Wednesday, August 22, 2007

ΟΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ … «ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΑΝ» ΤΟΝ ΑΤΥΧΟ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ.

Σιναπίδης Στέφανος
Γεν. Γραμματέας Συλλόγου
Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου


Το τραγικό περιστατικό του νεαρού Γιαννακίδη Δημήτριου που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα στα Δίκαια του Βορείου Έβρου στις αρχές Αυγούστου, και έχασε άδικα το πόδι του, όχι λόγω της βαρύτητας του τραύματος του, αλλά αναίτια από ανθρώπινα σφάλματα, φέρνει στην επιφάνεια τις φοβερές ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή του Βορείου Έβρου.
Η δημοσιότητα που δόθηκε στο συγκεκριμένο συμβάν και η ένορκη διοικητική εξέταση του Γ.Π.Ν. Αλεξανδρουπόλεως και του Υπουργείου Υγείας, που κατευθύνεται κυρίως από την απήχηση της δημοσιοποίησης του θέματος, και την αποφυγή καταλογισμού και πολιτικών ευθυνών, καταλήγει να απονείμει ευθύνες μόνο στην αδικαιολόγητη απουσία των αγγειοχειρουργών στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, παραβλέποντας τις πραγματικές πολιτικές αιτίες αυτού του γεγονότος, που επικεντρώνονται στο εξής δεδομένο.
Το Σύστημα Υγείας στον Βόρειο Έβρο λειτουργεί με τριτοκοσμικά στοιχεία του περασμένου αιώνα, με φοβερές ελλείψεις και ανεπάρκειες, με μεγάλους ασθενείς 1)το ΕΚΑΒ 2)τα Κέντρα Υγείας και 3)το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Συγκεκριμένα:
1)Υφίσταται ανεπαρκές δίκτυο ΕΚΑΒ στον Βόρειο Έβρο χωρίς στελέχωση και επάνδρωση. Δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο στην περιοχή του Δήμου Τριγώνου. Το ΕΚΑΒ στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα δεν επαρκεί να καλύψει ούτε καν τις ανάγκες των συγκεκριμένων πόλεων.
2) Η έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ (διασώστες και ιατροί), η έλλειψη σύγχρονων ασθενοφόρων και ο ανεπαρκής εξοπλισμός τους καθιστά τα ασθενοφόρα μόνο οχήματα μεταφοράς και όχι χώρους παροχής ουσιαστικών πρώτων βοηθειών που σε πολλές περιπτώσεις σώζουν ζωές (π.χ. απινίδωση-ηλεκτροσόκ σε ανακοπές καρδιάς, διασωλήνωση)
3)Υπάρχουν αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας στα Δίκαια, στο Σουφλί και στην Ορεστιάδα χωρίς επαρκές και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, ούτε νοσηλευτές και σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Τα Κέντρα Υγείας παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη αντιγραφής φαρμάκων και εκτελούν την ιατρική των «ακουστικών». Τα επείγοντα περιστατικά (καρδιακά επεισόδια-ατυχήματα-κακώσεις) «στοιβάζονται» σε ασθενοφόρα με έναν ορό και διακομίζονται στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
4)Το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου αποτελεί τον Μεγάλο ασθενή του Βορείου Έβρου και το κλειδί στην αποτροπή παρόμοιων μελλοντικών περιστατικών.
Αν λυθούν με άμεση πολιτική απόφαση, τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και που αναφέρουμε παρακάτω, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει επαρκώς τα διάφορα περιστατικά, όπως αυτό του άτυχου Δημήτρη Γιαννακίδη οι ακρίτες του Βορείου Έβρου θα αισθάνονται από εδώ και πέρα ασφαλείς.
Το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα προσφοράς υπηρεσιών υγείας προς την κοινωνία του Βορείου Έβρου, εντελώς παραμελημένο από τον… Θεό και την Πολιτεία . Σοβαρά απορφανισμένο από Κλινικές ,Ειδικούς Ιατρούς όλων των ειδικοτήτων ,νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ασκεί ιατρική με δεδομένα της προηγούμενης… 30ετίας.
