ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΝΙΓΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΚΑΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Απο την Κυριακή πρωί το μόνο που βλέπουμε είναι ένα μαύρο ντουμάνι καπνού.Αυτό προέρχεταιαπό τον ατμοηλεκτρικό σταθμό της Πτολεμαΐδας. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο έχει μολυνθεί η περιοχή μέχρι σήμερα ενώ είναι εφιαλτικές οι συνθήκες διαβίωσης μας καθώς μας αναγκάζουν να εισπνέουμε τα δηλητηριώδη που εκπέμπουν οι καμινάδες . Το μεγαλύτερο πρόβλημα εώς τώρα δημιουργήθηκε στα χωριά Ποντοκώμη Μαυροδένδρι και Μαυροπηγή( τελικά το Μαυρο- πρόθεμα σ αυτά τα χωριά ήταν προφητικό..)
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ , ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ; ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΥΚΤΙΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ.
Οι τέσσερις ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας είναι από τα πλέον ρυπογόνα εργοστάσια στη χώρα μας.Το ελληνικό κράτος κωφεύει επί δεκαετίες στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για περιορισμό της ρύπανσης.Ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα παρουσιάζουν αύξηση με γεωμετρική πρόοδο ανά δεκαετία.Τη δεκαετία 1950-59, την περίοδο δηλαδή που άρχισε η κατασκευή των μονάδων, τα ποσοστά θανάτων εξαιτίας καρκίνου δεν ξεπερνούσαν το 14%.Είκοσι χρόνια μετά έφτασε σχεδόν στο 21%.Στην πενταετία 2000-2005 ξεπέρασε το 30%.Η πορεία των θανάτων εξαιτίας των καρδιαγγειακών νοσημάτων το 1950 μετά βίας πλησίαζε το 3%.Τη δεκαετία 1970-79 ξεπέρασε το 18% ενώ σήμερα κυμαίνεται περίπου στο 33%.ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΡΕΥΜΑ Η ΑΤΤΙΚΗ.Επί δεκαετίες το κράτος δεν προέβλεψε τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον, ούτε ανέπτυξε στρατηγικές πρόληψης των κινδύνων για την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και ούτε η ΔΕΗ προωθεί εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας που θα είναι λιγότερο επικίνδυνες για τους κατοίκους και το περιβάλλον.
Την ώρα που η Ε.Ε. αρχίζει σιγά σιγά να μειώνει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, η Ελλάδα ακολουθεί αντίστροφη πορεία: Η παραγωγή λιγνίτη στη χώρα μας φτάνει τα 70 εκατ. τόνους τον χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 35% την τελευταία δεκαπενταετία.Η Ελλάδα είναι 2η (μετά τη Γερμανία) λιγνιτοπαραγωγός χώρα στην Ε.Ε. και 5η σ' όλο τον κόσμο.Η απελευθέρωση της μόλυνσηςΣτην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την εκμετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα είναι ο επανεγκλωβισμός της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής στο ρυπογόνο λιγνίτη. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται η χώρα μας με 26% στην πέμπτη θέση σε ποσοστό αύξησης ρύπων μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Κιότο.Κρίμα που τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα.
Οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ ευθύνονται για την έκλυση 43 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, δηλαδή ποσοστό 80% περίπου του συνόλου των εκπομπών από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ή αντίστοιχα 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας!
Οσο για τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου, μόλις πριν από λίγους μήνες κατείχε την πρώτη θέση στον καθόλου τιμητικό κατάλογο των «Τριάντα πιο βρόμικων» (Dirty thirty) ευρωπαϊκών σταθμών που συντάσσει το WWF. Στην τέταρτη θέση του καταλόγου βρισκόταν ο σταθμός της Καρδιάς.
Τα επίπεδα ορισμένων ρύπων στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Εορδαίας (όπου βρίσκεται το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) είναι εξαιρετικά υψηλά.
*Τα επικίνδυνα μικροσωματίδια στην περιοχή της Κοζάνης ξεπερνούν τα επίσημα όρια (η μέση ημερήσια τιμή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μg/κ.μ.) σχεδόν κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ η μέση ετήσια τιμή κυμαίνεται περί τα 70 μg/κ.μ., με όριο τα 40 μg/κ.μ.
*Τα μέσα ετήσια επίπεδα και στις γειτονικές πόλεις είναι επίσης υψηλά (Πτολεμαΐδα 86 μg/κ.μ., Φλώρινα 58 μg/κ.μ.).
Πρόσφατη μελέτη που έγινε σε 3.559 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας, έδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ρύπους που σχετίζονται με τους λιγνιτικούς σταθμούς. Οι υψηλότερες συχνότητες ρινίτιδας και βρογχίτιδας παρατηρήθηκαν στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα.
Γιατι Ελλαδα δεν ειναι μονο η Αθηνα.Την επαρχια την σκοτωνουν 2 φορες. Μια γιατι ειναι αχρηστοι και δευτερη για να συντηρηθει το τερας η Αθηνα.
ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.
Η παραπάνω καταγγελία έγινε στο katagelies.gr και βρίσκεται εδώ http://www.katagelies.gr/katagelies/component/option,com_loudmouth/task,topic/id,212/Itemid,36/
No comments:
Post a Comment