεί το τελευταίο διάστημα και πρόκειται να εγκαινιάσει μέσα στο Σεπτέμβρη, Πρόγραμμα 45.000 ευρώ ανάδειξης και λειτουργίας Δικτύου των Ιστορικών Μονοπατιών της Δίβρης, αλλά και δρόμων για ποδήλατο βουνού, αξιοποίησης παραδοσιακών προιόντων κλπ. Είναι ένα Πρόγραμμα στα πλαίσια της βιώσιμης οικοτουριστικής ανάπτυξης του όμορφου χωριού, το οποίο είναι το μπαλκόνι της Όρθρης και της Λαμίας και θέλει να κρατήσει νέους και να διατηρήσει την φυσιογνωμία του. Επίσης στα σχέδια των φορέων του χωριού είναι η ένταξη και της Δίβρης στο σχεδιαζόμενο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας και άλλων φορέων Γεωμυθολογικό Πάρκο της Όρθρης, σε μια κατεύθυνση ανάδειξης όλων των αρχαιολογικών, ιστορικών, οικολογικών στοιχείων του ορεινού όγκου της περιοχής.
Η δημοπράτηση των λατομικών αυτών θέσεων θίγει άμεσα όλα αυτά και καταστρέφει τα όνειρα και τις προσδοκίες των Διβριωτών. Η προσβολή δε του χώρου είναι ασύγκριτη, τη στιγμή μάλιστα που αυτή η περιοχή είναι ορατή από παντού, πράγμα που δεν λήφθηκε υπόψη στη μελέτη.
Η θεσμοθετημένη Λατομική Περιοχή είναι απαράδεκτη ως έκταση, αν λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα και οι τρεις λατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή της Λαμίας απ’ τη δεκαετία του ‘60, καταλαμβάνουν χώρο 350 στρεμμάτων μόνο (Κυρίτσης 160 στρ, Καλτσάς 80 στρ, Μπλάνης 105 στρ). Άρα λοιπόν και 300 στρέμματα για κάθε λατομική θέση είναι υπεραρκετά και όχι 700, που περιλαμβάνει η μελέτη. Οπότε η Λατομική Περιοχή μπορεί να λειτουργήσει με τη μισή και λιγότερη έκτασή της. Αρκεί να γίνει μια επαναχωροθέτηση των “κάτω” λατομικών θέσεων και να γίνουν ανάλογες κατατμήσεις και όχι επαναχωροθέτηση των “επάνω”, όπως προχώρησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οι 1,2,3 λατομικές θέσεις είναι σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων. Άρα, μπορούν να χαραχθούν 7 λατομικές θέσεις και να αφεθεί ελεύθερο το υπόλοιπο κομμάτι. Με δεδομένο ότι στις 9 Σεπτέμβρη γίνεται το δικαστήριο, και ελπίζουμε να τελειώσει το ιδιοκτησιακό, δεν βλέπουμε τι θα βοηθήσει η κατά μισό μήνα νωρίτερα δημοπράτηση, η οποία μπορεί να προσβληθεί κάθε στιγμή και για να υλοποιηθεί χρειάζεται σκληρός αγώνας από όλους τους φορείς. Αγώνας που δεν έγινε χρόνια τώρα για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης με τους φερόμενους ιδιοκτήτες. Άρα νέες καθυστερήσεις
Αν η δημοπρασία γίνεται για τις υπάρχουσες λατομικές επιχειρήσεις, τότε οι τρεις από αυτές έχουν ήδη επιλέξει το χώρο και έχουν προβεί σε δαπάνες. Άρα ουσιαστικά γίνεται μόνο για τη μία. Αν πρόκειται όμως να γίνει για όποιον ενδιαφέρεται γενικά, τότε κινδυνεύει να γίνει η περιοχή αυτή της Όρθρης και της Λαμίας η λατομική περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας και όχι μόνο. Δεδομένου ότι οι ανάγκες σε αδρανή υλικά για την περιοχή της Λαμίας καλύπτονται σήμερα από τις 3-4 υπάρχουσες επιχειρήσεις, οι 10 και 11 επιχειρήσεις σίγουρα θα διαθέσουν τα προϊόντα τους σε περιοχές εκτός νομού και ίσως αξιοποιώντας το λιμάνι μελλοντικά της Αγίας Μαρίνας. Μήπως οδηγούμαστε σε τέτοιες προοπτικές;
Ο απλός πολίτης καταλαβαίνει ότι όλα κινούνται με τη λογική των σκοπιμοτήτων. Στο μυαλό όλων είναι το “όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει” και κάποιοι κάνουν κινήσεις για να κερδίζουν χρόνο. Είτε αυτό γίνεται από τους επιχειρηματίες, είτε γίνεται από τη μεριά της Διοίκησης. Και οι επιχειρήσεις τη δουλειά τους κάνουν. Οι ευθύνες όμως της Διοίκησης και του κ Νομάρχη είναι τεράστιες, δεδομένου ότι γίνονται κινήσεις, από ό,τι φάνηκε και με την εμπειρία της Δίβρης, τουλάχιστον πρόχειρες και άστοχες. Προχώρησε σε γνώση της ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Και προτίμησε να έχει την αναστάτωση και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, όπως επέλεξε τόσα χρόνια να κλωθογυρίζει διαρκώς με δικαστικές και άλλες διαδικασίες για θέματα τα οποία έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Οι αποφάσεις για την λειτουργία της Λατομικής Περιοχής και η απομάκρυνση των λατομείων είναι πολιτικές. Η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία της υγείας και των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων της Νέας Μαγνησίας και της Ανατολικής Λαμίας, η νομιμότητα και η ίση μεταχείριση από το νόμο, είναι πολιτικές υποχρεώσεις και αποφάσεις της Διοίκησης. Δεν μπορεί να κάνουν τους ανήξερους και τους ανήμπορους μεταθέτοντας αλλού τις ευθύνες.
Ο χρόνος και τα εκατομμύρια των ευρώ που χάθηκαν τόσα χρόνια σε νομικούς συμβούλους και δικηγόρους, σε μελετητές και παρατρεχάμενους, σε συσκέψεις και συμβούλια, σε δικαστικές συνεδριάσεις, σε εργατοώρες γενικά, αλλά και σε όλα αυτά που υποψιάζεται ο απλός πολίτης, θα μπορούσαν να πρασινίσουν κυριολεκτικά τη Λαμία.
Για τους Οικολόγους Πράσινους προέχουν τα θέματα της βιωσιμότητας και της αειφορίας, της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Επιδιώκουμε την περιφερειακή πολυκεντρική ήπια βιώσιμη ανάπτυξη με όρια και προϋποθέσεις. Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά πρέπει να τελειώσει το ζήτημα των λατομείων στη Λαμία αλλά και σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο δρόμος του αγώνα. Αυτόν τον δρόμο που οι τοπικοί άρχοντες αρνούνται τόσα χρόνια να τον διανύσουν. Δεν μπορεί ο Δήμος Λαμίας να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να έρχεται, πυροσβεστικά δήθεν, να τοποθετείται κάνοντας διαπιστώσεις ή να στέλνει επιστολές και υπομνήματα.. Επιστολή έστειλε μια, δυο, τρεις φορές. Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι δέκα χρόνια τώρα στη Διοίκηση του Δήμου. Και το αποτέλεσμα…;Έπρεπε κύριε Δήμαρχε να καλέσετε τους δημότες και τους φορείς της πόλης από την πρώτη στιγμή και να μπείτε μπροστά στην προσπάθεια για λύση του προβλήματος. Αυτό που άλλοι δήμαρχοι το κάνουν, ακόμα και με απεργία πείνας.
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
No comments:
Post a Comment