Λειτουργεί με ελλιπέστατο προσωπικό και με το οργανόγραμμα προσωπικού του Παλιού Νοσοκομείου. Το1995 οπότε έγινε η μεταφορά από το Παλιό στο καινούριο κτίριο του Νοσοκομείου, ο αριθμός των κλινών τριπλασιάστηκε σε μία νύκτα, αλλά οι οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού καθηλώθηκαν.
Ο πληθυσμός του Βορείου Έβρου αυξήθηκε και γηράζει συνεχώς, οι ασθένειες πολλαπλασιάζονται, η ιατρική προοδεύει και ασκείται με σύγχρονα μέσα, αλλά στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν λειτουργεί π.χ. Παιδιατρική Κλινική, δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος, οι νοσηλεύτριες δεν επαρκούν για να καλύψουν επαρκώς τον αυξημένο αριθμό κλινών και περιστατικών, και στις μέρες των εφημεριών και ιδίως των αργιών, δεν υπάρχει ικανός αριθμός ειδικών Ιατρών όλων των ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται από άπειρους Αγροτικούς Ιατρούς.
Έτσι λοιπόν παρατηρούνται:
1)Καθημερινά τεράστιες ουρές στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου. Υπάρχουν μέρες που εξετάζονται 40 και 50 άτομα ,ουσιαστικά δηλαδή ,η εξέταση του κάθε αρρώστου διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.
2)Έλλειψη ειδικών Ιατρών με αποτέλεσμα η εξέταση να γίνεται από άπειρους Ειδικευόμενους ή ακόμα και από Αγροτικούς Ιατρούς.
3)Τεράστια αναμονή που φτάνει και πάνω από 1 μήνα για μικροβιολογικές-βιοχημικές και ακτινολογικές εξετάσεις.
4) Τις νυκτερινές ώρες και τις μέρες των αργιών η κάλυψη των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών είναι ανεπαρκής λόγω έλλειψης Εφημερευόντων Ειδικών Ιατρών .
5)Γεμάτοι οι Θάλαμοι και οι Κλινικές με ασθενείς, και ανεπαρκές νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιος συγγενής να παραμένει τη νύκτα για να εξυπηρετεί τον άρρωστο του.
6)Ανεπαρκές δίκτυο ΕΚΑΒ και ασθενοφόρων για την έγκαιρη μεταφορά και διακομιδή των ασθενών.
7)Αδυναμία πραγματοποίησης εξειδικευμένων εξετάσεων, λόγω έλλειψης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (Αξονικού Τομογράφου, Μαγνητικού Τομογράφου, Triplex αγγείων, Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας κ.λ.π.)
Πολλά περιστατικά, όπως το περιστατικό του άτυχου νεαρού Γιαννακίδη, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν, ελλείψει ειδικών Ιατρών, και ειδικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Αλεξ/πολης. Αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος λόγω της μεγάλης απόστασης των δύο Νοσοκομείων και κυρίως τους χειμωνιάτικους μήνες, και αυτό στοιχίζει πολλές φορές και την ζωή των ασθενών, όπως το ακρωτηριασμένο πόδι του άτυχου νεαρού.
Κάνουμε απεγνωσμένη έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας, να λάβει μία τολμηρή, άμεση πολιτική απόφαση έτσι ώστε να προσαρμοσθεί επιτέλους ο αριθμός του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στον υπάρχοντα αριθμό κλινών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Δηλ. να προσληφθούν κατ΄εξαίρεση για την παραμελημένη ακριτική περιοχή του Βόρειου Έβρου των 80.000 κατοίκων, άμεσα, αρκετοί ιατροί και νοσηλευτές έτσι ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία μας και η ζωή των παιδιών μας, όπως δυστυχώς συμβαίνει μέχρι τώρα.
Το τραγικό περιστατικό του Δημήτρη Γιαννακίδη ας είναι… ο εφιάλτης των πολιτικών που θα τους καταδιώκει, και για να τον ξορκίσουν ας λύσουν επιτέλους τον γόρδιο δεσμό του συστήματος Υγείας στον Βόρειο Έβρο (Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, Κέντρα Υγείας Δικαίων-Ορεστιάδος-Σουφλίου, ΕΚΑΒ).
Το παράδειγμα την νήσου Κρήτης ( Νοσοκομεία Ευρωπαϊκών προδιαγραφών κάθε πενήντα χιλιόμετρα, Κέντρα υγείας πλήρως επανδρωμένα κάθε είκοσι χιλιόμετρα, δίκτυο ΕΚΑΒ με επικοινωνία μέσω δορυφόρου) μας δείχνει την υγεία δύο ταχυτήτων που υφίσταται σε περιοχές με ανεπαρκή πολιτική πίεση όπως ο Νομός Έβρου.

No comments: